Connect with us

Minden ami NFL

Green Bay Packers – A pályán kívül

logonakAz unalmas holtszezon közepette hoztam nektek egy kis vasárnapi olvasnivalót. Ez az írás a Packers pályán kívüli tevékenységeiről szól, mind azokról rendezvényekről, eseményekről amikkel a csapat megpróbálja közelebb hozni az NFL-t a szurkolókhoz. Bízom benne nem csak a Green Bay drukkereknek lesz érdekes olvasmány. Hát akkor csapjunk is bele.

Bizonyára mindenkinek feltűnt, hogy az NFL-ben sok játékos.alapítványt tart fenn, jótékonykodik és elkötelezetten támogatja a szívéhez kedves eszméket. Sok NFL csapatban vannak ilyen jótét lelkű játékosok (Watt, Manning stb.), de Green Bay-ben valami miatt kiugróan magas az ilyen fajta elkötelezettség. Ennek az írásnak a kapcsán megismerheted ennek a hátterét, megtudhatod milyen szellemiség és közösségi erő tartja össze ezt a nagy családot és azt, hogy az itt játszó játékosokat miért szippantja be szinte kivétel nélkül ez a karitatív, önzetlen és segítőkész miliő.

PK01

A Green Bay Packers alapítványa elkötelezetten támogatja Wisconsin állam és Felső-Michigan lakosságát. A helyi non-profit szférával szorosan együttműködve a legkülönbözőbb programokkal és rendezvényekkel segítenek a fiatal tehetségeknek vagy éppen a rászoruló, hátrányos helyzetű rétegeknek. Elkötelezetten építik a közösséget és szolgálják a térség fejlődését ezzel is meghálálva a szurkolók több mint 90 éves kitartását és szenvedélyét, amivel kitüntették a csapatot. A Green Bay Packers-nek két alapvető célja, ha úgy tetszik, éltetője van: A football és a közösség iránti elkötelezettség. A Packers eme küldetése folyamatos figyelmet és odaadást igényel. Amit nem is tévesztenek szem elől a hét mindennapján, az év összes hetében. Ezek az eszmék eredményezték ezt a semmihez sem fogható örökségét, ami 95 éve töretlen mind a pályán, mind azon kívül.

PK02

De mi áll ennek az egésznek a hátterében? Miért alakult úgy az idők folyamán, hogy ez a szemlélet ilyen erősen jelen van? Azt hiszem erre az egyik választ maga a város adja meg. Green Bay messze a legkisebb város Amerikában azok közül, ahol profi football csapat székel. Akkor is ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy jó pár csapat, nem a névadó városban rendezkedett be hanem annak közvetlen közelében. Például a New England Patriots akiknek bár Foxborough-ban van a székhelyük, mégis ízig vérig bostoni csapatról beszélhetünk. Vagy a Dallas Cowboys akik Arlington-ban vertek tanyát 32 km-re Dallastól. Szóval Green Bay nagyon kilóg a sorból emiatt. Alig 105 ezer lakossal (nagyjából, mint Székesfehérvár) messze alul marad a többi, csapatnak otthont adó várostól. A legközelebbi nagyobb település is 160 km-re van. És ahogy az itthon is tapasztalható minél kisebb egy település, a lakói annál közvetlenebbek, barátságosabbak és segítőkészebbek egymással szemben. Amerikában sincs ez másképpen. És ha ehhez még hozzáadjuk a tényt, hogy 95 éve egy gyári munkások által alapított csapat mára a sportág legsikeresebb franchise-za lett, azt hiszem érthető, hogy a lakosság csapat iránti szeretete mekkora plusz kohéziós erőt ad, nem csak a városnak, hanem az egész térségnek is.
PK03Mert mint az közismert, főleg Curly Lambeau kapcsán, a kezdeti években nem egy, nem kettő nehézségbe ütközött a csapat. De valahogy mindig megtalálták azt a kicsi pluszt, ami segített a tovább lépésben. Ha kellett kölcsönökkel, ha kellett saját zsebbe nyúlva, de a csapat fennmaradt. És ha az egész egyenlethez hozzáadjuk a tényt, hogy egyszer sem költözött a csapat városról városra, mint megannyi másik és a tulajdoni viszonya is példa nélküli az NFL-ben, akkor a végeredmény nem is lehet más, mint az az egyedülálló összetartó és egymásért dolgozó légkör, ami a mai napig körbelengi Green Bayt. A városban és a környéken élő emberek teszik azzá ami. Fent vannak északon a világ végén, sokkal nagyobb szükségük van egymásra mint máshol az államokban. És ott a szeretet csapat, ami az egész életüket kitölti. Ők nem drukkerek, nem szurkolók, nem szimpatizánsok. Hanem egy nagy család! Ezért más az egész, és ebben gyökerezik az a fajta karitativitás, ami magával rántja a csapat játékosait is.

PK04

A háttér után a továbbiakban nézzük meg a Green Bay Packers mint szervezet milyen közösségi tevékenységeket végez.

Adományozás

A Packers büszke arra, hogy több mint ezer adománygyűjtést támogatott szerte Wisconsin-ban. A csapat természetesen nem csak pénzzel támogatja a különféle non-profit szervezetek munkáját (bár ebben sem épp szűkmarkúak 2012-ben több mint 5 millió dollárt fordítottak erre a célra), hanem elárverezhető ajándéktárgyakkal és személyesen is megkönnyítik a rászorulókkal foglalkozó szervezetek munkáját. Összességében 2012 óta Brown megyében 48, míg állam szerte további 97 szervezetet támogattak valamilyen formában. 2000 óta számos állambeli önkéntest jelöltek és választottak meg a csapat által alapított Community Quarterback Award-ra. A Humana Inc. cég segítségével minden díjazott megkapta a 4 ezer dollárt annak a szervezetnek a részére, akiért idejét áldozta és közösségi, önkéntes munkáját végezte.

PK05

A Packers minden évben együttműködik a Make-A-Wish alapítvánnyal, akik főleg gyógyíthatatlan beteg gyerekek életét próbálják könnyebbé és boldogabbá tenni. Az együttműködés keretében a csapat évente tucatnál is több gyereknek és fiatalnak próbál nem mindennapi élményt szerezni. Vendégül látják őket a Lambeau Field-en, ahol megismerhetik az egész stadiont, megnézhetik az öltözőket, megnézhetik az edzéseket. Együtt vacsorázhatnak a csapattal majd kedvenc játékosukkal személyesen is eltölthetnek egy kis időt.

PK06

A csapat a szolgálatukat teljesítő és a hazájukért harcoló férfiakat és nőket sem felejti el. Évről évre több száz katonai mentő csomagot adományoz és küld el a külföldön állomásozó haderőknek és biztosítja őket megbecsülésükről. Ezen felül a csapat 5 ezer dollárt adományozott egy állambeli veterán egyesületnek, hogy felállíthassák az új emlékművüket.

PK07A csapat nagy gondot fordít arra, hogy a közösségi életből személyesen is kivegye a részét. Évről évre több száz eseményen vesznek részt személyesen a csapat tagjai, edzői és személyzet majd minden tagja. Legyen szó iskolai évnyitóról, bankettről, sportrendezvényről vagy egy jótékonysági adománygyűjtésről. A csapat ahol csak tudja, személyesen képviselteti magát. 2012-ben közel 700(!) helyre látogattak el.

Oktatás

A Packers és a Blue Cross Blue Shield szervezet közösen kidolgozta a Fit Kids! nevű programot, ami immár 10 éve sikeresen terjed. Ennek célja, hogy a gyerekek a tanáraik segítségével javítsanak fizikai és szellemi egészségükön. Wisconsin államban már 320 iskolai körzetben vezették be a programot, amit a diákok 76%-a megismer a tanulmányai alatt, így több ezer gyereknek sikerült alternatív sportosabb életet mutatni.

PK08

A Scholarships Inc.-el együtt működve a Packers alapítványa évről évre ösztöndíjjal segíti azokat a Brown megyei fiatalokat, akik kiemelkedő sport eredményeket értek el középiskolában vagy aktív közösségi munkát végeznek. Emellett természetesen támogatják ösztöndíjjal azokat a fiatalokat is, akik hátrányos anyagi helyzetük miatt szenvednek hátrányt. A Northeast Wisconsin Technical College-ben biztosítanak ezeknek a fiataloknak 4 éves egyetemi képzést vagy 2 éves szakmai oktatást a támogatás keretében.

A Packers szervezete mérete révén rengeteg osztályra, szervezeti egységre bomlik. A teljesség igénye nélkül: marketing, jegyértékesítés, PR, informatika, karbantartás, kommunikáció, humán erőforrás, média kapcsolatok. Ezeken a területeken a Packers gyakran biztosít gyakorlati lehetőséget a tanulmányaikat folytató fiataloknak, hogy értékes tudományos és szakmai tapasztalatot szerezzenek.

Fiatalok Football-ja

PK11

A Packers minden évben The Green Bay Packers Youth Football Outreach Camp néven egy ingyenes tábort szervez az iskolákban ahol a fiatalok (jellemzően másodiktól ötödik osztályig) az oktatás mellett szabadidős programokban is részt vesznek, valamint elsajátítják a football alapjait is. 2012-ben Wisconsin szerte 34 ilyen tábor volt ahol több mint 4200 gyerek töltötte szabadidejét és letesztelhette képességeit és adottságait a football-hoz. Sok éve már a csapat rendszeresen meghívja a helyi fiatalok csapatait a Lambeau Field-re is játszani a Packers Family Night keretében.

PK12

PK13

A csapat minden évben megrendezi a Punt, Pass & Kick versenyt a Lambeau Field gyepén egy mérkőzés előtt. A 8-15 éves gyerekek versenghetnek egymással, és a három kategória győztese, a helyi bajnokok, képviselik a csapatot és iskolájukat az országos döntőben. Emellett nyáron rendeznek egy mini-bajnokságot szintén fiataloknak Green Bay Packers 7-on-7 Regional Passing Tournament néven a Don Hutson Center-ben, ahol 8 csapat képviseli magát és a győztes szintén az országos döntőben bizonyíthat a másik 31 csapat által delegált bajnok ellen.

PK14

A szezon során minden héten megválasztják a legjobb középiskolai edzőt az államban aki mind a pályán mind azon kívül bizonyítja vezetői készségeit és aktívan segítik a gyerekeket. Ezen edzők egyszeri 2,000 dolláros adományt kapnak, amit az iskolájuk football oktatására költhetnek el. Valamint év végén megválasztott Packers High School Football Coach of the Year nyertese további 3,000 dollárt kap ugyanerre a célra.

PK15

Egészség

A Vörös Kereszttel karöltve a csapat minden évben szervez állami véradó akciót a Lambeau Field-en. Ahol a személyzeten kívül is bárkit szívesen látnak. Tavaly közel 750 egységnyi vért sikerült ezúton összeszedni, ami akár 2250 páciensnek is segíthet a gyógyulásban. A véradás mellett ilyenkor lehetőség van csontvelő-donornak is regisztrálni a DKMS adatbázisába.

PK16

Project Leap néven indult esemény lényege, hogy a kemény Wisconsin-i tél alatt is buzdítsák a sportolásra, mozgásra a lakosságot. Ilyenkor az egész Lambeau Field egy nagy játszótérré alakul, amit birtokba vehetnek a gyerekek, mászó-falakat állítanak fel, lehetőség van a bungee-jumping kipróbálásra, ugráló vár és arcfestés nyújt kikapcsolódást a megannyi program közül.

PK17

Hosszú ideje kerül megrendezésre a 65 Roses Celebrity Golf Tournament, jelenleg a vezetőedző Mike McCarthy a tiszteletbeli elnöke az eseménynek. Ennek célja adományokat gyűjteni a cisztás megbetegedésben szenvedők.

PK18

Jerry Parins a Packers biztonsági igazgatója minden évben nyáron megrendezi a Cruise for Cancer nevű rendezvényt. Ez a motoros rendezvény az elmúlt 11 évben több mint fél millió amerikai dollárt gyűjtött össze és adott a legkülönbözőbb rákellenes szervezeteknek. Jerry Parins-nál 2003-ban diagnosztizáltak rákot melynek kapcsán megszületett ez a hagyomány.

PK19

Mike and Jessica McCarthy Golf Tournament címen 2010 óta évente kerül megrendezésre egy jótékonysági golf gála aminek kapcsán a Wisconsi állambeli Medison város gyermekkórházának gyűjtenek adományokat. Az esemény évről évre népszerűbb, 2012-ben 270,000 dollárt sikerült a kórház számára összegyűjteni amit a kórház fejlesztésére fordítottak.

Az NFL Hometown Huddle project keretében, Milwaukee városával és a United Way-szel együttműködve a Packers részt vett a Milwaukee-ban található Smith Park új játszóterének megépítésében is. A közeli iskolák diákjait is meghívták az eseményre ahol együtt építhették a játszóteret a csapat játékosaival.

PK20

A Lambeau Hölgyei név alatt futó projekt lényege, hogy a Lambeau Field női dolgozói mellett a játékosok, edzők és minden ott dolgozó ember felesége vagy barátnője gyűlik össze valamilyen karitatív munka kapcsán. 2013-ban takarókat készítettek a különböző bentlakásos otthonok számára.

Események, programok

PK21

A Pro vs G.I. Joe porgram keretében a játékosok a Wisconsini Nemzeti Gárda ellen játszanak egy barátságos Call of Duty összecsapást. Az eseményre videokonferencia formájában meghívást kapnak a külföldön állomásozó amerikai katonák is. Akiknek családjaikat is vendégül látják ilyenkor a Lambeau Field-en.

PK22

Minden októberben 2 napra teljesen átalakul a Lambeau Field az Amerikában oly népszerű Halloween kapcsán. Spooktacular Fun néven futó esemény alatt mindenféle humoros és ötletes programokkal várják a gyerekeket, a kísértetháztól kezdve a mindenféle mágia bemutatókon át a legkülönbözőbb interaktív programokig. Ez egy több mint 10 éves hagyomány már Green Bay-ben.

PK23

Az Ökumenikus Hálaadásnapi Vacsora keretébe majdnem 500 önkéntes ténykedik a Lambeau Field-en, hogy vendégül lássa a rászorulókat. 900 vendégnek készítenek ünnepi vacsorát és szolgálnak fel helyben, további 1100 otthonba pedig személyesen viszik ki az ünnepi ételt a családoknak.

PK24

Minden évben a nyári edzések bárki számára ingyen látogathatóak, amit a Ray Nitschke-ről elnevezett gyakorló pályán tartanak. A csapat kifejezetten a rajongók kedvéért telepített 1500 ülőhelyet a pálya mellé. Egy egy felkészülés alatt közel 100.000 ember nézi meg a csapat edzéseit. Ehhez kapcsolható az a régi hagyomány is miszerint a játékosok gyermek biciklikkel érkeznek a Lambeau Field-ről a csarnokba.

Amikor meccs van

Már több mint 60 éve a csapat az egyik előszezon mérkőzését Midwest Shrine Game-nek jelöli melynek keretében a Milwaukee-ban található Shrine Tripoli templomnak gyűjtenek adományokat, akik a több tucat gyermek kórházat működtetnek országszerte. Ez idáig több mint 3,5 millió dollárt sikerült összegyűjteni. Egy másik előszezoni meccset Püspöki Jótékonysági mérkőzésként aposztrofálnak. 1961 óta gyűjtenek adományokat a Green Bay-i katolikus egyházmegyének. Eleddig 3,7 millió dollárt is meghaladó összeget sikerült összekalapozni.

PK25

Természetesen a csapat aktívan részt vesz az NFL különböző országos kampányaiban is. A rákellenes hónap keretében minden látogató a Lambeau Field-en ajándékba kap egy rózsaszín szalagot és a többi csapathoz hasonlóan a játékosok is viselik a legkülönfélébb rózsaszín kiegészítőket. Az NFL Tisztelgés a szolgálat előtt kampánya kapcsán pedig különféle színes táblákkal készítenek kompozíciókat a lelátókra valamint élő összeköttetést teremtenek a külföldön állomásozó katonák és a Lambeau Field között az óriás kivetítőn egy hazai mérkőzésen.

PK26

PK32

A mérkőzésre érkező tömeget kihasználva a csapat különféle szervezettekkel együtt működve gyűjtéseket is szokott szervezni. Ebből a két legismertebb az Üdvhadsereggel, több mint 10 éve folyamatosan közösen szervezett gyermek kabátgyűjtési akció októberben. Valamint a Haditengerészettel közösen lebonyolított, decemberi Toy for Tots játékgyűjtési akció. Mind két akció évről évre sikeresebb és a tárgyak mellé több tízezer dollár adomány is összeszokott jönni.

PK27

”Toucdown-nal a jótékonykodásért” program keretében a Packers és a Sargento (Élelmiszeripari családi vállalkozás, nem meglepően sajtgyártással a középpontban) minden a szezonban elért TD után hozzájárulnak a rászoruló családok étkeztetéséhez. A First downs for Trees kampány keretében pedig a csapat által elért minden first down-nal már negyedik éve segítik a természetes környezet helyreállítását és a fa ültetést.

PK28

PK29

Az egészen szezonon átívelő a ”Védelem a játék neve” kampány keretében a csapat a Verizon-nal együttműködve használt régi mobiltelefonokat gyűjt és minden darab után 10 dollárral támogatják a HopeLine alapítványt, akik a családon belüli erőszak áldozatait támogatják és segítik Wisconsin államban.

PK30

Packers Nőegylet (Packers Women’s Association, PWA)

A PWA mint önálló kis szervezet az alapítványon belül szintén rengeteg dologban hozzájárul a közösségépítéshez. A nem rég említett takaró készítést is hozzájuk kapcsolható. Emellett segítik a Paul’s Pantry nevű 30 éves kezdeményezést, akik a rászoruló családok élelmezésében nyújtanak segítséget. Segítették a Green Bay-i St. Vincent korház újszülött intenzív osztályát szintén takarókkal. 2012 óta önkéntesen a saját szabadidejükben főznek a hajléktalanoknak és az éhezőknek, gyakran házi készítésű süteménnyel is meglepik őket.

PK31

Azt hiszem a fenti hatalmas lista láttán (ami közel sem teljes) teljesen egyértelmű, hogy a Packers játékosok miért ennyire önzetlenek és adakozószelleműek. Hisz ez a szellemiség 95 éve a Packers sajátja, és ha rajtuk múlik a következő 95 évben is az lesz, mert ahogy eddig a jövőben is mindent meg fognak tenni a közösségért akik felemelték őket.
Eredeti cikk: Packers Hungary Club

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!