Connect with us

Minden ami NFL

2014 – Az újonc elkapók éve

A 2014-es drafton 34 elkapót választottak ki az NFL csapatai. Tizenöt mérkőzést követően tizenöt újonc wide receiver van 400 yard felett, és huszonegyen már megszerezték életük első touchdownját is. Taylor Gabriel, Allen Hurns és Albert Wilson úgy jegyez minimum 15 elkapást, hogy mindhárman draftolatlan szabadügynökként kerültek a ligába. Ez lenne minden idők legjobb WR-osztálya?

Kevésbé szakavatott szeműeknek is feltűnt, hogy az idei évben olyan tehetséges rookie elkapók róják a yardokat, amelyre rég volt példa. Ezen a ponton merült fel bennem a kérdés, hogy talán ez nem csak az egyik, hanem minden idők legjobb elkapó osztálya. A passzjáték egyre nagyobb hangsúlyt kap napjainkban, és amióta követem az NFL-t, ilyen WR-cunamit én még nem tapasztaltam.

A ProFootball Reference statisztikái között kutakodva találtam egy érdekes táblázatot, amely 2000 óta összegzi a legjobb 15 rookie elkapót, teljesítményük az alábbi táblázatban megfigyelhető. Láthatjuk, hogy voltak kiemelkedő évek, ilyen például 2009, amikor többek közt Percy Harvin, Jeremy Maclin, Michael Crabtree, Hakeem Nicks, Mike Wallace, Kenny Britt és Julian Edelman debütált az NFL-ben, ráadásul az 1/7-es húzás, Darrius Heyward-Bay nem is vált be.

Nézzük meg, hogy az idei évben hol tartunk úgy, hogy még egy játékhét hátra van. Az adatokat az ESPN oldaláról mókoltam össze, elnézést a külalakért.

Ebből egy kis számolgatással rájövünk, hogy már most rommá van alázva bármely eddigi WR-korosztály, ráadásul az utolsó héten szinte biztos, hogy javulni fog a társaság. Mindössze két adatsor van, ahol jobbat találni az elmúlt 15 évből: a már említett 2009-es év az egyetlen, ahol 60 százalék felett van az elkapások aránya, illetve az átlagos elkapások hosszúsága idén nem mutat kiemelkedő értéket. Kifejezetten dicséretes és szerintem a legbeszédesebb adat, hogy 10000 yard és 80 TD fölé jutott a társaság.

Mi volt 2000 előtt?

Egy kis utánajárással kideríthető, hogy 2000 előtt ilyen újonc év tuti nem volt. A legemlékezetesebb debütáló évet Randy Moss produkálta, 1313 yardot és 17 TD hozott össze a Vikings színeiben még 1998-ban. 1000 yard feletti debütálást még kettőt találtam, Terry Glenn 1996-ban, míg Joey Galloway 1995-ben lépett be újoncként a négyjegyűek klubjába. Idén ez akár négy elkapónak is összejöhet, Beckham már kipipálva, Kelvin Benjamin 1, Mike Evans 3, míg Sammy Watkins 75 yardra van az ezrestől. Ha Beckham megrázza magát, akkor úgy lesz veszélyben Randy Moss rekordja, hogy az első négy mérkőzésen pályára sem lépett a Giants klasszisa.

Egy másik aspektusból figyelve a történetet, a szakirodalom az 1985-ös osztályt nevezi az aranykornak, hiszen két Hall of Famer WR is debütált ekkor, egyikük az idén beiktatott Andre Reed (Buffalo Bills – 13,198 karrier yard), míg másikuk egy bizonyos Jerry Rice, akinek felsorolni is nehéz lenne a statisztikáit. Mellesleg újoncként ő megállt 927 yardnál, de később 14 darab 1000+-os szezont hozott le. Ebben az évben volt rookie a háromszoros Pro Bowler Al Toon is.

Ha a draftokat nézzük, akkor az idei évhez hasonló csak egy van. Idén az első két körben 12 elkapó kelt el, míg 1996-ban ez a szám 11 volt, ráadásul Terrell Owens a harmadik, míg Joe Horn az ötödik körben ment ki. Az a korosztály ugyan később kibontakozott, de nem kezdtek ilyen erősen, négyen jutottak 800 yard fölé és mindössze 10 elkapó érte el a 200 yardos határt bemutatkozó évében.

Persze azt nem tudjuk megmondani, hogy kinek a karrierje marad töretlen, de az biztos, hogy gyöngyszemek garmadája csatlakozott a ligához 2014-ben. De lássuk, hogy kikről is beszélünk.

15. Marqise Lee – Jacksonville Jaguars

Őt választották a Jacksonville elkapók közül a legelőrébb, de ketten is elhúztak mellette. Mindössze egyetlen TD-elkapása van idén, de a 400 yardot ő is átlépte.

14. Donte Moncrief – Indianapolis Colts

Jelenleg csak azért van ilyen hátul a listán, mert Reggie Wayne, T.Y. Hilton és Hakeem Nicks is előtte van a rangsorban, de Andrew Luckkal még sok szép közös emlékük lehet. A labdák 66 százalékát kapta el idén, három TD jegyez.

13. Taylor Gabriel – Cleveland Browns

Nem választották ki a drafton, de a Browns nem csak Isaiah Crowell személyében, hanem vele is jó üzletet csinált. Miles Austin, Andrew Hawkins és Josh Gordon is előtte van, de így is 555 yardig jutott 33 elkapásból.

12. Martavis Bryant – Pittsburgh Steelers

Ugyan Bryantnek csak 25 elkapása van az idén, de azok többsége igen látványosra sikeredett. Csak a szezon második felében tudott pályára lépni, de ennyi idő is elég volt neki ahhoz, hogy villantson. Elképesztő 21.1 yard/catch az átlaga, szinte minden harmadik labdaérintése touchdown. Ideális mélységi célpont Big Ben erős karja mellé.

11. Davante Adams – Green Bay Packers

Jordy Nelson és Randall Cobb mögött jelenleg a hármas számú opció, mely tovább javulhat, ha Cobb távozik a szezont követően. A legnagyobb erőssége, hogy Aaron Rodgers áll mögötte, de vitathatatlanul tehetséges emberről beszélünk. Eddig három TD-t rakott be a közösbe.

10. Allen Robinson – Jacksonville Jaguars

Sajnos a ranglistán elfoglalt helyezését nagyban befolyásolja, hogy a tizedik héten olyan sérülést szenvedett, ami miatt idén már nem láthatjuk. Egészen addig viszont vezette a Jaguars statisztikáit elkapások tekintetében. Ha nem sérül le, akkor körülbelül 80 elkapás és 900 yard álhatott volna a neve mellett. Róla csak ilyen gifet találtam…

9. Brandin Cooks – New Orleans Saints

Sokan az év újoncának várták, ehhez képest a bye weeket követően nem kapott annyi labdát, mint amennyire számítani lehetett. Ugyan 53 elkapást jegyez, de ezek döntő többségében rövidyardos útvonalak voltak, mindössze négy elkapása van 20 yard felett. Ez a listán szereplő emberek közül a legkevesebb. Ha nem szenved sérülést a 11. héten az 55 yardos meccsenkénti átlagával 880 yard körül végezhetett volna az év végén.

8. John Brown – Arizona Cardinals

Nem volt meccs, ahol ötnél több elkapást be tudott volna mutatni, 94 labdából csak 44-et szelídített meg. Ha kiegyensúlyozottabb teljesítményre lesz képes, akkor sokat fejlődhet. A listán az első elkapó 600 yard és 5 TD felett. Ha jobb lenne a QB-szituáció, talán neki is jobb számai lennének.

 7. Allen Hurns – Jacksonville Jaguars

Az ember, akinek az első két labdaérintése TD lett. Két meccsen is hozott már 100 yard feletti teljesítményt két touchdownnal, de neki is az inkonzisztencia a legnagyobb problémája. Annak ellenére, hogy ő harmadik Jaguars rookie, akit itt bemutatunk, 662 yardnál és 6 TD-nél jár.

6. Jordan Matthews – Philadelphia Eagles

Matthews a playek többségében slot-receiver pozícióból indul és ennek köszönhetően elkapásainak közel kétharmadát a scrimmage linetól számított 10 yardon belül viszi végbe. Fontos eleme Chip Kelly gépezetének, 95 labda ment eddig felé, ebből 59-et kapott el. Eddig 767 yard és 7 TD szerepel a neve mellett.

5. Jarvis Landry – Miami Dolphins

Nehezen döntöttem Landry és Matthews között, de utána észrevettem, hogy Landry rendelkezik a legjobb yard after catch mutatóval (424 yard), ráadásul kevesebbet is droppol (79/102) mint Matthews. Ezek ellenére leginkább rövid passzokkal operálnak irányába, az egyetlen a mezőnyből, akinek még nincs 40+ yardos elkapása.

4. Sammy Watkins – Buffalo Bills

A Buffalo Bills újonca négy meccsen jutott 100 yard fölé, elég közel van az 1000 yardos határhoz, ő akár extra klasszis is lehet, amint egy igazi irányítót állítanak mögé. A labdával sokszor keresték (124), de azoknak csak a felét húzta be, de így 925 yardnál és 6 TD-nél jár, teljesítménye egyelőre hullámzó.

3. Kelvin Benjamin – Carolina Panthers

Mindössze négy ember irányába passzoltak többet (Antonio Brown, Demaryius Thomas, Julio Jones, Jordy Nelson), elkapott yardokat tekintve mégis „csak” a 17. helyen áll a ligában. Egyetlen yard hiányzik neki a 1000-es mérföldkő átlépéséhez. Szép számmal fűződnek bravúrelkapások a nevéhez, sajnos értelmezhetetlen droppokat is láttunk tőle. Yard after catch mutatója igen halvány.

2. Mike Evans – Tampa Bay Buccaneers

Evans képességeiről mindent elmond, hogy ugyanabban a csoportban mind Benjamin, úgy csinált szinte ugyanannyi yardot és plusz két TD-t, hogy mögötte nem Cam Newton állt, de cserébe osztozott a snapeken Vincent Jacksonnal. 71,2 yardot húzott le meccsenként, ezzel második Beckham mögött. Neki is 11 TD-elkapás van a neve mellett. Az idei az első év, ahol ezt két rookie is véghez viszi.

1. Odell Beckham Jr. – New York Giants

Nem kérdés ki kerül ebbe a pozícióba, ha egészséges a szezon elején, akkor minden bizonnyal minden idők legsikeresebb WR debütálásáról beszélünk. Jelenleg 1120 yardnál tart, tehát 193 yard kellene ahhoz, hogy beérje Randy Moss-t, ami aligha fog sikerülni. Az év elkapása mellett beteszem, ahogy Richard Sherman is beül a hintába. Ha Cruz egészséges lesz, akkor ezt a Giants-et nehéz lesz megfogni jövőre.

Tippverseny:

A pontokat 1-16-ig kell mindenkinek leadni, egy számot kéretik csak egyszer kiosztani. A heti kérdés értéke 8 pont.

Vasárnap 19:00-kor zárul a játékhét.

A kérdőív ITT kitölthető!

Heti kérdés:

Lesz-e az alapszakasz végén olyan játékos, aki eléri a 20 sacket?

Kedves Tippelők!

Elérkeztünk az utolsó héthez! Köszönöm az egész éves kitartást, és itt szeretnék kellemes ünnepeket kívánni mindenkinek!

Már csak egy hét van hátra, a verseny egyre szorosabb! Az idény végére én is igyekszem összeszedni magam. Pontszámok és összetett kiszámolva, az Excel letölthető:

Tippverseny Összetett

Reklamálni e-mailben tessék!

Töltsétek le ingyenes, MEGÚJULT mobil alkalmazásunkat Androidra (hamarosan iOS-re is)!

Vegyetek részt az appon elérhető TIPPJÁTÉKUNKBAN és játszatok a FŐDÍJAKÉRT. Eredményekről, díjakról ITT , az appról ITT , a tippjátékról pedig ITT találsz információkat.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!