Connect with us

Minden ami NFL

Pozíciós rangsor – Rájátszás – NFC Championship

Tavaly a Seahawks egy hihetetlenül érdekes mérkőzésen győzte le a Packerst a Super Bowlba jutásért és most, a pozíciós rangsorunk döntőjéért is ez a két franchise fog megküzdeni. A liga talán legjobb támadóalakulata az egyik legerősebb védelemmel szemben. Ki nyeri a visszavágót?

 

Tavaly volt szerencsém a Playoff Rankingot vezetni. Nyilván nem érthetett vele egyet mindenki, de két dolog mindig állandó volt. Az egyik katonadani, aki rendületlenül zaklatott azzal, hogy „Hol a Seahawks?”, „Miért nincs a listán?”, „Miért nincs a lista elején?”. A másik konzisztencia pedig MZoliban és a Packers drukkerekben testesült meg, pontosabban „Hol a Packers?”, „Miért van ennyire hátul?”, „Miért nincs a Lions előtt?”, és társai. Értem én, hogy Seahawksnak 3-3-mal is a legjobbak között kell lenniük egy idegenbeli Rams vereség után, ahogy a Packersnek is a dobogón a helye, pedig ha jól emlékszek, akkor a 10-11. hétig nem voltak rájátszást érő helyen. Érdekes módon a Patriots hiánya a listáról senkit nem zavart… Akárhogy is, de tény, hogy sem a Seahawks, sem a Packers nem tartozik kedvenc franchise-aim közé. Miért írtam ezt le? Mert lehetséges, hogy bizonyos rangsorolásaimmal sokan nem értenének egyet, de biztosítok mindenkit, eszem ágában sincs egyik csapatnak sem kedvezni.

A pontrendszer a szokásos lesz és plusz pontokat sem fogok használni, hisz amennyivel jobb a Packers támadófala, elkapói, irányítója ellenfeléénél, legalább annyival erősebb a Seahawks tight end, linebacker és safety poszton. Egyedül a pass rush részesül kissé más elbírálásban.

Irányítók

Russell Wilson legyőzte az előző körben Drew Breest, aki a PFF adatai szerint Aaron Rodgers mögött a második legjobban teljesítő irányító volt tavaly. Ha azzal nem értettem egyet, nos, ezzel sem fogok. Rodgers 18-cal több TD-t és kettővel kevesebb INT-t szerzett a tavalyi év folyamán, mint Wilson. A passer ratingje nyomás alatt és a nélkül is nagyjából 20 egységgel jobb, mint a Seahawks irányítójáé. Valamint ő lett a liga legértékesebb játékosa és bár Wilson sokkal több yardot és néggyel több TD-t szerzett lábon, mégsem elég a győzelemhez.

Elkapók

A Green Bay Packers elkapó sora top3-as a ligában, a Cobb-Nelson-Adams hármas 3250 yardot és 28 TD-t tettek bele a közösbe a tavalyi év folyamán. Jordy Nelson az egyik leginkább alulértékelt játékos, pedig posztja legjobb 5 játékosához tartozik, Cobb is súrolja a legjobb 10-et, és Adams tehetségét is kár elvitatni. A Jermaine Kearse – Doug Baldwin – Paul Richardson hármas ezzel szemben legjobb esetben is átlagos. Hiába a run heavy offense, az 1600 yard és 5 TD nem egy eget rengető statisztika.

Futók

Testfelépítését és játékstílusát tekintve Eddie Lacy lehet az új Marshawn Lynch, ám jelenleg a Seahawks futója posztja legjobbja. Nem is fejtegetem tovább, erről már korábban írtunk egy hosszabb posztot.

Tight End

A Graham – csere jóvoltából a Seahawks rendelkezik a liga egyik legjobb TE-ével. Bár Graham kiugró teljesítményét én inkább Brees kvalitásainak tulajdonítom, atletikusságát és remek kezeit nem lehet tőle elvitatni. Véleményem szerint közel sem fogja tudni hozni a Saintses statisztikáit, de egy jó kis célpontja lesz Wilsonnak. Blokkol, nem blokkol, így is hatalmas a szakadék közte és a Packers TE-jei között.

Támadófal

Az elkapókhoz hasonlóan itt is elvitathatatlan a Packers fölénye. A Sitton-Lang guard duónál talán csak a Ravenses Yanda-Osemele páros jobb, míg Unger elcserélése miatt a center poszt is egyértelműen a Packersé. Bulaga és Britt között is hatalmas a különbség, egyedül Russel Okung férne be a Packers támadófalába.

Védőfal

Itt az első olyan poszt, ami sokaknak lehet, nem nyeri el a tetszését. Az egységek legjobb futás elleni védője minden kétséget kizárólag Brandon Mebane (SEA), a legjobb pass rushere pedig Mike Daniels (GB), bár előbbi jobb pass rushban, mint utóbbi futás ellen. Ugyanakkor a Mebane mögött/mellett lévő Tony McDaniel, Jordan Hill vagy Ahtyba Rubin nem olyan nagy szám, a védőfal belseje messze a leggyengébb egysége a Seahawks védelemnek. A Packers sem áll sokkal jobban és Letroy Guion 3 meccses eltiltása sem segít, ám az egységben legalább látok fejlődési lehetőséget. Datone Jones könnyen képes pótolni Guiont, az idei 6. körös újonc, Christian Ringo pedig sokak szerint meglepetést is okozhat, valamint ne feledkezzünk meg B. J. Rajiról sem. Az egykori elsőkörös játékos sérülés miatt pihent egy évet, végre eredeti pozícióján fog játszani (a 3-4-es end poszt nagyon nem jött be) és mindössze egyéves szerződéssel rendelkezik. Minden adott a számára, hogy jól szerepeljen, és ha még valaha nagy pénzt akar keresni, akkor oda kell tennie magát. Pro Bowler szezont várok tőle, a motiváltsága és a hozzá tartozó alap kvalitásai (melyek a legjobbak a két egységben) miatt a Packersnek adom a pozíciót.

Pass Rush

Bennett és Avril összesen 12 sacket gyűjtöttek, míg Peppers és a félig meddig ILB-t játszó Matthews 18-at. Ráadásul a Green Bay párosának neve mellé került még 6 kiharcolt fumble, 3 interception és 2 TD, míg a túloldalon csak 2 fumble-t tudnak felmutatni. Épp ezért először a Packers párosát ítéltem jobbnak, hisz Peppers volt a tavalyi év 7. legtöbbre értékelt OLB-je, és bár Matthews a szezon elején nagy eséllyel ILB lesz (1st és 2nd downoknál), harmadik kísérleteknél és az idény második felében eredeti posztján fogjuk látni. Ám ha eltekintünk a sackektől és a nagy játékoktól, akkor egy Michael Bennettet kapunk, aki a tavalyi idény második legjobb teljesítményét nyújtó (futás és passz ellen is) és legtöbbet szabálytalankodó defensive endje volt. A 7 sackje mellé 13 QB hit és 53 (!) siettetés társult, ami magasan a legjobb a mezőnyben. Nincs két pont a két egység között, így +1 pontot adok a Packersnek, ha Matthews full time OLB, akkor is ugyanilyen arányban osztanám a pontokat, csak fordítva.

Linebackerek

Clay Mathews ide vagy oda, a két csapat LB sora között hatalmas a különbség. K. J. Wright egyike a legjobb 4-3-as OLB-knek, Bobby Wagner pedig All Pro kategória. Ha hozzájuk csapjuk még az elsősorban pass rusher Irvint, akkor egy top5-ös egységet kapunk. Ezzel szemben Sam Barrington átlag alatti, Jake Ryan pedig újonc, aki szezon második felére kaphat komolyabb játékidőt.

Cornerback

Ezen naphosszat lehetne vitázni. Sherman talán a legjobb CB a ligában, ez nem vitás. De Byron Maxwell távozása után csak Cary Williams, Jeremy Lane és Tharold Simon maradt a rosteren, leszámítva az 5. körös Tye Smith-t. Láttuk a szezon elején, hogy mennyire szenvedett az egység Maxwell kiesése után, a helyére érkező Williams pedig komoly visszalépést jelent. A 3. számú Jeremy Lane elvesztése a pedig a Super Bowlba került, mert a helyére bekerülő Simon valami irgalmatlan pocsék volt. A packersös Hayward nem egy Sherman, de a 9. legjobbra értékelt CB volt a PFF adatai szerint. Persze rendszerint csak slotban játszott, nem teljes értékű kezdőként, de így is szerzet 3 INT-t és egy TD-t, valamint csak 73-as ratinget (nem elit, de korrekt) engedett az ellenfél irányítóinak. Újonc évében 7 meccsen kezdett és 6 labdát szerzett, idén is minden nehézség nélkül tartozhat a jobb cornerek közé. A másik oldalán az egykori undrafted Sam Shields van, akinek sérülése miatt ugyan gyengébb éve volt tavaly, de kvalitásai (és fizetése) alapján sokkal jobb Williamsnél, míg a 3. számú  (hivatalosan safety) Hyde egy szint Lane-nel. Ez még nem lenne elég a döntetlenhez, hogy mégis e mellett döntöttem, az a CB poszt mélységeinek köszönhető. Ilyen Seattle-ben (mint fentebb is példáztam) nem igen van, míg a Packers Hayward és Shields mellé két CB-t is hozott az első és a második körben. Randall és Rollins elsőre a nickel pozícióért fognak versenyezni, de megvan a tehetség bennük, hogy baj esetnél a kezdő pozíciót is ellássák. Bár az NFL teljesen más, utolsó évében Randall 52.1-es. Rollins 45.6-os passer ratinget engedélyezett az egyetemen az ellenfelek irányítóinak. Jelenleg még nem mondanám, hogy a Packers CB sora jobb lenne, de van bennük annyi potenciál, hogy már idén is azok legyenek. Emiatt reálisabbnak tartom a döntetlent, mint a 1,5 pontos különbséget.

Safety

Ez megint olyan egyértelmű, mint a LB vagy a WR poszt volt fentebb. Earl Thomas a liga talán legjobb free safety-je, Cam Chancellor pedig egy állat, All Pro strong safety. A Packers nem áll rosszul e téren, Clinton-Dix ígéretesnek tűnik, Burnett pedig egy szolid SS, de össze sem hasonlíthatóak az NFL legjobb safety-párosával.

Szoros csata volt, amely könnyen fordítva is alakulhatott volna. Érdekességképp még annyit, hogy amennyiben pluszpontokat osztogatnék, akkor egyet kapna Rodgers, hármat a Packers elkapók és az offense fal, egyet a Seahawks tight endek, kettőt a linebackerek és kettőt a safety-k.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!