Connect with us

Összefoglaló

2015 Preseason Week 1 összefoglaló

maxresdefault

Az előszezon meccseken soha nem az eredmények a fontosak. Az edzőknek kiváló alkalom a felállások próbálgatására, a megfelelő emberek megtalálására és a csapat erősségeinek feltérképezésére. Az újoncok és a háttérbe szorult játékosok bizonyíthatnak, a kezdők egy kicsit átmozgathatják futballhiányos testrészeiket, a szurkolók pedig végre láthatják kedvenceiket akció közben. Az előszezonban ezért mi sem az eredményekre, hanem a fontosabb történésekre, érdekesebb játékokra összpontosítunk.

 

 

Nem minden találkozó sikeredik ugyanolyan pontzuhatagosra és érdekesre annak ellenére sem, hogy itt minden csapat kisebb nyomás alatt játszik. A beharangozóban a Johnny-faktorral megpróbáltam jelezni, mely találkozók lehetnek izgalmasak, de ez nem minden esetben sikerült. A találkozók lezárultával azonban már láthatjuk, mely meccseken történtek fontos dolgok. Először azokat a találkozókat érintem, melyek több beszédtémát adhatnak, aztán szép sorjában a többiekről is megemlékezek. Minden nap legszebb, legérdekesebb megmozdulása megkapja a Johnny-díjat is, melyet érdemes visszakeresni az ismétlések között. Ezen kívül a fantasy tulajdonosoknak egy-egy kisebb észrevétel a meccsek kapcsán is megemlítésre kerül.

 

Washington Redskins @ Cleveland Browns 20-17

A találkozó legjobban várt pillanata egyértelműen Jonnhy Manziel pályára lépése volt. Az offseason alatt rengeteg pletykát hallottunk róla, hogy fejlődik, jobban érzi a zsebet és kezdi levetkőzni azokat a pályán kívüli dolgokat, melyek hátráltatták eddigi előrelépését. Ezek ellenére kevesen akarták elhinni, hogy ez valójában így van. Talán már-már azt vártuk, mikor kerül elő a híres „pénz-jele”, vagy fumble-zik egyet a saját end zone-jában, de nem így történt. Manziel magabiztosan irányította az offense-t, többnyire jól érezte a zsebet és mikor lehetősége nyílt rá, egy 12 yardos touchdownt is futott. Balszerencséjére a többi Browns irányító is jó napot fogott ki. McCown 5/5-t ment és touchdownnal zárta drive-ját és Shaw is meglepően jól mozgott. A kezdő irányító posztjáért folyó csata tehát továbbra is eldöntetlennek látszik. A másik fontos tanulsága a meccsnek a Barnák szempontjából az a tavaly borzalmas futás elleni védelem hasonlóan rossz teljesítménye volt. A Redskins ellen 154 yardot nyeltek be, amely nem sok jót sejtet a szezonra nézve. A Washington oldalán szintén mind a három QB biztató jeleket mutatott, az egyelőre a kezdőkkel szereplő Griffint csak elkapója, Pierre Garcon „akadályozta” meg egy szép, pontokat érő támadástól. Alfred Morris meglepően sok snapet kapott és jól teljesített a még mindig néha bizonytalan fal mögött. A nap rossz híre a Washington tight endjének, Niles Paulnak a sérülése volt, amely a szezon végéig partvonalra küldte a támadót.

 

A meccs tanulsága: Mindkét oldal irányító-felhozatala érzi, hogy nem teljesen egyértelmű ki a kezdő QB és jó teljesítménnyel oda lehet érni végén a depht chartok elejére. Egyelőre a jelenlegi kezdők tartják magukat, de ha sok ilyen Manziel megmozdulás lesz még, akkor a szurkolók előbb-utóbb követelni fogják. A Clevelandnak nem ártana összekapnia a futás elleni védekezést egy olyan csoportban, ahol Hill, Bell, Forsett kezdőfutói vannak a csoprotriválisoknak.

Fantasy következtetés: Óvakodj a Cleveland futóitól! A Barnák ellen jó az RB-k matchupja.

 

New Orleans Saints @ Baltimore Ravens  27-30

A Ravensnél az elsőszámú kérdés az volt, hogy a Kubiak által alkalmazott run-heavy, zone-blocking scheme-hez szokott csapat, hogy fog alkalmazkodni Trestman inkább passz irányultságú felfogásához. Nos, az első előszezon meccs azt bizonyítja, hogy elég jól. Még Matt Schaub is 134 yardig és egy touchdownig jutott, persze mellette megdobta a maga interceptionjét is. Mellette a futójáték is jól muzsikált, elsősorban Taliaferro vezetésével. A másik oldalon Brees egy snapet sem játszott, ennek ellenére a passzjáték nem volt reménytelen. Sőt, kimondottan tetszetős játékokat húztak elő a Saints csere-irányítók és elkapók. Ennek elsőszámú haszonélvezője Josh Hill volt (az irányítók mellett), aki csapata legtöbb elkapott yardját gyűjtötte be, és minden bizonnyal Grahamtől ő veszi át a stafétát. Érdekes még, hogy Khiry Robinson már ezen az előszezon meccsen is 72 scrimmage yardot és egy touchdownt pakolt be a közösbe, ezzel jelezve, hogy nem csak Ingramból áll a csapat futójátéka. Sajnos pár sérülés is tarkította a játékot, így hagyta el a játékteret Browner és Ellerbe is.

 

A meccs tanulsága: A Saints passzjáték Graham nélkül is működni látszik, mi lesz, ha még Brees is jó formában kezdi a szezont. A Baltimore pofás támadójátékot mutatott, melyben a futás és a passzjáték megfelelő egyensúlyban volt.

Fantasy következtetés: Forsett handcuffjaként Taliaferrót érdemes kirántani a hátsóbb körökben. Lehet mégis érdemes beruházni egy Saints elkapóra (Cooks).

 

New York Jets @ Detriot Lions 3-23

A Lions oldaláról a legkellemesebb játékot az újonc Abdullah produkálta, aki sebességével és gyors irányváltásaival kápráztatta el a vezetőséget. A passzoldali támadójátékot a Stafford-Tate kapcsolat jellemezte, fricskaként szolgálva azoknak, akik azt mondták, hogy Johnson visszatérésével Tate feledésbe merül és egyoldalú lesz újra a passzjáték. A Jets semmi pozitívot nem igazán tudott mutatni, a bevetett újonc Petty produkcióját például még Geno is megirigyelte volna. Már ami a szerencsétlenkedést illeti. A Jets támadójátéka továbbra is erősen futásközpontú lesz, de ez egyáltalán nem meglepetés.

 

Fantasy észrevétel: Tate a tavalyi után idén is nagy szezonra készül. Abdullah lehet megér egy középső körös picket. Jets oldalról futókban érdemes csak gondolkodni, bennük is hátsóbb körökben.

 

Miami Dolphins @ Chicago Bears 10-27

Ryan Tannehill az előrejelzéseknek megfelelően magabiztosan irányította a Dolphins első drive-ját, melyet touchdownnal is fejeztek be, igaz ebben az utóbbi években gyengélkedő Bears defense nagyszerű partner volt. Utána viszont megváltozott a játék képe, az addig rosszul teljesítő chicagói védelem feljavult, Tannehill mögött pedig nincs igazán potens vezér, a többiek inkább interceptionöket dobáltak, mint TD-ket. A Bears oldaláról Clausen se nem volt rossz, se nem annyira üdítően jó. A futók, ahogy a beharangozóban írtam, felváltva kaptak snapeket és mélynek (minőségben még egyelőre senki sincs Fotre közelébe se) tűnik ez a poszt a Maciknál.

 

Fantasy észrevétel: Tannehill és brigádja meggyőző volt. Bears D ellen az elkapóknak továbbra is nagy meccse lehet.

 

Green Bay Packers @ New England Patriots 22-11

A Packers offense borzasztó magabiztosnak tűnt, és ehhez nem is feltétlenül kellett Rodgers játéka. Mind földön, mind levegőben viszonylag könnyedén hajtották végre a játékokat, még a második és harmadik csapat tagjai is. A Patriots oldalán Garoppolo nem tűnt megilletődöttnek, de hozott pár rossz döntést és mindössze 11 pontig vezette a támadókat.  A futószekciót csakúgy mint tavaly, Gray és White vezeti, de láthattuk, hogy ez nem jelent igazán semmit.

 

Fantasy észrevétel: Gray meggyőző volt, de a tavalyi után én nem bíznék a Patriots futókban. Adamset sűrűn kereste Rodgers labdával.

 

San Diego Chargers @ Dallas Cowboys 17-7

A Chargers oldalán Melvin Gordon kicsit csalódást keltő teljesítménnyel rukkolt elő, mindössze 11 yardot tudott összehozni hat futásból. Ellenben két fő riválisa, Oliver és Woodhead is 1-1 touchdownnal fejezte be a meccset. A Chargers futók feltehetőleg elég kemény rotációban lesznek az év elején. A Dallas talán az első napon a leginkább pihentette a kezdőit a csapatok közül, így sok következtetést nem tudunk levonni a szereplésükből.

 

Fantasy észrevétel: A Chargers futószekciója totál megjósolhatatlan. Terrance Williams megbízható WR2 lehet.

A nap Johnny-díjasa: Ki más lenne az elsőszámú Johhny-díjas, ha nem a névadó Manziel a 12 yardos futott touchdownjával.

De Abdullahnak sem kell szégyenkeznie a 45 yardos futásával.

 

TennesseTitans @ Atlanta Falcons 24-31

A Titans Mariota vezetésével elég bizonytalanul kezdte a meccset. A fiatal, ígéretes irányító előbb dobott egy interceptiont (az elsőt az évben), majd fumble-zott is egyet. Ekkor kicsit azt hittem megroggyan az önbizalma, de aztán végülis összekapta magát, és volt pár szép átadása. Mettenberger ellenben jól kezdett. Volt néhány szép hosszú passza, de aztán ő is eladta a labdát. Tudom, hogy ki van jelentve, hogy Mariota a kezdő QB, és kaptam már azért, hogy miért merem ezt megkérdőjelezni, de továbbra is állítom, hogy Mettenberger megkavarhatja a szálakat. A Titans rengeteg elkapót használt és próbált ki, közülük is kiemelendő talán Coffman, aki 4 elkapásból 58 yardot kapirgált össze. A futók közül az újonc Cobb kapott több lehetőséget és véleményem szerint élt is vele. Könnyen lehet, hogy Sankey visszacsúszik a depht charton. A Falcons a Titansel ellentétben nagyon összeszedettnek tűnt, Matt Ryan hibátlan hozta le pályán töltött idejét. Julio Jones pedig ismét bizonyította, hogy ha egészséges, akkor a Top3 elkapó közé tartozik, volt egy hatalmas testcsele, mely után egészen a célterületig gyalogolt. A problémák inkább a futószekciónál lesznek. Itt három játékos is 7 kísérletig jutott minimum, de egyikük se haladta meg a 25 yardot. A fal nem tűnt olyan bizonytalannak, igaz a Titans nem állította nagy próbatétel elé.

 

Fantasy észrevételek: Julio Jones még feljebb kúszhat a listákon. Egyelőre az atlantai fal nem nyomja rá a bélyegét Matt Ryan értékére. Futót egyik csapatból se ajánlanék nyugodt szívvel.

 

Saint Louis Rams @ Oakland Raiders 3-18

A Raiders oldalán a Carr-Cooper kapcsolat már most harmonizáltnak tűnik és a másodéves irányítón látszik, hogy megbízik újonc fegyverében. Ez a bizalom kicsit túlzott is, mert az egy negyeden keresztül kiválóan irányító Carr a térfélcsere előtt egy perccel az endzone-ban mindenképpen Coopert kereste egy olyan helyzetnél, ahol ha kicsit körbetekint, csak jobb megoldást hozhatott volna. Mindenesetre biztató lehet a Raiders drukkerek számára, hogy az offense életjeleket mutat. A védelem pedig nagyszerűen tartotta a gyengén muzsikáló Rams támadókat. A túloldalon már kevesebb bizakodásra adott okot a meccs. Foles még egész pofás játékkal és egy-két szebb passzal kezdte a meccset, de összességében nem nagyon haladtak úgy a támadások, ahogy azt elképzelték.

 

Fantasy észrevétel: Cooperben nagy a potenciál. Rams oldalon nagyon szétszóródnak a támadások, nincs egy igazán biztos pont, akit tömni lehetne labdákkal.

 

Denver Broncos @ Seattle Seahawks 22-20

A találkozó legemlékezetesebb pillanata Tyler Lockett visszahordott touchdownja volt, elképesztő micsoda potenciál van az újonc elkapóban. A TD-jén kívül volt még egy 46 yardos visszahordása is és nem tűnik megilletődöttnek a profik között. Wilson rendkívül sokat volt nyomás alatt, amely a gyengébb Hawks támadófal és a jó Denver passzsiettetés ötvözetéből alakult ki. Ennek ellenére Wilson ott folytatta, ahol abbahagyta: volt, hogy szorongatott szituációból futott first downt vagy találta meg éppen új fegyverét Grahamet nagyszerű labdával. A denveri oldalon Von Miller köszöni szépen, jól érzi magát új helyén és egyelőre kirobbanó évet várhatunk tőle. Ezen kívül meglepetésre a denveri O-line nem mutatott olyan katasztrófális állapotokat, mint azt várni lehetett a négy új kezdővel felálló falban. Manning nem lépett pályára, így Osweiler megmutathatta, hogy tud ő, ha akar. Márpedig akart.

 

Fantasy észrevétel: Tyler Lockett egy szörny lehet. Cody Latimerre érdemes lesz figyelni Sanders és Thomas mögött is.

 

Carolnia Panthers @ Buffalo Bills 25-24

Én nem tudom mit szedtek a srácok, de az előzetesen lesajnált QB helyzetű csapatoknál egyelőre az összes jelölt jobban teljesít, mint azt várni lehetett. A Browns és Redskins után a Billsnél is mindhárom irányító mutatott szép dolgokat. A kezdő Cassell volt, aki majdnem hibátlanul adta át a stafétát Taylornak, ám amikor azt hittük ezt nem lehet fokozni, akkor villantott a második QB is és nem csak passzokkal, de ha kellett futva oldott meg first downt. Az utolsó próbálkozó Manuel volt, aki kicsit bizonytalanabbnak tűnt, de aztán egy csodálatos 51 yardos TD passzal találta meg Thompsont. A futók közül Bryce Brown és Karlos Williams is benyargalt a célterületre, de McCoy se tűnt idegennek a Bills offense-ben. A Panthers oldalán Newton a szokásos, már-már lenéző magabiztossággal irányított és előszeretettel kereste ikertornyait (csakúgy mint a két csere QB) . Funchess és Benjamin továbbra is fejfájást fog okozni az ellenfél cornereinek, nem látszik egyelőre hogyan lehetne ezt a magasságbeli különbséget egyensúlyozni. A két védelem nagyon fizikálisnak tűnik, egyik csapat ellen sem lesz kellemes a játék.

 

Fantasy észrevétel: Benjamin és Funchess hatalmas mismatch bármelyik csapat ellen, két ilyen adottságokkal rendelkező elkapót rendkívül nehéz lesz megállítani. Kettőjük között viszont megoszlani látszanak a targetek és az endzone-ban is akármelyik elérhető lehet. A Bills futók közül nem csak McCoy, de akár  a többiek közül is jó érzékkel lehet gyémántot találni.

 

Cincinnati Bengals @ New York Giants 23-10

A nap talán legkevésbé érdekes találkozóját a Giants és a Bengals vívta. Az Andy Dalton vezette brigád viszonylag olajozottan haladt előre, és amíg az első csapatok voltak fent (igazából utána is) uralta a játékot. Az Óriások oldalán egyelőre nem tűnik ilyen simának a helyzet. Az ifjabb Manning sokszor nem értette meg magát elkapóival, és rengeteg pontatlan passz is született.

 

Fantasy észrevételek: OBJ-re figyelnek a védők, és Manning is elég dekoncentráltnak tűnik. Bengals oldalról egyelőre ez kevés volt bárminemű következtetésre, de Dalton eddig jól teljesít.

 

Pittsburgh Steelers @ Jacksonville Jaguars 21-23

A Kohászok oldaláról véve láthattuk akció közben a 3B-t is, de sokat nem voltak pályán, így maradtak a másodvonalak. Az újonc Sammy Coates és Martavis Bryant is sok yardot gyűjtött, ez pedig rémálom lesz a Steelers ellen játszóknak, mert nem nagyon duplázhatják Brownt. A védelemben továbbra is Shazier energiája és teljesítménye kiemelendő. A Jacksonville oldaláról a futók közt eldönthetetlen ki fogja megkapni végül az elsőszámú snapeket és az elkapók között is újabb tehetségek jelentek meg. Már csak kéne valaki, aki odadobja nekik. Bortles ugyan nem volt rossz, de még mindig nem nyújt olyan magabiztos teljesítményt, mint Carr vagy Bridgewater.

 

Fantasy észrevételek: Gyenge csapat futóját ne nagyon nézegessük (Jacksonville). Brown mellett a többi Steelers elkapó is jó lehet.

A nap Johnny-díjasa: Tyler Lockett TD visszahordása

Manuel és Thompson 51 yardos játéka

 

San Francisco 49ers @ Houston Texans 10-23

A Frisco hívei kezdhetik az imádkozást, mert Kaepernick továbbra se képes vezetni az offense-t, így pedig nehéz lesz egy bivaly-kemény védőkkel rendelkező csoportban. Azért kicsit kisütni is látszik a nap, hogy ne csak a negatívumokat említsem. A megtépázott védelem például gyönyörűen állította meg a Texanst az egy yardos vonalon. Rajtuk kívül a rögbisztár Hayne megmozdulásai emelhetőek ki, aki egy futással és egy visszahordással is bizonyította, hogy nem álldogálni jött ide. A Texans oldalán egyelőre minden olajozottan működni látszik. Újból el kell mondanom, hogy a már-már leírt irányítók meglehetősen ütős választ adnak a kétkedőnek. Itt például Hoyer, Malett és Savage is kitűnő napot fogott ki. A következő meccsen Malett fog kezdeni, de Hoyernek sincs szégyenkezni valója. Engem mégis Savage fogott meg, aki olyan tökösen szállt be és irányította a támadásokat, mint egy régóta kezdő irányító. Futó oldalon Foster hiánya ellenére is minden rendben. Blue egyelőre úgy tűnik, tudja pótolni a sérült futót. Polk és Hilliard pedig nem jó, de elfogadható teljesítményt nyújtott. Az elkapóknál DeAndre Hopkins nem sok targetet kapott, de amikor felé szállt a labda, akkor azt nagyon határozottan oldotta meg, Shorts pedig egy gyönyörű touchdownt szerzett.

 

Fantasy észrevételek: Kaepernick borzasztó, így elkapóitól se sok jót remélhetünk. Blue közel hozhatja a Foster által remélt pontokat.

 

Kansas City Chiefs @ Arizona Cardinals 34-19

A meccs már a kezdés előtt több beszédtémát adott a sport szerelmeseinek. Először is ott van Eric Berry visszatérése, ami sporttörténelmi és nagyszerű pillanat. Másodszor pedig az első női edző és első női bíró bemutatkozása. A meccs egyébként meglehetősen lassan haladt, a Chiefsnél Smith egyelőre nem találta meg a karmesteri pálcát és visszaütni látszik, hogy az utóbbi szezonokban 5 yardnál nem nagyon nézett tovább. Maclinnel például egyelőre nagyon nincs meg az összhang. A Cards már egy fokkal összeszedettebb volt. Amíg a kezdők voltak a pályán addig szépen haladtak előre és Ellington meg is lógott egyszer.

 

Fantasy észrevételek: Maclinnek egyelőre nem jön be a váltás. A Cards védő és támadóoldalon is ígéretes.

 

Tampa Bay Buccaneers @ Minnesota Vikings 16-26

Az 1/1-es első találkozója sem teljesen úgy sikerült, ahogy azt ő elképzelte. Egyelőre nem érzi annyira az elkapóit, több pontatlan túldobott passza és egy csúnya eladott labdája is volt. A Vikingsnál Bridgewater egyelőre ott folytatta, ahol a HoF meccsen abbahagyta, amíg fent volt, közel tökéletes játékot mutatott be. A két korai körös védő, Kendricks és Waynes szintén ígéretesen játszott, különösen jó hír ez Waynesnek, aki az első találkozón gyengébb teljesítménnyel kezdett.

 

Fantaasy észrevételek: Winston teljesítménye elkapóira is kihathat. Bridgewater nagy steal lehet késői körökben.

A nap Johnny-díjasa: A San Francisco 1 yardos stopja a Houston ellen.

Philadelphia Eagles @ Indianapolis Colts 36-10

A Colts támadósora félelmetesnek tűnik, de ezen a találkozón nem sokat mutattak ebből. Különösen a fejlődő futásból nem láttunk sokat, a Sasok nagyon jól ölték meg a kísérleteket. A túloldalon Sanchez az inkonzisztencia példaképe. Egy tökéletes játék után minden előjel nélkül dobta borzasztóan túl elkapóját, aki begyalogolhatott volna a célterületre. A fiatal elkapók egyelőre ígéretesnek tűnnek, de a Colts védelme nem állt a helyzet magaslatán. Pár érdekesebb játékot máris láthattunk a zöld-fehér mezes alakulat oldaláról, melyek egy része jól, egy másik része mérsékeltebben sikerült. Ami a legsajnálatosabb volt a meccsen, hogy kevés Tebowt láttunk, irányítani például előbb jött be Barkley, mint az istenhívő játékos. Később mikor lehetőséget kapott, akkor volt pár szép megmozdulása, de pár csúnya „sackbe rohanása” is. Összességében az Eagles komplettebb csapat képét keltette és különösen a fiatalok nagy bizonyításvággyal játszottak.

 

Fantasy észrevételek: A Colts futójátéka egyelőre nem biztató. Az Eagles elkapók nagy boom playerek lehetnek.

A nap Johnny-díjasa: Agholor TD-je.

Tebow. 

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!