Connect with us

Minden ami NFL

Rugózás a rúgókon

Mi történt a rúgókkal? Ez az idei év egyik legnagyobb kérdése. Rengeteg kulcsfontosságú pillanatban kihagyott mezőnygól és extra pont jellemző az eddig eltelt négy játékhét eseményeire. Továbbá az elmúlt két hétben több kezdő rúgójátékost is lapátra tett aktuális csapatuk. Mi állhat mindezek hátterében?

 

Sokan lebecsültük és feleslegesnek tartottuk eddig az extra pontot, amire az idei évtől kezdve más szabályok vonatkoznak. Eddig ugye a 2 yardos vonalról indították el a labdát, ami eddig egy 18 yardos mezőnygólnak felelt meg (ez úgy jön ki, hogy az endzone hossza 10 yard + a snap indításának a helye az endzone-tól, ami ebben az esetben 2 yard + 6 yard). Az idei évtől kezdve viszont 15 yarddal hátrébbról rúgják ezeket a pontokat, amik tehát jelenleg 33 yardos mezőnygólnak felelnek meg, amit már néha elhibáznak a rúgók.

3a06a12c4e8840b69f5262ec157c0313-3a06a12c4e8840b69f5262ec157c0313-0

 

Jay Feely, korábbi NFL kicker szerint az extra pontok a kickernek ugyanolyan fontosak voltak eddig, mint a mérkőzés eleji checkdown passzok az irányítóknak. Magabiztosságot ad és belerázódik az adott találkozóba a játékos. A 18 yardos rúgás csukott szemmel megy és amint már fentebb írtam 33-ról már megesik, hogy hibázik az ember. Lélektanilag a field goal alsó határa a 40 yardig tart. Addig még ritkán hibázgatnak, hasonlóan az eddigi extra ponthoz. A 40 yard fölötti rúgások viszont már éles meccsszituációk lehetnek olyan távból, amibe akár vastagon is beleszólhatnak az időjárási körülmények (feltéve, ha nem dome-ban játszik az ember). Viszont az extra pont csak 33 yardosnak felel meg, akkor mi is lehet a gond?

 

Ez az extra pontos történet eléggé nagy nyomást tesz a rúgóra az idei évtől fogva, egy elég igazságtalan összehasonlítás miatt. A tavalyi évben a negyedik hétig mindössze kettő extra pont maradt ki, ezzel szemben idén az eddig 300 próbálkozásból csak 283 volt pontos. Nyilvánvaló, hogy a 18 yardos rúgás esetében szinte minden buktató tényező kizárt a rossz snap és az elcsúszó rúgó kivételével. Ebből kifolyólag az emberek mind úgy gondolkodnak, hogy extra pont, extra pont, így biztosan berúgják a rúgók és 100%-os értékesítési mutatót várnak el – mondják ezt úgy, hogy megfeledkeznek arról, hogy releváns távolságnövelés történt. Persze, ha nem sikerül, akkor legyintenek rá, mert csak 1 pont, viszont ha éppen ezen múlik a meccs, akkor ráhúzzák a vétkesre a vizes lepedőt, leszedik róla a keresztvizet és habzó szájjal követelik az illető kivágását.

112612_angry-fan_600_crop_north

Hogyha kihagyják az extra pontot, akkor úgy csapódhat le a dolog a rúgó fejében, hogy ezt most kihagytam, ha ugyanilyen távra kerülök három pontért, akkor ott is könnyen hibázhatok”. És ez rányomhatja a mérkőzés további részére a rúgó pontosságát és koncentráltságát. Így jutunk el oda, hogy miért is hibáznak többet idén a kickerek a kulcsfontosságú szituációkban. Jobban feltéve a kérdést: valóban többet hibáznak? Ha megnézzük a statisztikai mutatókat, akkor kijelenthetjük, hogy nem. Az idei alapszakaszban eddig a mezőnygólok 83,6% százalékát értékesítették a rúgók. A 2014-es szezonhoz képest csökkent a sikeresség, akkor négy hét után 84,7% volt, a 2013-as évadhoz képest viszont még így is pontosabbak a rúgók, akkor 82,7%-ban voltak eredményesek.

 

De akkor miért is beszélünk a rúgókról többet idén, mint tettük azt az elmúlt években? Sokkal több kulcsszituációban hibáztak, mint tették azt eddig. Josh Scobee két esetleges game winning field goalt kihagyott az utolsó 5 percben + a Patriots ellen kihagyott kettője is kulcsszituációban történt, egyik 0-0-nál amivel megszerezhették volna a vezetést, a másik pedig közvetlen a szünet előtt, amivel zárkózhattak volna.

scobeex-large

 

Az Eaglesnél Caleb Sturgis rúgott mellé 4 pontot, amivel – mint utólag kiderült – hozták volna a Washington elleni meccset. Az elsőéves Kyle Brindza is lapátra került inkonzisztens rúgóteljesítménye miatt (12 FG kísérletből mindössze 6-ot értékesített, valamint 2 extra pontot is kihagyott). Van, akit meg egyszerűen csak az extra pontok miatt vágtak ki Randy Bullock személyében. Zach Hocker pedig szintén game winning field goalt hagyott ki a Dallas ellen az utolsó másodpercekben. Neki Scobeeval szemben az a szerencséje, hogy végül megnyerte a Saints a meccset.

 

Azzal, hogy elvették ezt az önbizalom-megerősítő rúgást a játékosoktól, egy-egy kihagyott kísérlet után sokkal nehezebben építi fel magát újra a rúgó és a meccs végkimenetele szempontjából még nagyobb jelentősége lehet, ugyanis könnyen lehet, hogy újra abba a szituációba kerül, mint a kihagyott extra pont során. És ez fordítva is igaz, ha speciel kihagyott valaki egy 35 yardos field goalt, akkor az esetleges extra pont értékesítése sem lesz olyan egyszerű, mint a karikacsapás. Mivel profi sportolókról beszélünk ez csak találgatás, ugyanakkor lehet benne valami.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!