Connect with us

Minden ami NFL

Mennyit érhet Gronk?

Rob Gronkowskiról nyugodtan állíthatjuk, hogy jelenleg az NFL legjobb tight endje, mind blokkolásban, mind elkapásban jeleskedik. Két évvel ezelőtt, 24 évesen kötött vele a Patriots egy hosszútávú, 6 éves, 54 millió dolláros szerződést. Egy gyors fejszámolást követően arra a következtetésre juthatunk, hogy Gronk jelenleg 26 éves és még 4 év van hátra a szerződéséből. Érdekes ötletnek tartottam, hogy utánajárjak, most vajon milyen szerződést kaphatna az előttünk álló 4 évre, hogyha most kellene hosszabbítania a New Englanddel, vagy egyszerűen csak a franchise-nál úgy gondolják, hogy átstrukturálják Robbie G szerződését. Ugyanis, ahogy az alábbi táblázatból látható, a legjobb tight endek 26-27 éves korukban jutnak el oda, hogy a nagy, hosszú távú szerződésüket aláfirkantsák az adott csapattal.

tight end szerződések

Elit tight end alatt a fentebbi négy játékost értem, az ő szerződéseikkel és statisztikáikkal számolok a továbbiakban.

 

Gronk képzeletbeli szerződésének leginkább Jimmy Grahamé adhat alapot, aki ugyanakkor került az NFL-be, mint Robbie G, 2010-ben. Illetve ahogy látjuk, Graham szerződése csak 4 éves volt a többi tight endével szemben. Szóval, ha képzeletben még egy évvel meghosszabbítjuk Graham szerződését, akkor kapunk egy fiktív 5 éves kontraktust, mely során 50 milliót vághat zsebre, így már kiszámolhatjuk könnyen, hogy az elit tight end szerződés átlagosan így néz ki.

átlag tight end fizetés 5 évre

 

Ez azt jelenti, hogyha Gronkot továbbra is csapatunknál akarjuk tartani, akkor a tárgyalás egy ilyen szerződésről kezdődik. Viszont ezeket a szerződéseket nem csak a többi tight end szerződéséhez viszonyítva konstruálják, hanem az alapján is, hogy melyik játékos mennyit tett le az asztalra az eddig eltelt időszak alatt.

 

A következő táblázatban vizsgált statisztikai értékek balról jobbra haladva a következők: játszott meccsek; hányszor dobnak felé meccsenként; meccsenkénti elkapás; meccsenkénti elkapott yardok; elkapott TD-k meccsenként. Ezek az adatok a nagy szerződés aláírása előtti utolsó évig nyújtott addigi teljesítményét mutatják.

twsy

 

Az alsó sorban azt láthatjuk, hogy Gronk értékei mennyiben térnek el a másik 4 játékos által összehozott átlagtól. Az adatokból látjuk, hogy messze Gronk a legproduktívabb az 5 játékos közül (most vonatkoztassunk el attól a ténytől, hogy Brady dobál neki), viszont a kockázati tényező is világosan látszik, hogy 2013 előtt átlagban valamivel több, mint egy fél szezont tudott végigjátszani sérülések miatt.

IFWT-Gronkowski-hurt

 

A többiekkel szembeni százalékos eltérés a statisztikák alapján átlagban 16,25%, míg a középérték 22%. Ez fontos lesz a továbbiakban, amikor a teljesítményalapú összeget is hozzádobjuk a kontraktushoz.

 

A szerződésnek egy igen fontos pontja, a hossz és a teljes fizetés mellett a garantált összeg. Íme a 4 jómadarunk szerződése a garantált fizetés alapján.

garantált

 

Láthatjuk, hogy Vernon Davis idején, 2010-ben még a teljes fizetés 30%-a volt garantált, azóta az elit/átlagból kiemelkedő tight endek száma megnőtt, és sokkal nagyobb szerepük lett a támadásoknál. Ebből következhet az, hogy a másik három játékos legalább a fizetése felét biztosan megkapja. Egyértelmű, hogy Gronk is ebbe a kategóriába sorolható, és ha Charles Clay megkaphatja a fizetése majdnem kétharmadát, akkor ez Gronknak is jár.

Buffalo+Bills+v+New+England+Patriots+CNyUinIc-dul

 

Hogy miért is? A Patriots támadósorának meghatározó játékosa, Brady legbiztosabb célpontja, akit nem csak a 10 yardon belüli játékoknál keres, illetve az elkapás után szerzett yardok tekintetében is kiemelkedő. Ráadásul az egyik legnagyobb mismatch a ligában, így egyértelműen nagy értéke van és a liga egyik legnagyobb fegyverét birtokolhatja az a csapat, aki Gronkot a soraiban tudhatja.

 

Az eredeti kérdésre, tehát hogy mennyit is érhet jelenleg Gronk, a válasz a következő:

 

Két eset van,

 

1. ha a fenti átlag 5 éves szerződést számoljuk, az átlagos teljesítmény alapján mért statisztikai eltérésekkel számolva (16,25%) akkor a következő szerződést kaphatná Gronk:

 

49,62 millió dollár 5 évre, melyből 31,75 millió dollár garantált

 

2. ha ugyanezt a fenti statisztika középértékével számoljuk ki (22%):

 

52 millió dollár 5 évre, melyből 33,28 millió dollár garantált

 

Ha pedig a kettőt átlagoljuk, akkor jöhet ki a valóságot leginkább tükröző szerződés, ami egy 5 évre szóló, 50,8 millió dolláros szerződés, melyből 32,512 millió dollár garantált.

 

Szóval bármi is történik, Gronknak lesz mit befektetni a jövőben és még talán egy kis bulira is futja majd a keretből.

gronkowski-rob-051115-usnews-twitter-ftr_1thft7yjycfke1mf2kgo1b7a2w

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!