Connect with us

Beharangozó

TNF Beharangozó, Falcons@Saints

Nehéz bármi olyat is mondani, ami alapján az Atlanta Falcons vendégjátéka a New Orleans Saintsnél kétes kimenetelű lehet, de mivel egy csütörtök esti csoportrangadóról van szó bármi megtörténhet, ugye Sheldon?

 

Azt nem nagyon szükséges részletezni, hogy miért számít toronymagas esélyesnek a Falcons, de mivel fontos a karakterszám a cikkben ezért csak nekiállok. A negyedik legtöbb yardot szerzik a ligában a teljes offense-t tekintve (406,2 yard). Egy produktív futójáték (126 yard/meccs), ami 10 TD-jével a liga legjobbja a fantasy-boom Devonta Freeman vezetésével, aki eddig 7 futott TD-nél jár, összesen pedig 8 hatpontos található a neve mellett. Továbbá a Julio Jones nevével fémjelzett atlantai elkapógárda is kiveszi a részét az eredményes játékból. Mind futást, mind passzjátékot tekintve a Falcons támadósora top10-es, szóval egy elég kiegyensúlyozott támadósor van Atlantában. Az elmúlt évekhez képest a támadófal is összeállni látszik, 5 találkozón eddig mindössze kilencszer vitték földre az irányító Matt Ryant.

1414336245215_wps_45_Atlanta_Falcons_running_b

 

A ligaelit támadósor mellett egy hamvaiból feltámasztott védelem alakult ki, ami a liga legjobbja a futás elleni védekezésben (78,4 engedett yard/meccs), igaz a legtöbb futott TD-t ellenük szerezték az ellenfelek – holtversenyben a Detroit Lionsszal -, 8 darab hatpontost szereztek az ellenfelek running backjei. A passz elleni védekezés azonban még mindig nehezen áll össze, hiába játszik hétről-hétre remekül Desmond Trufant, ez egyelőre még így is csak a liga negyedik legrosszabb passz elleni védekezésére elég – legalábbis a yardokat tekintve -, ráadásul az atlantai pass rush finoman szólva sem teljesít jól, egyedül a Ndamukong Suh vezette Miami defense szerzett kevesebb sacket, mint ők, ami valljuk be, nem nagy dicsőség. Az összképet azonban javítja, hogy az ellenfelek irányítói átlagosan 83,4-es passer ratinggel rendelkeznek a Falcons ellen.

 

A Saints egyelőre teljes csőd. A szezon elején nem gondoltam volna, hogy ádáz csatát fognak vívni a Tampa Bay Buccaneersszel a csoport utolsó helyéért, de az eddigieket látva nem olyan szoros a verseny, ugyanis magabiztosan kijelenthető, hogy a New Orleans Saints az NFC South legrosszabb csapata.

 

Támadóoldalon csak Drew Brees miatt állnak a harmadik legtöbb passzolt yarddal. A csapatban üde színfolt Willie Snead személye, aki lassan átveszi az első számú elkapó szerepét Brandin Cookstól. A futójáték nem olyan borzalmas, de: C.J. Spiller nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, Ingram és Robinson 4 yard körül átlagol, ami önmagában nem lenne rossz, de az egység összességében a 29. a meccsenkénti futott yardokat nézve (85,4 yard/meccs), ami nem elég ahhoz, hogy nagyban levegyék Brees válláról a terhet, aki idénre elvesztette eddigi kedvenc és legbiztosabb célpontját, Jimmy Grahamet. Igaz, legalább kaptak helyette egy Max Ungert, de az ő jelenléte nem elég a támadófalban ahhoz, hogy ne verjék péppé Breest, akit eddig 15 alkalommal sackeltek. Szóval elengedték a legjobb elkapójukat, de legalább a támadófal sem lett jobb. #worthit

 

Ezzel az offense-szel ha túl sokat nem is lehet elérni, de a Tampát csak meg lehetett volna verni, de ha egy ilyen védelmed van, akkor nagyjából eleve el van döntve a sorsod, függetlenül attól mit művelsz a támadóoldalon. Engedett passzolt yardokat tekintve (262,2) ugyan éppen, hogy csak helye van a 10 legrosszabb egység listáján, engedett touchdownjaival (9) pedig közvetlen a liga élmezőnye mögött foglal helyet. Bizakodásra adhat okot, hogy legalább a Falcons pass defense-nél jobbak, ha csak az engedett yardokat nézzük. Ha tovább bújjuk a statisztikákat, akkor viszont azzal kerülünk szembe, hogy majdnem a legmagasabb passer ratinggel rendelkeznek átlagban azok az irányítók, akinek a dolgát meg akarja nehezíteni a Saints (108,2). Ehhez mondjuk nagyban hozzájárul Keenan Lewis hiánya, illetve az a statisztikailag megalapozott tény, hogy a Patriotsnál tavaly Super Bowlt nyerő, koronázatlan büntetéskirály, Brandon Browner a második legrosszabb corner a teljes mezőnyben DJ Hayden után. Továbbá az is mindent elmond a Saints secondaryjéről, hogy a legjobb cornerük az a Delvin Breaux, aki ilyen remekül védekezik:

 

A passz elleni védekezésüknél már csak a futás elleni alakulat rosszabb, majdnem 136 yardot átlagolnak ellenük meccsenként, ez a harmadik legtöbb a ligában, engedett TD-ket tekintve (6) pedig holtversenyben sok csapattal szintén a harmadik helyet foglalják el.

 

Mi adhat bizakodásra okot a Saints szimpatizánsoknak?

 

– A Falcons múlt héten élet-halál harcot vívott a washingtoni kuplerájjal.

 

– A Falcons passz elleni védekezése pont olyan szar, mint a Saints futás ellenije, így azért Breeséknek lehet keresnivalójuk. Gondoljunk csak arra, hogy szétszedték a veretes Mo Claiborne által vezetett Cowboys secondaryt – habár a fent említett ellenfél passer ratingek árnyalják a képet.

 

– A Mercedes Benz Superdome. Mondom ezt annak ellenére, hogy az utóbbi időben jól megtépázta a Saints hazai pályájának érintetlenségét bárki, aki éppen arra járt (igen, még a TAMPA BAY IS). De már egy meccse veretlenek otthon, így minden esély meglehet arra, hogy ismét elinduljon egy jó hazai sorozat. A hazai pálya a defensive end, Cameron Jordan számára inspiráló, legutóbbi 17 hazai pályára lépése során 12 sack került a neve mellé. Meg egyébként Breesnek sem megy rosszul, utóbbi 9 hazai meccséből a Falcons ellen 7-et megnyert.

 

– A legutóbbi két meccsüket a Falcons nyerte, de az elmúlt kilencből viszont hatszor a Saints nyert.

 

– A mérkőzést Gene Steratore vezeti, úgyhogy ha a Cosa Nostra a Saints sikerére tett, akkor az NFL bírói testületébe beépülő figura könnyen alakíthatja saját és megbízói érdekei szerint is a találkozó lefolyását.

 

– A végére pedig a legszakmaibb érvet hagytam, hogy akik még eddig nem hittek abban, hogy szoros lehet a meccs: a bármi megtörténhet csütörtök varázsa.

 

Persze, mi értünk a focihoz és nem ülünk fel az ilyen varázslatos meséknek, mint hogy a Saints nyerhet, Zoli is csak azért tippelt arra, mert a tippversenyben szeretne közelebb kerülni az élmezőnyhöz.

atlno

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!