Connect with us

Ti írtátok

Fantasy 2015 – Top10 QB

A következő téma amit feszegetni fogok, azok az átlagban a legtöbb pontot szerző fantasy játékosok rangsora lesz, azaz az irányítók top 10-es listája következik. Pár dolgot szeretnék előre tisztázni, mielőtt még belecsapnánk a lecsóba:

 

– A pontok száma a “normal” ligák pontjai alapján jött össze, szóval egy esetleges tackle, vagy összeszedett fumble értéke nincs benne.

 

– Ez csak fantasy, és nem All Pro sorrend, szóval nem kell véresen komolyan venni.

 

– Össze fogom hasonlítani adott játékos pontszámát a tavalyi teljesítményével, a szezon előtt várt teljesítményével (azaz a projectionnel), illetve szemléltetve, hogy mennyire kiszámíthatatlan ez a játék, a szerkesztők szezon eleji QB rangsorával is. Kezdhetjük?

 

10. Eli Manning, 269.46 pont

 

eli manning

Tavalyi teljesítmény: 269.50 pont (összesített 10. hely)

Projection: 267.28 pont (összesített 15. hely)

FK! rang: 13. hely

 

A kis Eli a mezszámához híven a 10-es szám bűvöletében ragadt és ismét a 10. helyen fejezte be a fantasy szezont. 4134 passzolt yardja a 7. legtöbb a mezőnyben, ehhez 33 TD és 14 INT társult 61 futott yard mellé. Szinte tizedre pontosan lemásolta a tavalyi pontszámát, idén hárommal több TD-t, viszont 276 yarddal kevesebbet passzolt, a labdaeladások száma megegyezik, viszont idén csak három fumble-t vétett a tavalyi négy helyett. A legtöbb ligában inkább a hátsó körökben drafolták (már ha draftolták), ehhez képest megszolgálta az árát – fantasyben biztos. A jövő évre sem fog várhatóan előrébb kerülni a draftokon, így hátsó körökben biztos találkozni fogtok vele a szabad QB-k között.

 

9. Kirk Cousins, 274.40 pont

 

kirk cousins

Tavalyi teljesítmény: 88.40 pont (35.)

Projection: 230.38 pont (24.)

FK! rang: –

 

A szezon egyik nagy meglepetése fantasy QB szempontból Kirk Cousins volt, főleg úgy, hogy nem éppen rózsásan indult a szezonja. Miután tavaly össze-vissza variálták a QB-kat, idén Kirk kapitány lett az első számú irányító a fővárosban, és meg is hálálta ezt. 10 yard híján meglett neki a 4000 passzolt yard, 26 TD, 11 INT. Ezek viszonylag átlagos mutatók, ám ami igazán felhúzhatta őt a top 10-be, az a 48 futott yard és 5 TD. Bátran állítom, hogy minden ligában FA volt az első 5-6 fordulóig, utána az egyre több sérülés miatt valószínűleg sokan felkapkodták. Könnyen elképzelhető, hogy jövőre már nem lesz draftolatlan a ligákban, a viszonylag egyszerű sorsolás (passz elleni védekezés szempontjából) neki kedvez.

 

8. Ryan Fitzpatrick, 274.76 pont

 

ryan fitzpatrick

Tavalyi teljesítmény: 179.72 pont (21.)

Projection: 192.36 pont (33.)

FK! rang: –

 

A szezon másik nagy meglepetése Fitzmagic játéka volt. Nagyon szoros a párhuzam közte és Cousins között, a legtöbb ligában FA volt, és őt is a sérüléshullám idején kezdték fölszedni a GM-ek. Karrierje talán legjobb évén lehet túl, ez nagyban köszönhető két remek elkapójának és a jó futójátéknak is. Emlékezetes lehet a feltámadása, miután megszabadult a csöves szakállától, csak úgy szárnyal vele a Jets, ami könnyedén rájátszást érhet a számukra. 3724 passzolt yarddal, 29 hatpontossal, 12 interceptionnel, 258 futott yarddal és két futott touchdownnal fejezte be a 2015-ös fantasy évet, joggal érhet jövőre akár egy 8-10. körös picket is.

 

7. Drew Brees, 287.78 pont

 

drew brees

Tavalyi teljesítmény: 302.98 pont (6.)

Projection: 303.20 pont (6.)

FK! rang: 6.

 

Ha top fantasy quarterbackek, akkor Drew Brees neve nem hiányozhat. Brees igazi yardgyáros, így sokak számára potenciális QB jelölt a draftokon. Idén valamivel hátrébb várták őt a szakértők, 3-5. kör között kelt el jobbára, szerintem megérte a tulajoknak egy ekkora picket áldozni rá. Egy meccset ki kellett hagynia, így idén nem tudta elérni a 300-as ponthatárt (bár a Panthers ellen idegenben nem is biztos, hogy szerzett volna ~13 pontot). A yardgyáros jelző az ő esetében nem túlzás, ez volt a 10. szezonja karrierje során, ahol átlépte a 4000 passzolt yardot, valamint bekerült az all-time 60 000-es klubba is. Fantasy szempontból sokan féltették őt az egyre inkább átalakuló Saintstől, ám végül ez a félelem (egyelőre?) alaptalannak bizonyult, 4547 passzolt yarddal, 31 TD-vel és 11 INT-tel (+ 19 futott yard, 1 TD) zárta az évet. Ugyanakkor az interceptionök száma elég magas volt tőle, ezek eléggé lehúzták az idei évét.

 

6. Aaron Rodgers, 288.40 pont

 

aaron rodgers

Tavalyi teljesítmény: 354.14 pont (1.)

Projection: 367.44 pont (2.)

FK! rang: 1.

 

Két kellemes után jöjjön a negatív meglepetés, mégpedig az egyetlen első körre várt QB, Aaron Rodgers idei szezonja. A regnáló MVP teljesítménye, főleg a szezon második felében rendre alulmarad az elvártaktól, és ez a fantasy szezon is visszaadja: nem rossz, de nem is olyan jó, mint ahogy az tőle megszokott vagy elvárható lenne. Bustnak azért nem nevezném, de aki első körben vitte, az lehet, hogy ráfázott. Futások terén javult tavalyhoz képest (332, 1 TD vs 269, 2 TD), viszont a passzoknál minőségi romlás látható: amíg tavaly 4381 passzolt yarddal fejezte be a fantasy szezont, ez a szám idén 3530, vagyis 851 yarddal kevesebb, mint tavaly. E mellett nyolccal kevesebb TD-t, viszont kettővel több interceptiont adott (bár a 7 INT még mindig nem vészes). A következő szezonra valószínűleg megint az első két kör valamelyikébe lesz várható, főleg ha Jordy Nelson visszatér.

 

5. Carson Palmer, 302.08 pont

 

carson palmer

Tavalyi teljesítmény: 103.54 pont (31.)

Projection: 269.82 pont (14.)

FK! rang: –

 

Az ACL szakadásból visszatért vén róka elképesztő szezonon van túl. A csapata pihenőhéttel fogja kezdeni a rájátszást, az elkapógárdájukból mindenki makk egészséges, van egy bombaformában lévő futójuk, Palmernek pedig reális esélye van három díj elnyerésére (MVP, Év Támadója, Év Visszatérője) is. Sokan vártak tőle jó számokat, de messze felülmúlta a várakozásokat, egy 300+ pontos játékost meg a 6+ körökben draftolni ajándéknak bizonyult idén. 4542 passzolt yardja összesítésben a negyedik, a 34 TD pedig a harmadik legjobb az irányítók közül, és ezekhez csak 10 labdaeladás párosult, kiváló mutatók. A kora, és a teljesen bizonytalan térde miatt nagyon kérdéses az ő draftpozíciója, de szerintem egy 6-7. kört simán érni fog, ha nem többet.

 

4. Blake Bortles, 312.56 pont

 

blake bortles

Tavalyi teljesítmény: 168.22 pont (24.)

Projection: 228.26 (26.)

FK! rang: –

 

Azt hiszem kijelenthetjük, hogy a nem létező Sleeper QB of the Year címét nyugodtan odaadhatjuk Bortlesnek, aki egészen szenzációs teljesítményt nyújtott mindössze a második szezonjában. Meg úgy a komplett Jaguars offense megérdemelné ezt a díjat, hihetetlen ami ott történt egy év alatt. 1281(!!!) yarddal többet passzolt (4189), 24-gyel(!!!) több TD passzt osztott ki (35), és eggyel kevesebb interceptiont szórt el tavalyhoz képest (16), félelmetes a fejlődésének mértéke. Sokáig ő is FA volt a legtöbb ligában, ez jövőre 1000000%, hogy változni fog, hacsak nem történik valami drasztikus sérüléshullám Jacksonville-ben. Én az 5-6. körre saccolnám be, az én listámon biztos helye lesz. És ezzel el is érkeztünk a dobogósokhoz, az izgalom a tetőfokára hág.

 

3. Russell Wilson, 315.18 pont

 

russell wilson

Tavalyi teljesítmény: 327.60 pont (3.)

Projection: 335.18 pont (4.)

FK! rang: 4.

 

Tegye fel a kezét, aki a 10. forduló után azt mondta, hogy Wilson top 3-as QB lesz fantasyben! Senki?! Helyes! Ugyanis a bánat gondolta volna, hogy az első tíz forduló után 142.22 ponttal álló Wilson 300 pont fölött zár hat(!) meccsel a fantasy idény vége előtt. Nos, bánatnak mázlija volt, Wilson az utolsó hat meccsén 28.82 pontot átlagolt, ezzel nagyon sok tulajdonost juttatva például rájátszásba. Sőt, volt olyan ligám, ahol droppolták, akkor annak milyen mázlja volt, aki felvette őt? (és én is csak azért nem vettem fel, mert Newton volt a kezdőm) 3827 passzolt yarddal, 31 passzolt TD-vel és mindössze 8(!) INT-vel zárta le a szezonját, és simán szerezhetett volna még több pontot, ha nem egy futott TD-je lenne az 541 futott yardja mellett (utóbbi mutató 2. a ligában). Azt hiszem kijelenthető, hogy a 3-4. kört, ahol átlagosan elkelt, azt nem feltétlenül érte meg, ellenben aki trade vagy waiver folyamán megszerezte, az nagyot kaszált Wilsonnal, jövőre valószínűleg ugyanebben a magasságban fog elkelni.

 

2. Tom Brady, 338.44 pont

 

tom brady

Tavalyi teljesítmény: 278.06 pont (9.)

Projection: 372.82 pont (1.)

FK! rang: nem meghatározott

 

Mielőtt belevágnánk Brady elemzésébe, muszáj korrigálással kezdeni. Először is, amikor még tszajko megírta a QB rangsoros posztot, még élt Brady 4 meccses eltiltása, így a rangját sem lehetett meghatározni, illetve a projectionje sem volt ilyen magas. A projectionje egyébként az első pár meccs után lett ekkora, amin végül nem változtattak a játék szerkesztői, tehát egy kicsit csalóka az összkép, de sajnos nem tudom a szezon előtt eredetileg várt pontjainak értékét. Ezekkel a Patsesekkel csak a baj van.

 

Megráncigálták az oroszlán bajszát, ez lett a vége. Annak ellenére lett második, hogy hullottak körülötte az offense-ből az emberek. Az MVP cím második várományosa is végre sorra került a listán, rá is szolgál az elismerésekre. 4636 yard, 36 TD, 7 INT, mindhárommal első a ligában, aligha kell magyarázni bármit is. Az eltiltása ellenére is simán kiment akár az 5. körben is, de jobbára a 6-7. kör az, ahol kivitték a drafton. Nos, azoknak lett igaza, akik akkor is bevállalták őt, amikor még érvényes volt az eltiltása. Jövőre szerintem “átveszi” Peyton Manning helyét a 3-4. kör környékén.

 

1. Cam Newton, 356.36 pont

 

cam newton

Tavalyi teljesítmény: 248.98 pont (17.)

Projection: 334.80 pont (5.)

FK! rang: 9.

 

Ki más lenne az első, ha nem egy szuperhős? Az MVP címre is esélyes (remélem meg is kapja) játékos a Fantasy szezonban máris bezsebelhette ezt a címet, nála több pontot ugyanis egy játékos sem szerzett a 2015-ös idényben. Hiába vesztette el első számú elkapóját, hiába állt egy középszerű WR állomány a rendelkezésére, semmi nem hátráltatta meg őt ebben a szezonban. Ezek ismeretében a 3544 yard és 33 TD igen imponáló statisztika, a 10 interception pedig a legkevesebb eddigi NFL pályafutása során.

 

Newtonnak egyébként ez volt a harmadik olyan szezonja (az ötből!), ahol átlépte a 300 fantasy pontot, ez nagyban köszönhető a rengeteg futásának. Ugyan most nem 14 futott hatpontossal zárt mint az újonc szezonjában, de így is sikerült 626 futott yardot és 8 futott touchdownt szereznie (mindkettővel ligaelső az irányítók között), a 8 futott TD-nél pedig csak öt játékos szerzett többet idén. Az idei draftokon 5-7. kör között vitték el, jövőre simán kinéz ebből egy második kör is akár, 2-3. körre saccolom őt.

 

Ők voltak tehát idén a poszt legjobbjai, kommentben jöhetnek az észrevételek, ki, hogyan szerzett meg közülük játékost, és jöhetnek a jóslatok is, hogy jövőre vajon látjuk-e őket egy top 10-es listán. Holnap pedig az új évet nem virslivel vagy lencsével, hanem buktával fogjuk kezdeni, ugyanis összeszedem a 2015-ös fantasy szezon legnagyobb baklövéseit és csalódásait.

 

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!