Connect with us

Minden ami NFL

Mi lesz veled Megatron?

Egyre gyakrabban merül fel a kérdés, hogy mi lesz a Detroit Lions valaha volt legjobb elkapójának a sorsa. Bár Calvin Johnsonnak, az utóbbi évtized legjobb, de mára kissé megkopott wide receiverének nem jár le a szerződése, 24 millió dollárt foglal el a csapat fizetési sapkájából. Elküldése esetén pedig 11 millió dollár szabadulhatna fel, ami nem mindegy csapatépítés szempontjából. Szóba jöhet a csere, a fizetéscsökkentés, a játékos kirúgása vagy megtartása, mindegyiknek megvannak az előnyei/hátrányai. A következőkben sorra veszem mindegyik opciót és egy tízpontos skálán jelzem, hogy mennyire tartom valószínűnek (1 – egyáltalán nem, 10 – szinte biztos), és hogy mennyire járna vele jól a csapat (1 – semennyire, 10 – nagyon jól).

johnson 1

 

A veterán elkapók értéke nem nagy

 

Ezzel nehéz vitába szállni. Elkapóból rengeteg jó van a ligában, tavaly Kelvin Benjamin, Odell Beckham, Sammy Watkins, Jarvis Landry, Mike Evans, Brandin Cooks az első körben, Allen Hurns, Allen Robinson, John Brown, Martavis Bryant pedig a hátsó körökben érkezett a ligába. Láthatjuk, hogy a Jacksonville Jaguars Hurns és Robinson hátsó körben való draftolásával simán (bár kell hozzá a szerencse is) összerakta a liga egyik legjobb elkapó duóját. Tehát nem kell meglepődni, hogy mondjuk Brandon Marshallért egy 5. körös cetlit adott csak a Jets, hisz Marshall veterán klasszishoz méltó fizetését is állnia kell valakinek. Calvin Jonhson gázsija pedig messze a legnagyobb az elkapók között, 2016-ban új csapatának 11 milliót, 2017-ben 21 milliót, majd 17 és 18 millió dollárt kellene kifizetnie jelenlegi szerződése alapján.

Megatron2

 

Persze lehet a kontraktust strukturálni, de Johnson kifejezetten jó helyzetben van, így 10-12 milliót minimum kóstálna. Minden bizonnyal lenne csapat, aki kifizetne ennyit a 30 éves Megatronnak, de kizártnak tartom, hogy mellé még magas draftcetlit is adnának. Pár ötödik kör, talán negyedik kör vége jobb esetben, de nem több. Persze más lett volna a helyzet novemberben, a trade határidő lejárta előtt. Akkor az olyan rájátszásért küzdő, elkapó nélküli csapatok, mint a Panthers, akár második kört is adhattak volna érte, de egy harmadik bőven reális lett volna. Nem így lett, így igazából a játékos elcserélése épp egy fokkal jobb, mint a sima cut.

 

Csere valószínűsége: 1

Mennyire járna vele jól a csapat: 4

 

Drágák az FA elkapók

 

És nincs is belőlük sok. Egy jobb elkapó 8-10 milliót keres, egy elit 12-14 milliót. Ha Megatront kivágná a Lions, akkor elveszítené az első számú elkapóját és vagy egy korai picket (1-4. köröst, 3. nincs) kellene elkapóra áldozni, vagy megfizetni valamelyik szabadügynököt. Csakhogy az idei elkapó felhozatal borzalmas lesz, egyedül a sérülékeny Alshon Jeffery számít top játékosnak. Mögötte Mohamed Sanu vagy gyengébb kaliberű elkapók vannak, legjobb esetben is második számú elkapók, de Golden Tate-nél nem jobbak. Tehát a piacról nem lehetne megoldani Megatron pótlását, a Lions jelenlegi draft pozíciója alapján (12-19) pedig jó eséllyel inkább védő vagy támadófalemberbe invesztál a csapat (Riley Reiff elküldése 8 milliót hozna a konyhára és idén pocsékul játszik, meg amúgy is gyenge a támadófal).

 

A felszabaduló 11 millióból sok mindent lehetne csinálni, például megerősíteni a védelmet vagy a támadófalat, de ezzel az amúgy is szenvedő passzjátékot érné hatalmas csapás. Hiába játszik Megatron sokkal gyengébben az elvártnál, 1000+ yard és 8 TD még így is összejött és még mindig oda kell figyelni rá. Egyszerűen a kivágásával okozott veszteséget a jelenlegi körülmények között nem képes kompenzálni az a felszabaduló 11 millió.

 

Cut valószínűsége: 1

Mennyire járna vele jól a csapat: 1

 

Calvin Johnson nem Larry Fitzgerald

 

Pont tavaly volt egy első ránézésre hasonló ügy, amikor az Arizona Cardinals elkapója, Larry Fitzgerald lemondott 12 millió dollárról és egy két éves, teljesen garantált 22 millió dolláros szerződést írt alá. Csakhogy tavaly röpködtek a jobbnál jobb elkapók nevei a piacon (Demaryius Thomas, Dez Bryant, Randall Cobb), aki akart, az tudott magának szerezni (Micheal Crabtree, Torrey Smith, Kenny Stills), ráadásul Odell Beckhamékkel rengeteg franchise talált magának ígéretes WR-t. Tehát nem volt ínség, Fitzgerald nem hozott volna különösebben lázba senkit. Valamint 2014-ben 780 yardot és 2 TD-t szerzett csak, az utóbbi három évben pedig egyszer sem lépte át az 1000 yardos határt. Nem volt egy kifejezetten vonzó célpont, sőt, még örülhetett, hogy a Cardinals olyan nagyvonalú volt vele a kölcsönös tisztelet fejében (és be is vált nekik).

fitzz

 

Megatronnal merőben más a helyzet. Fiatalabb, mint Fitzgerald, zsinórban hatodik éve lépi át az 1000 yardot, az utóbbi három évben rendre 8 TD fölött teljesít, tehát még mindig elit közeliek a mutatói. Valamint ő lenne a piac egyetlen épkézláb elkapója Jeffery mellett, vagyis az olyan csapatok, mint a Titans, a Chargers, a Browns, a Ravens vagy a Rams minden bizonnyal tudna neki mit ajánlani és nem is lenne ostobaság a részükről. Megatron nincs olyan kényszeredett helyzetben, hogy mindenképpen engednie kelljen, vagy ha már mindenképp akar, azt mondjuk a Patriots kedvéért is megteheti (mint tette azt Revis). Ettől függetlenül, ha racionálisan nézi, egy Fitzgeraldhoz hasonló két éves, teljesen garantált, de évi 14 milliós fizetéssel nem járna rosszul és ezt még a csapat is könnyen be tudná vállalni. És az sem elhanyagolható, hogy a Lions nem egy Titans féle kis csapat, hanem egy potenciállal rendelkező (1-7-es kezdés után a 8. legerősebb csapat lehet az NFC-ben a szezon végére), csak mocskosul szerencsétlen gárda, ahol egész eddigi karrierjét töltötte és egy jó edzővel (mint Sean Payton) könnyen rájátszás résztvevő csapat lehetne.

 

Fizetéscsökkentés valószínűsége: 5

Mennyire járna vele jól a csapat: 9-10 (a csökkenés mértékétől függően)

 

Valahogy belefér

 

A Lionsnek jelenlegi állás szerint jövőre 20 milliónyi szabad helye lesz. Ez a szám Riley Reiff kivágásával vagy hosszú távú szerződésével, valamint Stephen Tulloch elküldésével könnyen 30-35 millió fölé ugorhat. Ez egyrészt elég arra, hogy elviseljék Megatron szerződését, valamint elegendő 1-2 veterán támadó és védőfalemberre (Haloti Ngata jó eséllyel szintén nem kap új kontraktust) és a kisebb lyukak befoldozására. Persze jobb lenne, ha nagyobb keret állna rendelkezésre, de mindenki azzal főz, amije van (ami amúgy nem rossz).

10176876-standard

 

Megatron így szerződés alatt fog játszani úgy, hogy a következő évre elenyésző veszteséggel meg lehet tőle válni. Egy év hosszú idő, sokat változhatnak az álláspontok és nem kizárt, hogy egy év késéssel mégiscsak bejár egy fitzgeraldi utat. Bár nem ez lenne az ideális a csapat szempontjából, végül is van ebben a stratégiában is ráció, így lehetne a leginkább csökkenteni a járulékos veszteségeket. A külföldi szakértők és belsősök is ezen a véleményen vannak, a legnagyobb százalék, amit Megatron távozásával kapcsolatban olvastam, az 9%-volt.

 

Megtartás valószínűsége fizetéscsökkentés nélkül: 9

Mennyire járna vele jól a csapat: 7

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!