Connect with us

Beharangozó

FK! Premium Selection #14

premium-selection

 

Az eddigi két rájátszás csapatunk mellé csatlakozhat további három a hétvégén. Ehhez  nem mindegyikőjüknek elég csak a saját meccsét figyelni. A rájátszásba jutás feltételeit az érintett mérkőzéseknél feltüntetem (döntetlenek szóba hozása nélkül), de természetesen a többi összecsapásról is esik szó. A vasárnap rangadója egyértelműen a Steelers @ Bengals összecsapás, ahol több fontos kérdésre is választ kaphatunk, ezért ez a mérkőzés fog a Kandallóban is pörögni a korábbi idősávban.

 

Pittsburgh Steelers @ Cincinnati Bengals

 

A két csapat örökmérlege 55-35 a Kohászok javára és az utóbbi négy mérkőzésből hármat is behúztak. Az egyetlen kivétel az idei első összecsapás, ahol Big Ben első visszajövetelekor nem sikerült megváltania a világot és több eladott labdával segítette a Bengalst egy szűkös győzelemhez. A Bengals már a héten kiharcolhatja a playoffba kerülést, mégpedig a következő módokon:

 

Amennyiben nyer, akkor az AFC North trónja az övék, ezzel automatikusan bent vannak a playoffban. Sokkal könnyebb azonban ennél a helyzete. Vereség esetén is bekerülhet ugyanis, amennyiben a Jets vagy a Chiefs vereséget szenved.

 

Ahogy említettem Big Ben sokkal jobb formában van, mint a legutóbbi mérkőzésükkor, múlt héten például 364 yardot passzolt, 4 TD, 0 eladott labda mellett 126.4-es ratinggel és már ötödik mérkőzésére készül zsinórban 300 yard felett. Bell pont a Bengals ellen szenvedett szezon végét jelentő sérülést, de az ő pótlására beszálló Williams 137.2 scrimmage yardot átlagol és az egyike annak a három embernek, aki legalább 650 yardot futott, legalább 250 yardot elkapott és legalább 6 TD-t szerzett. És akkor még szót sem ejtettünk a kiváló elkapó duóról. Martavis Bryant visszatérése nem hogy csökkentette volna Brown számait, de a védők figyelmének elvonásával még segítette is a kiváló elkapót. Brown az elmúlt négy mérkőzés alkalmával 592 yardot és 5 TD-t szerzett. 2013 óta vezeti a ligát elkapásokban és elkapott yardokban is.

 

 

Ám az ellenfél sem tétlenkedik az évben. Dalton végre csatlakozott Manninghez abban a statisztikában, hogy első 5 évében egyaránt 3000 yard felé jutott, ráadásul 146.8-as irányítómutatóval fejezte be a múlt hetet, ami karrierje legjobbja. Az elmúlt meccsen egyébként Hillnek is jó napja volt, 98 futott yarddal fejezte be a mérkőzést, ami bármilyen meglepő is, a szezon legjobb teljesítménye részéről. Persze a Browns ellen könnyű. Egy parázs mérkőzés van tehát kilátásban, szoros végjátékot és Steelers győzelmet várok, de ha a Bengals esetleg ezt is behúzza, akkor az utolsó kételymorzsákat is elsöpri, hogy idén ők az AFC North legjobb csapata az alapszakaszban.

 

steelersbengals

 

Oakland Raiders @ Denver Broncos

 

A hétvégén a Denver is kiharcolhatja a továbbjutás, de nekik sokkal több tényezőtől függ ez. Az AFC Westet ugyan már abban az esetben is behúzhatják, ha nyernek és a Chiefs veszít, de amennyiben nem a csoport behúzásával számolunk akkor a következő esetek vannak a playoffbe kerülésre:

 

1) Nyernek és a Jets veszít.

2) Nyernek és a Steelers veszít.

 

Persze a Raiders ellen nem vár könnyű mérkőzés a Vadlovakra. Gary Kubiak vezetőedzőnek egy győzelem hiányzik, hogy beérje Red Millert, az idáig egyetlen személyt, aki első szezonjában legalább 11 győzelemig vezette a Broncos csapatát. Brock Osweilernek szintén egy mérkőzés hiányzik, hogy beérje Jake Plummert, az egyetlent, aki első négy kezdőként megvívott denveri mérkőzését is megnyerte. Demaryius Thomasnak pedig 28 elkapott yard hiányzik, hogy csatlakozzon Rod Smith-hez, az egyetlen Broncos játékoshoz, aki négy egymást követő évben is 1000 elkapott yardos szezont produkált. Tehát több denveri is ünnepelhet, de ehhez Carréknak is lesz egy-két szava. Ők ugyanis továbbra is kergetik (igaz egyre távolabbról) a playoff álmokat. A fiatal irányítónak 1 darab 300 passzolt yardos mérkőzés hiányzik, hogy Rich Gannonhoz csatlakozzon, aki az egyetlen játékos a csapat történetében, akinek legalább 7 darad 300 passzolt yardos mérkőzése volt egy szezonban. A Raidersnek 7 éve nem volt 1000 yardos elkapója, de ezúttal kettő is lehet. Ugyanis az első körös Cooper és a frissen hosszabított Crabtree is jó úton jár. A két csapat legutóbbi találkozásakor a nagy öreg Woodson két interceptiont is szedett Manningtől, de a labdára jobban vigyázó Osweilerrel nem lesz ilyen könnyű dolga. Amennyiben a Broncos továbbra is görcsösen ragaszkodik az előre Brock alá írt gampeplanhez és néha nem mernek valami meglepetésszerűt húzni, akkor nehéz mérkőzés várhat a Vadlovakra, akiket továbbra is a védelem vonszol a rájátszás felé. A Mile High-on nem egyszerű nyerni és ezúttal is inkább egy szoros hazai győzelem van a pakliban, ami csak a két csapat védelmén múlik mennyire is lesz szoros.

 

 

New England Patriots @ Houston Texans

 

A hétvége utolsó mérkőzése, ahol valaki biztosíthatja a rájátszást, az a Patriots @ Houston találkozó. Itt is több forgatókönyv elképzelhető, hogy a playoffba kerüljenek Bradyék. Lássuk is ezeket.

 

Az AFC East máris a kezükben, ha nyernek vagy a Jets kikap. Ez egyébként azt jelentené, hogy hetedszer is megnyerik a divíziót, ami az 1973-79-es Ramssel holtversenyben a legjobb ilyen mutató. (Idény eleji Bills, Jets, Dolphins felszopások továbbra is ennyit érnek). A playoffra még könnyebb dolguk van ugyanis elég ha:

 

1) Nyernek

2) A Steelers kikap.

3) A Jets kikap.

 

Bizonyára azonban nem ez hajtja Bradyéket, hanem hogy kiküszöböljék a csorbát, amit az elmúlt két meccs veresége okozott.  Ehhez a Texans kiváló partner, mivel a két csapat eddigi találkozásaiból, csak egyet nyert a jelenleg Hoyer vezette csapat, és erre most is viszonylag kicsi az esély. A mérkőzést a Texansnak védőoldalon kell megfognia, mert támadásban a Hoyer-Hopkins kapcsolaton kívül sok reményük nem lehet. A futótrió közül egyik játékos sem képvisel elit szintet és a Patrtiots védelme különben is limitálja a futásokat, így minden Hoyerre maradhat. A Patriots támadóoldal még most sem lesz teljes, de ha James White olyan hatékonyan lesz bevonva, mint az elmúlt mérkőzés folyamán, akkor Bradynek az két fegyver, ami a kezében maradt elég lehet. Nem egy hatalmas Patriots sikerre, de a címvédő győzelmére számítok.

 

 

Seattle Seahawks @ Baltimore Ravens

 

A Seattle két nehéznek ígérkező, ám végül a vártnál könnyedebben behúzott mérkőzéssel a háta mögött utazhat ahhoz a Ravenshez, akiknek a Browns ellen is egy utolsó másodperc utáni varázslat kellett a diadalhoz. Wilson az utóbbi három mérkőzésén 11 TD-t, 0 interceptiont és 148.2-es ratinget hozott össze, összességében pedig már 21 mérkőzése van legalább két touchdownnal nulla eladott labda mellett, ami a legtöbb az első négy évben az irányítók közt. Thomas Rawls 712 yardja pedig a legtöbb a draftolatlan játékosok közt az első hat kezdésükön 1970 óta. Ez a kettős ellen kellene a versenyt Matt Schaubnak vagy Jimmy Clausennek (Schaub játéka még erősen kérdéses) és a megfogyatkozott Hollóknak felvennie. Ha van biztos mérkőzés a fordulóban, akkor az ez. Én sem szimatolók meglepetést, tükörsima Seattle győzelem van kilátásban.

 

 

Tennessee Titans @ New York Jets

 

Múlt héten Mariota az első irányító lett az NFL történetében, aki legalább 250 yardot passzolt, legalább 3 touchdownt passzolt és legalább 100 futott yardja is volt. A rookie-k közt továbbra is vezeti a passer rating listát 95.1-es mutatóval és ő az első rookie akinek 2 meccse is volt legalább 4 TD-vel eladott labda nélkül. Igaz, ebben a fordulóban egy nagyságrendekkel jobb védelemmel néz majd farkasszemet. Ráadásul a Jets számára minden ilyen mérkőzés kötelezőnek számít, mert a Steelers nagyon a nyakukon van már. Fitzpatrick talán élete szezonját mutatja be, de ebben hatalmas segítség neki Marshall, aki négy különböző csapattal is átlépte az 1000 elkapott yardot. Az ő teljesítménye láttán akkor most elgondolkodtathat mindenkit, hogy egy irányító tesz naggyá egy WR-t vagy fordítva történik-e mindez vagy teljesen felesleges ez a kérdés, mert mindkettő szükséges hozzá. A mérkőzést alighanem a Jets meg fogja oldani, mert sokkal jobb annál a védelme, hogy a Titans 20 pontnál többet felpakoljon nekik, e nélkül meg Mariotáék aligha fognak győzni.

 

 

Buffalo Bills @ Philadelphia Eagles

 

A másik AFC East wild card esélyes annak az Eaglesnek az otthonába látogat, amely múlt héten a Patriotsot múlta felül a várakozásoknak megfelelően. Chip Kelly csapata egy fikarcnyival sem lett jobb, de a Special team és a védelem még mindig képes egy-egy nagy játékra. McCoy és Kelly ráadásul keblükre is ölelhetik egymást, ugyanis a viharos szakítás után először találkoznak. Taylor 104.3-as ratingje a legjobb Bills QB-k közt és irányítása alatt sokkal megbízhatóbb játékot nyújt a keret. Az Eagles futók elleni védekezése sokáig ligaelit volt, de aztán a Tampa és a Lions ellen is bebizonyosodott, hogy zavarba hozhatóak. Ráadásul Watkins az elmúlt két mérkőzésén 260 yard fölé jutott és folyamatosan javuló tendenciát mutat. Ezzel szemben Kellyék önerőből a Redzone közelébe is nehezen jutnak, Murray például már a feszültségkeltés fázisában van frusztráltságával. A futást a kemény Bills védelem is limitálni fogja, márpedig a Philly passzjátéka dicstelen mélységeket mutat.

 

 

Detroit Lions @ St. Louis Rams

 

Stafford az utolsó két mérkőzésén 7 touchdown mellett 0 eladott labda és 122.9-es passer rating, valamint az utolsó Rams elleni meccsén 355 passzolt yard. Johnson 111 elkapott yard az utolsó meccsükön, valamint az elmúlt három találkozásuk alkalmával egyaránt vagy 100 yardig vagy TD-ig jutott. 2011 óta egyébként 7179 elkapott yarddal vezeti is a ligát ebben a mutatóban, ami 101,1-es átlagot jelent meccsenként. A három futó szintén jó formában. Abdullah lassan kezdi kamatoztatni tehetségét, Bell az erejét, Riddick pedig a vaj kezeit. Sajnálatos hogy a jó forma múlt héten kevés volt a bírók ellen, a Green Bay ellen. Most azonban a Rams ellen határozottan elég lehet. Nem tenném fel a házat a Lions sikerére, de a Rams az elmúlt három mérkőzésén olyan támadójátékot mutatott be, amit jobb napjain magyar csapatok is tudnának. Gurley még ezek ellenére is vezeti a rookie-k rangsorát futott yardokban, de egyáltalán nem tűnik olyan ellenállhatatlannak, mint első három mérkőzésén. Offense nélkül nem lehet mérkőzést nyerni, erős védelem ellenére se, így Lions sikert várok.

 

 

Tampa Bay Buccaneers @ New Orleans Saints

 

8 touchdown az elmúlt három mérkőzésen, 114.6-os passer rating a legutóbbi egymás elleni meccsen és 6-6-tal továbbra is rájátszásért vezeti csapatát. Szezon előtt ebből a párharcból ezt Drew Breesről tudtuk volna elképzelni, mégis Winstonról van szó. Az elsőéves QB rendre felülmúlja a várakozásokat és amennyiben hozzák a jelen pillanatban kötelezőnek mondható győzelmeket, akkor megvan a rájátszás. Kérdés egy hazai csoportmeccs a Saints ellen kötelezőnek mondható-e. Brees és támadósora múlt héten az egyik legjobb védelem ellem megmutatta, hogy azért van még bennük erő és csak saját védelmükön múlik, hogy mennyi mérkőzést nyernek meg. Nos ez a védelem nem sokat segít nekik, mivel majdnem minden jelentős mutatóban a liga aljához tartoznak. Evans, Jackson, Martin pedig a liga elitjéhez tartozik idén a posztján, így további szenvedést várok tőlük. Igazi pontháborúra van kilátás, amelyet egy-két jó időben szerzett turnover dönthet el.

 

 

Dallas Cowboys @ Green Bay Packers

 

A még mindig továbbjutásban reménykedő Cowboys álmait, most a Packers zúzhatja végleg darabokra. A podcastünk során már utaltunk rá, hogy a dallasi vezetés mennyire optimista, hogy Tony Romot azért nem tették IR-re, mert a rájátszásban még visszatérhet. Nos, erre sok esélyt nem látok, de a múlt héten megtört a jég és hosszú idő után a csapat Romo nélkül is győzedelmeskedett. Ez az összecsapás egyébként a Dez el-nem-kapás mérkőzés visszavágója is lesz a tavalyi playoffról, úgyhogy parázs ütközet is lehetne, ha Romo nélkül ez a csapat nem lenne ilyen reménytelen. A védelem még csak-csak megnehezítheti a jelenleg nem klasszis szintű Packers offense dolgát. Sean Lee végre újra teljesen egészségesnek néz ki, ezt múlt héten 13 tackle-el és sackkel ünnepelt, valamint meccskihagyással együtt is vezeti a csapat szereléslistáját. A gondok a támadójátéknál kezdődnek, ugyanis a Packers védelem egy ilyen szintű egységet darabokra kell, hogy szedjen. A támadófal továbbra sem gyenge, de Cassel, ha nem tud sokáig szabadulni a labdától és annyira lassan olvas, mint tette ezt eddig, akkor Matthewsék oda fognak érni. Egy nem túl magas színvonalú meccsen Packers sikert vizionálok.

 

 

Atlanta Falcons @ Carolina Panthers

 

Hat fordulóval korábban, ez a találkozó sokkal kétesélyesebb lett volna és a csoportelsőség kérdéséről beszélhetnénk. Így, viszont már „csupán” arról szól, hogy a Panthers makulátlan tud-e maradni, a Falcons meg kvázi életben. Az örökmérleget a Falcons vezeti 24-16 arányban, de az utóbbi 4 mérkőzésből hármat is a most esélyes Párducok húztak be. A Panthers már biztos playoff részvevő, megnyerte a csoportját és a hétvégén bebiztosíthatja akár a bye weekjét is. Ehhez persze a győzelmén kívül a többi találkozó szerencsés alakulására is szükség lehet. Cam Newton az utolsó 5 Atlanta elleni mérkőzéséből 4-en is futott és passzolt is TD-t, összességében pedig 30 ilyennél jár, amivel második Steve Young mögött. A Falcons támadósora gyengébb védelmek ellen sem tudott hasítani az utóbbi időben, a liga egyik legjobb védelme pedig meg fogja zabálni őket. Julio Jones és Josh Norman párharc azonban egy üde színfoltja lehet mindenképp ennek a párharcnak, Normanra „már” 39-9-es ratinggel dobálnak, ami egy hajszálnyival jobb, mint ha csak kidobnák az alapvonalon kívülre.

 

 

Washington Redskins @ Chicago Bears

 

Két 5-7-es találkozása, de micsoda különbséggel. A Redskins így is vezeti csoportját és létfontosságú hozniuk ezt a mérkőzést. A Bears ezzel ellentétben már a playoffról valószínűleg lemondott és csak a tisztes idényzárás és a negatív mérleg elkerülése lehet a cél. Mindkét oldalon több futóval operálnak, a Macik a szokásos Forte-Langford duó mellé behozták Carey-t is és három futót rotálnak, míg a Redskins eddig is három játékossal operált. A Bears védelme szokatlanul jó passz ellen, mégis DeSean Jacksonnal nagyon meggyűlhet a bajuk és pont ennyivel jobbnak is érzem ezt a Washingtont.

 

 

 

San Francisco 49ers @ Cleveland Browns

 

A hétvége legcsodálatosabb találkozóján összesen annyi győzelemmel rendelkezik a két csapat, amennyivel a Panthers 6 fordulóval ezelőtt rendelkezett. Gabbert múlt héten egy 44 yardos futott TD-vel jelentkezett, ezzel potenciálisan is bejelentkezett a csapat legtöbbet futó játékosai közé. A mérkőzést mégsem miatta, hanem a másik oldal irányítója miatt érdemes nézni, ugyanis a csodálatos Johnny ismét bizonyíthat. Ha hagyják kimozogni a zsebből és kicsit játszani a saját játékát, amit egy minimális szinten tud is, akkor ezt a mérkőzést nyerheti a Browns. Ha Manziel a zsebből próbálja ezt az estét is végigdobálni, akkor biztos, hogy reménytelen. Nagy hangsúly lesz azon is, hogy az egyre megkopottabb fényben díszelgő clevelandi OL sor mennyire tudja megvédeni ékkövét, mert a 49ers védelme koránt sem olyan rossz, hogy ne tudnák egyszer-kétszer jól földbe döngölni az irányítót.

 

 

Indianapolis Colts @ Jacksonville Jaguars

 

Csoportrangadó a köbön. Luck nincs, Hasselbeck kérdéses, baj viszont így van. Hasselbeck amennyiben bírja vállalni a játékot, akkor nem kérdéses számomra a Colts győzelem, ugyanis tovább folytathatják a csoporton belüli veretlenségi szériájukat.  Várhatóan azon fog múlni újabb győzelmük, hogy a Bortles által vezetett légitámadást mennyire tudják visszaverni, ugyanis a fiatal irányító 27 passzolt hatpontosnál jár, amivel már most holtversenyben vezeti a Jaguárok passzolt TD-it. Nála is jobb Robinson, aki már most az első Jaguars mezes, aki átlépte a 1000 yardos szezont Jimmy Smith óta. Egy a korábbi összecsapásukhoz hasonló utolsó pillanatokig nyitott mérkőzésre számítok, ahol Hasselbeck és a rutinja dönthet Bortlesékkel szemben.

 

 

San Diego Chargers @ Kansas City Chiefs

 

A Chiefs száguld a Wild Card felé és nem látni, hogy ki fogja őket megfogni hátralévő találkozóikon. A legkisebb esélye erre ráadásul a mostani ellenfélnek van, ugyanis a Chargers a hasonló erősségű védelem, a Denver Broncos ellen három pontra volt képes. Riversnek egyébként 184 passzolt yard kell, hogy megelőzze Joe Montanat passzolt yardokban, de ez korántsem biztos, hogy most lesz meg neki. Emellett egy passzolt TD kell neki, hogy Vinny Testaverde elé kerüljön az örökranglista 11. helyén. És ez sem biztos, hogy most lesz meg neki.

 

 

Tippverseny

 

tippversenyeredmény

 

Bold predictions:

 

Packer Nation: A Ravens irányítója nem dob picksixet ezen a héten, legyen az bárki. Rivers sem.

 

gomes88: Nem lesz mérkőzést befolyásoló bírói tévedés.

 

jimboy: Amikor Johnny volt a kezdő irányító még Dwayne Bowe-nak is volt elkapása. Bowe a 49ers ellen még TD-t is szerez.

 

rowi: (ha játszik) Jimmy Clausen idén egyszer már játszott a Seahawks ellen (week 3 @SEA 0-26), de most a körülmények számára szerencsés/szerencsétlen menete folytán még egyszer szembenézhet Wagnerékkel. A boldom, hogy most még a harmadik heti meccshez képest is kevesebb yardot, vagyis 63-nál kevesebbet passzol.

 

katonadani: Shady McCoy idei legjobb teljesítménye 159 scrimmage yard, azonban volt csapata ellen 200 fölé jut.

 

Leonidasz007: Manziel több fantasy pontot termel, mint Cam Newton.

 

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!