Connect with us

Playbook

Támadófal II. – Power O

Eddigi elemzős posztjaink során, foglalkoztunk az irányítófelállásokkal, az elkapók feladataival és a támadófallal. Mostani cikkünk ez utóbbi írás folytatása. Az előző poszt során megismerkedtünk a támadófal tagjaival, fő feladataikkal és egy alapvető futósémával, a zónablokkolással. Ebben a cikkben kicsit mélyítjük ismereteinket az offensive line blokkolási feladatairól és megismerkedünk egy másik futásblokkolási sémával is.

 

Kezdjük azzal, hogy egy támadófalember feladata nem könnyű. Nem elég, hogy három-négy órán keresztül kell birkóznia egy nose tackle-lel vagy egy defensive tackle-lel, de ezt mindig másképp kell csinálnia. A védők, ahogy azt majd későbbi cikkeinkből látni fogjátok, mindig máshogy állnak fel. Ezt főleg az dönti el, hogy az adott csapat 3-4-es vagy 4-3-as rendszerben játszatja-e a front7 tagjait, valamint, hogy a védőjátékosok 1 gap vagy 2 gap feladatokat látnak-e el. Ezekhez a felállásokhoz természetesen a támadóoldalnak is alkalmazkodnia kell.

 

Alapvető blokkolási feladatok

 

Természetesen rengeteg blokkolási lehetősége van egy offensive linemannek, melyek közül a zónablokkolásnál használt feladatokat már ismeritek. Most másik három alapvető blokkolási technikát mutatok be nektek. A barkingcarnival.com behatóbban foglalkozik az előnyteremtés témakörével, én most csak egy kisebb részletét veszem kölcsön tőlük.

 

Vegyünk egy egyszerű példát, amikor a futás iránya a fal bal széle felé tart, ahol a running backnek a bal tackle és a bal guard között kell utat találnia. Az offensive guard feladata ilyenkor három-féleképpen alakulhat, a defensive tackle felállásától függően (természetesen más tényezők is alakítják a feladatokat, de most először csak ezzel foglalkozunk).

 

1. Ha a defensive tackle 3 tech-ben áll fel, tehát az offensive guard belső vállához (a különböző technikákról és lyukakról majd szintén egy későbbi posztban), akkor a guard szája rögtön mosolyra húzódik. Ez a legkedvezőbb forgatókönyv ugyanis számára. Ilyenkor „csak” beáll a megfelelő szögbe, szembe a DT-vel és addig próbálja nyomni és tartani, amíg csak tudja, a futás irányától távol. A legfontosabb ilyenkor a szimpla erő. Meg kell ragadnia az ellenfelét és tartania, hogy az nem tudjon a futás közelébe férkőzni.

 

2. A következő eset, ha a defensive tackle 4 tech-ben áll fel (szemben az offensive guarddal). Ilyenkor már kicsit nehezebb a feladat, ugyanis a felállásból következően nincs előnyben a támadófal tagja. A megfelelő kézhasználat ilyenkor kulcsfontosságú. Neki kell először megfognia a védőt és minden erejével irányítani a mozdulatsort.

2.

 

3. Az utolsó eset pedig, ha a defensive tackle 5 tech-ben áll fel (az offensive guard külső vállánál). Nyilván ezt szeretik a legkevésbé a guardok, ugyanis a védő van helyzeti előnyben. A feladata ilyenkor kicsit összetettebb és több képességet is egyszerre kell használnia. A zónablokkolási mozdulatsorhoz hasonlóan először a megfelelő lábhasználat fontos. Ki kell lépni a futás irányába, hogy a defensive tackle a belső vállához kerüljön, majd az erejét és a kezeit használva távol kell tartania a védőt.

3.

 

Most hogy megismerkedtünk különböző feladatokkal nézzünk is egy új futásblokkolási sémát. A zónablokkolástól eltérően, ez nagyobb darab, erősebb támadófal tagokat, fizikálisabb running backeket igényel. Ez pedig a Power O.

 

Power O

 

A Power O futásnál, a futónak elsősorban a tackle és a TE közti lyukat kell támadnia és erre tart a futás. (Az egyszerűség kedvéért vegyünk egy olyan példát, ahol a futás a jobb oldalra tart és e szerint fogok beszélni róla.)

A séma lényege, hogy a futással ellentétes oldali guard (jelen estben a bal guard) húz , tehát nem marad a saját oldalán, hanem egy kifliszerű mozdulattal áthúz a másik oldalra és a jobb oldali tackle és a tight end között megnyitott lyukba berobban a running back előtt. Az ő feladata, hogy minden védőt, aki szembe jön a lyukban, pusztítson el az útból. Helyzeti előnyét az adja, hogy ő is lendületből tud a lyukba támadni, így akár több védőt is képes lehet lepattintani a futó előtt. Azonban nem csak az ő dolga fontos.

 

power o

 

(A videóban a leírással pont ellentétes dolog történik. A futás balra indul, a jobb oldali guard húz)

Nézzük, hogy a többiek hogyan blokkolnak.

 

– A futás oldalán lévő (ezt csak azért emelem ki, mert 2 tight endes felállásból is lehet ezt a sémát futtatni) tight end feladata, hogy a defensive endet a külső vállánál tartsa és minél nagyobbra nyissa a lyukat.

 

– A futás oldalán lévő tackle faladata szintén ez, csak ő a belső vállánál próbálja tartani a defensive tackle-t. Ebben segítségére van a futás oldalán lévő guard is, aki először kiosztja a blokkot a defensive tackle-nek, majd továbblép és a második hullámban érkező védőt keresi (általában a Will linebackert).

 

playside power o

 

– A center hátralép egyet és teljes erejével a nose vagy defensive tackle-t próbálja a helyén tartani, távol a futástól.

 

– A bal oldali, húzó guardról már esett szó, a bal oldali tackle pedig csak másik oldali defensive endet próbálja meg távol tartani, hogy idő előtt eljusson a backfieldre.

 

TE

 

A játékot javíthatja és hatékonyabbá teheti, ha fullbacket is alkalmaz a csapat, aki a guardhoz hasonlóan a  jobb oldalon megnyitott lyukakat támadja és veszi fel a védőket.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!