Connect with us

Minden ami NFL

Ezek vagytok Ti! #2

Az előző rész nagy sikerén felbuzdulva itt az idő, hogy azok is megkapják most a magukét, akik akkor kimaradtak a szórásból. Manning rajongó vagy? Steelers drukkerként azt hitted megúszod? Még mindig Ray Lewist siratod? Nő létedre van kedvenc csapatod? Bátran olvass tovább, most Ti következtek!

 

Miami Dolphins – Cukiság kommandó

 

1994-ben Jim Carrey, az idétlen vígjátékok koronázatlan királya mozikba küldte egyik legikonikusabb karakterét, Ace Venturát. Az egyszeri magyar ember azon kívül, hogy jókat röhögött, miközben kiderült, hogy Finkle az Einhorn és Einhorn az Finkle, nem igazán értette milyen sport húzódik meg a háttérben. Jó-jó, hát vannak azok a sisakos vademberek, de ezen kívül nem sok mindent tudott róla. Közel 10 évet kellett várni a magyar közvetítésekre és a sokkoló felismerésre: a Miami Dolphins tényleg létezik, és az tényleg Dan Marino volt a filmben is! Az elvakult Carrey-fanatikus pedig végérvényesen Dolphins drukker lett.

Az újhullámos Miami fanok bázisát pedig a más csapatoknak szurkoló férfiemberek oldalbordái, azaz a barátnők/feleségek adják. Az erős jellemű férfiállat természetesen a saját csapata mellé állította asszonypajtást is, ám nem mindenki olyan szerencsés, hogy befolyása van a kedvese felett. Amennyiben nem volt, a céltudatos női társ kezébe vette a dolgot és ha már hónapokig kell nézni ezt a szart minden vasárnap, ráadásul órák hosszat, hát választ magának ő is kedvencet. Packers? Az mi? Steelers? Túl sötét! Lions? Az oroszlánok gonoszak! Bukany… Bukac… Buckany… Bukkan… Buccan… hagyjuk! Jaj ez de cukiiii, a delfinek aranyosak, a delfineket mindenki szereti! Bingó! Ráadásul még a színek is tökéletesek, egyedül a nők tudják mi az a light aqua.

 

Pittsburgh Steelers – A kemények

 

A Steelersnek itthon elég népes szurkolói bázisa van, köszönhetően az aktív közösségnek. A hazai acélvárosi drukkerek a tökéletes ellentétei az előző cikkben kivesézett Patriots fanoknak. Ha a Patriots fant a tömeg popzene rajongóival lehetne azonosítani, akkor ebben a párhuzamban a Steelers fan képviselné az underground rapzene híveit. Kevesebben vannak, csöndesebbek, de szentül hiszik, hogy ők a kemények, a zorall arcok. Bizonyos fokig ők is kicsit feljebb érzik magukat, mint akármelyik másik franchise rajongója, hiszek ők a Pittsburgh Steelerst szeretik, a legtöbb Super Bowlt megnyerő csapatot. A Steel Curtain pedig még rá is erősített erre a tévképzetre, hiszen milyen jól hangzik már?! Az acélfüggöny, a rettegett védelem, az igazi fizikális, brutális futball tökéletes példája! Mert mi vagyunk a kemények, a mi csapatunk olyan, mint a kád széle! Jah, hogy ez a 70-es években volt, és a hazai Steelers fan jó esetben akkor még a csattogós lepkét kergette – ha egyáltalán élt már – az senkit nem érdekel.

steelers

Persze az a védelem már rég a múlté, de a keménység megmaradt. Most van egy Big Ben – Bell – Brown trió a csapatnál és jobb napokon lehengerlő offense teljesítményt nyújtanak. Megszületett a Killer Bees, a csípős méhecskék, ehhez ráadásul tökéletesen asszisztált a Steelers csíkos throwback meze is. De akárcsak a Seahawks agyonszopkodott 12th man elnevezése, ez is lopott “márkanév”. Az 1982-es Dolphins védelmének volt ez a beceneve, ahol a kezdő 11-ből 6 embernek B betűvel kezdődött a neve. További löketet adott az “énvagyokafaszagyerek” életérzéshez maga az irányító, Ben Roethlisberger is, aki köztudottan elpusztíthatatlan játékos. A Te csapatod irányítója kicsoda? Tom Brady? Hát az még egy szerelés elől is inkább ellép, bezzeg Big Ben! Azon tankkal kell átmenni, hogy kihagyjon egy snapet. Egyébként mily ironikus, hogy a keménység földi helytartói egy zsebkendőnyi sárga rongyot szorongatnak szurkolás közben.. mutyurgatják, mint a csecsemő a pokrócot.

 

Baltimore Ravens – A prosztók

 

A Ravens drukker az előbb említett Steelerses nagy ellenfele. A nagy múltú, ultrasikeres franchise árnyékban tengődő kisiparosok. Dávid és Góliát, de mivel Góliát nagy és erős, nagyon kemény, Dávidnak máshoz kell folyamodnia a folytonos szájkarate alkalmával. Hiába volt egyszer nekik is egy nagyon kemény védelmük, a Steelerses csak mosolyog ezen. A Ravenses pedig önmagában fortyogó látens pszichopatává változott szép lassan és a feltörő frusztráltsága alpári, surdibunkó stílusban öltött testet.

 

Erre tett rá egy lapáttal ray lewis bácsi és ed reed bácsi színrelépése, akik örökre beleégették a magyar NFL-t szeretők szókincsébe a csicskabrady, tolvajromán Texans és az igazságosztó Terrell Suggs kifejezéseket. A Ravens drukker mint messiást követte a bácsikat, az ovisok Supermannek, a Ravens szurkolók bácsiknak öltöztek farsangkor. Természetes hozadéka volt ennek, hogy a bácsik semmivel sem utánozható stílusát is megpróbálták kopírozni. De amíg a bácsiknak ehhez kivételes érzéke van, az egyszeri Ravenses szájából csak szarfröcsögésként hat ez a dolog. Persze ezt észre nem venné egyik sem és büszkén okádják a fost, amikor csak alkalmuk nyílik erre, miközben minimum Puzsér Róbert és Havas Henrik szerelemgyerekének hiszik magukat. Bár az is tény, hogy amióta báró Joe Flacco, az olasz csődör a rájátszás közelébe se tudja vinni a Hollókat, azóta bebújtak a Giants fan mellé a barlangba.

y8uil

A Ravens drukkerek másik hányadát azok adják, akik simán gonoszak. Azok az NFL-t szeretők akiknek egyháza van Darth Vaderhez, a Dallasban is Jockey Ewingnak drukkoltak és a Barátok köztöt is csak Berényi Miki miatt nézik. Akik szeretnek a fekete páncélos gonosz lovag képében tetszelegni, bár a legnagyobb szemétség amit életükben elkövettek, hogy agyon nyomtak egy bogarat. De ehhez az életérzéshez tökéletesen passzolnak a Hollók, a fekete halálmadarak.

 

Minnesota Vikings – Megcsömörlött újpestiek

 

Hazánkban kétségtelenül a futball európai változatának van a legnépesebb szurkolótábora a csapatsportok közül. Egyszer volt egy Arany Csapat, azóta most mindenki úgy ünnepli az EB részvételt, mintha minimum a lottón nyert volna. A válogatott azért szépen eldöcög, de ez egy pillanatra nem húzta fel a Mennyei Bajnokság színvonalát a béka segge alól. Az egyik legrégebbi és legsikeresebb egyesület az Újpesté, ezáltal igen erős és nagy szurkolói bázisa alakult ki. Csak hogy ez a sikeres klub cirka 15 éve nem nyerte meg a Mennyeit. Ahogy az amerikai futball egyre népszerűbb lett itthon is, a csalódott Újpest szurkolók is elkezdtek érdeklődni iránta. No igen, de az Újpestiek ritka önérzetesek, elő sem fordulhat, hogy egy piros, zöld esetleg kék mezes csapatnak drukkoljanak, akkor sem, ha az egy teljesen más sportban vitézkedik. Olyan ez, mint a fradista, aki akkor is megissza a zöld teát, ha nem ízlik neki, mert az zöld. A Vikings pedig adta magát, lila is, a vikingek kemények, tökéletesen passzolt az újpestihez. Majd rájön előbb utóbb, hogy ahogy az ÚFC, úgy a Minnesota se egy nyerő gárda manapság…

 

Denver Colts – Anonim Tudathasadásosok

 

Peyton Manning nem csak korunk, hanem az NFL történelmének is egyik legmeghatározóbb, legkiválóbb irányítója. S mint ilyen, törvényszerűen rengeteg rajongóval rendelkezik, nem csak Amerikában, de idehaza is. Csak hát ez a Peyton Manning nem a Denver Broncos, hanem az Indianapolis Colts legendás irányítója, s mikor Cantonban megkapja jól megérdemelt szobrát, senkit nem fog érdekeli 35+ évesen mit bohóckodott a Broncosban, a neve már réges-rég egybeforrt a Coltséval.

 

Anno, mikor 2012-ben a Colts bejelentette, hogy megválnak a nyakműtétjei miatt egy évet kihagyó legendától, aki aztán alig két héttel később aláírt a Broncoshoz, a Colts drukker tökön lőve érezte magát. Nem tudta eldönteni, hogy simán letépje az arcát és úgy sírja tele a világot, vagy csendben zuhanjon önnön lelkének mérhetetlen ürességébe. Ehhez hasonlót talán csak a diehard Ferrari szurkolók érezhettek ezen a földön, mikor kiderült, hogy Schumacher a Mercedeshez igazol, miután visszavonult…

 

Szerencsétlen Colts drukkerek tehát kettészakadtak, volt aki inkább a csapatot választotta, volt aki inkább a kedvencét és létrehozott magában egy alternatív univerzumot és a Denver Coltsot. Jellemzően azok mentek Manning után, akiket a Bradymániás Pats fanok az őrületbe kergettek a négy gyűrű > millió rekord kántálásukkal. Rendületlenül sorakoztak az öreg Sheriff mögé, abban bízva, hogy az alapszakasz királya végre nem one-and-done után vág neki a következő szezonnak, hanem törleszt egy kicsit, hogy legyen mire bezzegezni.

 

Mivel manapság Manningnek se megy úgy, ahogy kéne a rettegett védelemben bízik a Denver Colts drukker. Amíg a Patses Tom Bradyre csöpög, addig ezek a szurkolók ugyanilyen hévvel ajnározzák a csapat védelmét. Semmivel sem jobbak, mint az elvakult Patriots fanok hiába hiszik azt magukról.

 


A Broncos szurkolóinak kisebb hányadát adják azok, akik tudják mit jelent cirkumveniálni. Ők az ősdrukkerek, akik az Utolsó Cserkész után szomorúan konstatálták, hogy Los Angelesben nincsenek Csődörök. Ellenben van egy lófej logós együttes, és mivel Bruce Willisnél nem lehet menőbb senki, el is dőlt a dolog.

 

Indianapolis Colts – Majd jövőre szekta

 

Azoknak, akik maradtak az igazi Colts mellett, nem indult könnyen a Manning utáni éra. Egy évet végig sírtak, zokogtak, nyüszítettek, amiért a konstans playoff csapatuk szándékosan szopatja magát halálra egy teljes szezonon át, hogy a Suck-for-Luck kampány keretében megtalálják a franchise új arcát. Nos ez bejött, 2-14-es mérleget követően lapátra tették a frontkórházból Manninget és kihúzták Andrew Luckot 1/1-re.

 

A Colts drukker pedig megnyugodott, hiszen emberemlékezet óta nem volt még ennyire NFL-re alkalmas irányító a drafton és a kánaán tovább folytatódik. Zsinórban három 11-5-ös szezon jött, háromszor playoff és a Coltsos minden évben tudta, hogy “Igen, ez az, ez az év a miénk!”. Aztán nem lett, sem az első, sem a második, sem egyik sem. Az érzés pedig egyre frusztráltabbá tette a Colts drukkert, főleg az idei szezont követően érezte magát pokolian. Hatalmas FA igazolások, mindennél nagyobb várakozás, lelki szemeivel már látta Luck kezében a Lombardit, aztán a felhőkről nyílegyenesen arccal a betonba csapódott a csalódást keltő szezon végén. De aggodalomra semmi ok, szeptemberre regenerálódik és újra tőle lesz hangos minden: “Az idei a mi évünk lesz!” Vagy nem…

 

Detroit Lions – Az örök reménykedők

 

A VHS korszak egyik megkerülhetetlen filmje volt a Beverly Hills-i zsaru, amiben Axel Foley a műsoridő 90%-ban egy ma már retronak számító Detroit Lions kabátban feszített. A Lions szurkolók nagy része ekkor találkozott először az amerikai futballal, bár a Dolphinsoshoz hasonlóan fingja nem volt arról, mi van azon a kabáton. Évtizedekkel később, amikor elkezdte aktívan követni a sportot felrémlettek ezek az emlékek, látta, hogy a csapatnál van korunk egyik legjobb elkapója, ez a Stafford gyerek is egész vállalható és különben is az oroszlán az állatok királya.

Aztán szépen lassan ráébredt, hogy a Lions utoljára akkor nyerte meg a csoportot, mikor azt még NFC Centralnak hívták és nem hogy Super Bowl győzelme nincs a csapatnak, de azon négy gárda közé tartoznak a Texans, Jaguars, Browns mellett, akik még a döntőig se mentek el soha. Persze ekkor már nem volt visszaút, hogy néz az már ki, ha új csapatot keres magának, de a szíve mélyén tudta, hogy rosszul döntött, Axel Foley mégse annyira menő.

lions

Maradt tehát a reménykedés, hogy egyszer megtörik ez a fránya átok és a kékek is felérnek a csúcsra. Igaz, hogy ez jelenleg messzebb van mint Makó Jeruzsálemtől, de a Lions fan nem adja fel. Még egy leharcolt 17 éves Ford Escortot is megvásárolt, hogy támogassa a csődbe jutott városát. De legalább Renningan miatt tudják, hogy nincsenek egyedül ebben a kilátástalan szurkolásban.

 

Dallas Cowboys – Álomharcosok

 

A Dallas Cowboys hazai szurkolóinak tetemes részét azok az Amerika-mániás emberkék adják, akik úgy tekintenek az Egyesült Államokra, mint korunk Római Birodalmára. Csodálják hatalmasságát és technológiai fölényét, minimum azt gondolják odakint kolbászból van a kerítés és folyton azzal vannak elfoglalva, hogy az itthon tapasztalt trágyát hasonlítgassák a kinti csillogással. Számukra nem is lehet kérdéses, hogy a csillagos együttest választják maguknak, a Dallas Cowboyst, Amerika csapatát. Két perc Google használat után megtalálja az öt Super Bowl győzelmet, elégedetten hátra dől és szívét átjárja a mérhetetlen elégedettség: Megtaláltam!

 

Persze manapság már nem megy úgy a csapatnak, tavaly sikerült végre kitörni az ördögi 8-8-as szezonok árnyékából, ám idén hiába vágtak neki a csoport nagy esélyeseként a küzdelembe, csúfos leégés lett a vége. De a Dallas szurkolót ez nem érdekli, az amerikai himnuszt dúdolva vonul harcba mindenki ellen, aki csak meg meri mosolyogni Romo folytonos töketlenkedését. Szinte a kezében érzi a szuronyos Springfield-puskát, ha Dez Bryant hisztijein gúnyolódik valaki, és a csillagos sávos lobogót lengetve vonyít, ha valaki az elkapás szabályait hozza szóba. Ő amerikaibb bárkinél, az ő csapatának 5 győzelme van, nagy múltja, ő az amerikai futball alfája és omegája, de ha megkérdezed tőle, melyik irányító nyerte nekik a legutóbbi Super Bowlt, csak pislog mint hal a szatyorban, Ő a Dallas Cowboys szurkolója!

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!