Connect with us

Beharangozó

Steelers @ Bengals: Tények és tévhitek

 

Megmondom őszintén, a Steelers szurkolói szerepkörömet ebben a beharangozóban annak köszönhetem, hogy még a 16. héten bejelentkeztem a Jets playoff kalandjainak nyomon követésére. Ember tervez, Rex Ryan végez, így én fogom beharangozni a Steelers útját a Super Bowlba, mivel természetesen az AFC-t mi fogjuk nyerni. A playoff menetelés a 6. kiemelésről persze nem lesz egy fáklyásmenet, és bizony már a wild card körben sem lesz könnyű dolgunk idegenben a Bengals ellen, de ha elolvassátok a következő 10 bekezdést, akkor ti is biztosak lesztek abban, hogy vasárnap hajnalban Big Ben csillogó tekintetét bámulva fogtok elszenderedni.

 

 

1-5. Miért fog nyerni a Steelers?

 

1. Tény: Óriási különbség van az irányítók között. AJ McCarron igazából nem nyújtott rossz teljesítményt Dalton hiányában, de a 3 Super Bowlt megjárt Roethlisberger rutinjától távol áll még. Ráadásul annak ellenére, hogy Ben az utóbbi néhány meccsen hozott néhány rossz döntést, az egész szezonját tekintve kiváló évet futott: a PFF rankingje alapján a 2. legjobb QB volt a mezőnyben Carson Palmer mögött. Roethlisberger emellett 328,2 yardot átlagolt a szezonban, ami az NFL történetének 3. legmagasabb ilyen mutatója.

 

2. Tény: A Steelersben játszik a liga legjobb elkapója. Ennek a ténynek nyilvánvalóan van köze az előző ponthoz, hiszen stabil QB-teljesítmény nélkül nehezen lehet yardokat gyűjteni (DeAndre Hopkins most csúnyán néz rám). Antonio Brownnak nem ment igazán a játék Vickkel és Jonesszal, de Big Ben gyakorlatilag nem tudott hibázni: playmaker képességeire pedig kifejezetten szükség lesz a liga egyik legkeményebb secondaryjével szemben.

 

 

3. Tény: És még van egy csomó másik jó elkapó is. Ennek a bekezdésnek sokkal inkább a futójátékról kellett volna szólnia, de mivel DeAngelo Williams sérülése miatt kihagyja a mérkőzést, így a Steelersnek inkább a minél kreatívabb passzjátékra kell majd koncentrálni. Ehhez igazából adott a megfelelő irányító és a jól működő O-Line is, így várhatóan sok 3, sőt 4 elkapós felállást látunk majd, amely mismatcheket teremthet a védelemmel szemben. Wheaton, Heath Miller és Hayward-Bey jelenleg a tőlük elvárható játszanak, Martavis Bryant teljesítménye azonban jelentősen visszaesett az utóbbi hetekben – Roethlisberger pedig nyilvánosan hívta fel az elkapó figyelmét erre, meglátjuk, hogy milyen eredménnyel jár ez a szokatlan lépés.

 

4. Tény: A Steelers meg tudja állítani a futást. A Bengals az egész szezont tekintve ugyan csak a 13. helyen szerepel a földön szerzett yardokban, de Dalton kiválását követően a tapasztalatlan irányító mellett igencsak szeretnék helyzetbe hozni a két tehetséges futójukat, Hillt és Bernardot. A Steelers ellen azonban nem lesz könnyű dolguk, hiszen a szezon előtt mindenhol lesajnált védelem a futás ellen kifejezetten jól működik, a D-Line Heyward és Tuitt vezetésével a liga 5. legkevesebb futott yardját engedi.

 

5. Tény: Mike Tomlin személye garancia a sikerre. Ez így lehet, hogy túlzás, de a két edző playoff mérlegének, illetve egymás elleni teljesítményének összevetése alapján azt láthatjuk, hogy a mérleg a Steelers javára dől el. Bár erre a szezonra akár rá is foghatjuk a Bengalsra, hogy ők a jobban coach-olt csapat, a két gárda legutóbbi 5 mérkőzéséből 4-et Tomlinék nyertek. Meg hát ugye emlékezzünk, hogy mi történt a Bengalsszal az utóbbi négy wildcard körben…

 

1-5. Miért nem fog nyerni a Bengals?

 

1. Tévhit: A Bengals elit secondaryje megállítja a Steelers passzjátékát. Nehezen lehet vitatkozni azzal, hogy a Bengals secondaryje egészen kivételes szezont fut (3 engedett passzolt TD az utóbbi 6 meccsen), és a védelem úgy egészében is kiválón teljesít: mindössze egy tizeddel maradtak le a listavezetőtől az engedett pontok terén. A listavezető Seahawks meccsenként 17,4-en tartotta az ellenfeleit, de a Steelers gond nélkül pakolt fel 30-at táblára, és amennyiben ezúttal a kreatív playhívási energiákat működő játékokra és nem fake field goalokra áramoltatják, úgy Big Benéknek ezúttal is sikerülhet meglepni egy jól védekező csapatot.

 

 

2. Tévhit: A Bengals alapozhat a hazai pálya előnyére. A hazai pálya előnye mind az alapszakaszban, mind a playoffban megkérdőjelezhetetlen segítség, de ha arra gondolunk, hogy a hazai csapatok a 2002-es ligarendezés óta csak 57-43%-os arányban hozzák a wild card meccseket, úgy nem érdemes emiatt kétségbeesnünk. A két város ráadásul mindössze 300 mérföldre van egymástól, így arra számítok, hogy számos pittsburghi szurkoló fogja beügyeskedni magát a stadionba.

 

3. Tévhit: Williams kiesésével nem tud majd futni a Steelers. Williams annyira tökéletesen helyettesítette Bellt, hogy az utóbbi évközi kiesése igazából nem is okozott nagy fájdalmat, most viszont hirtelen nagy a riadalom, hiszen a két elit back kiesése után sem Toussaint, sem Todman nem jelent biztos megoldást. Bár biztos vagyok benne, hogy tehetségben mindkét srác elmarad a sérültektől, de nem szabad alábecsülnünk azt, hogy a frissesség önmagában milyen nagy előnyt jelenthet egy 17 hete fáradó védelem ellen (lásd: Hightower, David Johnson): én legalább 100 futott yardot várok a Steelerstől.

 

4. Tévhit: A Bengals elit WR-osztaga szétszedi a gyengécske Steelers secondaryt. A Steelers elkapógárdáját nem sok csapaté közelíti meg a ligában, de a Bengalsé biztosan közel áll hozzá: Green, Eifert és Bernard posztjaik legjobb elkapói közé tartoznak, Jones és Sanu pedig igen hasznos kiegészítő emberek – a szemben álló secondary pedig finoman szólva is verhető. Kulcsfontosságú lehet a cornerback William Gay játéka: ha az első playekben meg tudja állítani az elkapót, úgy Green játékkedvét el lehet venni. Más kérdés, hogy a teljes passzjátékot – még a McCarron-faktor ellenére – sem fogja tudni megállítani a Steelers, de ha shootout alakul ki, az inkább a Pittsburghnek kedvez.

 

5. Tévhit: Egyszer meg fog törni a Bengals playoff-átka. Minden nagy sorozat megszakad egyszer, de valójában nem biztos, hogy hosszútávon jól járna a csapat azzal, hogy a franchise QB helyett a backupnak draftolt McCarron aratja le a dicsőséget. (Veterán Forma-1 rajongók emlékezhetnek arra, amikor a Ferrari hasonló helyzetben 1999-ben nem tudott őszintén szurkolni a Schumacher kiesése után előrelépő Eddie Irvine világbajnoki esélyeinek.) McCarron az utóbbi 4 hétben 6 TD-t és 2 INT-et szerzett, de a playoff teljesen más történet, és azt hiszem a Bengals-szurkolók sem bíznának túl hevesen abban, hogy az elsőéves QB képes lesz egy game-winning drive-ot végigvinni.

 

 

Ennek a beharangozónak a párját katonadani készítette elő, és ITT érhetitek el – de amúgy ne higgyetek neki, tényleg a Steelers fog nyerni. A felvezető mérkőzés beharangozóit pedig ITT (hajrá, Texans!) és ITT (hajrá, Chiefs!) keressétek!

 

pitcin

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!