Connect with us

Összefoglaló

Vége a dalnak – AFC

Az alapszakasz utolsó játékhete az AFC-ben nem csak a kiemelések leosztásáról szólt, hanem még az utolsó rájátszáshelyért is küzdöttek két pályán. Ezek mellett volt olyan is, ahol teljesen tét nélkül játszott mindkét csapat, illetve olyan is, ahol csak a formalitások miatt ment ki az egyik csapat a pályára, habár a jobb kiemelés csak egy győzelembe került volna.

 

Kvázi tét nélkül:

 

Tennessee Titans @ Indianapolis Colts 24-30

 

A találkozó inkább hasonlított egy preseason meccsre, mintsem komoly alapszakaszbeli talákozóra. Ez persze nem véletlen, hiszen a Tennessee már rég kizárta magát a további küzdelmekből, míg a Coltsnak a saját győzelmén és a Texans vereségen kívül még 7 egyéb találkozónak kellett az ő szemszögükből kedvezően alakulnia ahhoz, hogy végül ők nyerjék a csoportot. Ennek megfelelően nem erőltették meg a védelmek túlságosan magukat, habár a Colts a Titans passzjátékát viszonylag komolyan vette és sikerült csírájában elfojtani a légitámadásokat. A két kezdő QB, Mettenberger és Josh Freeman mellett a backupok is szerephez jutottak. A Colts oldaláról Lindley, míg a vendégek részéről Alex Tanney került a center mögé, hasonló statisztikákat produkáltak.

 

 

„Mint férfi, mint apa-figura és mint barát adjuk neked ezt a labdát.” – mondta Robert Mathis, a Colts linebackere Chuck Paganonak a mérkőzést követően az öltözőben, ezzel búcsúztatva a vezetőedzőt.

 

Vereségével a Titans lett az 1/1-es a 2016-os drafton, a Colts pedig szépen zárta ezt a borzalmas szezont. Ahhoz képest, hogy szezon elején még sok helyen olvasható volt, hogy az AFC legnagyobb esélyesei, jó nagyot égtek.

 

Jacksonville Jaguars @ Houston Texans 6-30

 

A Houston 9 lábujjal a rájátszásban érezhette magát a meccs előtt, de nem bízták a véletlenre és magabiztosan verték a Jaguarst. J.J Watt 3 sackkel és egy kierőszakolt fumble-lel hangolt a jövő heti Wild Card körre. Watt összességében 17.5 sackig jutott, ezzel idén is megnyerte a kategóriát. Blake Bortles pedig egy huszáros hajrával bezsebelte az idei év interception-királya címet, 18-cal nyerve a kategóriát. Szoros volt a harc közte és a 10. hét óta nem játszó Peyton Manning között, de csak sikerült beelőzni a 17-tel rendelkező veterán irányítót.

dm_160103_nfl_texans_jaguars_highlight

 

Kiemelésért:

New England Patriots @ Miami Dolphins 10-20

 

A képlet egyszerű volt, ha a Patriots nyer, akkor első kiemeltek és Foxborough-n keresztül visz az út Santa Clarába. Azonban semmi kockázatot nem vállalt a Patriots, az erőlködés legkisebb jele sem látszott a csapaton. Az első félidőben 5 passzkísérlete volt Bradynek. Rajta és a centeren kívül pedig gyakorlatilag nem is ért más labdához, csak running back. Hogy mindez miért volt? Mert Belichick egy gép, aki pont szarik arra, hogy milyen kiemeléssel jut a rájátszásba és inkább elengedi a kvázi tét nélküli összecsapást, csak hogy ne legyen több sérült – ez kifizetődhet a rájátszásban, de ezzel az a probléma, hogy a támadófal igazából nem lesz jobb a sérültek visszatérésével.

 

A Dolphins jól keverte a kártyáit, habár a futást viszonylag jól megfogta a Pats, de a passzjátékot és elsősorban Jarvis Landryt és Devante Parkert előhúzván jól tudtak haladni előre. A védelem pedig dominálta a line of scrimmage-et, aminek végül meglett az eredménye és egy Patriots-veréssel sikerült zárni a Dan Campbell-érát Miamiban.

010316-spt-fins-pats-05

 

San Diego Chargers @ Denver Broncos 20-27

 

Mikor megjelent a Mile High jumbotronján Jordan Cameron Patriots ellen szerzett TD-je, egy emberként borultak a Denveri szurkolók egymás nyakába, hiszen tudták, ha nyernek, akkor övék az első kiemelés és végig hazai pályán játszhatnak a rájátszásban. Ezt a hangulatot csak fokozta a második playt követő 72 yardos Thomas touchdown. Majd jött a szokásosnak mondható, turnoverekkel tarkított hullámvölgy, aminek következtében a Chargers feljebb kapaszkodott és még a vezetést is átvette. Kubiak megelégelte Osweiler gyengélkedését, ezért a harmadik negyedben megadta a lehetőséget Manningnek, hogy 18 év rutinját felhasználva remek ütemben tudja átadni a labdákat Andersonnak és Hillmannek, akik végigrobogtak és szétszedték a Chargers védelmét. Hillman 15 futásból 117 yarddal és TD-vel, míg Anderson szintén 15 futásból ért el 95 yardot és egy hatpontost, ezzel hozzásegítve a Denvert a győzelemhez és egyben az első kiemeléshez.

Chargers Broncos Football

 

Baltimore Ravens @ Cincinnati Bengals 16-24

 

Kicsit visszaugrunk a 19 órás sávhoz, amikor is Ryan Mallett éppen megpróbálja eladni magát a jövő évre is valamelyik csapat padjára ha esetleg a Ravens kivágja. Mallett dolgokhoz való példamutató hozzáállásával mindenki tisztában van, így egy Steelers-Bengals elleni kettősgyőzelemmel történő szezonzárás szebbé tehette volna az összképet. Csak míg a Steelers ellen csak BigBen volt az ellenfél irányítója, addig most A.J. McCarronnal kellett szembenézni, aki a háttérben megbújva adogatta futóinak a labdákat, majd amikor igazán kellett előbújt a sötétségből és beárazta az ellenfelet.

-0c71821de38aafdb

 

Ezzel megadta a reményt a szurkolóknak, hogy akár második kiemeltek is lehessenek (végül ez a Denver győzelme miatt nem valósult meg). A harmadik kiemelésnek is lehet örülni, hiszen Dalton visszatérését csak a Divsional Roundra jósolják, így a rájátszás első körében majd McCarron irányíthat, akivel talán nyerhet is playoff összecsapást a Bengals.

 

Oakland Raiders @ Kansas City Chiefs 17-23

 

Charles Woodson utolsó meccse hasonlóan zárult, mint az első. Vereséggel az Arrowheadben. Alex Smith 10 yardnál hosszabb TD passzt adott. A Chiefs végig vezetve nyerte az egyébként hullámzó találkozót (a páratlan negyedeket a Chiefs hozta le 0 engedett ponttal, a párosokat a Raiders).

Charles+Woodson+Jeremy+Maclin+Oakland+Raiders+QDTbA2tlCK2l

 

Emiatt nyugodtan nézhette fél szemmel, hogy mi folyik párhuzamosan Denverben, ahol egy hazai vereség következtében a Chiefs nyerte volna a csoportot és lett volna harmadik kiemelt. Ez azonban nem történt meg, így ötödik kiemeltként kerültek a Wild Card körre, ahol a Texanshoz látogatnak, ami egyébként első ránézésre nem tűnik egy nehéz kirándulásnak.

 

A rájátszásért:

 

Pittsburgh Steelers @ Cleveland Browns 28-12

 

A Steelersnek a múltheti vereség miatt nem a saját kezében volt a sorsa, a győzelem mellett még a Jetsnek is ki kellett kapnia. Az ő részükről nem érhette szó a ház elejét, magabiztosan nyertek a Browns ellen. Lehetett volna ez szorosabb is, hogyha a hazaiak tudnak élni a turnoverekkel, de legfeljebb csak mezőnygólig futotta, vagy endzone-ba dobott Davis interceptionig. A Browns elleni taktika a legegyszerűbb, ugyanis az egyetlen olyan csapatról beszélünk az egész ligában, akiket csak futással is meg lehet verni, hiszen annyira kilátástalanok a támadóoldalon, hogy úgysem haladnak előre. Ezzel szemben a Steelers végigpasszolta a meccset – ehhez hozzájárult DeAngelo Williams sérülése is. Persze ha a passzjátékot kell elővenni a Browns ellen, akkor sem kell nagyon aggódni a hívások sikerességében.

B97539267Z.120160103221951000GOOC6HEI.11

 

 

Brown 187 elkapott yarddal és TD-vel zárt, de mellette még Wheatont és Heath Millert is megtalálta az endzone-ban Roethlisberger. Sima vendég siker lett. Az ő sorsuk ekkor még függőben volt, de a Brownsé már eldőlt, övék lett a második választójog a 2016-os drafton a Titans mögött, illetve már a tisztogatást is megkezdték a GM, Ray Farmer, valamint az egyik legkreténebb vezetőedző, Mike Pettine kirúgásával.

 

New York Jets @ Buffalo Bills 17-22

 

A képlet egyszerű volt. Ha nyer a Jets, ők jutnak rájátszásba, ha kikapnak, akkor is még volt esély arra, hogy becsússzanak valahogy. Rex Ryan ismét elkefélte a Jets rájátszását, de a szokottól eltérő módon, ugyanis nem a saját csapatával szúrt ki. A Bills gyorsan elhúzott, ezért a futójátékot parkolópáyára helyezte a Jets, hiába volt eredményes (Ivory 6 futás 81 yard, Ridley 9 futás 29 yard). Szóval Fitzpatricknek kellett a kezébe venni a labdát és bevezetni a Jetset a playoffba. A futójáték elvetésével és az idő fogytával egyre többet kellett magára vállalnia a vendégek irányítójának, így jöttek is a hibák, először a 4. negyed elején az endzone-ban adta el Fitzpatrick a labdát 17-19-es állásnál. Ezt követően a Jetsnek sikerült mezőnygólon tartania a Billst, így jöhettek ismét a támadók. Ekkor már nyilvánvaló volt, hogy csak győzelemmel érhetnek oda a 6. helyre, hiszen a Steelers már eldöntötte a meccsét. 2 perccel a meccs vége előtt azonban egy borzalmas passzt eresztett el, amiből szintén interception lett. De még itt sem volt vége, kapott egy utolsó esélyt a New York-i gárda, de ezzel sem tudott élni, Fitzpatrick megdobta harmadik interceptionjét is, amivel megpecsételődött a sorsuk.

-af978c2fe282f0df

 

A rájátszás mezőnye tehát így néz ki az AFC-ben:

graphic.0.0

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!