PODCAST      KERESŐ

Draft
16

Hagyd a tackle-t másra!

“Mindenki azt gondolná, hogy egy profi amerikai focicsapat legjobban fizetett játékosa általában az irányító. És ez így is van. Azt azonban kevesen tudják, hogy a második legjobban fizetett játékos általában Lawrence Taylornak köszönhetően a bal oldali védő (tackle, a szerk.). Mert minden háziasszony tudja, hogy először a ház törlesztőrészletét fizetjük be, de rögtön utána jön a lakásbiztosítás. És a bal oldali védő (tackle, a szerk.) feladata megvédeni az irányítót attól, amit nem láthat. Ő védi a holtterét (vakoldalát, a szerk.).” – mondja Sandra Bullock az A szív bajnokai, vagy angolul a The Blind Side című film elején.

 

the_blind_side_poster_01

 

A film 2009-es és akkoriban ez teljesen igaz is volt. Fizetésben továbbra is ott vannak a tackle-ök a legjobban fizetett posztok között, azonban már megelőzték őket a pass rusherek, de az elkapók és a cornerbackek is hasonló fizut kapnak, legalábbis a legjobbak. A fontosságuk azonban jelentősen visszaesett a 10 évvel korábbi szintről és inkább túl vannak árazva és értékelve. Na de mi ennek az oka? Ennek járunk most utána és nézzük meg, hogy miért nem érdemes a Draft elején tackle-t húzni és hagyni kell, hogy más fürödjön be velük, míg mi választhatunk például egy top védőt.

 

Michael Lewis 2006-ban írta a The Blind Side című könyvet Michael Oherről és érvelésének alapja a 80-as évekbeli NFL volt, amikor teljesen más volt még a foci, az irányítók folyton under center kapták a labdát és legtöbbször hét lépéses dropbackekkel operáltak.  Ehhez képest ma átlagosan 75%-ban shotgunból dobálnak a QB-k, ahol szélesebb látókörrel rendelkeznek a pályát illetően (erről hosszabban első playbook rovatos cikkünkben írtunk). Manapság nincs már igazi vakoldal, hiszen ha egy irányító a bal oldalra szeretne passzolni, akkor arra egyből fordítja fejét, látja a bal oldali tackle-t és a vele szemben álló passzsiettetőt, nem kell a hátralépkedéssel törődnie, amikor nem tud igazán balra nézni. Ilyenkor a jobb oldal a vakoldal és a jobb oldali tackle-nek van nagyobb szerepe az irányító védésében, aki általában a gyengébb képességű játékos a kettő közül. Természetesen ha a jobb oldalra akar passzolni, akkor a hagyományos bal oldal marad vakoldalnak. A hagyományos felfogás szerint a jobb kezesek jobban dobnak a jobb oldalukra, azonban ez egyáltalán nem igaz mára, az egész ligát tekintve szinte fele-fele arányba osztják el az irányítók a labdáikat jobb és bal oldalra és ugyanolyan pontosak is.

 

blind1a

 

blind3a

Képek forrása: ProFootballFocus

 

Ezen felül a legjobb passzsiettetők sem feltétlenül a támadósor bal-, tehát a védelem jobb oldaláról érkezek. Az idei rájátszás legjobb pass rushere Von Miller volt, az alapszakaszban JJ Watt szerezte a legtöbb sacket, mögötte pedig Khalil Mack végzett, tavaly pedig Justin Houston vívta ki magának a legjobb passzsiettető címet. Mindnyájan első sorban a védelem bal oldaláról rohamoznak, tehát a támadósor jobb oldala van nagyobb veszélynek kitéve. Ez persze nem véletlen, hiszen a védőkoordinátorok is rájöttek, hogy okosabb berakni a legjobb passzsiettetőd az ellenfél gyengébb tackle-jével szemben, hiszen így könnyebben tudod megnyerni a matchupot és többször tudsz az irányítóhoz odaérni.

 

Hagyományosan ez nem így volt, korábban a legjobb passzsiettető a támadófal bal oldalára állt fel az irányító vakoldalának támadása miatt. Ezért is fektettek nagyobb hangsúlyt a bal oldali tackle-ökre financiálisan is a csapatok, ami nem is volt probléma. Ma azonban nincs ekkora különbség a két oldal között, ennek ellenére a 19, éves átlagban legmagasabban fizetett tackle között egyedül Lane Johnson tevékenykedik a jobb oldalon, de ő kivételnek számít, hiszen most hosszabbítottak vele nagy összegben és azt várják tőle, hogy jövőre átvegye Jason Peters helyét a bal oldalon, tehát igazából vele is számolhatnánk LT-ként.

 

OT

Kép forrása: overthecap.com

 

Azt sem mondhatjuk igazán, hogy egy jó bal oldali tackle recept a sikerre. A csapatok körülbelül 65%-a alkalmaz első körös LT-t, eközben az utóbbi 14 Super Bowl győztesből csak 4. A 2006-os Coltsban Tarik Glenn, a 2012-es Ravensben Bryant McKinnie (akit a Vikings draftolt és több csapatot is megjárt), a 2013-as Seahawksban Russell Okung, a 2014-es Patriotsban pedig Nate Solder védte az irányító “vakoldalát”, de utóbbi kettő sem volt épp meghatározó játékos a csapatában az adott évben nyújtott teljesítménye alapján. Még egy érdekesség, ami megmutatja, hogy nem annyira fontos egy bal oldali tackle: 2007 óta a 32 első vagy második csapatos All Pro LT közül 15 negatív mérlegű csapatban játszott.

 

Csökkenti a bal oldali tackle-ök értékét az is, hogy az irányítók egyre gyorsabban engedik el a labdát, tehát a támadófalnak kevesebb ideig kell kibírnia és a pass rushereknek is kevesebb idejük van megverni emberüket. A tavalyi szezonban átlagosan a ligában az irányítók 2,48 másodperc alatt szabadultak a labdától. Ez az átlag 4 éve folyamatosan csökken és úgy tűnik, hogy ez tovább fog folytatódni. 2012-ben még csak hét olyan QB volt, aki átlagosan 2,5 másodperc alatt engedte el a disznóbőrt, tavaly ez a szám húszra rúgott!

 

Az sem segít a Draftra jelentkező, legjobbnak ítélt tackle-öknek, hogy az utóbbi években hatalmas mennyiségű magasan választott (top16-ban) első körös bust LT-t sikerült húzni. Persze még van idejük az alábbi táblázatban feltüntetett játékosoknak, de az első pár év nem túl biztató. Saját szemünkkel is meg tudjuk állapítani, hogy Eric Fisher, Luke Joeckel, a 2013-as Draft első és második választottja mennyire gyengén játszik, vagy épp Greg Robinson két évvel ezelőttről, vagy Ereck Flowers tavalyról, de álljon itt a ProFootballFocus értékelésekkel alátámasztott listája is.

 

12506610_10208726421264642_1441867623_n

Kép forrása: ProFootballFocus

 

Kilenc tackle-t húztak a top16-ban az utóbbi három évben, ebből Lane Johnson és Taylor Lewan nyújtott értékelhető teljesítményt, illetve első gyenge éve után Jake Matthews is beválni látszik, de ez sokkal rosszabb arány, mint amit várnánk egy ilyen magasan húzott LT-től, akire igazából a franchise irányítónk egészségét szeretnénk bízni. Ellenben ha megnézzük azt, hogy a védőfalban hogy teljesítenek a magasan húzott játékosok, sokkal jobb képet láthatunk. Dion Jordan mondjuk kivétel, de rajta kívül azért mindenki egész jól teljesített és vannak már most sztárrá váló játékosok, mint Aaron Donald, Khalil Mack, Sheldon Richardson vagy Leonard Williams.

 

Ezek alapján szívesen választanék offensive tackle-t a Draft első körének első felében? Nem mondhatnám. Ezért írtam az első idei mock draftomban, hogy a Titans helyében nem Laremy Tunsilt választanám, habár jelenleg minden riport arról szól, hogy ha nem tudnak kitrade-elni az 1/1-es pickből, akkor a legjobbnak tartott OT lesz a választottjuk. A fentebb leírtak alapján ez szerintem rossz döntés, hiszen lemaradhatnak olyan impact játékosokról, mint például Joey Bosa, DeForest Buckner vagy Jalen Ramsey.

 

Megosztás:
 • googleplus
 • rss
 • mail

Írta: katonadani

 • petipajti

  megint brutál jó cikk. érdekelne, honnan jött az ötlet, hogy erről írj? mert ez egyáltalán nem egy átlagos téma, sőt!

 • Köszi :)
  alapvetően az utolsó kép alapján jött, láttam valamikor szezon közben és már akkor tudtam h fogok róla írni

 • Attila

  Még szerencse, hogy a patsnek nincs első körös pickje :DDDD

 • rowi

  ha lenne is letrade-elnétek, szal nem mind1?:)

 • reszelo.aladar

  Ha a gyors labdaelengedés lesz az általános trend, akkor az midnent át tud rendezni. Mert ha a falnak rövidebb ideig kell védeni, akkor pass rusherre sem kell annyit költeni, hiszen nem fog odaérni. Ilyenkor kellenek gyors elkapók slotba, nagy kezdősebességgel, mivel hamar kell elkapni a labdát. Mivel gyors elkapókról van szó, a linebacker kevés ellenük ezért a safetynek kell gyakrabban fellépni, és gyakoribb lesz a dime felállás is. Az eredmény egy rövidpasszos játék lesz, ahol az elkapónak ütközés után kell még yardokat termelni. Az irányító szerepe az olvasásnál lesz igazán komoly, ekkor kell tudni megállapítani majd, hogy 2,5 másodperccel a snap után ki merre halad, és hol lesz a 3-4. másodpercben. Ha megvan az üres ember, kb 6-7 yardra kell eldobni a labdát, egy jó esetben üres emberhez.
  Ezt mutatta be a Pats a Chiefs ellen, ahol a kevésbé jó pass-rush nem tudott odaérni, vagy ha oda is ért, a labda már rég máshol volt. Aztán a Denver meg megmutatta, hogy egy überbrutál pass rush ellen a 2,5 másodperc is rengeteg.

 • Chester

  La’el Collins megtörte volna ezt az átkot, hiszen ha nincs a botránya, akkor szinte biztos első körös játékos lett volna, és nem is nyomja rosszul a Cowboysban. :)

 • Ő mondjuk épp guard :)

 • joekool

  Mennyire komolyan vehető egy olyan táblázat, ami szerint Mingo és Jordan sokkal jobb pick lett volna, mint Fisher és Joeckel 2013-ban?

 • daggobert

  Az hogy Flowers gyengén játszott volna az kicsit túlzás. Eleve sérülten tolta a fél szezont végig, szenvedett pár gyorslábúval szemben, de minimális sackket csináltak róla, az év Rookie csapatába sem véletlenül tették több portálon, szóval van benne potenciál, nem véletlen engedték el Beatty-T sem , és a drafton se húznak oda… Szóval a em kiemelkedő az nem a rosszat jelenti feltétlen.a PFF sem mindig szentírás

 • Chester

  Szép volt. :DDD

 • alapvetően a gyors passzos felfogás miatt kevés volt a sack a Giantsnél, de azért Flowers engedett 5-öt, meg ezen felül 47 siettetést (legtöbb a ligában) és 17 QB hitet (második legtöbb Greg Robinson után), plusz 10 büntetést is összeszedett.

  Persze rookie meg nem kellett volna még a bal oldalon kezdenie, de ettől még szar volt. 1/9-esként. Ha a második-harmadik körben (vagy később) választasz ilyen játékost nincs vele nagy bajom, mert nem fektettél bele annyit.

  nyilván nem szentírás a PFF, de ők a legrosszabb támadófalembernek titulálták az egész ligában. Ellenben nem értem miért utálják a PFF-et ennyien. Szerintem itt senki nem látott 267 mérkőzést teljes egészében, de ha az egész szerkesztőséget összedobjuk, akkor se láttuk az összeset. Ellenben a PFF-nél megnézték az összes mérkőzést, ráadásul játékosokra lebontva az összes playt és egy egységes rendszer alapján értékelték őket. Én nem tudok róla, hogy létezne ennél jobb rendszer a játékosok összevetésére.

 • fkosh

  jó dolog a PFF, csak nagyon tulzásba mentek (fűzős irok nagyrésze, podcastben is) vele. Minden egyes játékos megítélésben rá hagyatkoztok, a PFFt veszitek elő. Ez kit érdekel. PFF, statisztika. ezeket az is tudhatja aki egy meccset nem látott még. Nagyon kevés olyan véleményt olvasok itt ami nem a PFFn alapulna :/
  Flowersről daggobert leírta amit látott/tapasztalt, te meg a PFF-t, ill statokat.
  Én is hasonlóan látom mint daggobert, Flowers nem volt rossz, egy közepes rookie éve volt, ami után lehet vele kapcsolatban bizakodni. kb mint jake matthews.

 • én is leírhatom csak simán a véleményem, meg is teszem általában, de alá tudom támasztani dolgokkal. Az hogy ez épp a PFF, amit te/ti nem szerettek, az egy másik kérdés. Én továbbra se látok jobb módszert egy játékos értékelésére és játékosok összehasonlítására (leginkább poszton belül, a posztok között jóval nehezebb ezt megtenni), mint a PFF rendszere. Nekem is vannak benyomásaim játékosokról, amik többször, mint nem, hasonlítanak a PFF értékelésére, de nyilván én se értek mindig egyet velük.

 • malkav

  Tényleg nem értem miért akasztja be nálad ennyire a kaput a pff használata. A játékosról minden olyan vélemény amit te a pályán látottak alapján fogalmazol meg tartalmazza a te szubjektív véleményedet is. Ergo messze pontatlanabb következtetéseket von le az ember a meccsen látottakból. Ezzel szemben a pff sokkal letisztultabb formulát használ az összehasonlításra. Az más kérdés, hogy ez csak egy adathalmaz, ahhoz hogy ebből jó következtetéseket vonjon le az ember nem árt ha rálát a statisztikai adatok használhatóságára.
  Egy szó mint száz nekem teljesen megfelel az ahogy az itt írók ezt az adathalmazt használják, persze néha lehetne több személyes véleményük. Aki viszont folyamatosan a pff adatait ócsárolja, abból én arra következtetek, hogy valamilyen megmagyarázhatatlan félelme van a matematikai-statisztikai mérési módszerekkel….

 • daggobert

  Én nem vitatom, hogy mérhető valamilyen fokig statisztikailag is az NFL, mert igen. Viszont az hogy nem szentírás azt fenntartom, ugyanis azt nem jelzik amikor sérülten tolsz egy szezont végig, ahogy rohadtúl nem mind1 ki van melletted, mögötted stb. Szerencsére ez egy sokkal összetettebb játék annál, hogy a számok magukért beszéljenek.

 • a sérülés oké, az persze zavar és befolyásolja a játékot. Viszont a PFF-nél pont nem statisztikák alapján adják ki a grade-eket (kedvencem a Mariota-Walker TD a Saints ellen a stat vs PFF értékelés vitában), hanem ráfókuszálnak a játékosra és minden egyes playnél megmondják, hogy jól teljesítette-e a feladatát vagy sem és minden egyes játékot osztályoznak majd ebből jön ki a teljes meccses, majd a teljes szezonos értékelés.
  Azzal egyetértek, hogy nem szentírás, szerintem senki se kezeli így nálunk se. Ellenben a csapatok is elég sokat használják a PFF adatait, szóval diszkreditálni sem kell, mert nem csak egy random kis oldalról van szó