Connect with us

Draft

Hagyd a tackle-t másra!

“Mindenki azt gondolná, hogy egy profi amerikai focicsapat legjobban fizetett játékosa általában az irányító. És ez így is van. Azt azonban kevesen tudják, hogy a második legjobban fizetett játékos általában Lawrence Taylornak köszönhetően a bal oldali védő (tackle, a szerk.). Mert minden háziasszony tudja, hogy először a ház törlesztőrészletét fizetjük be, de rögtön utána jön a lakásbiztosítás. És a bal oldali védő (tackle, a szerk.) feladata megvédeni az irányítót attól, amit nem láthat. Ő védi a holtterét (vakoldalát, a szerk.).” – mondja Sandra Bullock az A szív bajnokai, vagy angolul a The Blind Side című film elején.

 

the_blind_side_poster_01

 

A film 2009-es és akkoriban ez teljesen igaz is volt. Fizetésben továbbra is ott vannak a tackle-ök a legjobban fizetett posztok között, azonban már megelőzték őket a pass rusherek, de az elkapók és a cornerbackek is hasonló fizut kapnak, legalábbis a legjobbak. A fontosságuk azonban jelentősen visszaesett a 10 évvel korábbi szintről és inkább túl vannak árazva és értékelve. Na de mi ennek az oka? Ennek járunk most utána és nézzük meg, hogy miért nem érdemes a Draft elején tackle-t húzni és hagyni kell, hogy más fürödjön be velük, míg mi választhatunk például egy top védőt.

 

Michael Lewis 2006-ban írta a The Blind Side című könyvet Michael Oherről és érvelésének alapja a 80-as évekbeli NFL volt, amikor teljesen más volt még a foci, az irányítók folyton under center kapták a labdát és legtöbbször hét lépéses dropbackekkel operáltak.  Ehhez képest ma átlagosan 75%-ban shotgunból dobálnak a QB-k, ahol szélesebb látókörrel rendelkeznek a pályát illetően (erről hosszabban első playbook rovatos cikkünkben írtunk). Manapság nincs már igazi vakoldal, hiszen ha egy irányító a bal oldalra szeretne passzolni, akkor arra egyből fordítja fejét, látja a bal oldali tackle-t és a vele szemben álló passzsiettetőt, nem kell a hátralépkedéssel törődnie, amikor nem tud igazán balra nézni. Ilyenkor a jobb oldal a vakoldal és a jobb oldali tackle-nek van nagyobb szerepe az irányító védésében, aki általában a gyengébb képességű játékos a kettő közül. Természetesen ha a jobb oldalra akar passzolni, akkor a hagyományos bal oldal marad vakoldalnak. A hagyományos felfogás szerint a jobb kezesek jobban dobnak a jobb oldalukra, azonban ez egyáltalán nem igaz mára, az egész ligát tekintve szinte fele-fele arányba osztják el az irányítók a labdáikat jobb és bal oldalra és ugyanolyan pontosak is.

 

blind1a

 

blind3a

Képek forrása: ProFootballFocus

 

Ezen felül a legjobb passzsiettetők sem feltétlenül a támadósor bal-, tehát a védelem jobb oldaláról érkezek. Az idei rájátszás legjobb pass rushere Von Miller volt, az alapszakaszban JJ Watt szerezte a legtöbb sacket, mögötte pedig Khalil Mack végzett, tavaly pedig Justin Houston vívta ki magának a legjobb passzsiettető címet. Mindnyájan első sorban a védelem bal oldaláról rohamoznak, tehát a támadósor jobb oldala van nagyobb veszélynek kitéve. Ez persze nem véletlen, hiszen a védőkoordinátorok is rájöttek, hogy okosabb berakni a legjobb passzsiettetőd az ellenfél gyengébb tackle-jével szemben, hiszen így könnyebben tudod megnyerni a matchupot és többször tudsz az irányítóhoz odaérni.

 

Hagyományosan ez nem így volt, korábban a legjobb passzsiettető a támadófal bal oldalára állt fel az irányító vakoldalának támadása miatt. Ezért is fektettek nagyobb hangsúlyt a bal oldali tackle-ökre financiálisan is a csapatok, ami nem is volt probléma. Ma azonban nincs ekkora különbség a két oldal között, ennek ellenére a 19, éves átlagban legmagasabban fizetett tackle között egyedül Lane Johnson tevékenykedik a jobb oldalon, de ő kivételnek számít, hiszen most hosszabbítottak vele nagy összegben és azt várják tőle, hogy jövőre átvegye Jason Peters helyét a bal oldalon, tehát igazából vele is számolhatnánk LT-ként.

 

OT

Kép forrása: overthecap.com

 

Azt sem mondhatjuk igazán, hogy egy jó bal oldali tackle recept a sikerre. A csapatok körülbelül 65%-a alkalmaz első körös LT-t, eközben az utóbbi 14 Super Bowl győztesből csak 4. A 2006-os Coltsban Tarik Glenn, a 2012-es Ravensben Bryant McKinnie (akit a Vikings draftolt és több csapatot is megjárt), a 2013-as Seahawksban Russell Okung, a 2014-es Patriotsban pedig Nate Solder védte az irányító “vakoldalát”, de utóbbi kettő sem volt épp meghatározó játékos a csapatában az adott évben nyújtott teljesítménye alapján. Még egy érdekesség, ami megmutatja, hogy nem annyira fontos egy bal oldali tackle: 2007 óta a 32 első vagy második csapatos All Pro LT közül 15 negatív mérlegű csapatban játszott.

 

Csökkenti a bal oldali tackle-ök értékét az is, hogy az irányítók egyre gyorsabban engedik el a labdát, tehát a támadófalnak kevesebb ideig kell kibírnia és a pass rushereknek is kevesebb idejük van megverni emberüket. A tavalyi szezonban átlagosan a ligában az irányítók 2,48 másodperc alatt szabadultak a labdától. Ez az átlag 4 éve folyamatosan csökken és úgy tűnik, hogy ez tovább fog folytatódni. 2012-ben még csak hét olyan QB volt, aki átlagosan 2,5 másodperc alatt engedte el a disznóbőrt, tavaly ez a szám húszra rúgott!

 

Az sem segít a Draftra jelentkező, legjobbnak ítélt tackle-öknek, hogy az utóbbi években hatalmas mennyiségű magasan választott (top16-ban) első körös bust LT-t sikerült húzni. Persze még van idejük az alábbi táblázatban feltüntetett játékosoknak, de az első pár év nem túl biztató. Saját szemünkkel is meg tudjuk állapítani, hogy Eric Fisher, Luke Joeckel, a 2013-as Draft első és második választottja mennyire gyengén játszik, vagy épp Greg Robinson két évvel ezelőttről, vagy Ereck Flowers tavalyról, de álljon itt a ProFootballFocus értékelésekkel alátámasztott listája is.

 

12506610_10208726421264642_1441867623_n

Kép forrása: ProFootballFocus

 

Kilenc tackle-t húztak a top16-ban az utóbbi három évben, ebből Lane Johnson és Taylor Lewan nyújtott értékelhető teljesítményt, illetve első gyenge éve után Jake Matthews is beválni látszik, de ez sokkal rosszabb arány, mint amit várnánk egy ilyen magasan húzott LT-től, akire igazából a franchise irányítónk egészségét szeretnénk bízni. Ellenben ha megnézzük azt, hogy a védőfalban hogy teljesítenek a magasan húzott játékosok, sokkal jobb képet láthatunk. Dion Jordan mondjuk kivétel, de rajta kívül azért mindenki egész jól teljesített és vannak már most sztárrá váló játékosok, mint Aaron Donald, Khalil Mack, Sheldon Richardson vagy Leonard Williams.

 

Ezek alapján szívesen választanék offensive tackle-t a Draft első körének első felében? Nem mondhatnám. Ezért írtam az első idei mock draftomban, hogy a Titans helyében nem Laremy Tunsilt választanám, habár jelenleg minden riport arról szól, hogy ha nem tudnak kitrade-elni az 1/1-es pickből, akkor a legjobbnak tartott OT lesz a választottjuk. A fentebb leírtak alapján ez szerintem rossz döntés, hiszen lemaradhatnak olyan impact játékosokról, mint például Joey Bosa, DeForest Buckner vagy Jalen Ramsey.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!