Connect with us

Minden ami NFL

A Levi’s Stadium – Super Bowl 50

Ezennel megkezdjük felvezető sorozatunkat az 50. Super Bowlra, és csakúgy mint tavaly, most is a helyszínnel indítjuk. Íme a Levi’s Stadium.

A stadiont 2014 júliusában adták át hivatalosan, de már 2013-ban elnyerte az idei Super Bowl rendezési jogát. Hogy lehet ez? – kérdezhetnénk, és a választ az évforduló körül kell keresni, és majd látni fogjuk, hogy az NFL-nek ez a döntése valójában meglehetősen kockázatos volt.

Levi's Stadium

Eredetileg 5 létesítmény pályázott a 2016-os SB megrendezésére, de a Dallas és a Seattle pályája gyorsan kiesett, így maradt két hagyományos helyszín – Superdome (New Orleans), Sun Life Stadium (Miami) – és az építés alatt álló 49ers pálya. Utóbbi esélyeit növelte, hogy Goodell és az NFL az első döntőnek is emléket szerettek volna állítani, azt a meccset ugyanis Los Angelesben rendezték, de szóba jöhető méltó létesítmény nélkül a reális forgatókönyvekből az Angyalok Városa kiesett. 2012 októberében bejelentették, hogy Miami és Santa Clara között fognak választani, de az előbbi tulajdonképpen gyorsan elvágta magát, mivel a floridaiak valójában felújítással együtt pályáztak, így amikor 2013 május elején kiderült, hogy nem sikerült rá összeszedni elég pénzt, nem maradt kérdés, nyert a Levi’s Stadium. Igen, akkor már Levi’s, mert a farmeres cég 20 évre 220 millió dollárért megvette a névhasználati jogot.

Ezzel a választásával azonban az NFL hatalmas kockázatot vállalt, de erről később, most egyelőre az alapadatokkal folytatjuk. 1,3 milliárd dollárba került végül az építkezés, ami hatalmas összeg, közel háromszor drágább lett, mint az alig 8 évvel fiatalabb University of Phoenix Stadium, pedig annak még mobil teteje is van. Alapesetben 68.500 néző fér be a Levi’s Stadiumba, de a Super Bowlra 75.000 férőhelyesre lehet bővíteni mobil lelátók beállításával. A szurkolók majdnem 2/3-a a két alsó gyűrűben foglalhat helyet közel a pályához, ami az egyik legjobb arány az NFL arénák között, rengeteg étterem szolgálja a nézők kényelmét, számos megoldással próbálták zöldebbé tenni a létesítményt (2500 négyzetméteres zöld tető, több száz napelem, vízvisszaforgató rendszer, környezetbarátabb anyagok felhasználása). 165 minden igényt kielégítő páholy szolgálja az építési költségek minél gyorsabb megtérülését.

A San Francisco 49ers otthona elsősorban a Levi’s Stadium, de egy kisebb NCAA Bowlnak (Foster Farms Bowl) és 2014 óta a Pac-12 Championship Game-nek is rendszeres helyszíne a Levi’s, emellett természetesen koncertek, monster truck versenyek és gurulós foci is szerepel az aréna repertoárjában, 2014-ben pont egy Major League Soccer meccs volt az első mérkőzés a stadionban. Sőt a gurulós foci idén nyáron különösen nagy hangsúlyt kap, ugyanis itt rendezik a Centennial Copa America nyitómeccsét a házigazda USA válogatottjának részvételével, valamint további két csoportmeccset és az egyik negyeddöntőt is. De volt már itt tavaly februárban NHL-mérkőzés (San José Sharks – Los Angeles Kings) is.

És akkor a problémákról. A fórumokat olvasgatva a helyi szurkolók véleménye meglehetősen vegyes a Candlestick utódjáról. A lelkes vélemények mellett bőven találni kritikus hangokat is, amelyek 3 jól behatárolható téma köré csoportosulnak. Az első a parkolás. A Levi’st elég nehéz megközelíteni, parkolni a környékén problémás, olyannyira, hogy 2014-ben a 49ersnek kérnie is kellett az NFL-t, hogy hétköznap este (MNF, TNF) nem szeretnének hazai pályán játszani. 2015-ben már tapasztalható volt javulás e téren, de még most januárból is találtam több negatív véleményt a parkolásról. Mivel nincs elég hely, így a meccsre járók szerint a tailgating terén is vannak problémák, például a Super Bowl előtt sem lesz megengedett a parkolókban a tailgating. A másik gondjuk a 49ers szurkolóknak, hogy minden nagyon drága (pl. 11,5 USD egy sör), de hát egy ilyen drágán elkészülő stadionnál már csak így megy ez.

A harmadik, és a legsúlyosabb probléma, bár ez a Super Bowlon nem lesz az, hogy a stadion valójában egy nagy fehér tál a sivatag szélén. A San Francisco-öböl mentén még októberben is 25-30 fok köré emelkedhet a hőmérséklet, ami önmagában nem lenne probléma, de a páholyok nyújtotta árnyékot leszámítva a székek 70-80 %-a a tűző napon található, a melegre pedig a stadion kialakítása is rásegít, így egyáltalán nem véletlen, hogy a szeptemberi, októberi hazai meccseken a nézők nem tudnak megmaradni a helyükön, és üresnek tűnik az aréna.

De ezek eddig „csak” a szurkolók panaszai voltak, amikből vagy nem lesz gond vasárnap este, vagy nem fogjuk TV-n keresztül érzékelni. Amit viszont lehet, hogy igen, az a gyep állapota, és itt érünk vissza az NFL kockázatos döntéséhez, hogy egy még el sem készült létesítménynek ítélte a jubileumi döntőt. A Levi’s Stadiumban természetes fű borítja a pályát, amivel a stadion megnyitása óta folyamatosan gond van, szép példa, hogy alig egy hónap alatt már ki kellett cserélni. Egy átlagos NFL pályán évente átlagosan kétszer vagy háromszor cserélik ki a gyepet (már ahol fű van persze), Santa Clarában hatszor!

Nem példa nélküli, hogy egy új arénában a borítást az elején többször újra kell rakni, mert nem sikerül megtalálni az ideális füvet a stadion mikroklímájához vagy a talajához esetleg az igénybevételhez. Európában is vannak erre példák, de ami az 50. Super Bowl helyszínén az utóbbi két évben folyik, az legalábbis aggasztó. A most véget ért szezon 6. hetében történt, hogy Justin Tucker a Ravens kickere alól egy mezőnygól kísérlet közben egyszerűen kiszakadt a talaj:

De az idei előszezon jó része is a borítás állapotáról szólt. A valódi probléma nem is igazán a gyeppel van egyébként, hanem az az alatt lévő homokos talajjal, és egyelőre úgy tűnik, hogy nem nagyon tudják megoldani a problémát.

A Super Bowl előtt természetesen kicserélték a teljes játéktér felületét, így ezt a meccset még biztos, hogy természetes füvön játsszák Manningék és Newtonék, de véleményem szerint kizárólag idő kérdése, hogy mikor váltanak nem természetes borításra.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!