Connect with us

Szabadügynök

FA kitekintő – Óriási elkölthető pénzhalom

giants_huddle

 

Új edző, rengeteg hely a sapka alatt és egy top10-es draft cetli. Nem is nagyon kell más egy franchise újjáépítésének elkezdéséhez. A benyelt yardokat tekintve a legrosszabb védelem volt tavaly a Giantsé, de még ezen az egységen is további lyukakat üthet a szabadügynök piac. Pass rusherük nagyjából és egészében véve nincs. De konkrétan nincs, hacsak a következő DE sort nem tekintjük annak: Wynn, Odighizuwa, Bars, Maponga. Szóval van itt munka bőven, és Ben McAdoo-ék egyelőre nem is kapkodnak, említésre méltó dolgot még nem csináltak a holtszezonban, Beasont (LB) és Schwartzot (G) vágták ki eddig.

 

Cap helyzet

 

Nagyjából 57 millió dollárnyi elkölthető pénzük van, vagyis rengeteg, a 4.-5. legtöbb a ligában. Ennyi pénzzel pedig már elég agresszívek is lehetnek márciusban. A Raidershez és a Jaguarshoz képest alapvetően nem nagyon kéne túlfizetniük a jobb nevű szabadügynököket, csak az lesz a baj, hogy ilyenek idén csak meglehetősen kis számban kerülnek majd ki a piacra.

 

Szabadügynökök és hiányposztok

 

Lyuk annyi van, mint egy jobb ementáli sajtban, nagyjából az egész védelem egy nagy hiányposzt, de a támadóoldalon skill posztokon és a falban is vannak lyukak.

 

Eleve kérdés, hogy mit terveznek Ben McAdoo-ék a draftra, ahol csak az alapból nekik járó pickekkel dolgozhatnak (minden kör 8. és 11. pickje között az egyik a 6. körig, 7. körös nincs), de kis szerencsével az egyik top pass rusher lecsúszhat hozzájuk a drafton a 10. helyre. Ez nagyszerű lenne, de ezzel csak kicsit vannak beljebb, mert addig ki kell találniuk, hogy megtartsák-e Jason Pierre-Pault és Robert Ayerst vagy sem. Egyelőre arra tippelnék, hogy akkora a passzsiettető hiány a csapatnál, hogy ésszerű összegért mindkettőjükkel szívesen kiegyeznének, de Pierre-Paul végül máshol folytatja. De van még probléma máshol is.

 

jasonpierrepaul

 

A secondary ellen például néhány reménytelen esetet leszámítva bármelyik ellenfél QB-ja képes volt kiemelkedő hetet zárni. Majdnem 300 benyelt passzolt yard (NFL 32.) és átlag 27,6 engedett pont (NFL 30.) meccsenként a védelem teljesítménye 2015-ben. A másodvédelemben még a jók közé tartozott a CB Prince Amukamara, de az ő szerződése épp lejárt. Minden évben jobban és jobban játszott az elmúlt négy évben, megtartása prioritás kellene, hogy legyen. Safety is kellene Landon Collins mellé/elé, Eric Weddle 1-2 évre tökéletes választás lehetne, ha tényleg lelép San Diegóból.

 

De hogy tovább folytassuk, nincs igazán minőségi linebackerük sem, és így a védelemnek sincs igazán vezére. A futás elleni védekezés egy picit jobb volt a most véget ért szezonban, mint a passz elleni, ebben a mutatóban csak huszonnegyedikek lettek, de ebben az is benne van, hogy inkább passzoltak ellenük látva a secondaryt…

 

Victor-Cruz

 

A támadók oldalára átevezve itt van rögtön Victor Cruz,  a nyilatkozatok alapján egyelőre 80 % az esélye annak, hogy marad a csapatnál. Cruz nagyobb mértékű fizetéscsökkentés árán is hajlandó maradni, de lássuk be ez a minimum egy olyan játékostól, aki az utolsó 26 meccset kihagyta… De még ha marad is, egy-két jobb elkapó is hiányzik a rosterről, a draft hátsó köreiben vagy a szabadügynökök közül lehetne inkább erre a posztra válogatni.

 

Ugyancsak kérdéses Andre Williams megtartása. A 2014-es újonc RB az első szezonjában még elfogadható számokat hozott (217 futás, 721 yd, 7 TD), de tavaly jelentősen visszaesett (88/257, 1 TD). Kivágásával mindössze százezreket spórolna a csapat, ennyi cap space-szel ennek nem látom sok értelmét, de egy hátsókörös draft pickért esetleg elcserélhetik. Az elsőszámú futó Rashad Jennings sem sziporkázott épp, így a free agentek között szétnézhetnek utánpótlásért, ahol ugyan főként korosabb (értsd 27-30 év közötti) futók vannak, de azért akad ott fiatalabb back is (Lamar Miller, C. J. Anderson). Ahogy már az elején említettem a támadófalból kitették Geoff Schwartzot, aki a PFF értékelése alapján a jobb guardok és Will Beattyt, aki a rosszabb tackle-ök közé tartozott, így hirtelen Manning előtt is lyukak keletkeztek.

 

Összességében a Giantstől agresszív holtszezont várok, de a fizetésekkel a sapka alatti rengeteg hely ellenére csínján kell bánniuk, mert megoldandó feladat rengeteg van.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!