Connect with us

Szabadügynök

FA-értékelő – Nincs mese, nyerni kell

Az Arizona Cardinals nagyon csúnyán, 15-49-re égett meg a Carolina Panthers otthonában a tavalyi NFC döntőben. Semmi sem jött össze, a legjobb játékosok hibáztak. Viszont a csapat egyáltalán nem gyengült az FA alatt, sőt még erősödtek is. Jelenleg top3-as, a végső győzelemre esélyes gárda fészkel a sivatagban.

 

cardinalss

 

Még jobb lesz a támadósor

 

A tavalyi szezonban rendkívül kijött a lépés a Cardinalsnak. Carson Palmer 4671 yardot és 35 TD-t passzolt mindössze 11 INT mellett, miközben az Arizonáé volt a 8. legjobban futó együttes a ligában. Mindezt úgy, hogy Jared Veldheert és Mike Iupatit leszámítva mindenki gyengén játszott. Most kis szerencsével egy, még a tavalyinál is keményebb támadósort fog tudni felmutatni a Cardinals.

 

Evan Mathis, G – 1 év, 4 millió

Jermaine Gresham, TE – 1 év, 3,5 millió

Chris Johnson, RB – 1 év, ?

Drew Stanton, QB – 2 év, 6,5 millió dollár

 

Nem vitte túlzásba a Cardinals, de amit csináltak azt jól. Evan Mathis a liga legjobb futásblokkoló guardja még 34 évesen is, Iupatival együtt az egyik legütősebb duót fogják alkotni. Egy évre apróért maradt továbbá Gresham is, aki szintén zseniálisan blokkol a futáshoz. Az egyetlen gond vele, hogy passzjátékba valaminek nem akarják bevonni, pedig a Bengalsban 50+ elkapást és majdnem 5 TD-t átlagolt évente. Chris Johnson megtartása is jónak tűnik, David Johnsonal és Andre Ellingtonnal együtt egy rendkívül változatosan használható futósora lett így a csapatnak. Drew Stanton pedig egyike azoknak a backup irányítóknak, akik még mérkőzéseket is tudnak nyerni. (A+)

 

mathis

 

A csapat továbbá tenderelte Jaron Brownt, ami az elmegy kategória, valamint elveszítettek Bradley Sowellt és Bobby Massie-t a tackle rotációból, egyikükért sem nagy kár igazán. Valamint épp ma igazolta le Ted Larsent a Bears, aki szintén zenész.

 

A védelem is jobb lett

 

A védőoldalról távozott többek között Sean Weatherspoon, és vitte magával a 14 meccsen szerzett 11 tackle-jét is. Illetve elveszítették a safety Rashad Johnsont, aki egy évre a Titanshez írt alá és ennyi is. Johnson elvesztése még akár fájhatna is, de ezt is jól menedzselte a csapat:

 

Chandler Jones, DE/OLB – trade egy második körös pickért és Jonathan Cooperért (G)

Tony Jefferson, S – tender

Tyvon Branch, S – 2 év, 10 millió

Red Bryant, DT – 1 év, 965 ezer

Drew Butler, P – 2 év, 2,4 millió dollár

 

Jefferson egy remek safety, futás ellen főleg, de passz ellen is rendben van. Branch majdnem ugyanaz, de azért egy fokkal jobb játékerőt képvisel, mint Rashad Johnson. Ennek ellenére talán kicsit sokat kapott, de így Tyrann Mathieu-nek egyrészt van alternatívája sérülés esetére, másrészt a klasszis playmaker is nyugodtan tevékenykedhet slot cornerként, mint tette azt tavaly. (A)

 

Chandler Jones

 

Bryant szerződése is teljesen rendben van, négy évig volt kezdő a Seahawksban és a Jaguarsban, egy milliónál egészségesen ennél mindenképp többet ér. A Chandler Jonesért való trade-elés pedig abszolút rendben van. A csapatnál nagy hiányposzt volt a jó pass rusher, Jones pedig futás, pass rush és coverage tekintetében is rendben van. Az a második kör is már inkább harmadik, egy win now módban lévő csapatban pedig ez simán belefér. Illetve a punter Drew Butler is kapott egy két éves szerződést, ami végül is a poszthoz viszonyítva rendben van. Ám Butler nem egy jó punter, konkrétan a piac leggyengébb puntere volt idén, ráadásul 35 éves létére RFA, egy original tenderrel vagy egy draftolatlan újonccal is sokkal jobban járt volna a csapat (A)

 

Összegzés és hiányposztok

 

Evan Mathis a képességeihez képest szinte ingyen van, kis szerencsével D.J. Humphries-zel komolyan összeállhat a támadófal. Jones remek húzás, a secondary egy Justin Bethelt (aki coverage-ben amúgy rendben van) leszámítva szintén elit. Legnagyobb hiányposzt talán a 3-4-es defensive end poszt, azt szorosan követi a center és a linebacker, majd a cornerback. FA-ról már nem érkezik senki, a csapatnak mindössze 2,5 millió dollárja maradt. Ez egyébként gondot okozhat, hisz az overthecap adatai alapján 4,2 millió dollárjába kerülnek majd az újoncok a Cardinalsnak. Könnyen lehet, hogy ennek a kárát a mindig sérült Andre Ellington látja majd.

 

Összességében jó üzleteket kötött a Cardinals. Nagy nevekkel és korrekt iparosokkal is sikerült erősíteni, ostobaságot egyáltalán nem csináltak és nincs különösebb ellenérvem a legjobb osztályzat ellen. Értékelés: A+

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!