PODCAST      KERESŐ

Szabadügynök
6

FA-értékelő – Van még lejjebb

A New Orleans Saints évek óta egyre inkább elássa magát. A fiatalítás és a cap space növelése nagyon nem jön be eddig, a csapat egyre csak gyengül és mi lesz akkor, ha Drew Brees sem lesz? A csapat egyetlen dologban teljesít konzekvensen, mégpedig hogy utóbbi 2-3 évben mindig húztak egy WTF-et.

 

A Brees fiaskó

 

Drew Brees a Saints történetének legjobb irányítója, jelenleg is elit játékos. Szó sincs arról, hogy nem érdemli meg a nagy pénzt, de a kereken 30 millió dollárjával hatalmas terhet ró a csapatra. Ha már nem akar nyerni, akkor ő ilyen téren rendben van, viszont a csapat részéről a létező legrosszabb stratégia az, hogy nem csinálnak semmit.

Drew-Brees-2-630x419

 

Három lehetősége volt a Saintsnek: cut, trade vagy hosszabbítás. Ha a csapat február 10. előtt kivágja, akkor 20 millió dollárt spóroltak volna. Ezt nem tették meg, így Brees elküldése most 10 millió dollárnyi cap space-szel és 20 millió dollárnyi halott pénzzel járna. Ez a hajó tehát elúszott. Így egyszerűbb lenne viszont cserélni, 10 millióért egy Brees minimum második kört ér. Illetve ott a hosszabbítás lehetősége, ami olyan Joe Flaccosan két + évet jelentene évi 20-22 millióért, viszont az idei capből 10 milliót átcsoportosítanának. Ez utóbbi lett volna a legjobb megoldás, hisz így a kecske is jól lak és a káposzta is megmarad. Csakhogy, mivel ez nem jött össze az piac nyitásáig, az egész idei FA mehet a kukába. (Brees helyzet kezelése eddig: F)

 

Újabb WTF-ek

 

Nézzük, kiket igazolt a Saints:

 

Coby Fleener, TE – 5 év, 36 millió

James Laurinaitis, ILB – 3 év, 8,25 millió

Craig Robertson, ILB – 3 év, 5 millió

Nathan Stupar, OLB – 3 év, 5 millió

Nick Fairley, DT – 1 év, 3 millió

Michael Hoomanawanui, TE – 3 év, 5,2 millió

Josh Hill, TE – 3 év, 7,1 millió

Luke McCown, QB – 2 év, 3 millió dollár

Tim Lelito, G – tender

 

A fenti játékosokon kívül, volt még pár 1 millió alatti igazolás, de ők nem sok vizet zavarnak. Kezdjük a jobb szerződésekkel, azokból van a kevesebb. McCown visszaigazolása vállalható, kell egy normális csereirányító. Tim Lelito tenderelése is rendben van, ő a csapat legjobb guardja, bár ez sok mindent elmond a guard-állományról. Fairley szerződése a legjobb lépés volt, amit a Saints idén eddig csinált, messze értéken alul érkezett. Illetve James Laurinaitis leigazolása is jó olyan szempontból, hogy végre lesz egy mentális vezér a csapatban. De sokkal jobb nem lesz tőle a linebacker sor. (B)

Aug 15, 2013; Cleveland, OH, USA; Detroit Lions defensive tackle Nick Fairley (98) celebrates after a sack in the first quarter of a preseason game against the Cleveland Browns at FirstEnergy Stadium. Mandatory Credit: Andrew Weber-USA TODAY Sports

 

Craig Robertson egyértelmű passzjátékoknál használható csak, ahogy Nathan Stupar is, egyikük sem fog sokat pályán lenni, de ők még a vállalható kategória. Viszont amint a Saints a TE poszttal művelt, az valami katasztrófa. Először is, leigazolták Coby Fleenert évi 7,2 millió dollárért, miközben Fleener legjobb esetben is átlagos játékos, aki több labdát ejt el, mint amennyit elkap. Ráadásul, nagyon csúnya farnehéz szerződést kapott, hogy idén beférjen a sapkába. Ehhez jött még két hasonló kontraktus Josh Hill és Michael Hooman révén, amit végképp nem lehet hová tenni. A kora miatt egyedül Hill éri meg a pénzét, de ő meg teljesen felesleges Fleener miatt. Pontosabban, Fleener teljesen felesleges Hill miatt. Hoomanawanuit pedig egy hátsó körös pick-kel könnyen pótolni lehet. Ráadásul a három TE idei fizetése együtt annyi, mint Martellus Bennetté, akiért a Patriots mindössze egy 4. kört adott, és 2 millióval kevesebb, mint amennyit a Ravens adott Benjamin Watsonnak. Ráadásul Hooman és Freeman fizetésén meg lehetett volna spórolni Jahri Evanst (3 millió). Legalább egy korrekt támadófal lehetett volna a 30 milliós Brees és a tavaly igazolt 5 milliós, 300 yardos CJ Spiller előtt. (F)

 

Hiányposztok és összegzés

 

A Saints kivágta Marques Colstont, Brandon Brownert és Ramon Humbert, ami teljesen jó döntés volt, bár sokat nem spóroltak rajtuk. Jahri Evans elküldésével csak hiányposzt keletkezett, Benjamin Watson elengedése is hatalmas hiba volt annak ellenére, hogy jócskán benne van a korban. Én nem tartom megoldottnak a TE helyzetet Fleenerékkel, darabra túl sok, minőségre túl kevés. Guard nincs és Cameron Jordan mellé egy jobb pass rusher is elférne. Laurinaitis csak mentálisan jó, Ellerbe semmire sem használható.

Ebből lesz majd sok

Ebből lesz majd sok

 

Nem volt jó anyagi helyzetben a Saints, mindössze 7 millióval indultak neki a piacnak. De egyetlen igazán jó lépésük az Nick Fairley leigazolása volt, minden más, amit csináltak – különösen a Brees ügy és a tight endek – az szinte minősíthetetlen. Szerintem egyáltalán nem erősödött a csapat, a szűkös forrásokat pedig gyakorlatilag elkótyavetyélték. Ez nálam karó. Értékelés: F

 

 

Megosztás:
 • googleplus
 • rss
 • mail

Írta: renningan

 • Huh. Baromira másként látom a dolgokat.

  A Saints az idei Free Agencynek két pénzügyi alapvetéssel ugrott neki.
  A korábbi évek rossz szerződései és a folyamatos férjünk bele a sapka alá szerződés átstrukturálások és kivágások miatt. Az idei szezonban a Saintsnek lesz a legmagasabb Dead Money-ja. Valahol 25-30 millió közötti összeg nem fog tudni a pályára kerülni. Ergó az idei szezonból sehogy sem lehet ütős, de még csak hiánymentes keretet sem összevakarni.
  Ellenben a 2017-es szezonra a Saintsnek volt az 5. legkevesebb lekötött szerződés állománya. Mivel jövőre nincs Breesel szerződés.

  Ez a kettő azt eredményezte, hogy idén azt kellett csinálni, hogy ezt a szezont amennyire lehet elengedni. Nagytakarítani és a következő szezont a lehető legkevésbé megterhelni. Nagyrészt ezt is csinálta a csapat. Nagypénzes öregek kivágásával mint Colston, Evans, Watson stb.

  Ezzel a szemmel nézve a Brees hosszabbítás is rőérős. A következő szezonra kell rendbetenni a dolgot. Egyébként is egy 3-4 éves szerződésről van szó Brees 41-42 éves koráig. Vele a cél olyan szerződést kötni amivel a csapat áttérhet a win-now üzemmódba, amolyan Broncos-Manning módra. Ahhoz, hogy ez összejöhessen idő kell és mivel Brees van nyerő helyzetben a csapatnak kell megmutatni, hogy nem kapkodnak és kitartanak a kicsit kedvezőbb feltételek mellett. Szerintem nem kérdés azzal, hogy maradt Payton-Loomis és Brees is, hogy ez a hármas Brees utolsó éveit együtt tölti. A kedv és az akarat is megvan hozzá.

  Ezzel megint visszatértünk oda, hogy az idei évet nagytakarítósra kell venni és jövőre kellene nagybevásárolni. Az idei szezonnak az erre felkészülés jegyében kell teljen. Mondjuk baromi rossz szerződés maradt de már nem sok “csak” Byrd és Spiller van nagyon rossz kivághatatlan szerződésen.

  A logikám szerint a Saintsnek idén PO contandernek kell lennie. Ehhez kell a csapatot összerakni, ami a Saints módon úgy néz ki kell egy közepes védelem, egy közepes futó játék és egy kiemelkedő passzjáték.

  A mostani Free Agencynek úgy vágott neki a Saints, hogy alapvetően TE nem volt a keretben, WR1 méretekkel megáldott elkapó egy a Coleman. Azaz minőségileg az elkapó gárda hát elég pocsék volt. Így nem gondolom rossznak sőt helyes lépésnek hogy érkezett egy elkapó TE. Brees mellett feltehetőleg nagyon jó szezonjai lesznek a Fleenernek. A termetes elkapó meg nagy hiányposzt volt, így még az is indokolható mégha szerintem is túlzás, hogy két elkapó TE fizetünk meg alaposan.

  A védelem volt azért a fókuszban főleg. Stupar, Robertson szerintem túl sok vizet nem fog zavarni. Fairley leigazolásától sem vagyok oda még akkor sem ha 1+3 éves szerződésen van a Cap miatt prove it jelleggel.
  Ellenben Laurinaitis leigazolása nagyon jó dolog. No nem azért mert a csávó így öregedve akkora ász lenne. Hanem azért mert érkezése miatt. A front7 3 legjobb tagja egyéni játékuk és a csapat számára is hasznosabb posztra kerülhet, így összességében ez (+ a draft) simán elég lehet egy közepes védelemhez.
  A lényeg, hogy Anthony, akinek még sok volt a védelem irányítsa lehet ezentúl az erős oldali LB-er, ami jobban fog neki feküdni. Jól fogja tudni ölni a futásokat és többet fog tudni menni blitzelni.
  Kihaka, aki tavaly játszotta ezt a posztot a sérüléséig egészen eredményes is volt, viszont kijött, hogy coverageben nem igazán jó. Így mehet a gyenge oldali DE szerepbe. A csávó egyetemen is ezt tolta. Pass rushernek egyébként is jobb, így jobb lesz neki ez a szerep.
  Cam Jordan ezzel visszamehet az eredeti posztjára erős oldali DE-nek.

  Ezzel a dominóval szerintem sokkal jobb lesz ez a védelem. Mondjuk nem azt jelenti, hogy az első két körben nem pass rusher DT-húznék remélem Fairley ellenére ez lesz a húzás. Majd Ellerbe elé gyenge oldali LB-t.

  Összegezve a Dead Money ellenére a védelem javult a támadó sor nem gyengült (mondjuk guard még kéne de mondjuk a tavalyi első körös Peat ott van). Azaz szerintem ez nem F hanem C+.
  Azért nem B vagy B- mert az igazolásoknak és a Draftoltak leigazolására megint több ember szerződése került és fog kerülni átstrukturálásra, így a következő szezonnak a nagy bevásárlási lehetőségét sikerült rontani. Mondjuk nem olyan nagy összeggel szerencsére.

 • renningan

  Watson nem volt kivágva, ő simán nem lett újraigazolva.

  Szerintem Brees szerződése annyira nem ráérős. Minimum 20 millát fog kapni, viszont idén meg benyeltek harmincat. A hosszabbítást az FA előtt meg kellett volna kötni szerintem, rengeteg cikk volt, hogy közel az álláspontok. Aztán nem lett belőle semmi.

  Fleener egy rossz játékos, legjobb esetben is közepes. És farnehéz szerződést kapott, tehát a későbbi években 9 millákat fog keresni. Hillnek nem lesznek rosszabb számai mellette, fiatal is, szerintem ez lazán pénzkidobás.

  Fairley szerződése legjobb tudásom szerint csak 1 év, nincs opció, csak 1,5 millát két évre átcsoportosítottak jövőre.

  Hogy ki kerül a helyére, abban igazad lehet. Már ha Ellerbe egészséges. Viszont Laurinaitis gyenge játékos, ő csak mentalitási miatt jó. Játékerőbeni javulást nem hozott, max azt, amit te is leírtál, hogy lehet variálni a posztokkal.

  Viszont vedd azt, hogy jövőre Vaccaro, Brees, Unger, Armstead és Lelito szerződése is lejár. Brees 20 millió, Vaccaro top10 safety, Unger top10 center, Armstead szerintem simán top1 LT – szerződést kaphat. Olyan nagyon nagy bevásárlást nem tudnak majd csinálni.

  Persze mondjuk a Cardinalsnak sem lesz jobb ilyen téren a helyzete jövőre (bár kb ugyanannyi pénzük lesz, mint a Saintsnek), viszont nekik idén kell nyerni és ehhez a lehető legjobb lépéseket tették meg – szerintem. Meglepne, ha a Saints rájátszásba jutna. Nem mondanám, hogy jobb lenne, mint a Vikings, a Falcons vagy a Seahawks (akár Giants/Eagles).

 • Igen Watson nem lett újraigazolva.

  Brees szerződése szerintem olyan, hogy az jó ha a Draftra megvan és mások szerződésével kell játszani, hogy a Draftoltakra legyen pénz, de nincs meg akkora se akkor sincsen baj mivel az ő szerződése a kulcs az elkövetkező 2-4 évre. Az ő szerződésének kell olyannak lenni, hogy egyik évben se vágja agyon a Capet. Ő a kulcsfigura, hogy meglehessen csinálni esetleg utolsó éveiben a Super Bowl challenget.

  Fleener kapcsán nekem az van meg, hogy Brees és Payton nagyon felértékeli a TE-ket. Elég csak Watson 35 éves kori feltámadását nézni illetve, hogy Graham mennyire visszaesett távozásával. Ebből kiindulva nagyon jó számai lesznek Fleenernek.
  Hillt nem igen tudom hova tenni tavaly kifejezetten pocsék szezonja volt. Fiatal meg fejlődik elvileg, de tavaly nem ezt láttam rajta. Azzal, hogy Watson lejátszotta nekem csalódás a csávó, de a Saintsnek kell és ennek biztosan van oka.

  Failey igen nála is valami cap okoskodás van az aláírási pénzésnek két évre széthúzásával ami technikailag valami 1+2 éves szerződésben jelentkezik. Mindenesetre azzal, hogy ő jött egyre több helyen az első körre WR húzást mond, így neki igazából nem örülök.

  Laurinaitis szerintem nem gyenge játékos. A tavalyi volt a legrosszabb szezonja ez nem kérdés. Mondjuk ez sem hogy a szezon nagy részét vállsérüléssel tolta le. Egészségesen ennek a védelemnek a vezére lesz. A vezér pedig nagyon hiányzott.

  Breesnek bármilyen is lesz az új szerződése az idei 30 millánál tuti kevesebb helyet fog foglalni. Unger most is valami évi 6 millás szerződésen van így nem biztos hogy lényegesen többet fog kapni.
  Vaccaro és főleg Armstead biztos, hogy lényegesen drágább lesz, de összességében nem fogják a játékos megtartások megenni a cap spacet. Jövőre feltehetően 158-160 milla lesz tehát lesz arra pénz, hogy egy jó védelmet építsenek a win-now elv szerint.

  Az elmúlt két szezon 7-9-éhez képest előrelépést várok. Alapvetően harcot a rájátszásért nem feltétlen a bejutást.

 • polo62

  azért az a világ vicce, hogy Fleener átlag 7 milliót kap. Gronk kap 9-et, és ég és föld a különbség. ha megnézzük mondjuk Sanu vagy Fleener szerződését, én nem lepődnék meg, ha pár éven belül rohamosan megnőnének a Chancellor-hoz hasonló esetek

 • renningan

  Sanu a másik idei WTF.

 • renningan

  Laurinaitis vezér lesz. Arra nagyon jó.