Connect with us

Minden ami NFL

Legjobb- és legrosszabb szerződések – AFC East

Foglalkoztunk már az irányítók szerződésével, most megnézzük csoportokra lebontva, csapatonként a legjobb- és a legrosszabb kontraktusokat (a szerződések hátralévő részeit nézem). Az újonc szerződéseket nem vesszem figyelembe, azokon ugyanis nem nagyon lehet változtatni. Első csoport az AFC East, ahol Rob Gronkowski, Ndamukong Suh vagy épp Tom Brady szerződése lesz terítéken.

 

Buffalo Bills

 

A Billsnél nem játszik Tyrod Taylor szerződése, amit a legjobb irányítószerződésekkor már kiveséztünk. Helyette egy támadófalember kontraktust választottam, a másik oldalon pedig ironikus módon egy védőfalember szerződése került ki győztesen.

 

Legjobb szerződés: Richie Incognito, G, 3 év, 15,7 millió dollár

 

11 guard kap több pénzt, mint Incognito (5,2 millió/év), miközben egyedül Marshall Yanda produkált jobb évet nála tavaly. Futás- és passzblokkolásban is elit volt, mindössze a kora az, ami ellene szól. 33 évesen már nincs sok a tankjában, két jó éve lehet, a Bills pedig pont erre az időszakra fizeti meg. Idén 3,2 milliót, jövőre 4,9 millió dollárt foglal el a sapkából, ami elég csapatbarát, 2018-ban pedig 6,4 millió dollárt spórolnak rajta, ha elküldik. Ha viszont hozza a formáját, akkor utolsó évére is megérdemli a fizetését.

 

Legrosszabb szerződés: Marcell Dareus, DT, 6 év, 95,1 millió dollár

 

Dareus nagyon jól járt Jim Schwartz-cal, aki egy remek védelmet hozott össze Buffalóban, ő pedig 10 sacket, 12 negatív yardos szerelést és 14 QB hitet mutatott be. Emiatt el is kezdett hőbörögni, aminek köszönhetően egy hatalmas szerződéshosszabbítást kapott, ami már akkor is nagyon soknak tűnt (43 millió teljesen garantált). Schwartz azóta már elment, Rex Ryan rendszere pedig nagyon jött be, két sackjével, 5 negatív yardos szerelésével és 5 QB hitjével egyáltalán nem volt faktor puss rushban. A blokkokat persze ette és jó volt futás ellen, tehát alapvetően nem játszott rosszul, de az ilyen feladatkörre legjobb esetben is 8-9 milliót fizetnek egy defensive tackle-nek, nem 15-öt. Hogy megszolgálja-e a pénzét, az Rex Ryantől függ, három évig ugyanis nem nagyon lehet elköszönni tőle.

 

hi-res-3f8270220bd379df5eea0fb28e285585_crop_north

 

A másik jelölt LeSean McCoy szerződése volt, ami abszolút a teljes homály kategória, nem is tudom hirtelen, miért nem ezt írtam kiemeltbe. Mivel a Bills egy cserével szerezte meg a futót, minden aláírási pénztől mentesen kapták meg. Tavaly kb. 10 millióba került volna, idén 7,1, jövőre pedig 7,8 millió dollárt foglalt volna el a sapkából és bármikor kivághatták volna. Ehelyett aláírattak vele egy 5 éves, 40 millió dolláros szerződést, így érdemben csak 2018-ban jöhet szóba az elküldése, akkor is 5 millió dolláros halott pénz kíséretében, miközben többet foglal el a sapkából, mint alapból tette volna. A 12 meccsen három TD és 895 yard pedig nem valami sok.

 

Miami Dolphins

 

Érdekes vagy nem érdekes, de a Dolphinsnál nem nagyon vannak jó szerződések. Először Isa Abdul-Quddusra gondoltam, hisz Detroitban jól játszott és szerintem áron alul szerezte meg a Miami. Végül találtam nála jobbat, bár ki tudja meddig, a legrosszabb szerződés pedig adja magát.

 

Legjobb szerződés: Reshad Jones, S, 2 év, 16,2 millió dollár

 

Jones talán a legjobb futás elleni safety a ligában, 135 tackle-je félelmetes, miközben a passzjátékban sincs elveszve: 10 leütött passz, 5 interception és 2 INT return TD került a neve mellé tavaly. Emiatt persze úgy gondolja, nem elég neki a 8. legtöbbet fizető szerződés, de panaszkodása eddig süket fülekre talált. A Dolphinsnak nem is érdeke a módosítás: egyrészt alul fizetik Jonest, másrészt innentől fogva bármikor kivághatják, szinte minimális halottpénz mellett, ha esetleg nem hozza a formát. Minőség és biztonság egyszerre, csak nehogy úgy járjanak, mint a Seahawks Kam Chancellorral.

 

Legrosszabb szerződés: Ndamukong Suh, DT, 5 év, 108 millió dollár

 

Suh jelenleg 21,6 millió dollárt fog keresni évente, erről korábban ITT írtam részletesebben. Bár idén csak 10 milliót foglal el a sapkából, 2018-ban és 2019-ben ez a szám 26 és 28 millió dollár lesz majd. Több, mint egy abszolút elit irányítóé. A dolog legkacifántosabb része, hogy Suh ezzel együtt remekül játszik: 6 sack, 60 nyomásgyakorlás, 5 leütött passz, 61 tackle, tehát kvázi élete formájában nyomja. Csak hát egy tackle nem csinál védelmet, ő hiába “eliteskedik” a fal közepén, ha körülötte mindenki bénázik. Ráadásul a hatalmas szerződése miatt nem is tudják minőségi játékosokkal feltölteni a keretet körülötte. Nincs defensive tackle, aki irányító fizetést érdemelne. Dareus 15 milliója nagyon sok, Suh 21,6 millió dollárja embertelen, a liga legaránytalanabb és túlzóbb kontraktusa. Hülye volt, aki kifizette neki, pedig hozza az elvárt szintet.

 

suh

 

New England Patriots

 

A Patsben nem igazán vannak rossz szerződések, talán csak Marcus Cannonét tudnám ide sorolni, illetve az elkapó Chris Hogané érdekes. Épp ezért a sok jó mellé egy számomra furát választottam, még ha meglepő is.

 

Legjobb szerződés: Rob Gronkowski, TE, 4 év, 36,6 millió dollár

 

Gronk szerződéséből négy év maradt hátra 9 milliós átlaggal, köszönhetően Bill Belichickék előrelátásának, hisz már jó előre magához láncolta a liga messze legjobb tight endjét, és talán legjobb nem irányító támadóját. A következő két évben 6,6 és 7 millió dollárt fog elfoglalni a sapkából, ami nevetségesen alacsony. Ugyan 2018-ban és 2019-ben 11 és 12 millió lesz ez a szám, de igazság szerint még így is bőven alul van fizetve, ráadásul bármikor elküldhetik, ha úgy látják jónak. Még mindig csak 27 éves, jelenleg a piacon könnyedén megkapná a 15 milliót évente – Belichick mester karrierjének legnagyobb húzása.

 

Legrosszabb/furább szerződ: Tom Brady, QB, 4 év, 72 millió dollár

 

Brady szerződését nem azért emeltem ki, mert nem érdemelne évi 18 millió dollárt. Minden idők talán legjobb és jó eséllyel karrierje végére legeredményesebbé váló irányítójáról van szó: akkor sem lehetne egy rossz szavam se, ha 25 milliót keresne évente. A problémám a szerződés hosszával és időzítésével van.

 

brady-gronkowski-120215-usnews-getty-ftr_1t319uum50xes1qb33a6xo7mfn

 

Brady nemrég kötött egy két éves hosszabbítást, ami 41 milliót ér 28 millió garantált tartalommal. Az elkövetkező két évben így is csak 14-14 milliót fog foglalni a sapkából, ami nevetséges, de ezzel együtt sem értem a miérteket. Brady ugyanis 39 éves lesz, amikor elkezdődik a szezon. Az, hogy benne van még két jó év teljesen valószínű, de hogy mentálisan és fizikailag bírni fogja-e 41 és 42 évesen, az azért még tőle is meglepne, pedig ha valakiről, róla el tudnám képzelni. Ez idő alatt ráadásul 22 milliókat foglalna a sapkából és legfeljebb 2019-ben lehetne őt kivágni, de nem fogják (max. visszavonul).

 

Nem tudok olyan forgatókönyvet elképzelni, hogy Tom Brady másik csapatba szerződjön, a csapat elcserélje, hogy ne Hazafiként vonuljon vissza. Emiatt nem értem, hogy miért kellett most meghosszabbítani a szerződését, amikor két év múlva Brady pont ugyanúgy aláírt volna bármilyen hosszabbítást, ha úgy érzi, bírja a gyűrődést. A Pats pedig készséggel meg is fizette volna. Tehát indokolatlan és kissé elkapkodott volt ez a hosszabbítást. Főleg, hogy ott van a Garoppolo projekt, ami Mallettel ellentétben rendkívül ígéretes és pont két év múlva, azaz Brady eredeti szerződésének lejártakor kellett volna vele hosszabbítani. Az én meglátásom szerint sokkal ésszerűbb lett volna (vicces, hogy pont BB-nek rovom fel az ésszerűtlenséget) megvárni azt a két évet és eldönteni, melyik irányítónak szavaznak bizalmat. Egyszerűen még Bradytől is hihetetlen lenne, hogy 40+ évesen elit szinten hasítson.

 

New York Jets

 

Nem lehet ráfogni a Jetsre, hogy tele lenne jó szerződésekkel, hisz például Ryan Fitzpatricket még mindig nem sikerült újraigazolni, nélküle pedig, azaz Geno Smith-szel nagyjából nulla az esély a rájátszásra. Persze attól még itt is akad egy-két gyöngyszem.

 

New York Jets v Buffalo Bills

 

Legjobb szerződés: Ryan Clady, OT, 2 év, 16 millió dollár

 

Clady egy csere után került Denverből New Yorkba, ahol kapott egy új szerződést, ami bár papíron két évre szól, igazából csak egy éves. Ez nem meglepő, tekintve, hogy Clady az utóbbi három évben összesen csak 18 meccsen lépett pályára, és akkor sem mutatott túl sokat. Ezért az első évében 5,5 millió dollárt fog keresni és elfoglalni a fizetési sapkából: ha hozza az All Pro formáját, akkor örömmel fizetik ki neki a második évére járó 10,5 milliót. Ha nem, akkor mindössze 500 ezer dollár halott pénzért cserébe elküldhetik. Tehetsége és fizetése alapján is előrelépés az időközben visszavonult D’Brickashaw Fergusonhoz képest.

 

Legrosszabb szerződés: Mo Wilkerson, DE, 1 év, 15,7 millió dollár

 

Mo Wilkerson talán a legjobb játékosa a Jets brutálisan jó védőfalának. Ugyanakkor a Jets egyáltalán nem állt úgy, hogy megtarthassa, ennek ellenére rátették a franchise taget. Valószínűleg vagy el akarták cserélni, vagy pedig bíztak abban, hogy a klasszis 3-4-es defensive end aláírja a szerződését és letol még egy évet. Csakhogy Wilkerson nem írta alá még mindig a tendert, ő hosszútávú szerződést szeretne, a Jets viszont érdemben azóta sem tárgyalt vele. Emiatt bosszús is a játékos, kihagyta a csapat nyári programjait és kilátásba helyezte, hogy nem fog tag alatt játszani (július 15.-ig van idő új szerződést aláírni). Tehát a Jets jelen állás szerint lekötött 15,7 millió dollárt egy olyan játékosra, aki nem biztos, hogy játszani fog, miközben miatta a kezdő irányítójukat sem tudták újraigazolni.

 

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!