Connect with us

Minden ami NFL

Nem örülnek a játékosok a franchise tagnek

A 2015-ös szezon után tíz játékos kapott franchise (vagy egyéb) taget: Mo Wilkerson (DE, Jets), Alshon Jeffery (WR, Bears), Von Miller (OLB, Broncos), Justin Tucker (K, Ravens), Kirk Cousins (QB, Redskins), Trumaine Johnson (CB, Rams), Olivier Vernon (DE, Dolphins), Josh Norman (CB, Panthers), Eric Berry (S, Chiefs) és Cordy Glenn (OT, Bills). Közülük csak Glenn kapott hosszútávú szerződést saját csapatától eddig, Vernon és Norman tagét visszavonta a csapat, akik így másik csapathoz írtak alá.

 

640Cousins121515

 

 

A franchise tag igazából senkinek sem jó móka, a témában több cikkünk is volt (ITT, ITT és ITT). Az utóbbi években egyre inkább negatív tendenciát mutatott a dolog, nem nagyon éltek vele a csapatok. Tavaly például csak öt játékos kapott franchise taget – Justin Houston, Stephen Gostkowski, Dez Bryant, Demaryius Thomas és Jason Pierre-Paul és közülük csupán JPP játszott franchise tag alatt, a többiekkel megegyeztek a franchise-ok a július 15-i határidő előtt. Ami egyébként a nyakunkon van (péntek, ha valaki nem követi a naptárat), ezért csinálunk egy rövid helyzetjelentést a megmaradt hét tages játékosról és a lehetőségeikről.

 

1. Von Miller, OLB, Denver Broncos

 

Miller leendő szerződéséről is írtunk már többször is: a 6 év 114,5 millió dollár már fix, már csak a garantált tartalmon megy a hercehurca. Ő 70 milliót szeretne és többször is lenyilatkozta, hogy nem hajlandó pályára lépni, míg ezt meg nem kapja. Ennek megfelelően nem is írta alá a taget és kihagyott minden létező edzést. Ha július 15-ig nem sikerül megállapodniuk egy hosszú távú szerződésről, akkor Millernek két opciója lesz. Vagy aláírja a tendert, vagy kihagy egy évet. Véleményem szerint nemsokkal a határidő előtt meglesz az új szerződés, de ha nem, akkor sem hiszem, hogy Miller tényleg kihagy egy évet.

 

Von_Miller_Broncos_Signing_Bonus_Suspended_Rumors_Paycheck

 

A franchise tag értéke Millernél 14 millió dollár. Mivel eddig nem írta alá, büntetlenül kihagyhat minden offseason tevékenységet. Azonban minden kihagyott alapszakasz-mérkőzés után elveszít 870 ezer dollárt és ha a tizedik meccsen sem jelenik meg, akkor már nem játszhat a szezonban. Ez persze azt jelenti, hogy bukott 14 milliót, cserébe viszont jövőre a Denver nem tehet rá taget. Csakhogy valószínűtlen, hogy egy év kihagyás után adna neki bárki is akkora szerződést, mint most a Broncos, plusz ugye  a 14 milliót, amit elbukott. Millernek sem pénzügyileg, sem szakmailag nem éri meg a szezonkihagyás, ahogy a Broncosnak sem, de így vagy úgy, szerintem biztos pályára fog lépni az idei szezonban.

 

2. Muhammad Wilkerson, DE, New York Jets

 

Mo Wilkerson sokkal rosszabb helyzetben van, mint Von Miller. A Jetsnek ugyanis nincs semmi pénze, ráadásul Leonard Williams és Sheldon Richardson is legalább két évre le van kötve a posztján a csapatnál, így nem is kell agyon izgulniuk magukat. Bár Todd Bowles szerint a csapat szeretné újraigazolni, minimális az esély van a dologra, nem is nagyon voltak tárgyalások és úgy néz ki, ebbe Wilkerson is beletörődött. Nála szerintem végképp nem áll fel a szezon kihagyása, nem annyira hype-olt és nem is játszik annyira fontos poszton, mint Von Miller. Jó eséllyel az utolsó szezonja lesz az a Jetsszel és taggel játssza le a szezont.

 

3. Trumaine Johnson, CB, Los Angeles Rams

 

Talán Johnson helyzete a legtisztább, hisz már aláírta a taget és semmi oka nincs arra, hogy akár csak egy edzőtábort kihagyjon. Adam Schefter szerint ha nem történik valami drasztikus, akkor a 26 éves corner biztos, hogy taggel játssza le az idei szezont és közel 14 milliót keres ez idő alatt.

 

johnson-trumaine-3116-usnews-getty-ftr_ukk50rbv73131l0dbj91r39on

 

4. Kirk Cousins, QB, Washington Redskins

 

Cousins helyzete is teljesen egyértelmű, kapott egy évet, hogy megküzdjön a nagy szerződéséért. A Redksins nem is próbált vele megegyezni hosszútávon és jól is teszik, sokkal biztosabb megoldás, mint például a Brock Osweiler szerződés. Persze van benne rizikó, mert ha Kirk kapitány lehoz egy közepes évet, akkor nehéz lesz belőni az árát. Viszont érdekes módon a játékos is teljesen ki van békülve a dologgal, jól érzi magát és teljesen jogosnak tartja, hogy a csapat előbb meg akar győződni a képességeiről, mielőtt a nagy pénz megkapja.

 

5. Alshon Jeffery, WR, Chicago Bears

 

Jerrefy is aláírta már a taget, tehát a 14,6 millió dollárja már garantált. Eddig úgy nézett ki, hogy a Bears igyekszik megoldani a hosszú távú szerződést, csakhogy nagyon messze vannak az álláspontok. Először is Jeffery 12+ milliót szeretne, közelebb a 14 millióhoz, amit Dez Bryanték kapnak. A Bears viszont jobban szeretne az Allen Hurns-Doug Baldwin- Keenan Allen vonalon mozogni, ami éves szinten 10-11 milliót jelent. Illetve szeretne egy végre teljesen egészséges évet az elkapótól. Ugyanis hiába elit Jeffery amikor pályán van, ha alig tud ott lenni. Bár az utóbbi három évben csak hét meccsen hiányzott, a fantasy tulajok tudják, hogy folyamatosan kérdéses volt az állapota. Jó esély van rá, hogy ő is taggel fog játszani.

 

6. Eric Berry, S, Kansas City Chiefs

 

Berrynek sincs még érvényes szerződése, bár őt minden bizonnyal szeretné hosszú távon magához láncolni a Chiefs. Ugyanakkor nincsenek könnyű helyzetben a fizetési sapkát tekintve, Berry pedig Harrison Smith féle 5 éves, 50+ millió dolláros szerződést szeretne. A vicces egyébként az, hogy a franchise taggel többet keres, mint Smith éve átlagban. Egyelőre nem úgy néz ki, hogy lesz hosszú távú szerződés, de ha valakinek van erre esélye, az Berry. Legalábbis illene a részéről is némi hajlandóság azok után, hogy a franchise és a csapattársai mennyire támogatták, amikor még a rákkal küzdött. Illetve fordítva is, hatalmas PR és szakmai értéke van Berrynek.

 

20141130192933.0

 

7. Justin Tucker, K, Baltimore Ravens

 

A Ravens kickere már aláírta a taget, de a csapatnál optimisták, hogy sikerül megegyezni vele. Tucker egy Gostkowski féle 4 éves, 17,2 milliós szerződésre vágyik, jó eséllyel meg is kapja. Amúgy vele is az a helyzet, mint Berryvel, hogy átlagban a taggel jelenleg jobban keres, mint a Patriots rúgója. Így vagy úgy, ő szinte biztos, hogy hosszabbítani fog.

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!