Connect with us

Játékos Portré

Amikor a játék már nem játék – Walter Thurmond

Visszavonult sorozatunk következő játékosa mondhatni ideje korán hagyta abba profi karrierjét, mindössze 28 évesen, 6 szezonnal a lábában. Ám ha a dolgok mélyére ásunk, meg fogunk ismerkedni a miértekkel. Walter Thurmond pályafutását elevenítjük fel.

 

140316thurmond600

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

A szupertehetség

 

Az 1987-ben született játékos futballista karrierje a kaliforniai West Corvina High Schoolban kezdődött, ahol a foci mellett atlétikában is kiváló tehetségnek bizonyult. Az állam egyik leggyorsabb diákjának számított akkortájt, ezért wide receiver poszton használták a legtöbbször, de defensive backként is nyert díjakat gimnáziumi évei alatt.

 

Az atlétikát sem hagyta abba, hamar ismerté vált a futópályákon nyújtott teljesítménye után. 2005-ben az USA Track and Field junior bajnokságának döntőjébe is bejutott 110 méteres gátfutás kategóriában, ahol 8. helyen végzett. Később az állami döntőt mindössze egy tizedmásodperccel bukta el ugyanúgy gátfutásban. Legjobb ideje 14,16 másodperc volt.

 

Egyetemi tanulmányait az Oregon Egyetemen kezdte meg, ahol folytatta tovább a foci és az atlétika űzését. Első évét redshirted státuszban töltötte, a 2007-es szezonban viszont kis híján all-Pac-10 első csapatos játékos lett, ami 2008-ban szintén majdnem összejött neki. Ezekben a szezonokban 5-5 interceptiont sikerült levadásznia, mindkétszer 1-1-et visszahordva az ellenfél célterületére. A tehetséges játékos karrierjét viszont megpecsételték a következő évek.

 

Ember tervez, sérülés végez

 

2009. szeptember 26-át írunk, amikor az Oregon a California ellen lépett pályára, Thurmond balszerencséje pedig itt vette kezdetét. A mérkőzés közben keresztszalag-szakadást szenvedett, három szalag is elszakadt a térdében, természetesen a maródiak listájára téve a játékost a hátralévő meccsekre. Ráadásul a sors nem kegyelmezett, ugyanis az Oregon ebben a szezonban megnyerte a Pac-10 konferenciát – Thurmond nélkül, ami természetesen a draftértékének sem kedvezett.

 

Walter+Thurmond+Byron+Maxwell+Super+Bowl+XLVIII+BJnu25YqlAwl

 

A 2010-es játékosbörzén a Seattle Seahawks csapott le a játékjogára a 4/111 pickkel. Hiába a viszonylag alacsony érték, hosszú távon stabil kezdőnek szánták a csapatba. Hogy ez ne legyen ilyen egyszerű, arról egy 2011. októberében elszenvedett szárkapocscsont törés tett, amiért kénytelenek voltak IR listára tenni, véget vetve a szezonjának.

 

Az sem könnyítette meg a dolgát, hogy igazán elit egység verődött össze Seattle-ben, az akkoriban “megalakuló” Legion of Boomban kellett volna helyet szorítania magának. 2013-ban tiltott szerek használata miatt négy meccses eltiltást kapott az NFL-től. A későbbi Super Bowl győztes csapatban a slot corner szerepkört látta el, Brandon Brownert kiszorítva, aki szintén eltiltást kapott a szezon utolsó harmadában. A siker és a gyűrű ellenére az offseasont free agentként kezdte meg, Brownerrel egyetemben.

 

Utolsó szalmaszálak

 

Thurmondot márciusban a Giants kínálta meg egy egy éves szerződéssel. Valamit megérezhettek a Nagy Almában, ugyanis már a második héten IR-re kellett tenni a bizonyítani vágyó játékost, ezúttal – a változatosság kedvéért – mellizom-szakadás miatt. Természetesen nem kívántak vele hosszabbítani, így ismét új csapatot kereshetett magának.

 

AP76791454835.542410fc.fill-735x490

 

Csapatot igen, csoportot viszont nem kellett váltania, az Eagles ugyanis igényt tartott a szolgálataira, és egy egy éves kontraktusban állapodtak meg a felek. Úgy tűnt végre sikerült kihevernie minden nyavalyát ami eddig sújtotta a pályafutása során. Karrierje legjobb szezonját produkálta a Sasoknál, többek között annak köszönhetően, hogy átkerült safety pozícióra. 3 interceptiont is szerzett a szezon során, köztük Eli Manning passzát is lehalászta a 17. héten, amit 83 yardon át cipelt vissza a Giants endzone-jába, ezek mellé 52 solo tackle, 2 sack és 2 kierőszakolt fumble is a neve mellé került.

 

Minden adva volt ahhoz, hogy egy zsíros szerződést harcoljon ki magának a 2016-os offseasonben, ám ő nem így gondolta. 2016. május 31-én bejelentette visszavonulását.

 

A hullám rabja

 

Nem ő volt az első játékos, aki idejekorán abbahagyta a profi sportot. Tavaly Chris Borland egy fantasztikus rookie szezon után döntött úgy, hogy nincs tovább, de olyan nagy nevek, mint Calvin Johnson vagy Marshawn Lynch is a megannyi sérülésre hivatkozva akasztották szögre a stoplist idén tavasszal. Thurmond is szép listával rendelkezik ami a sérüléseket illeti, így ő úgy döntött, hogy nem kockáztatja tovább az egészségét. Noha sokan gondolják úgy, hogy jövőre meggondolja magát, és csak egy felfüggesztett pályafutásról van szó, mint B.J. Raji esetében.

 

concussion-poster-art-work-xlarge

 

A tényleges ok azonban az idén vetített Concussion film, és maga az agyrázkódás ténye lehet. Nem titok, hogy sok játékost megrázta a film, és sokakat elgondolkodtatott a jövőjével kapcsolatban. Thurmond egyre többször kezdett a CTE-vel kapcsolatban tweeteket megosztani a saját oldalán, és úgy döntött, többet nem akar pályára lépni. Szándékait továbbá onnan is sejteni lehetett, hogy még márciusban ajánlott neki az Eagles egy $4 millió + bónuszokat tartalmazó szerződést, amit ő helyből elutasított. Insiderek szerint már ekkor közölte az Eagles vezetőségével, hogy számára ennyi foci elég volt az életében.

 

Nyilván mást nem tehetünk, csak elfogadjuk a döntését, ugyanakkor sajnálatos, hogy így, és ilyen hamar  lett vége a pályafutásának, amiből sokkal többet kihozhatott volna a jövőben.

 

 

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!