Connect with us

Játékos Portré

Jerod Mayo, mindörökké hazafi

Mindössze 30 évesen vonult vissza a New England Patriots korábbi első körös védője, Jerod Mayo. Nem volt korszakos zseni, nem döntögette sorra a rekordokat, de örök patrióta maradt.

 

USATSI_8862094-655x497

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

Virginia államban született, a középiskolában futóként és linebackerként használták. Utóbbiban bizonyult jobbnak, a Rivals.com egyenesen négycsillagos tehetségként tartotta számon. Amerikai focis karrierjét a Tennessee Egyetemen folytatta 2004-ben. Első szezonját kiülte, a másodikban hat meccsen kapott szerepet. 2006-ban megkaparintotta a kezdő pozíciót, de még mindig OLB-ként, csupán utolsó szezonjára lett középső linebacker. 140 tackle-lel zárta egyetemi karrierjét, a legtöbbel az egyetem történetében 1990 óta. Mindezt annyira impresszív teljesítménnyel, hogy az egyik legjobb prospect volt a 2008-as drafton.

 

Patriots – a kezdetek

 

Mayo egy szerencsés húzásnak köszönhetően kerülhetett a Patriotshoz. 2007-ben ugyanis a San Francisco 49ersnek annyira kellett az offensive tackle Joe Staley, hogy a 2007-es negyedik körös és a 2008-as első körös cetlijüket adták a Patriots 1/28-asáért. Stanley-ből viszont olyan sok haszon nem volt újonc évében, a 49ers egy siralmas 5-11-el zárt, ami azt jelentette, hogy a Patriotsé lett az 1/7-es pick. Ez kifejezetten jól jött, ugyanis a Spygate-ügy miatt a csapattól elvették az eredeti első körös cetlijét. Bill Belichick persze kavart még egyet a paklin és a New Orleans Saintsnek eladta az 1/7-et (és egy 5. körös picket) egy 1/10-es és egy negyedik körért, majd végül behúzta Mayót.

 

A középső linebacker egy öt éves, 18,9 millió dolláros szerződést kapott, amiből 13,8 millió lett. Ő volt az egyetlen újonc a Pats 2008-as classából, aki kezdőként lépett pályára már az első héten. Ráadásul hétről hétre remek teljesítményt nyújtott 128 tackle-lel zárt és bezsebelte az év újonc védője címet.

 

Példakép és vezér

 

Mayo mindig is egy szerény, szorgalmas, példamutató játékos volt. 2010-ben már a védelem csapatkapitányának is megválasztották, amit egy All Pro szezonnal hálált meg: 175 tackle-t, öt leütött passzt, két sacket és egy kiharcolt fumble-t jegyzet. Kapott is egy szép öt éves, 48,5 millió dolláros szerződéshosszabbítást.

 

mayo

 

A játék ezután is ment neki, a 2012-es szezon után szintén Pro Bowlba választották, habár nem volt egy playmaker. A játékostársak, az edzők és a szurkolók tiszteletét és megbecsülését is inkább a szorgalmával, a munkamoráljával, az állhatatosságával nyerte el. Ő volt az első az edzéseknél és ő hagyta el utolsónak azt, a pályán és tréningek során is megfeszült, vért izzadt a csapatért, folyamatosan a felvételeket böngészte és próbált jobbá válni. Annyira oda tette magát a pályán és a pályán kívül is, hogy Michael Holley „War Room: The Legacy of Bill Belichick and the Art of Building the Perfect Tem” című könyvében is kitért rá.

 

Patriots – a vég

 

Mayo karrierjének idő előtti végét – mint ahogy ezt az utóbbi években – különösen idén tapasztalhattuk, a sérülések okozták. Az utóbbi három szezon mindegyikében IR listán végezte (2015-ben a Chiefs elleni PO meccs után), 20 alapszakasz meccset hagyott ki és már annyira elkopott, hogy nem tudta felvenni a versenyt az olyan fiatalokkal, mint Dont’a Hightower és Jamie Collins. Ráadásul a korábbi nagy szerződése – ami időközben átesett pár módosításon – sem segített neki.

 

mayo kett

 

Mayo 11,4 millió dollárt foglalt volna el idén a Patriots sapkájából és 7 millió dollárt lehetett volna felszabadítani az elküldésével. Amit Bill Belichikék meg is tettek volna, hisz Mayo legjobb esetben is csak harmadik számú linebacker lehetett a depth charton. Már nem volt rá igazából szükség New Englandben, ő viszont soha sehol másutt nem akart játszani:

 

Soha nem lennék rá képes. Ezt Belichicknek is elmondtam. Ha más csapatok hívnának, nem érdekelne. Számomra fontos a hűség. A Kraft család, Belichick mester mindig hűségesek voltak hozzám és ennyivel tartozok nekik. Ez nem a pénzről szól. Egyszerűen csak imádok futballozni és soha nem tudnám magam egy másik csapatnál elképzelni” – így hát Jerod Mayo nyolc Patriotsnál eltöltött év után visszavonult.

 

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!