Connect with us

Játékos Portré

Köszönjük, Rashean!

Rashean Mathis volt a Jacksonville Jaguars történetének talán legjobb védőjátékosa, egyik üde fénypontja a franchise-nak. Számos franchise rekord büszke tulajdonosa, aki még 35 évesen is képes volt a legmagasabb szinten teljesíteni. Persze soha nem ordibált a kamerába mint Sherman, nem vonult be a pályára baseballütővel mint Norman, emiatt sokaknak nem is ismerős a neve. Pedig pöpec kis játékos volt.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

hi-res-152096308_crop_north

 

Mathis amerikai focis karrierje nem indult egyszerűen, ugyanis eltörte a lábát még azelőtt, hogy a nagyobb egyetemek ösztöndíjakkal kínálhatták volna. Így hát egy kis egyetemre, a Bethune-Cookmanra járt, ahol azért megmutatta a tehetségét: utolsó évében 14 interceptiont szerzett. Ez ugyan nem volt elég az első körhöz, de a második elején csak elvitte a Jaguars, bár ebben nyilván az is szerepet játszott, hogy Mathis jacksonville-i születésű.

 

 

A védelem gyöngyszeme

 

Karrierje első évében 16 meccsen lépett pályára, safetyként és cornerként is játszott, 81 tackle-lel és két interceptionnel nyitott. Második évében aztán már csak cornerként számítottak rá, ami remek döntésnek bizonyult: az elkövetkező három évben a liga egyik legtermékenyebb CB-je volt. 2004 és 2006 között 18 interceptiont és 39 leütött labdát jegyzett, 2006-ban Pro Bowlba és első csapatos All Pronak is megválasztották.

 

mathis5

 

Ekkoriban élte a franchise a fénykorát, kétszer is rájátszásba jutott a csapat. 2007-ban ráadásul még győzni is sikerült egyszer: a Pittsburgh Steelers elleni megnyert Wild Card meccsen Mathis két interceptiont szerzett, amiből egyet vissza is vitt TD-re. Ez volt karrierje és a Jaguars utóbbi 15 évének legjobb teljesítménye. Ezután viszont jöttek a sérülések, mígnem 2013-ban, tíz év után elköszöntek tőle. Úgy ment el, hogy hozzá fűződött a Jaguars történetének legtöbb interceptionje (30), legtöbb pix-sixe (3) és legtöbb leütött passza (99).

 

Sokat köszönhet neki Detroit

 

Miután a Jaguars nem hosszabbított vele, Mathis a Lionshot igazolt egy egyéves szerződéssel, amit két évvel később meghosszabbítottak. Az ő feladata volt a gyengélkedő secondary felrázása, amit maradéktalanul teljesített is. Talán nem volt már az, aki egykor, főleg nem statisztikailag, de ettől függetlenül zseniálisan játszott. Hogy nehogy az legyen, hogy haza beszélek: 555 yardot engedett mindössze a 2014-es (utolsó egészséges) szezonjában, a Pro Futball Focus pedig a 6. legjobbnak értékelte a posztján. Ám ezek csak számok, az igazi érdeme az Darius Slay.

 

B4CZAhvCEAAlJ0F

 

Mint írtuk, Slay nemrég kapott egy négy éves, 50 millió dolláros szerződéshosszabbítást. Mindez azért érdekes, mert miközben Slay elsírta magát a szerződése láttán, csak annyit mondott, hogy ezt elsősorban Rashean Mathisnek köszönheti. Hiszen a veterán, ahelyett, hogy a helyéért küzdött volna foggal-körömmel, mindenben segítette a fiatal cornert az elmúlt három éven. A pályán és a pályán kívül is támogatta és mentorálta, Mathisnek emiatt hatalmas szerepe van abban, hogy most Detroitban játszik a liga egyik legjobb cornere.

 

Egy kiváltság és megtiszteltetés,…, hogy mentorálhatom ezeket a srácokat, taníthatom őket a futballról, a családról és az életről. Ezt nagyon komolyan veszem, hisz ez a kötelességem: tanítani a fiatalokat.

 

Nagy veszteség Mathis a Lions részéről, hisz volt még fiatal tehetség a csapatban, akiknek nem ártott volna a rutinos veterán útmutatása. Ha nincs tavaly az a végzetes agyrázkódás (csak hét meccsen tudott pályára lépni miatta), akkor szinte biztos, hogy kap még egy évet a csapattól. Ő azonban másképp gondola és 2016 februárjában bejelentette a visszavonulását.

 

Hazatérés

 

Bár Detroitban is letette a névjegyét és rengetegen lesznek hosszú ideig hálásak neki, mégiscsak Jacksonville az igazi otthona. Ezért nem meglepő, hogy egy napra aláírt még régi csapatánál, hogy Jaguárként vonulhasson vissza:

 

Örülök annak a lehetőségnek, amit a Jaguars adott nekem. 10 évig voltam a csapatnál, mikor sokan még öt évet sem bírnak ki egy helyen. Nem tudom elmondani, hogy mennyire különleges pillanat ez. Nem vagyok egy érzelgős srác, de ez igazán megható. Rengeteget jelent a számomra.” – mondta Mathis a visszavonulására összehívott sajtótájékoztatón. A csapat pedig tömören és lényegre törően ezt az üzenetet küldte neki: „Köszönjük, Rashean!”

 

Cf8PrNcWwAAjVnf

 

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!