Connect with us

Prémium cikkek

Miért nem ír már alá Joey Bosa?

Az idei első körös draft pickek közül már csak az 1/3-as Joey Bosa nem írta alá a szerződését, mivel más szövegezéssel szeretné azt megkapni, és a 28. Joshua Garnett is csak tegnap egyezett meg a 49ers-szel. Rookie holdout, és ami mögötte van.

 

Az egészet Robert Quinn, az LA Rams által 1/14-ként húzott defensive end kezdte 2011-ben. A rookie szerződéseket 2011 óta egységesen állítják össze, természetesen kisebb egyéni részletekkel. Ami közös, hogy 4 évre szólnak, egy ötödik évi opcióval, amit a harmadik év utáni márciusig kell lehívni. Ha ez megtörténik, akkor sérülés esetére garantált a szerződés. Ha viszont úgynevezett offset language van használatban a szerződésben, akkor a negyedik évben elcserélhető/kidobható a játékos veszteség nélkül, mert az új csapata által adott pénzből lejön a korábbi garantált összege (nyilván ha lesz új csapata). Na ebbe a müzlibe szart bele Quinn, és most Bosa is.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

8ksGBeY[3]

 

Az offset language nagyon egyszerű dolog: a csapatok akarják, a játékosok nem. Minél korábban visznek el egy játékost, annál jobb a tárgyalási pozíciója, így jellemzően az első néhány újoncnak nincs ilyen a szerződésében alapból sem. Robert Quinn 1/14-es választottként megmakacsolta magát, azóta pedig jellemzően az első 12-14 rookie is megpróbálja elérni a jobb feltételeket, hogy ne bukja el a garantált pénzét esetlegesen. Természetesen 2011 előtt is voltak kései aláírások, de a 2011-es kollektív tárgyalások egyik célja pont ennek megszüntetése lett volna.

 

giphy[1]

 

2012-ben sokkal rosszabb volt a helyzet, az edzőtáborok előtt a top 11 választottból kilencnek nem volt szerződése – többek között Luck és RGIII sem írt alá egyből, ahogy tavaly Mariota sem. A csapatok pedig nyilván nem szeretnének precedenst teremteni azzal, hogy túl könnyen engednek. Teszik ezt már csak azért is, mert rettentő sok első körös választott sül be és lesz bust, elég csak JaMarcus Russellre és Ryan Leafre gondolni. (Russell nem mellesleg csupán szeptember közepén, a szezonnyitó után írt alá 2007-ben, mivel a csapatok a lehető legtovább húzták az ajánlattételt, hogy ne nekik kelljen beárazni a piacot.)

 

giphy[1]

 

A fenti indokok miatt nem jelentkezett pénteken Bosa az edzőtáborban. A szerződése 25 millió dollár körül lesz, melynek egésze garantált, ebből pedig 17,1 milliós aláírási bónuszt fog megkapni legkésőbb márciusig. Mivel a Chargers az elmúlt években gyakorlatilag mindig offset language szerződéseket íratott alá, Bosa és ügynökei szeretnék, ha az aláírási bónusz minél kevésbé csúszna át a jövő évre, hiszen ez így fair, és azért autogramokból még nehéz kenyeret meg házat venni. Nyilván a Chargers minél későbbre szeretné tolni a bónusz kifizetését, vagy legalább egy részét, hiszen így az átcsúszik a jövő év könyvelésébe, lehet forgatni addig is, és Tom Telesco GM szerint jobb, ha ez a 2017-es Tom Telesco gondja.

 

 

San Diegoban ez nem vet rossz fényt a jövőbeli kezdő bal DE-re. A sikeres professzionális sportkarrier egyik feltétele a stabil pénzügy és a jó menedzsment. Sokat várnak a 21 éves titántól a csapatnál, a tavalyi 4-12 és a tömeges sérülések után villantani kell. Meg azért a fenti videóban is látunk pár érvet.

 

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!