Connect with us

Hír

Preseason – futócsaták NFC

A futóhelyzet az NFC-s csapatoknál talán még érdekesebb, mint az AFC-ben. Legtöbb csapat nem ugyanazzal a játékossal kezdi meg a szezont, amelyikkel tavaly tette, ráadásul a csapatok jó része draftolt is egy fiatal reménységet magának. Több helyen is sok játékos esélyes a kezdő posztra, tegyük is tisztába a helyzetet.

 
Dallas Cowboys
 

Legtöbb szurkoló a Cowboys futójátékára kíváncsi, ugyanis az egyik legnagyobb reménység Ezekiel Elliot érkezett a draft negyedik választásával. Eliott egy igazi all-around back, ezért nem indokolná semmi, hogy ne ő legyen a snapek 90%-ban a pályán, de egy újonc esetében – még ha ilyen tehetséges is – mindig vigyázni kell. Mögötte Darren McFadden várja az ötödik megújulást az életében. Tavaly sokan nagy robbantásra számítottak tőle a liga legjobb támadófala mögött, de inkább átlagos, mint kiváló teljesítményt nyújtott.

 

1228-elliott-blv

 

Érkezett még Washingtonból Alfred Morris, aki még mindig reménykedik benne, hogy az első szezonja nem egy véletlen jó teljesítmény volt. Nagy bánatára itt kevés lehetősége lesz bizonyítani.

 
New York Giants
 

A liga egyik legátláthatatlanabb futóhelyzetét a Giants szolgáltatta tavaly és ez idén se fog változni. Sőt, Paul Perkins érkezésével csak tovább fog bonyolódni. Az ötödik körben draftolt újonc ugyan egyelőre csak harmadik vagy negyedik a depth charton, de fokozatosan kapaszkodhat felfele. A kezdő helyet továbbra is Rashad Jennings tudhatja magáénak, de ahogy tavaly, úgy idén se jelent ez egyértelmű főlényt a snapek számában. Mögötte a kiváló gadget RB Shane Vereen és Andre Williams helyezkedik el, előbbi a passz-szituációknál, utóbbi az erőfutásoknál kerülhet előtérbe. Végül, de nem utolsó sorban ott van a tavaly idény végén felbukkanó, Orleans Darkwa is, aki végül egy mérkőzésen kívül nem mutatott sokat.

 
Philadelphia Eagles
 

Nem mondanám reményteljesnek az Eagles futóhelyzetet. DeMarco Murray távozása ugyan nem fogja annyira érzékenyen érinteni a Sasokat, de az már igen, hogy helyére senki sem érkezett. A depth chart élén Ryan Mathews áll, aki ha egészséges nem egy reménytelen futó, de rendkívül sokat sérült. Elsősorban oldalirányú, vertikális futásokban erős és a kezei sem rosszak, de így sem tartozik a liga legjobb futói közé. Mögötte az örökifjú Darren Sproles kaphat sok lehetőséget, aki Vereenhez hasonlóan szintén egy nagyon jó kezű, passzjátékoknál bátran használható RB. Megemlíthető még Kenjon Barner, aki elsősorban a speciel team hasznos tagja lehet idén is, de több „kísérlet” jellegű futó is van a rosteren, például az újonc Wendell Smallwood.

 
Washington Redskins
 

A Redskins elsőszámú futója Matt Jones, ez pedig megmutatja mennyire jó ez az egység. Nem igazán. Jones ugyan pár meccsen mutatott szép dolgokat, de nem igazán az a lead back ő sem, akire egy csapatnak szüksége van. Mögötte Chris Thompson és a rookie Keith Marshall áll a depth charton, de egyiküktől sem várhatunk túl nagy csodát.

 
Chicago Bears
 

A Maciknál lezárult egy nagy korszak Forte távozásával, így végre kiderülhet mit tudnak azok, akik eddig mögötte vártak a lehetőségre. A kezdő pozíciót Jeremy Langford kaphatja, aki már tavaly is megkapta a kezdő szerepet Forte sérülése után. Mindezt nem rosszul tette, ugyanúgy bevonható volt a passzjátékba, mint elődje és mellé még elég jól is futott. Az egyetlen kérdőjel vele kapcsolatban, hogy mennyire bírja majd konzisztensen a nagy terhelést és a felelősséget. Mögötte Ka’Deem Carey van a sorban, aki még annyira sem tudta megmutatni magát Forte mögött mint Langford, pedig régebb óta várja a lehetőséget. Érkezett még egy újonc futó is Jordan Howard személyében, aki szép lassan akár majd a kezdő pozícióért is harcba szállhat, ám addig elég sokat kell még tanulnia.

 
Detriot Lions
 

A Lions futóhelyzete sem annyira rózsás idén, mint elsőre gondolnánk. Ugyan Ameer Abdullah és Theo Riddick is tehetséges futónak mondható, de egyikük sem abban jó kimondottam, ami kéne. Azaz futásban. Mindketten inkább nagyon jó kezű, elkapni tudó RB-k. Főleg Riddick, aki az idény második felében a legtöbb yardot hozta futóként elkapásból a ligában. Abdullah már tavaly is nagy reménységnek számított, de a sok fumble-gond végül partvonalon kívülre kényszerítette. És ha már volt 2 jó elkapó futó, akkor gondolt egyet a vezetőség és hoztak még egyet, Steven Ridley személyében. Hogy mennyire volt jó döntés még őt is idehozni, arról csak annyi véleményem, hogy nem csak hogy sérülékeny, de Abdullahhoz hasonlóan még fumble-gondjai is voltak.

 
Minnesota Vikings
 

Ha van biztos elsőszámú futó a ligában az idény kezdetén az Adrian Peterson. Nem számított neki az eltiltás, nem számít neki a kor, még mindig a liga egyik legjobb, ha nem konkrétan a legjobb futója. Ráadásul még mindig bírja a terhelést is, így Jerrick McKinnon ismét nem sok lehetőségre számíthat, pedig nem olyan rossz futó ő. Matt Asiata pedig továbbra is harmadik sorban, talán pár goal line szituációnál láthatjuk is felbukkanni.

 
Green Bay Packers
 

A Packers tavaly úgy ment neki a szezonnak, hogy végre megvan hosszú évekre az a betonbiztos kezdő futó, aki Rodgers mellett egy kiegyensúlyozott futójátékot tud adni a Sajtfejek játékának. Eddie Lacy ehelyett a Burger Kinges pénztárosoknak adott kiegyensúlyozott munkamennyiséget és szórványosan el is vesztette a kezdő pozícióját.

 

lacy

 

James Starks pedig nem szállt be reménytelenül, de azért Lacy bulldozer stílusa több potenciált jelentene. A hírek szerint Lacy sokat fogyott és készen áll a startra, így övé a kezdő poszt is. Érdemes még megemlíteni, hogy a Packers emblematikus figurája John Kuhn távozott a csapattól, így más kaphatja majd meg a goal line szituációkat.

 
Atlanta Falcons
 

Bevallom kicsit irigylem a Falcons futóhelyzetét. Nem feltétlenül azért, mert két bitang jó futójuk van, de két olyan, aki rendkívül fiatal és nagyon tehetséges. Először azt hittük Tevin Coleman lehet a kezdő, de aztán részben sérülése, részben Devonta Freeman tehetsége az utóbbi javára kedvezett. Freeman nem csak hogy jól fut, de nagyon hatékony passzjátékoknál is. Nem csak jó kezei vannak, de nagyon jól találja meg a a légüres tereket is, ahova bemozoghat. Coleman is pofás kis futó lehetne, sajnos egész sokat hagyja el a labdát, ezt pedig az edzők nem igazán szeretik. Mögöttük Terron Ward kaphat szerepet, de ha csak nem fog mindkét előtte lévő futó sérülésekkel bajlódni, akkor aligha lesz sok lehetősége.

 
Carolina Panthers
 

Ezt a felsorolást legszívesebben Cam Newtonnal kezdeném, ugyanis véleményem szerint ő a csapat legjobb futója. Aztán majdnem hogy egy szintén nem RB-vel folytatnám, hiszem Mike Tolbert személyében egy fullback is sok snapet kap a futójátékok során. Szigorúan a running backeket vizsgálva azonban Jonathan Stewart a kezdő. Stewart – ahogy tavaly is kifejtettem – egy nagyon alul értékelt futó, mivel ebben a szisztémában ahol játszik nem hárul rá akkora szerep, mint más kezdő futókra. DeAngelo Williams távozása óta pedig be kell látni, hogy nagyon jól látja el egy kezdő futó szerepét. Mögötte nagy lehet a harc, esetleges sérülése esetén két-három futó is harcban lehet a helyéért. Egyelőre Cameron Artis-Payne a legmeggyőzőbb, de Fozzy Whittakerrel nagy harcban állnak. Artis-Payne talán egy kicsit sokoldalúbb játékos, ez fogja eldönteni felé a mérleg nyelvét.

 
New Orleans Saints
 

A Saints támadójátékát – amíg Brees a csapatnál van – sose a futójáték fogja meghatározni. Sőt, inkább kiegészítő szerepet fog csak kapni. Mark Ingram viszont beletörődött a szürke harcos szerepébe és szép lassan egy kiváló futóvá nőtte ki magát, így tükörsimán birtokolja a kezdő szerepet.

 

 

Mögötte Tim Hightower lehet az elsőszámú csere, aki az idény végén nagyon sok yardot termelt. Ráadásul ő már nem egy fiatal futó, de a mozgása egyáltalán nem tűnt rozsdásnak. Érdekes lehet még C.J. Spiller helyzete, aki ha nem lenne porcelánból, akkor nagyszerű dolgokra lehetne képes, de így már a depth chart vége felé foglal csak helyet. Érdemes még megemlíteni a jó nevű Travaris Cadetot és Marcus Murphyt is, utóbbi egyelőre a depth chart harmadik helyét tudhatja magáénak. Érkezett egy újonc is ebbe a telített mezőnybe, Daniel Lasco a draft utolsó körében került a Saintshez, de nem reménytelen a felkapaszkodás számára.

 
Tampa Bay Buccaneers
 

Tavaly kisebb meglepetésre kapta össze magát ismét Doug Martin és elsősorban blokkoló munkájának köszönhetően a legjobb futóteljesítmények kapcsán került elő a neve. Természetesen ez nem lenne elég ha mellette nem tudna futni, de úgy tűnik újra a legjobb formáit idézi a játék ezen aspektusában is. Mögötte a passzjátékoknál jól használható, mozgékony Charles Sims kaphatja a snapeket. Érdemes még megjegyezni Peyton Barber nevét is aki az ismeretlenségből kapaszkodik egyre feljebb a listán.

 

Arizona Cardinals

 

Érdekes a helyzet a Cards háza táján. A csapat tavaly három kezdő futót is használt. Andre Ellington kezdte elöl a szezont, de sérülése után gyorsan kiderült, hogy elsőszámú futóként aligha fog visszatérni a sérülékeny RB. A stafétát a másodvirágzását élő Chris Johnson vette át, de jelentős snapeket kapott az akkor még rookie David Johnson is. Akkor még úgy nézett ki, hogy a lead back Chris lesz, de a Fantasy tulajdonosok nagy bánatára rengeteg goal line szituációt David kapott. Idénre ez a sorrend valószínűleg felcserélődött és a kezdő már eleve David Johnson lehet és Chris Johnson szállhat be mellé a padról. A három futó mögött még Stepfan Taylor és Kerwynn Williams van, akik láthatnak pályát az idény során, de az ő szerepük is elenyésző lesz, amennyiben nem sérül le megint a szekció 2/3-a.

 

Los Angeles Rams

 

A Vikings mellett a legtisztább helyzet a Rams háza táján van. A tavaly magasan draftolt Todd Gurley nem csak hogy megszolgálta a magas draftpicket, de az egyik legbiztosabb kezdő futó lett a ligában. Gurley eleganciájával és erejével gyorsan elvarázsolta az NFL rajongókat és bebiztosította kezdő helyét.

 

todd gurley

 

Benny Cunningham így hiába van a depth chart második helyén, nem várhat túl sok labdát, amíg a másodéves futó egészséges. Kettőjük helye elég biztosnak látszik, mögöttük azonban nagy a kavarodás. Malcolm Brown, Terrence Magee és Chase Reynold is bizonyításra vágyik, de elsősorban a speciel teamben próbálkozhatnak. Tre Masonről pedig semmi hír…

 

San Francisco 49ers

 

Carlos Hyde tavaly kisebb csalódást okozott a szurkolóknak, de az egész csapat alulteljesített, így nem lehet egyedül az ő nyakába varrni a gyengélkedést. Idén talán nem akkora a nyomás rajta, így felszabadultan meg tudja mutatni, hogy mit is tud valójában. Az érdekes nevű Shaun Draugh áll egyelőre mögötte a sorban, de DuJuan Harris és az újonc Kelvin Taylor is bevethető lehet. Egyelőre egyiküktől sem várhatunk nagy dolgokat, de miért ne nyúlhatna bele végre a 49ers a tutiba?

 

Seattle Seahawks

 

Marshawn Lynch nagy űrt hagyott a Seattle depth chartjának első helyén, csak úgy mint a Hawks szurkolók szívében. Ez még úgy is igaz, hogy Thomas Rawls nagyszerűen szállt be a helyére és időnként Lynchet megszégyenítő produkcióval rukkolt elő. Idény végi sérülése azonban nem sok jóval kecsegtet és a hírek szerint nem teljesen jó állapotban várja az új szezont. Ettől függetlenül Christine Michael előtt áll a sorban, még akkor is ha Michael szintén nem volt reménytelen, de azért nem tudja azt a szintet hozni, amihez a szurkolók hozzászoktak. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a vezetőség 4 újoncot is a csapathoz hozott. C.J. Prosise, Alex Collins, Zac Brooks és Troymaine Pope mind ígéretes futó, ráadásul elég különböző értékekkel. Van köztük elkapni tudó futó, igazi erőfutó és all-around backnek is megfelelő játékos is. Nem lennék meglepve, ha az előszezon során mindannyian rengeteg szerepet kapnának, majd valamelyikük feltűnne a szezonban is.

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!