Connect with us

Játékos Portré

Egy kardinális pinty, aki bárkit elpusztít

Sorozatunk következő játékosa a Cardinals legendás védőjátékosa, Darnell Dockett. Nehéz körülmények között nőtt fel, pozíciót váltott, és egy nagy rekord is a nevéhez fűződik. De hogy mik ezek, az csak a folytatás után derül ki.

 

dockett1

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

Amikor minden elkezdődött

 

Nem indult könnyen a pályafutása. Viszonylag későn kezdett el focizni, és a szabályokkal sem volt tisztában. Első meccsén a gimiben egy megszerzett fumble-lel nem az ellenfél, hanem a saját célterülete felé kezdett el futni, ami egy safetyt ért az ellenfélnek. Az edzői viszont látták benne a tehetséget az orbitális baki ellenére, ami a gimnáziumi évek után meg is látszott, hiszen az USA Today és a Parade magazin is All American teambe tette, a The Sporting News weboldal pedig összesítésben a 17. helyre rangsorolta az egyetemre jelentkezett játékosok közül.

 

A kegyeiért három egyetem is versengett, az Ohio State, a North Carolina és a Florida State, végül utóbbi mellett döntött. Egy sérülés miatt az első évét redshirted státuszban töltötte, pechére pont akkor lett bajnok a Seminoles. 2000-ben került be a kezdőbe, ahol defensive tackle poszton kapott bizonyítási lehetőséget, és meg is tartotta a kezdő helyét egészen a draftolásáig. Egyetemi karrierje során beválasztották az All-ACC első csapatába (2002), valamint az iskolai tackle for loss rekordot is megdöntötte egy meccsen (5) és a teljes pályafutását (65) nézve is.

 

Ami miatt azonban mégse volt értéke a drafton

 

2004-ben jelentkezett a draftra, és igen impozáns megítélése volt a szakértők szemében, az első kör második felébe várt játékos mégis csak a 3. körben kelt el. Ennek fő oka az utolsó szezonjában kapott eltiltás volt, ami miatt a Sugar Bowlt is ki kellett hagynia, ugyanis bűnösnek vallotta magát, amikor lopási kísérlettel vádolták. Ezen felül a magatartásával is problémák voltak, rendkívül kezelhetetlen volt már az egyetemen is, ami sok GM-et elrettentett a tehetsége ellenére is, de ennek is megvolt a szomorú oka.

 

dockett2

 

13 éves korában ugyanis mindkét szülőjét elvesztette. Édesanyját a saját otthonukban gyilkolták meg, ráadásul a tettes büntetlenül megúszta, hiszen senkit nem tartóztatott le a rendőrség ebben az ügyben. Édesapja négy hónappal az eset után hunyt el, rákos volt, így Dockettet a nagybátyja, Kevin Dockett nevelte fel. Újdonsült gyámja más városban lakott (Maryland), így a fiatal Dockettnek is költöznie kellett, ráadásul elég szigorú szabályok szerint próbálták felnevelni, ami az akkor lázadó korát élő ifjoncnak nem tetszett. Rendszeresen volt baja a törvénnyel kisebb lopások vagy verekedések miatt, ám utólag nagyon hálás nagybátyjának. A 2008-as Super Bowl előtt nyilatkozta az alábbiakat:

 

“Meg volt kötve a kezem, a szüleimet elvesztettem, a szülővárosomból el kellett költöznöm, a nagybátyám pedig rengeteg szabállyal próbált meg felnevelni, amit akkor, én barom, meg sem háláltam neki, csak a bajt hoztam a nyakára. Pedig az egyik szabály következménye volt az, hogy elkezdtem ezt a sportot, ha ő nincs, valószínűleg nem lettem volna focista. Az élet megint bebizonyította, hogy minden okkal történik, és nem szabad szomorúnak lennem a múlt miatt. Ha nem veszítem el a szüleimet, akkor most nem tudnék nyilatkozni nektek a Super Bowl előtt. Tudom, hogy édesanyám gyilkosa is biztos nézi ezt, így neki üzenném: megbocsátok.”

 

Profi pályafutása, és egy különleges rekord

 

A magatartásbeli problémák egészen a harmadik körig sodorták a fiatal prospectet, ott azonban a Cardinals állította meg a további csúszását, akik végül a 64. pickkel szerezték meg Dockett játékjogát. A profi világban viszont nem tudott berobbanni, igen csendes 3 szezont tudott magáénak, ám 2007-ben megjött az áttörés számára, ekkor 9 sacket szerzett mint DT, a következő évben pedig Super Bowlt játszhatott.

 

dockett3

 

Mint ismert, azt a találkozót 27-23 arányban elvesztette a Cardinals, viszont egyénileg róla is szólt ez a döntő. Reggie White, a 43 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Hall of Famer játékos volt az egyetlen, aki egy Super Bowlon 3 sacket szerzett – egészen 2008-ig. Dockett ugyanis pont ennyiszer vitte földre Ben Roethlisbergert, a győzelemhez azonban ez a csúcsteljesítmény sem volt elég.

 

Később a Cardinals védelmi sémát váltott 4-3-ról 3-4-be, így Dockett posztja is megváltozott, innentől mint DE vették számításba. 2010-ben mégis mint defensive tackle került a Pro Bowl keretbe, majd szeptemberben ez egy hosszabbítást ért: egy 6 évre szóló, 56 millió dolláros szerződésre bólintott rá, ami 30 millió dollár garantált összeget tartalmazott, amit ki is töltött.

 

2011-re köthető az egyik legnagyobb aranyköpése is, amikor a Green Bay Packers a Chicago Bears otthonában vendégeskedett az NFC Döntőben. A Packers megnyerte a találkozót, Jay Cutler megítélése meg talán ettől a ponttól kezdve vett drasztikusan negatív irányt. A Bears irányítóját ugyanis le kellett cserélni sérülés miatt, de a teljesítménye sem volt elragadtató, Dockett pedig ezt szóvá is tette.

 

“Ha én Bears játékos lennék, Cutlernek várnia kéne rám és a csapatra amíg lezuhanyzunk, felöltözünk és távozunk, és csak ezután tehetné be a lábát az öltözőbe!”

 

Ikon

 

Dockett a későbbiekben nem tudta megközelíteni 2007-es karrier évét, amit egy 2014-ben elszenvedett keresztszalag szakadás sem tett könnyebbé, ami miatt a teljes szezont kihagyta. A Cardinals 2015. február 27-én, szerződése lejártakor nem hosszabbított vele, Dockett így 11 Arizonában eltöltött év után szabadügynökké vált. A 49ers csapott le szolgálataira egy kétéves, 7,5 millió dolláros szerződéssel még márciusban, ám szeptemberre szerződést bontottak.

 

Miután senki sem kereste meg játéklehetőséggel sem tavaly, sem idén, a visszavonulás mellett döntött. Július 26-án jelentette be döntését, másnap pedig méltó módon vehettek tőle búcsút. Egy egynapos szerződést kötött a Cardinalsszal, hogy az ő játékosukként vonuljon vissza, ami mindenképpen kijárt neki. Nem volt kiemelkedő, posztját megreformáló játékos, de minden tiszteletet megérdemelt, hogy honnan jutott el egy győzelem híján a csúcsra, aki úgy vonul vissza, mint az Arizona Cardinals egyik ikonja.

 

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!