Connect with us

Játékos Portré

Hello NFL, Eugene Monroe vagyok, beszéljünk a fűről

Visszavonult sorozatunk következő játékosa a Jacksonville Jaguars és a Baltimore Ravens korábbi vakoldali tackle-je, aki nem fél a marihuána legalitásáról beszélni, aki az egészsége és a családja érdekében vonult vissza mindössze 29 évesen, aki a liga legjobbjai közé tartozott a posztján, mégis lemondtak róla. Eugene Monroe.

 

monroe2

 

Elit

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

Monroe profi pályafutása Jacksonville-ben kezdődött, amikor a 2009-es játékosbörze 8. pickjével kivitték a Jaguárok. Az egyetemen az edzők által All-ACC csapatba beválasztott játékost rögtön bedobták a mély vízbe, hiszen a Jaguars támadófala akkoriban is romokban hevert. Mindössze három mérkőzést hagyott ki floridai pályafutása során, abszolút a legjobb játékosok közé tartozott, éppen ezért volt meglepő, hogy 2013. októberében elcserélték Baltimore-ba. A Jaguars rosterén volt a szintén első körben választott LT, Luke Joeckel is, és bár ligaszinten is elismert játékossá érett, Monroe-nak kiadták az útját.

 

“Le voltam döbbenve, hiszen a semmiből jött számomra. Nem tehetek mást, mint elfogadom a döntést, és felkészülök az új kalandomra. Ez egy nagyszerű lehetőség számomra, hiszen a bajnok csapathoz kerülhettem. Ez az utolsó évem a rookie szerződésemből, és mindent megteszek, hogy hosszú távon is számítsanak rám egy új szerződés formájában.” – nyilatkozta a klubcseréről.

 

Az ellenérték egy 2014-es 4. és 5. körös pick volt, amivel a Jaguars a corner Aaron Colvint (4/114) és a defensive end Chris Smith-t (5/159) választotta ki. Smith csak rotációs játékos, Colvin tavaly lett kezdő, ám CB posztra a szabadügynök piacról (Prince Amukamara) és a draftról (Jalen Ramsey) is hoztak játékost, Luke Joekel nem váltotta meg a nagyvilágot, míg Baltimore-ban ligaelit támadófal épült Monroe érkezésével, el lehet dönteni, ki járt jobban.

 

Aztán minden megváltozott

 

A korábban szinte elpusztíthatatlan játékos folyamatos sérülésekkel szenvedett rövid ravenses pályafutása során. 2014. szeptemberében egy artroszkópikus térdműtéten kellett átesnie, ami egy sebészeti beavatkozás térdízületi panaszok esetén, ez négy meccses kihagyást eredményezett számára.

 

monroe 3

 

“Azt hiszem nem mondok újat azzal, hogy a sérülés benne van ebben a játékban, néha velem is megeshet. Néhányan szerencsések, mert sose szenvednek komoly sérülést, és néhányan nem, most én is ebbe a csoportba tartozom. Sajnos ez a szezon nem úgy kezdődött ahogy vártam, de csak a jövő hétre összpontosítok, amikor is újra a pályán lehetek.” (The Baltimore Sun, 2014. november)

 

Sajnos nem sokáig reménykedhetett egy eredményes szezonban, bokasérülés miatt az utolsó mérkőzésről, ezáltal a rájátszásról is lemaradt. A folytatás sem bizonyult jónak, a 2015-ös szezon első meccsén agyrázkódást szenvedett (3 meccs), később pedig a válla sérült meg, amit csak műtéttel lehetett orvosolni, ezért IR listára került decemberben. Összesen 6 meccsen lépett pályára, de csak három találkozón sikerült elejétől a végéig a pályán töltenie. Baltimore-ban elkeseredett hangok kezdtek megjelenni Monroe egészségével kapcsolatban, amik a távozásáról is szóltak. Ronnie Stanley draftolásával megoldottnak tekintették a pótlását, mivel trade partnert nem sikerült találniuk,  június 16-án elbocsátotta a Ravens.

 

#cannabis4pain

 

Az idei évben arról lett híres, hogy a profi játékosok közül először szólalt fel a marihuána legális használatáért az NFL-ben. A negatív mellékhatások ellenére ugyanis gyógyászati célra is alkalmas, több államban, főleg daganatos betegek esetében legális a használata. Egy olyan fizikai, ütközésekre alapuló sportban, mint az amerikai futball óriási segítséget nyújthat a fájdalmak csökkentésére, ráadásul akár a CTE tünetek megelőzésére, enyhítésére is segítséget nyújthat. Egyik utolsó nyilatkozata elég sokatmondó a problémát illetően.

 

monroe4

 

“Nem szégyellem bevallani, félek. Régebben még a feleségem viccelődött akkor, ha elfelejtettem valamit, például tejet venni a boltban, de most már ő is aggódik, ha beteszem a mobilomat a fagyasztóba, utána meg éjt nappallá téve keresem az egész házban. Viccesen hangzik, de amikor a négy éves lányod mondja az öledben, hogy ‘Apa, te semmire sem emlékszel!’, ráadásul egyre többször, akkor elgondolkozol hányas a kabát. Rengeteg sérülésem volt abban a 18 évben amióta focizom, és sose törődtem vele, de ez a CTE megrémiszt, szó szerint rettegek ha szóba kerül. A profi játékosok 90%-nak az agyában előfordulhatnak erre utaló tünetek, remélem én nem vagyok köztük. 16 gyerekes családban nőttem fel, azóta már nekem is van feleségem és gyerekem, rájuk is gondolnom kell, így én befejeztem a futballt.”

 

A #cannabis4pain kampánnyal elhíresült kezdeményezésről egyébként saját vagy a The Cannabist weboldalán is bővebben ír, valamint komoly lépéseket akar tenni a probléma megelőzésére, illetve javaslata elfogadására kész szembeszállni Roger Goodell komisszárral.

 

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!