Connect with us

Minden ami NFL

Preseason – irányítóharcok

Hamarosan kezdődik az előszezon, ez pedig azt jelenti hogy láthatjuk kedvenc csapatainkat, játékosainkat mérkőzés közben is. Sokaknak ugyan ezek a mérkőzések egy jó bemelegítéssel érnek fel és a biztos kezdők nem sokat lesznek pályán, de rengeteg játékos számára ezek a megmérettetések nyújtanak lehetőséget arra, hogy felfele kapaszkodjanak a depth charton. Ezekben az előszezon kitekintőkben arra szeretnék választ keresni, hogy jelenleg, hogyan is néz ki a depth chart teteje egyes franchise-oknál, ahol még nem dőltek el a kezdő pozíciók. Ebben az első részben az irányítókkal fogok foglalkozni.

 

Denver Broncos

 

Az első csapatunk nem is lehetne más, mint az aktuális bajnok. A legtöbb beszédtémát talán a Broncos irányítóhelyzete szolgáltatja, ugyanis a tavalyi depth chart első két helyezettje is elhagyta a csapatot és helyükre igen csak véleményes játékosok érkeztek. A jelenleg egybehangzó vélemények szerint a kezdő snapeket Mark Sanchez birtokolja és meg is vannak elégedve vele. Az Eaglestől érkező irányító azonban egyértelmű, hogy nem lesz a franchise arca, de egy bridge quarterbacknek tökéletesen megfelel. Kubiak keze alatt akár egy egész pofás szezont is futhat, ami arra elegendő lehet, hogy jövőre is találjon csapatot magának. Mögötte (illetve a legújabb hírek szerint mellette) kisebb meglepetésre egyelőre Trevor Siemian áll, akiről sokan gondolom még csak nem is hallottak. Az igen szerény, visszafogott kinézetű játékos egy másodéves, hetedik körben draftolt irányító, aki az elmúlt évet azzal töltötte, hogy Manning praktikáit leste el és igyekezett beletanulni Kubiak rendszerébe. A pozitív hangok ellenére se gondolom azonban, hogy több lenne egyelőre egy szép ígéretnél.

 

paxton

 

Az idén első körben draftolt újonc Paxton Lynch foglalja el az utolsó helyet, de egyáltalán nem titok, hogy őt képzelik el a franchise jövőbeli arcának. Lynch az elmondások szerint a traning camp első napjain nagyon szenvedett, de már pár nap alatt fejlődést mutatott.

 

Tipp: Sanchez kezdi a szezont és birtokolja is a kezdő irányító posztot a szezon nagy részében. Lynch csak abban az esetben látja a pályát, ha sérülés történik vagy már a mérkőzés kimenetele nem számít a csapatnak.

 

Cleveland Browns

 

Ennek a sorozatnak állandó részvevője lehetne a Browns, ahol kis túlzással már egy évtizede mindig úgy vágnak neki a preseasonnek, hogy nincs meg az egyértelmű kezdő irányító. A sokkot az okozza, hogy így is fejezik be a szezont. Ezt az évet alighanem Robert Griffin III fogja a depth chart élén kezdeni, de helye ingatagabb, mint Manziel tisztasága. Griffin nem csak hogy nincs csúcsformájában, de egészségi állapota is kétséges. Ugyan a Brownsnál még nem mondtak le róla, hogy valaha franchise irányító lehet, jelenleg kicsi az esély erre. Mögötte Josh McCown áll a sorban, aki már évek óta harcol a kezdő helyért. Sajnos egy közepesen gyenge szintnél nem jobb irányító ő, ráadásul potenciál sem sok van már benne. Mögöttük pedig a kicsit a vártnál magasabban draftolt Cody Kessler áll, akire azonban még több tanulóév is ráférne. Egy biztos, mint évek óta, ha nem kapják meg a bizalmat egyikőjük sem fog rövid időn belül sokat fejlődni. Hue Jackson érkezésével talán a filozófia és egy jó tanár érkezett, már csak az kérdés milyenek az alapanyagok.

 

Tipp: Hue Jackson ide, Hue Jackson oda, nem hiszem hogy idén áll be a változás Clevelandben. Ehhez ugyanis nem megfelelő az alapanyag jelenleg. Talán Kesslerben lehet a legnagyobb fantázia, de ő annyira kiforratlan, hogy nem 1-2 éves projekt lesz.

 

Philadelphia Eagles

 

Az idei offseason legjobb szappanoperáját az Eagles szolgáltatta. Először a teljesítményéhez képest nagyobb pénzt adtak Sam Bradfornak, majd igencsak jól megfizették az eddig csere irányító Chase Danielt, hogy aztán jó sok, magas draft pickért cserébe elhozzák Carson Wentzet is. Ez pedig úgy felbosszantotta Bradfordot, hogy több meggondolatlan és nem túl szimpatikus kijelentést tett a csapat felé, esetleges távozásával kapcsolatban. Végül a zűrzavarból mégis az jött ki, hogy Bradford maradt és ha már maradt akkor egyelőre a depth chart élét is megőrizte, de valószínűleg mindenki számára világos, hogy Philadelphiában nem tekintenek rá egy egyszerű bridge QB-nál többként.

 

sam-bradford

 

Ez egy nem is olyan rég 1/1-es játékosnál nem túl jó előjel. Amennyiben még a ligában akar maradni mint tényező, akkor összeszedi magát és jelenlegi csapatának, valamint a többi csapatnak is bizonyít az offseasonben és az alapszakaszban, mert ha nem, nem csak a kezdő pozíciót veszti el igen gyorsan, de munka nélkül is maradhat jövőre. Chase Daniel helyzete talán még rosszabb. Nem elég hogy Alex Smith mögött éveken keresztül nem kapott lehetőséget, de úgy néz ki itt sem sok babér fog teremni neki. Bradford sérülése vagy gyengélkedése esetén ugyan idén lehet hogy pályára fog lépni, ahol minimális esélye lesz a bizonyításra, de Wentz érkezése azt mutatja hogy a jövő nem az övé. Az ugyanis a jelenlegi 1/2-es kezében van. Ez a szerep pedig nem hálás, ugyanis nagy felelősséggel fog járni, mert nem kevés draft pickjébe került a Sasoknak hogy náluk kössön ki.

 

Tipp: Bradford kezd és közepes teljesítményt nyújt, ami nem fogja indokolni lecserélését. Az edzők törhetik a fejüket, hogy mi a helyes megoldás ebben az esetben, mert ha hozzá nyúlnak, akkor azzal nagy kockázatot vállalnak, ha pedig nem, akkor beletörődnek a középszerűségbe.

 

New York Jets

 

Ryan Fitzpatrick újraszerződtetése előtt még érdekesebb lehetett volna a Jets helyzete, ugyanis Geno Smith állt a depth chart első helyén, mögötte pedig az indokolatlanul magasan draftolt elsőéves Christian Hackenberg és a szintén indokolatlanul kiválasztott Bryce Petty álltak. Fitzmagic visszatérésével legalább a depth chart első helye szilárd és megbízható, de teljesen nem megnyugtató.

 

fitzmagic

 

Fitz ugyan tényleg jó volt tavaly és egy ilyen teljesítménnyel idén is elégedettek lennének a Jetsnél, de ő már nem fiatal és a jövőre is gondolni kell. A három fiatalabb játékos közül pedig egyelőre nem látni, hogy ki lehet megoldás a hosszútávú QB problémára. Mindannyiuknak sokat kell fejlődnie, mivel rendkívül nyers a játékuk és nem is érzik igazán még a profik környezetét. Geno Smith talán már veszett fejsze, de Hackenberg és Petty még bizonyításra vár.

 

Tipp: Fitzpatrick végignyomja a szezont, de a tavalyihoz képest visszaesés lesz a játékában. Hosszútávon pedig Hackenberggel képzeli el a franchise a jövőjét.

 

San Francisco 49ers

 

A többi csapattal ellentétben, itt igazából két irányítóról szól a dal. Blaine Gabbert és Colin Kaepernick már tavaly is gyűrte egymást, de azóta se dőlt el ki a jobb megoldás. Kaepernick ugyan még mindig sokkal rosszabb dobómozdulattal és kevesebb ésszel rendelkezik mint vetélytársa, de karereje és futásai sokkal nagyobb potenciált rejtenek magukban, mint Gabbert szürke evickélése. Kelly ugyan többször lenyilatkozta, hogy meg van elégedve Kaeppel, most mégis több hangot hallani, miszerint Gabbert birtokolja a kezdő posztot. Egy biztos, Kellynek lesz bőven feladata, hogy a két bizonytalan lábon álló játékosából, legalább az egyik kész legyen 4 győzelmet megszerezni.

 

Tipp: Kaepernick szerzi meg végül a depth chart első helyét, de aztán el is veszti azt.

 

+1 New England Patriots

 

Róluk csak azért beszélek, mert sok a Pats szimpatizáns olvasó most hogy az évtized szappanoperája lezárult és Tom Brady nem lehet ott az első négy mérkőzésen, végre láthatjuk Jimmy Garoppolot éles akció közben is. Érdekes lesz látni, hogy miként birkózik meg a magas elvárásokkal és tudja-e Gronkot olyan hatékonyan használni, mint példaképe (vagy Gronk használni őt). A preseason alatt pedig talán még a meglepetésre kiválasztott Jacoby Brissettet is láthatjuk egy pár negyed erejéig.

 

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!