Connect with us

Beharangozó

2016 FK! Premium Selection #1

premium-selection-szeles

 

Végre vége a nagy várakozásnak és megindul az igazi futballdömping. Péntek hajnalban ugyan már kezdetét vette a szezon, de vasárnap már csak kapkodjuk a fejünket, annyi a jó mérkőzés. Ahogy tavaly megszokhattátok, mi segítünk halászni a zavarosban és kiválasztjuk a hétvége legjobb mérkőzéseit, melyeket velünk együtt nézhettek meg. Mindezt pedig nem máshol, mint a Kandalló Kézműves Pubban, ahol a város legízletesebb hamburgerei és legjobb kézműves sörei mellett tehettek meg az FK! Klub keretein belül. Következzen hát az FK! Prémium Selection!

 

Green Bay Packers @ Jacksonville Jaguars

 

Az első mérkőzés rögtön egy érdekes találkozó, hiszen a nagy hype-nak örvendő Jacksonville Jaguarshoz utazik az itthon nagy szurkolótáborral rendelkező Green Bay Packers. Érdekesség a két csapat történelmében, hogy az utolsó három mérkőzésükből kettőt a Jaguars nyert meg, ráadásul az utolsót, amit a Jaguars pályaválasztása mellett játszottak, azt ők is nyerték meg. Igaz ez 2008-ban volt. Ebből is kifolyólag Gus Bradley főedzőként még nem játszott a Packers ellen, Mike McCourthy pedig 1-1-es mérleget tudhat magáénak a Jaguars ellen. A Packersnek van a legtöbb idegenbeli győzelme a nyitóhétvégéken, szám szerint 54, ez pedig százalékosan is a második legjobb adat, 58,1%-kal. Mi több, ha nyernek és a Bears nem, akkor beérik a Macikat a legtöbb nyitóhétvégi győzelmeket tekintve is, ezzel holtversenyben vezetnék ezt a kategóriát.

 

A mérkőzésre rátérve két fontos fronton fog zajlani a háború. Az egyik az a Rodgers vezette passzjáték és a Jaguárok jelentősen átalakított secondaryje. Az előbbi alakulatba visszatért a tavaly nagyon hiányolt Jordy Nelson, így az igazi mély targetekre is fel kell készülni ellenük, valamint Cobb végre visszatérhet WR2 pozíciójába, hogy a pálya közepén zavarja össze az ellenfelet. A harmadik elkapó személye kérdéses. Davante Adams tavaly finoman szólva sem okozott pozitív meglepetést, így könnyen elképzelhető, hogy Jared Abbrederis is sokat lesz használva mellette. Egy fontos tényezőre még jó, ha figyelünk. Richard Rodgers ugyan nagy szerepet nem kapott, de néhány fontosabb átadásnál már használva volt tavaly is. Most mellé érkezett Jared Cook, aki nem elit tight end, de több forrás szerint jól megérti magát Aaronnal. A Jaguars secondarybe érkezett az első körös Jalen Ramsey, Prince Amukamara és Tashaun Gipson is. Papíron igazából jól fest ez a névsor, de nem tudjuk, hogy mennyire szoktak össze. Bár Ramsey tudna safety poszton is játszani, de valószínűleg cornerbackként lesz használva eleinte. Rodgers rutinja és összhangja az elkapóival számomra azt jelenti, hogy ez az új sor nem lesz képes felvenni a versenyt a passzjáték ellen, különösen úgy, hogy a Jaguars belső ILB párosa egy igazi tackle gyárt alkot (mindketten 125 szerelés felé jutottak tavaly), de ez főleg annak köszönhető, hogy zónázásban igen gyengék.

 

packers

 

A másik front a Jaguars tavaly kialakult ütős WR tandeme és a Packers secondary közt fog zajlani, ahol már sokkal kiegyenlítettebbek az erőviszonyok. Az Allen Robinson-Allen Hurns duó igazi nagy játékokra képes, de a Ha-Ha Clinton Dix, Sam Shields, Damarious Randall, Morgen Burnett sor képes lehet őket limitálni. Elsősorban a nagy játékokat kell elkerülniük, ha ez megvan akkor a Jaguars nem lesz veszélyes. A hazai csapatnak ott kellene támadnia a Packerst ahol a legvédtelenebb, ez pedig egyértelműen a futás elleni védekezés. Ehhez Yeldon mellé érkezett Chris Ivory is. Ha a mérkőzés elején pár futással feltörik ezt a részt akkor szoros mérkőzésre van kilátás. Ennek ellenére Packers győzelmet várok, várunk.

 

gbjax

 

Oakland Raiders @ New Orleans Saints

 

A másik mérkőzés amit párhuzamosan nézhettek a Kandalló emeletén velünk, eredeti kommentárral, az Oakland Raiders vendégjátéka a New Orleans Saintsnél. Az összesített mérleget a Raiders most egyenlítheti ki, ugyanis 6 Saint győzelem ellenében 5 Raiders siker áll, 1 mérkőzést pedig döntetlenre hoztak a csapatok. Igaz az utóbbi öt találkozóból négyet is a Saints nyert meg. Sean Peyton 2-0-val áll a Raiders ellen, Jack Del Rionak ellenben negatív a mérlege a Saints ellen.

 

Az Oakland abban a kedvező helyzetben van, hogy az az erősségük, ami a Saints gyengéje. Derek Carrt a liga egyik (ha nem a legjobb) támadófala védi, már ha a neveket nézzük. Az előszezon folyamán azért láthattuk, hogy az összeszokottsággal még akadnak problémák. Amennyiben viszont összeáll a fal, akkor Carr nyomás nélkül kitűnően teljesít és elkapóit sem kell félteni. Amari Cooper egy évvel a háta mögött az egyik legtöbbre taksált elkapó a ligában és ott van mellette Michael Crabtree is, aki tavaly bebizonyította, hogy igen megbízható játékos. A maradék targetnél érdemes lesz figyelni Clive Walfordra, akivel kapcsolatban megindult a suttogás. Saints védelménél kevésbé találhattak volna megfelelőbb partnert, hogy megnézzék valóban használható játékos-e. Persze ehhez lesz egy-két szava az immár Rob Ryan nélkül felálló védelemnek is, ahol Kenny Vaccaro, Jarius Byrd és Delvin Breaux is jó névnek számít, más kérdés hogy tavaly csak utóbbi tudta hozni a pályára is a teljesítményt. Kisebb javulást ugyan várok tőlük, de nem hiszem hogy Carréknak nehezükre esik majd a haladás.

 

sanits

 

A túloldalon Brees valószínűleg hozza a szokásos formáját és egy 300-350 yardig biztos eljut, de kérdés a labdavesztések számát mennyire tudja minimalizálni. Ez ugyan nem csak rajta múlik, a falán nagyon nagy a felelősség, hogy a Bruce Irvin és Khalil Mack által keltett nyomást mennyire tudja megszűrni. Brees egyébként ha eljut 117 yardig, akkor a második játékos lesz a történelemben, aki eléri a 4000 passzolt yardot az első heteket tekintve (az első Peyton Manning). Mi több, ha netán eljutna 459 passzolt yardig, akkor ezzel feljönne az örökranglista harmadik helyére, de erre a jövőhéten még szerintem visszatérünk. Az Oakland több labdavesztésbe is belehajszolhatja a Saints csapatát, ezt pedig fordítva nem igazán látom, így egy szoros Oaklnad sikert várok.

 

oakno

 

New York Giants @ Dallas Cowboys

 

A később idősávban egy hamisítatlan csoportmérkőzést tárunk elétek, ahol a Dallas Cowboys fogadja a New York Giants csapatát. Talán az összes általunk közvetített találkozó közül itt a legtöbb a kérdés és a legkevésbé megjósolható a kimenetel is. A múlt mindenesetre a Cowboys mellett van, az összesített mérleget magasan uralják 62 győzelmük mellett csak 43-szor kaptak ki, ráadásul az utolsó hét meccsből ötöt nyertek. A Giants élén azonban Ben McAdoo debütál mint vezetőedző és ezt szeretné győzelemmel megtenni. Eli Manning 183 mérkőzés óta folyamatosan kezdőként áll oda a center mögé, ezt az aktív NFL rekordot tovább nyújthatja. A Dallas ellen az utolsó hat mérkőzésükből háromszor is 100-as passer rating felett végzett. A két csapat egyébként is jól áll a nyitóhétvégéket tekintve, a Dallas a párharcainak több mint 63%-át megnyeri a nyitóhéten, a Giants pedig már 49 találkozott hagyott el győztesen ekkor.

 

A Cowboys tavaly borzasztóan nézett ki Romo nélkül, de idén a frissen draftolt Prescott egész pofásan vezette a csapatot az előszezonban. Ennek ellenére ne felejtsük el, hogy mégiscsak egy negyedik körös újonc, akit élete első tétmérkőzésén könnyedén zavarba lehet majd hozni. Az előszezon más világ, a védelmek egyáltalán nem mutatják az igazi arcukat és egy irányítónak sokkal könnyebb jól kinéznie az úgynevezett vanilla defense-ek ellen. Ami mégis bizakodásra adhat okot, hogy előtte a fal továbbra is jó (még ha ez főleg futásblokkolásra is érthető), ráadásul a draft negyedik cetliével Ezekiel Elliott is a csapatnál kötött ki. Én vele is kicsit szkeptikus vagyok, vagyis azzal kapcsolatban, hogy mennyire erőltetik őt az elején. Könnyen lehet hogy Alfred Morris és Lance Dunbar is sokat tartózkodik a pályán majd. A két rookie mindenesetre már azzal történelmet ír, hogy együtt kezdenek, mivel ilyen 1969 óta nem fordult elő a Cowboysszal. Én okos gameplant várok a Cowboystól, ahol a futások és passzjátékok számát szépen elosztják, hogy egyik újonc se legyen terhelve.

 

dallas

 

A futójáték mellett szól még az a tény, hogy a Giants a hetedik évét kezdi meg zsinórba, amikor új középső linebackerrel áll fel. Nem lepne meg, ha több passzjátéknál épp Elliott mentené meg a sacktől szintén rookie társát, valamint az sem, ha a tight endek elsődleges feladata nem az elkapás, hanem a játék biztosítása lenne. Szerintem a Cowboys rutinos, összeszokott O-line-ja nagyjából tudja majd tartani a megerősített Giants pass rusht is, de sok nagy játékot nem várhatunk a Boys O-tól sem. Ez azonban nem mondható el a túloldalról. Ahol Odell Beckham Jr. játszik ott eleve lehet számítani nagy játékokra, de az újonc Sterling Shepard is zűrzavart okozhat a Dallasnál. Beckhamnek már csak azért is produkálnia kell magát, mert az elmúlt szezon két Dallas elleni meccsén összesen 9 elkapásból 79 yardot produkált, amit jobb napjain egy félidő alatt hoz össze. Sean Lee-től ugyan szintén elvárhatjuk, hogy mindenhol ott lesz, de egyedül nem lehet egy egész defense-t elvinni a hátadon. A Giants több pontot tud majd véleményem szerint felpakolni a táblára, így meg is nyerik a mérkőzést.

 

nygdal

 

New England Patriots @ Arizona Cardinals

 

Végül pedig essen pár szó a Sunday Night Footballról is. Sokan már a Super Bowl párosítását látják előre ebben a párharcban, de ne szaladjunk ennyire előre. Már csak azért se, mert lesz pár jelentős különbség a mostani és – ha összejön – az SB közt. Egyelőre nézzük mit várhatunk az első héten ettől az összecsapástól. A két csapat párharcait a Cardinals vezeti 7-6 arányban, de teszi ezt úgy, hogy az utolsó hat összecsapásból ötször is vesztesen hagyta el a pályát. Mellettük szól viszont az a tény, hogy nekik van a harmadik leghosszabb győzelmi sorozatuk az NFC csapatok között, mikor otthon kezdik a szezont, számszerűen hat megnyert találkozóval.

 

A legnagyobb kérdés természetesen ahhoz fűződik, hogy Jimmy Garoppolo hogyan tudja helyettesíteni Tom Bradyt. Az előszezon folyamán, bár nem volt különösebb gond a játékával, azért semmi extrát nem láttunk tőle. Márpedig egy ilyen defense ellen kelleni fog valami extra a támadójátékba. A Cardinals ellen alapvetően nagyon nehéz lesz játszani. A Secondary nagyon erős, főleg a Mathieu – Peterson tengely ellen nehéz játszani, cserébe a pass rush is kőkemény. Ráadásul Chandler Jones volt csapata ellen lép pályára, így nem lepne meg, ha kettőzött erővel dobná magát játékba. Ahol támadhatóak az talán a linebacker sor, ez pedig némiképp kedvezhet a Patriotsnak. Sok tight end játék, ahol Gronkowski híján leginkább a frissen igazolt Martellus Bennettet lehet keresni, illetve sok slant route középre, ahol Edelman és Amendola bátran támadhatja a pálya közepét. Tovább tetőzheti a bajt a Cards szempontjából, hogy bár két elit cornerbackjük is van, Mathieu 80%-ban slotban fog feltűnni, hogy odaérhessen mindenhova, így Peterson mellett a másik szélső CB posztot az újonc Brandon Williams fogja ellátni.

 

cards

 

Tehát egyáltalán nem olyan lefutott ez a párharc Brady nélkül sem, mint tűnik. Persze azért, ha a megtépázott Patriots O-line nem tudja tartani a pass rusht, akkor könnyen nagy baj lehet, mert Garropolotól egyáltalán nem várhatjuk, hogy olyan gyorsan szabaduljon a labdától, mint Brady. Én valami olyan őrült ötleten is gondolkozok, hogy Bill Belichick esetleg a futójátékkal akarja megverni a Cardinals, de egyelőre nem látom, hogy erre mit tudna kitalálni, mivel a Cardinals futás ellen is erős védelemmel rendelkezik. Sokkal fontosabb lehet a Patriots defense feladata, mivel sokkal jobban el tudom képzelni, hogy ők megtörik a Cardinals offense-t, mint a Pats támadójáték Brady nélkül a Cards defense-t.

 

A Pats secondaryvel és a linebacker sorral nem lesznek gondok, de a pass rush kérdéses nagyon. A Cardinals O-line van olyan jó, hogy a Ninkovich nélkül felálló Patriots pass rusht limitálja, így pedig Carson Palmernek lesz elég ideje, hogy az egyik elkapója elszakadjon. Ugyanis azt nem várhatjuk, hogy a Larry Fitzgerald, John Brown, Michael Floyd, Jaron Brown és J.J. Nelson alkotta WR szekciót a végtelenségig tartani fogják. Ráadásul David Johnson is jó kezekkel van megáldva. A Patriots pass rush tehát kulcsfontosságú lesz, ha kevés ponton akarják tartani a Patriotsot. A futás ellen szerintem nem lesz gondjuk, mind Dont’a Hightower, mind Jamie Collins nagyon jól tömi be a lyukakat és ér ki a pálya szélére is ha kell. Összességében egy szorosabb meccsre számítok, de Brady hiánya miatt Cardinals győzelmet várok.

 

neari

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!