Connect with us

Hír

Itt a 2017-es Hall of Fame-jelöltek listája

Az NFL közzétette a jövő évi Hall of Fame, vagyis Dicsőségek Csarnokának jelöltjeinek névsorát, mi pedig megnéztük az ismertebb neveket.

 

Canton, Ohio. A futballfanatikusok számára szent hely, itt van ugyanis a Pro Football Hall of Fame épülete. A Dicsőségek Csarnokába a legnagyobb nevek kerülhetnek be, jelen állás szerint 303 főt számlál. Egy 48 fős bizottság a végleges, 18 főnyi döntősre szavaz a Super Bowl estéjén (akár többre is), és azok kerülnek be, akik a bizottsági tagok szavazatának legalább 80%-át elnyerték. Eddig 46-an kerültek be 100%-os támogatottsággal, legutóbb Brett Favre.

 

A jelenlegi 94 fős lista tartalmaz volt döntőst, és új neveket is. Innen a végleges 18 főbe be fog kerülni 15, karrierjét nemrég befejező játékos vagy edző, egy idősebb korú, régen játszó “szenior”, illetve két contributor, akik nem játékosként vagy edzőként, de kivették a részüket a sport és a liga előremenetelében.

 

45 támadójátékos, 32 védőjátékos, 6 speciálisegység-játékos és 11 edző közül kell a listát lerövidíteni.

 

Drew Bledsoe

 

A Brady-előtti Pats talán legnagyobb neve. Brady vette át a szerepét a 2001-es szezonban a második meccstől kezdve, viszont Bledsoe beugrott a konferenciadöntőn egy elképesztő, meccsnyerő drive-ra a meggyalult Brady helyett, és így másodszor vitte a csapatot Super Bowlba, viszont az 1996-ossal ellentétben ezt meg is nyerték.

 

Donovan McNabb

 

Az 1/2-es Eagles-legenda második szezonjától (2000) fogva McNabb és csapata dominálta az NFC East-divíziót, folyamatos playoff-esélyessé előlépve; 2004-ben pedig a Super Bowlig is eljutottak, itt pedig három ponttal kaptak ki a Patriotstól. 2009-ig vezette az Eagles csapatát, közben több sérülést is összeszedve, igaz utolsó éveiben komoly kritikákat kapott hektikus teljesítménye és magát a csapat fölé helyező megnyilvánulásai miatt.

 

Kurt Warner

 

Az 1999-es SB győztese és MVP-je a Rams színeiben, akik 2003 utáni csapatváltása óta is csak próbálkoznak megint sikeresek lenni. Az 1994-es drafton nem választották ki, így az arénafociban szerzett komoly érdemeket, majd miután a Rams 1998-ban leigazolta az amsterdami csapatába, és ott jó teljesítményt mutatott, negyedik irányító lett a St. Louisban található franchise-nál. A ’99-es szezon előtt lett kezdő, majd bomba formáját megtartotta 2002-ig, amikor egy rosszul gyógyult törött kéz miatt két szezonon keresztül csupán 7 meccsen vett részt, mindet elveszítve. A Giantsnél Eli Manning pöckölte ki a kezdőből, majd néhány évig Arizonában ügyködött, itt 2008-ban összehozva 4583 yardot és egy SB-megjelenést. Biztos kézzel, pontosan dobott, hivatkozási alap a mai napig a karrierje.

 

LaDainian Tomlinson

 

Futóként 2002 és 2007 között minden létező címet begyűjtött ez a két lábon járó vadállat, fel sem sorolom. A 21-es számú mezét visszavonultatta a Chargers, ezt a csapat 57 éves történetében rajta kívül hárman érdemelték csak ki eddig. Soha nem futott 2000 yard feletti szezont, ezen kívül viszont szinte minden rekordot megdöntött, és még 7 TD-passz kiosztására is volt ideje trükkös playeknél. Kevés ember van, akinek visszavonulása után évekkel is csúcsáron kelnek el a mezei. Ő az egyikük, és kevés dolgot sajnálok annyira, hogy nem láthattam a Bolts színeiben élőben játszani.

 

Herschel Walker

 

Walker nem volt különösen kiemelkedő semmiben. Nem nyert Super Bowlt, nincsenek nagy díjai. Viszont korszakos játékos volt: a pálya mélyén, a fal mögül kirobbanva, vagy rúgást visszahordva. A liga történetének egyetlen játékosa, aki 90+ yardos visszahordást, elkapást és futást mutatott be egyetlen szezonban. 12 NFL-szezonja alatt a liga történetének 2. legtöbb yardját hozta össze a scrimmage-vonaltól. NFL-karrierje előtt pár évig elképesztő számokat hozott a USFL-ben, mely egy pár évig létező liga volt, és sok egyetemista is profiként játszhatott. Míg a Vikingsnál játszott, hetedik lett a téli olimpián kettes bob versenyszámban, 48 évesen pedig két győztes MMA-küzdelmet is maga mögött tudhat. 2011-ben még úgy nyilatkozott, hogy fittebbnek érzi magát, mint a húszas éveiben, és szívesen visszamenne játszani.

 

Terrell Davis

 

Davis az egyik leghatékonyabb játékos volt a ligában. Hatodik körös pickként csupán 7 szezont húzott le, mindet a Broncos színeiben. 7 szezon alatt 3 All-Pro-címet, 2 SB-győzelmet, egy SB MVP-t és egy NFL MVP-t nyert. Kétszer volt az év legjobb támadója, kétszer vezette a ligát futott TD-ben. 1998-ban 2008 futott yard 392 hordásból, 21 futott TD. Ha nagy leszek, Terrell Davis akarok lenni. Az 1998-as 17. heti Broncos-Seahawks meccset pedig csak ajánlani tudom mindenkinek, csodálatos, ahogy az egész csapat Davisnek segít, hogy összejöjjön a 2000 yardja.

 

Terrell Owens

 

Az NFL egyik fenegyereke háromszor vezette a ligát elkapott TD-kben, ötször volt All-Pro, a számtalan másik rekordja mellett. Az egyetlen játékos, aki mind a 32 csapat ellen TD-t szerzett, sőt mindegyik ellen legalább kettőt. Mindegy, hol játszott, az volt a furcsa, ha nem hozott 1000 yardot egy szezonban.

 

Brian Dawkins

 

Az Eagles több, mint 80 év alatt csupán 9 mezt vonultatott vissza. Dawkinsé az egyik. Hatszoros All-Pro, a 20/20-as klub tagja (20 sack és 20 interception), a liga újkori történetében az egyik játékos, aki a legjobban értette, hogyan kell kiszedni egy labdát a futójátékos kezei közül – 224 meccsen 37 forced fumble. Beceneve a Weapon X volt, mely a Marvel képregényekből egy utalás Rozsomák karakterére. Dawkins teljesen átszellemült a meccs idejére, és csapattársai szerint egy vadállattá változott, mint Rozsomák.

 

Jimmy Johnson

 

A most 73 éves Johnson ’92-ben és ’93-ban is Super Bowlt nyert a Cowboysszal edzőként, de csak azután, hogy 1987-ben a Miami Hurricanesszel egy hibátlan szezon után egyetemi bajnokok lettek. A keze alatt tanult többek között Norv Turner és az egyetemi körben nagy nevet szerző Tommy Tuberville.

 

Don Coryell

 

A legendás Coryell 8 évig volt a Chargers vezetőedzője, ahol kidolgozta a mély passzokra épülő Air Coryell-szisztémát. Előtte főleg pro set-formációból játszottak, kevés elkapó futott route-okat, és két back blokkolt az irányítónak. 1978-ban 5 yardra korlátozták, amíg lökdösheti a védő az elkapót – a szabályok adta lehetőséggel pedig élt Coryell is, és felnyitotta a passzjátékot, sokkal aktívabbá, intenzívebbé téve a focit. Ez robbanászszerű fejlődést indított meg mind a támadó-, mind a védőoldalon, utóbbiaknak sokkal rugalmasabban kellett felállniuk. A sémával Dan Fouts 3 egymást követő szezonban is 4000 yard felett dobált.

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!