Connect with us

Ti írtátok

Dallas új csillaga: The Star – Exkluzív interjú

Neve elhallgatását kérő Amerikában élő olvasónk tudott exkluzív interjút készíteni a Dallas Cowboys új edzőközpontjának egyik építészével, egy kis felvezető után ezt olvashatjátok most.

 

14233807_10153718310592064_173266860_o

 

Az ugyebár köztudott, hogy Texas államot a köznyelv csak a “The Lone Star State”-nek hívja, utalva a magányos csillagra az állam zászlójában. Nos, Texas nyár végén újabb csillaggal gazdagodott, mégpedig a Dallas Cowboys jóvoltából. 2016. augusztusában átadták “Amerika csapatának” új edzőközpontját, a “The Star” névre keresztelt komplexumot. A 91 acre területen (kb. 368.000m²) elterülő edzőközpontot 1,5 milliárd dollárból valósították meg. Összehasonlításképpen,  a Cowboys 2009-ben átadott stadionja 1,3 milliárd dollárba került (2015-ös reálértéken számolva is 1,43 milliárd dollár) és a Minnesota Vikings is kihozta a vadonatúj stadionját 1,061 milliárd dollárból.

 

Persze egy ilyen rendszernek tagja lenni kiváltság, így a “The Star” klubtagsága is rendkívül exkluzív. Tetőtéri medence, az edzések látogatása, az első osztályú fitnesz terem használata, valamint a VIP bárokban fogyasztás (fizetség ellenében) mind-mind beletartozik a havi 350 dolláros tagdíjba. Amit azért 4500 dolláros belépési tagdíj előz meg. És ez mennyire népszerű? Állítólag 10 nap után le kellett állítani az értékesítést az elképesztő érdeklődés miatt.

 

14284990_10153718312162064_1230281384_o

 

Az első hivatalos mérkőzéseket augusztus 27-én játszották, 4 helyi középiskolai összecsapással nyitották meg az egyébként 12.000 néző befogadására alkalmas fedett mini stadiont. A létesítményt egyébként a Dallas Cowboys mellett a Frisco körzetében levő középiskolai csapatok fogják használni.

 

A páratlan komplexumba tekintett most be a Fűzővel kifelé! egyedülálló módon. Robert G., a beruházást végző cég egyik építésze, az Amerikai Építészek Intézetének tagja mesélt a grandiózus építkezés megvalósulásról.

 

Először is gratulálunk a lenyűgöző edzőközpont megvalósításához. Mi volt a fő feladata az építkezés során? Milyen munkakörben dolgozott?

 

Köszönjük az elismerő szavakat. A fő feladatom a kollégáimmal az volt, hogy a dallasi irodánkból felügyeljük naponta az építési folyamatokat a tervezői oldalról. Mi válaszoltuk meg többnyire a beszállítók részéről felmerült kérdéseket, felülvizsgáltuk az egyes termékeket, tervrajzokat, mintákat, azokat a dolgokat, amiket aztán a fővállalkozónak kellett használnia a projekt építése során. Szintén mindennapos munkám közé tartozott kimenni az aktuális munkaterületre, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a fővállalkozó a kivitelezési dokumentumok szerint végzi a munkáját.

 

14256330_10153718322492064_2136947738_n

 

Hogyan került kiválasztásra erre a projektre? Mik voltak az előírások a munkavégzéshez?

 

Ugyanazt a fajta munkát kellet végeznem, mint előtte az ExxonMobil Észak houstoni épület-komplexumának építésénél. Ezen építkezésben szerzett ismereteimnek és korábbi tapasztalatomnak köszönhetően megfelelő képességekkel rendelkeztem, hogy felügyeljek egy olyan nagyszabású projektet, mint a Cowboys edzőközpontjának létrehozása. Az építkezés a Cowboys edzőközpontjában éppen akkor kezdődött, amikor csatlakoztam a projekthez, így éppen kitűnő volt az időzítés, hiszen az elejétől részt tudtam venni a megvalósítási folyamatokban. Akkor tudtam segíteni, amikor a munkaterhelés a legnagyobb volt, vagyis jellemzően az építkezés elején és közepén.

 

Mik találhatók az edzőközpontban? Milyen részei vannak a komplexumnak?

 

Igazából két edzőközpont található a létesítményben. A stadion komplexum egyik felét a Dallas Cowboys és a kiszolgáló személyzete használja. A másik fele a texasi Frisco városnak iskolakörzetében levő középiskolák football csapatainak lett szánva. A létesítmény Cowboysnak szánt  felében minden luxus megtalálható, ami a csapat fejlődéséhez szükséges, úgy mint az edzéshez, étkezéshez és a kikapcsolódáshoz. A komplexumban van egy hiper-szuper edzőterem a legkorszerűbb gépekkel, kardio terem, egy műfüves fedett edzőpálya és az NFL-csapat minden igényt kielégítő öltözője. Vannak jól felszerelt orvosi szobák a különféle vizsgálatokhoz és a sérülések kezeléséhez, beleértve a röntgen szobát is. Beépítésre kerültek hideg és melegvízes terápiás medencék, valamint egy futópaddal ellátott súlytalansági tanmedence is. A célja ennek az eszköznek az, hogy a sérült játékosok egy súlytalansági környezetben, a vízben tudjanak rehabilitálódni és javítani a láb, vagy a kar mozgását. Ezek biztosítják a hatékony felépülést és a sérülések elkerülését.

 

14269410_10153718313542064_1841604154_n

 

Múzeum kimondottan nem található az épületben, de az egész komplexum területe tele van a Dallas Cowboys történelmének relikviáival. Fényképek, mezek ugyanúgy láthatóak az edzőközpontban akárcsak a Superbowl trófeák. Egy külön grafikus és márkaépítésért felelős cég feladata volt a dizájnelemek beépítése. Van egy 200 szobás szálloda is a területen, valamint a Dallas Cowboys vezetőségének is itt találhatóak az irodái. A tulajdonos, Jerry Jones irodája is a létesítmény részét képezi. Két szabadtéri gyakorlópálya kizárólag a Cowboys csapatának a rendelkezésére áll, az egyik műfüves, a másik természetes fű borítású. Amint már említettem egy fedett, 12.000 nézőt befogadó műfüves pálya is van a centrumban, de ezt a középiskolai csapatok használják elsősorban edzésre és mérkőzésekre.

 

Miért egyedi a Dallas Cowboys új létesítménye?

 

Nem  hiszem, hogy a többi NFL csapatnál ne lennének meg hasonló feltételek a munkához. Egy dolog ami talán különlegessé teszi ezt a projektet az az, hogy mennyire adtak a részletekre és a kidolgozottságra, mint például minőségi burkolatok, minőségi alapanyagok. Ebből a szempontból ez a létesítmény az összes többi NFL csapat edzőközpontja felett áll.

 

Ami talán mégis egyedi ebben a létesítményben az a Cowboys öltözője, amit a játékosok használnak. Minden egyes öltözőszekrény önállóan fűthető, hűthető és egyedi ventillátorral ellátott. Ez azért jó, mert amikor a játékosok visszatérnek a gyakorlásról, be tudják rakni az öltözőszekrénybe a sisakjukat és mellvédőjüket száradni. Ahogy hallottam, ezek az öltözőszekrények kizárólag erre a projektre lettek speciálisan kifejlesztve. A többi NFL csapat úgy tekint ezekre a berendezésekre mint egy prototípusra, melyet majd mindenhol át fognak venni a későbbiekben.

 

Mennyi ideig tartott az építkezés? Minden az előzetes tervek szerint zajlott?

 

Az egész építkezés 20 hónapig tartott az elejétől a végéig. Hivatalosan augusztus 18-án volt a megnyitója a “The Star”-nak. Természetesen semelyik építkezés sem halad pontosan az előzetes elképzelések szerint. Az időjárás, vezetőváltások, a dizájn csapat cseréje, a vállalkozók csúszásai mind-mind változtatják a menetrendet. Általában a fővállalkozó az akinek utasítania kell a dolgozóit a nagyobb munkatempóra, ha lemaradás van egy-egy munkaműveletnél. De összességében a projekt határidőre elkészült, és ez a legfontosabb.

 

Mi volt a legérdekesebb történet az építkezés alatt?

 

Igazából érdekes történet nem nagyon volt a projekt során. Azonban többször találkoztam a Dallas Cowboys cheerleadereivel, amikor éppen valamilyen promóciós tevékenységet végeztek a helyszínen, vagy megtekintették a számukra épülő részeket a székházban.

 

Találkozott-e Jerry Jonesszal?

 

A rövid válaszom erre: nem. Persze jópárszor hallottuk a helikopterét a fejünk felett repkedni, amikor éppen a munkaterületet nézte meg felülről, vagy egy tárgyalásra, esetleg terepszemlére jött. A Dallas Cowboys tulajdonosának lánya volt a felelős a teljes beruházás irányításáért a Jones család részéről. Ő volt kint rendszeresen a munkaterületen és párszor találkoztam is Vele.

 

Milyen volt ezen a munkán dolgozni?

 

Ez a projekt nem sokban különbözött a korábbi munkáimtól. Nyilvánvaló, hogy a legérdekesebb dolog, ami ebben a projektben volt, az maga az ügyfél személye – vagyis a Dallas Cowboys. Természetesen minden ügyfél egyedi, nem volt ez másképpen ebben az esetben sem. Szeretném azt hinni, hogy a csapatom ugyanazt nyújtotta, amit minden más ügyfél számára biztosítottunk volna, teljesen mindegy, hogy ki is a megbízó. A Jones család nagyon jól tudta, hogy mit akarnak ettől a beruházástól és hogyan képzelik el a központot. Minden elvárasukat részletesen megvitatták a résztvevőkkel és folyamatosan nyomon követték a központ építését. Természetesen profizmust, és a lehető legmagasabb színvonalat várták el mindenkitől.

 

14256697_10153718313807064_316615187_n

 

Tony Romo vagy J.J. Watt?

 

Mivel houstoni vagyok, ezért természetesen J.J. Watt.

 

Van-e valami újdonság, amit megtanult a Dallas Cowboys edzőközpontjának építése alatt?

 

Számomra amit leginkább tanultam az az, hogy egy NFL csapat mennyire üzleti vállalkozás, és nem is igazán sportegyesület. Tényleg minden teljesen úgy működik, mint az üzleti életben. Minden egyes személy, a játékosoktól kezdve a füvet nyíró emberig csak egy alkalmazott, aki azért dolgozik, hogy ez az üzleti vállalkozás jól működjön a legalsó szinttől kezdve. A létesítményeket úgy tervezték, hogy az alkalmazottak boldogok legyenek. Mert egy boldog alkalmazott – elméletileg –  a vállalkozást csak még jobbá teszi!

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!