Connect with us

Beharangozó

2016 FK! Premium Selection #7

premium-selection-szeles

 

A héten újra londoni mérkőzés, ez pedig azt jelenti, hogy már vasárnap délután 15:30-tól élvezhetjük kedvenc sportunk ünnepét. A Kandalló Kézműves Pubban pedig ezúttal is velünk izgulhatjátok végig a vasárnap történéseit. A legutóbb sportfogadási tippek köré húztam fel a találkozókat, amin most részben változtatok, de pár tippet elrejtek a sorok között. Az európai mérkőzésnek hála ezúttal öt mérkőzés foglal helyet a Premium Selectionben, ezeket olvashatjátok most.

 

New York Giants @ Los Angeles Rams

 

Ezúttal a Giants és Rams hívei örülhetnek, mivel az ő kedvenc csapataik lépnek először pályára. Ez a két csapat avatja ugyanis fel NFL szempontból a londoni Twickenham stadiont.

 

Hol dőlhet el a mérkőzés?

 

A levegőben. Mindkét csapat erősségei közé ugyanis a passzjáték tartozik. A Giants részéről ez nem meglepetés, de arra talán kevesen számítottak, hogy egy olyan csapat, ahol Todd Gurley a futó és Case Keenum az irányító, az utóbbi irányította passzjáték fog dominálni. Márpedig egyelőre úgy tűnik ez lehet a Rams megoldása. Keenum múlt héten 321 yardot passzolt, mindössze 5 rontott kísérlete volt és franchise rekordot állított fel 19 egyhuzamban dobott sikeres passzával. A Giants ellen elsősorban a pálya közepét kell támadniuk, ami a linebackerek felségterülete, ugyanis az Óriások LB sora nem túl acélos és főleg coverage-ben sebezhető. Sok in route az elkapóktól valamint a futók és a mindenes Austin aktív bevonása lehet a kulcs a sikerhez, akik a pálya közepén zavart okozhatnak. A Giants részéről talán nem is szükséges, hogy ennyire megvariálják a haditervüket. Három kiváló elkapójuk van, Beckham múlt héten pedig nem csak a hálóval, de magával is helyrehozta a kapcsolatát, így már a mérkőzés elejétől kezdve koncentráltan játszhat.

 

 

A Rams védelme passz ellen elég gyenge és még ha az Aaron Donald vezette D-line nem is rossz, Eli szokásához híven olyan gyorsan szabadul a labdától, hogy ne érhessenek oda. A Giants elkapók kiválóan futják az útvonalakat, Shepard a rövid, gyors slantekkel folyamatos check lehetőséget kínál Elinak, ha idejekorán odaérne a nyomás, Beckham vertikálisan nyitja meg a pályát, Cruz pedig sok comeback és curl útvonallal kínál második opciót.

 

Ki döntheti el a mérkőzést?

 

A Rams oldaláról Tavon Austin lehet a kulcsjátékos, aki trükkös futásokkal könnyen zavart okozhat, de elkapóként is a legnagyobb veszélyt jelentheti a Giants számára. Persze Todd Gurley második eljövetelét már várjuk nagyon és nem is teljesít rosszul a másodéves játékos, de az elvárások hatalmasok voltak vele szemben, így még van törleszteni valója. A Giants oldaláról egyértelműen Beckham kínálja a győzelmet. Ha túllép ismét a görcsösségen és a sértődöttségen, akkor nincs az a Rams játékos, aki leveszi a pályáról. A Rams védelme a Giantsszel ellentétben a széleken támadható, ez pedig nem is idegen terep a kiváló elkapó számára.

 

Mi fog történni?

 

Az elején várhatóan mindkét csapat igyekszik majd eladni kicsit a futójátékokat is, a Rams valószínűleg több, a Giants kevesebb sikerrel. És bár Gurley-nek lehet pár nagy futása, a Giants jól tömi a boxot és a D-line is jól fogja a futásokat, így Keenumék átállnak a passzra, amivel haladhatnak előre. Az elmúlt évekkel ellentétben ez a Rams védelem képes bőven pontokat benyelni, de kompenzációkét feltenni is a táblára. A Giantstől pedig a pontszerzés sose volt idegen. A 43.5-ös under line így áttörhetőnek tűnik. A mérkőzés győztesére már jóval nehezebb tippelni. A Giantset összességében egy jobb csapatnak érzem, de képesek lábon lőni magukat fontos pillanatokban. A labdára nagyon vigyázniuk kell, mert ha elveszítik és a Rams eldugja, akkor könnyen baj lehet. Ettől függetlenül a Rams számomra nem tudja eladni, hogy ők majd egy konzisztensen jól passzoló csapat tudnak lenni, így Giants győzelmet várok és a -2.5-ös line is jónak tűnik.

 

nygla

Minnesota Vikings @ Philadelphia Eagles

 

Az első mérkőzés ami a földszinten a SportTv-ről fog pörögni az egyetlen veretlen csapat, a Vikings és az Eagles összecsapása lesz.

 

Hol dőlhet el a mérkőzés?

 

A line of scrimmage-en. A Vikings domináns védelmét ugyanis elsősorban itt kell megfogni és ha ez sikerült, akkor már lehet tovább gondolkozni. Annál is inkább, mivel az Eagles támadófala sebezhető. Igaz, hogy a fal öt tagjából három is jól látja el a munkáját, de ha van egy nagyon gyenge láncszem, akkor az felboríthatja az egészet. Az újonc Vaitai pedig egy vak komondor számára is tökéletesen kiszúrható támadófelület. Mike Zimmer így könnyedén fogja összpontosítani az erőforrásait hogy az újonc hibáit könyörtelenül kihasználja. Vaitai múlt héten 2 sacket, 1 hitet és további 2 siettetést engedett. Olaj a tűzre, hogy Jason Kelce is meglehetősen rosszul teljesít, így Wentz nem lesz teljes biztonságban. Mindenképpen tight end besegítés szükséges az újonc mellé, ez nem is kérdés, viszont ez azért lesz nehéz, mert Zimmer blitz sémái egészen könnyedén törik fel a jobban szuperáló támadófalakat is.

 

 

Ráadásul Wentz számai múlt héten majdnem a felére estek mikor blitzelték. Ez azonban csak az egyik fontos front. A másik az a túloldali line of scrimmage-en dől el majd. Az Eagles pedig itt is egészen pocsék volt múlt héten, így itt is van mit rendbe tenni. Látszólag egyértelmű a helyzet. Ugyan a Vikings fal passzhoz viszonylag jól blokkol, futáshoz nagyon nem. Az Eagles pedig nagyon jó futás ellen. Valószínűnek tartom, hogy a Vikings oldalán a passz fog dominálni. Mondanám hogy ez jó az Eaglesnek, hogy Bradfordot passzra kényszerítik, de idén ezt tökéletes megoldja eddig a volt 1/1-es. Nagyobb nyomást kell helyezni rá mint eddig, mert egyelőre meglehetősen kényelmesen érzi magát a fal mögött.

 

Ki döntheti el a mérkőzést?

 

Az Eagles oldaláról bármilyen fura ezt kimondani Wentz higgadtsága lehet a nyerő. A Sasok támadósorában egyszerűen nem tudok kiemelni mást, aki meg tudja oldani ezt a találkozót. Nem szabad belemennie kockázatos passzokba, nyomás alatt is higgadtan kell játszania és keresni a rövid, biztos opciókat. Ne legyenek illúzióink, kellően nagy lesz a nyomás rajta, de nem szabad túl sokat vállalni, mert azt ez a védelem könyörtelenül bünteti. A Sasok győzelméért valószínűleg többet tehet nála a védelem. Én Rudolph levédekezésére helyeznék hatalmas hangsúlyt, mivel Bradford egy kényelmes menekülőútként használja tight endjét. Ha ezt elveszik tőle jó linebacker vagy safety védekezéssel, akkor azért előbújhat a régi, hibára képes irányító. A Vikings meccsét pedig egyértelműen Zimmer nyerheti meg. Adott egy újonc irányító, aki az utóbbi meccsén nagy nyomás alatt elkezdett hibázgatni és adott egy védelem, ami képes hatalmas nyomás alá helyezni az ellenfelet. Már a mérkőzés elején olyan nyomást kell tenni Wentzre, ami turnoverekre kényszeríti.

 

Mi fog történni?

 

A találkozó elején mindkét irányítótól elég nagy biztonsági játékot várok. Senki nem fog belemenni egyetlen hosszú passzba se és inkább megdobják a biztos első olvasást, ha szabadon van a társ, mint hogy baj történjen. Mivel a direkt futásra kisebb esélyt látok, ezért mindkét oldalon a rövid check down passzokra is alkalmas futó lesz a hasznosabb a pályán. Nagy pontzuhatag semmiképp nem várható, a 40.5-os line határ bár elég jól van belőve, inkább az undert tudom ajánlani. A kimenetellel kapcsolatban pedig bár meglepetésszagot érzek, de egyrészt minden jel arra mutat hogy ezt a Vikings behúzza, másrészt nincs tököm az Eaglest megtenni, így a Vikingek győzelmét ajánlom, még a -2.5-ös line ellenére is.

 

minphi

 

Oakland Raiders @ Jacksonville Jaguars

 

Hol dőlhet el a mérkőzés?

 

A változatosság kedvéért a levegőben. Mindkét csapat futójátéka haldoklik. Sem a Raiders, sem a Jacksonville nem tudja megfelelően mozgatni a labdát a földön. Ez különösen az Oakland oldalán fájó, ahol a támadófal adott egy jó futójátékhoz. A ligában az ötödik legjobb alakulatként működnek futáshoz, de mégis akadozik az előrehaladás. A Jaguars oldalán pedig sem a fal, sem a futók nem képesek túllépni árnyékukon, így marad a passz. Ez már sokkal jobban működik mindkét oldalon. Amari Cooper végre átlépte a 100 yardot, kár hogy erre a hatodik hétig kellett várni. Azért is lesz érdekes a passzjáték, mert a Jaguars védelem pont itt fejlődött a legtöbbet az utóbbi hetekben. A defensive back sor majdnem minden tagja jól játszik passz ellen és Ramsey helye is egyre biztosabbnak tűnik. A sokat szidott linebacker sor fejlődést mutat passzvédekezés terén, így már a pálya közepe sem feltétlenül biztonságos ellenük. A Raiders passzvédekezése ellenben nem sok jót ígér. A liga hátuljához tartoznak majdnem minden mutatóban és nem fedeztünk fel eddig fejlődést. Igaz a Jaguars passzjáték talán pont ennyivel gyengébb a Radiersénél. Bortles elég kiegyensúlyozatlan, jó számait rendre a találkozók hajráiban szedi össze és két sztár elkapója is hajlamos eltűnni félidőkre.

 

Ki döntheti el a mérkőzést?

 

Az Oakland oldaláról Carrnak kell összeszednie magát, aki annak ellenére játszott rosszul, hogy a támadófal jó volt előtte. Ugyan megtalálja a kapcsolatot Cooperrel, de sokszor nem a legoptimálisabb döntést hozza és néha buta hibákra is képes. A Chiefs ellen talán elérte a mélypontot két fumble-jével és egy interceptionjével (meg egy elejtettel). A zsebben már-már nagy rutinnal mozog, de amikor nyomás van rajta és ki kell mozognia, akkor elkezd kapkodni. A Jaguars oldalán szintén az irányítónak, Bortlesnek kell összeszednie magát. Sok kockázatos, pontatlan dobása van, sokszor csak az elkapói húzzák ki a csávából, vagy ők se.

 

 

Mi fog történni?

 

Valódi légipárbajra van kilátás, ahol a két védelem momentumai lehetnek a kulcsok. A Jaguars úgy tűnik múlt héten megtalálta a játékát, de kérdés hogy fenn tudják-e ezt konzisztensen tartani. A fogadóirodák minimálisan a Jaguarst tartják esélyesebbnek, de ez inkább a hazai pálya miatt dől csak feléjük. Én mégis több hibát nézek ki a Jaguarsból, ami az Oakland javára dönti el a mérkőzést. A 48.5-ös under/over határ elsőre könnyen elérhetőnek tűnik, én egy 50 pont feletti mérkőzésre számítok.

 

oakjax

 

New England Patriots @ Pittsburgh Steelers

 

Ez a mérkőzés Big Ben sérüléséig sokkal több izgalommal és rejtéllyel kecsegtetett. A kiváló irányító azonban kihagyja a találkozót, így sokkal kevésbé hoz lázba és valószínűleg nem is lesz sok nyitott kérdés.

 

Hol dőlhet el a mérkőzés?

 

Ben hiányában a kérdés az, hogy a Steelersben Landry Jones mennyire lesz képes mozgatni a játékot. Az én tippem az hogy semennyire, így a teher nagy része Bellre és a futójátékra hárul majd. Mike Tomlin nem rossz edző, ő is tudja hogy passzjátékkal nem lesznek képesek győzni. Több trükkös játékra számítok, Antonio Brown, Heyward-Bay főszereplésével, valamint sok két futós felállás lesz, DeAngelo Williams végre több szerepet kaphat, mint ahogy az elmúlt hetekben vártuk is. Bill Belichick azonban szintén nem rossz edző, nagyon jól tudja, hogy Landry Jonestól nem kell félni annyira. Előszeretettel fogja feltölteni a boxot és kényszeríti bele passzolásba a Steelerst. Még úgy is esélyesnek látom ezt a variációt, hogy a Patriotsnak Collins kiesésével Hightower és Roberts mellett nem igazán van egészséges linebackere. Ezt múlt héten sokszor Chung feltolásával oldották meg, ami most is működhet. Ez két dolog miatt is jó. Egyrészt a Patriots secondary idén jól teljesít, így Jones kevésbé pontos labdáinak könnyedén állhatják útját. Malcolm Butler végérvényesen szintet váltott és csapata egyik legjobbja, múlt héten egyetlen sikeres elkapást engedett (igaz az TD-t ért), bátran lehet Antonio Brownra állítani (van is elszámolni valója a tavalyi idénynyitóért). Másrészt a pass rush odaérhet a veterán irányítóhoz. Ebben segítségükre lesz a már említett, kiváló LB sor, ami még Collins kiesése ellenére is erős. Hightower egyenesen a legjobb ILB passz rushban, a Collins helyén játszó Roberts pedig futás ellen, coverage-ben és passz rushban is pozitív grade-eket érdemelt ki.

 

Ki döntheti el a mérkőzést?

 

A Steelers támadósor nem lesz képes sok pontot felpakolni a táblára. Azt kell elérni, hogy erre a másik oldal se legyen képes. Erre nem sok esélyt látok. Nehéz egy embert kiemelni a Patriots offense-ből aki eldöntheti ezt a mérkőzést, mert meglehetősen sok ismeretlenes az egyenlet. Múlt hét előtt még úgy beszéltünk a Steelers defense-ről, mint akik jól fogják a futást, aztán jött Ajayi és 204 yardot és 2 TD-t tett fel ellenük. Ezt elsősorban szélső futásokkal érte el a Miami. Mivel Blount erre kevésbé képes szerintem, ezért ő csak a szokásos dolgát fogja elvégezni középen. A támadófal jól kettőzte már a Bengals ellen is a defensive tackle-öket, amivel lehetőséget nyitottak a visszavágásokra Blount számára, hogy 5-6 yardokat könnyedén tegyen meg. Hasonlóra számítok most is a Patriotstól és mikor beszűkül a pálya, a red zone környékén, akkor megint jöhet White. A passzjátékról nem is kell különösebben megemlékezni, mind tudjuk, hogy mire képes Brady, Gronk, Bennett és a többiek.

 

Mi fog történni?

 

A Steelers addig lehet meccsben, amíg nem kényszerülnek passzolni és futni az eredmény után. Pörgetniük kell az órát és birtokolni minél többet a labdát. A Bengals múlt héten megmutatta az első félidőben hogyan kell a Patriots ellen kontrollálni a mérkőzést. Akkor törtek meg mikor Hightower egy hatalmas safetyt mutatott be Daltonon.

 

 

A Steelers célja ezt megismételni, de elkerülni még az ilyen hibákat is. Jonestól senki nem vár sokat és nem is kell túlvállalnia magát. Ha a Patriots feltölti a boxot, ügyes rövid passzjátékokat, screeneket kell hívni és megpróbálni a két kiváló futóval ölni az időt. Az egyetlen baj, hogy hiba nélkül Landry Jonesszal nehezen tudom elképezni hogy le lehet hozni egy mérkőzést, így könnyebben vagy nehezebben de a Patriots be fogja őrölni a Steelerst. A -7.5 pont a Kohászok otthonában erősnek tűnik, ez nagy lutri mert azon múlik meddig tart feltörni a Patriotsnak az ellenállást, de egy sima Pats sikert be merek mondani. A 46.5 fél pont az under/over határ, ezt talán nem fogják elérni, mivel órapörgetésre és biztonsági játékra számítok a Steelers részéről és kevés feltett pontra.

 

nepit

 

Tampa Bay Buccaneers @ San Francisco 49ers

 

A Kandalló emeletén a későbbi idősávban két jobb reményekkel álmodó csapat feszül egymásnak, mindketten az utolsó szalmaszál megragadásának lehetőségének reményében.

 

Hol dőlhet el a találkozó?

 

A földön. A Bills múlt héten utólag be is vallotta, hogy tudatosan mindent megtettek, hogy Kaepernicket passzolásra kényszerítsék. Ugyanis ezt szerintük pocsékul oldja meg a térdelésre hajlamos QB. A látottak alapján ebben van is valami. Colinnál még mindig a régi hibák jönnek elő, rendszeresen túldobja elkapóit, nyomás alatt szétesik a játéka és rögtön a menekülést keresi. Ez egyébként még mindig megy, 56 yardot csak sikerült “összemenekülnie” a Bills ellen is.

 

 

Ez azonban kevés a boldogsághoz. Egy kis kreativitást várnék Kellytől, ha már van egy futni tudó, de passzolni kevésbé képes irányítóm, akkor pár read optiont, pár érdekes screent megpróbáljon vele. Carlos Hyde pedig nem rossz futó csak a sok hátrány miatt kevés lehetőséget kap. Bizonyításra most se lesz lehetősége, mivel sérült, helyette pedig Mike Davis és Shaun Draughn léphet pályára. A másik oldalon szintén a futás lehet a cél. A Bills konkrétan 287 yardot tett meg a földön a 9ers ellen. Ez még passzolva is sok. A Buccaneers ugyan nincs könnyű helyzetben mert Martin még nem teljesen egészséges, de Jacquizz Rodgers nem vallott szégyent. Ráadásul Winston is képes futni.

 

Ki döntheti el a mérkőzést?

 

Colin Kaepernick maga. Ha nem javul semmit a játéka akkor alighanem a Buccaneers javára, de amennyiben kicsit összeszedi a játékát és az edzők is rá szabott játékokat hívnak, akkor könnyen okozhat meglepetést a 9ers. Túl sokat ugyan így se, úgy se kell várni, de vigyáznia kell a labdára, éreznie mikor kell megindulnia és mikor eresztheti el a hosszú passzt.

 

Mi fog történni?

 

A mérkőzés elején egyik csapat sem engedheti meg magának hogy gyorsan nagy hátrányba kerüljön, pedig ez a specialitásuk. Most mégis higgadt, nyugodt, sok futójátékra van szükség, hogy előkészítsék a passzjátékot. Mindkét védelemben benne van a labdaszerzés lehetősége, így nem lepne meg, ha több turnover születne, mint TD és valódi possession harc alakulna ki. Minimálisan érzem, hogy a 9ers meglepetést okozhat, de Buccaneerst erősebb csapatnak tartom és ha nem hibáznak nagyot, akkor behúzzák a mérkőzést. A fogadóirodák is hasonlóan vélekednek, mindössze 1.5 pontos favorit a Tampa, amit elérhetőnek látok. A 47.5-ös line azonban kicsit soknak tűnik, szerintem alatta maradnak a csapatok.

 

tbsf

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!