Connect with us

Összefoglaló

Egy sima, egy fordított és egy szokásos

A hétórás sáv talán három legjobbnak ígérkező meccsét kaptam meg, amiből az egyik tényleg az volt. A másikon a Patriots megalázta Rex Ryant és az egész Billst, a harmadikon pedig a Lions és a Texans hozta a szokásos formáját.

 

pat-vs-bills

 

New England Patriots@Buffalo Bills 41-25

 

Pár hete New Englandben a Bills lenullázta a Brady és Garoppolo nélküli Patriotsot. Most a Pats elment Buffalóba, az abszolút Hall of Famer formában lévő Tom Brady pedig olyan verést adott az elit Bills védelemnek, hogy köpni-nyelni nem tudtak.

 

Tom Brady az idei szezon MVP-je eddig

 

Igazán Bradys lenne, ha 4 meccs kihagyás után szerezné meg az MVP címet. Lehet mutogatni Matt Ryanre, vagy bárki másra (nem nagyon van ilyen), de igazság szerint nincs játékos a ligában, aki akár csak megközelítené Brady teljesítményét. Idén eddig négy meccsen lépett pályára, ezalatt 1319 yard, 12 TD és 0 INT a mérlege, “130+”-as passer rating mellett. Még nyolc meccs van hátra, ilyen ütemben 3960 yard és 36 TD jönne össze neki (meg nyilván nulla INT) mindössze 12 meccsen, ami brutális. Most is négy különböző elkapónak adott TD-passzt, abból csinál éppen hőst, akiből csak akar. Talán élete legjobb formájában van.

 

A Bills ennyi volt!?

 

Korábban írtam valahol (cikkben vagy kommentben), hogy Rex Ryan az a fajta, aki behúz egy-két skalpot, majd összezuhan és szétcsesz mindent. 4-2-nél úgy tűnt, hogy a Bills rájátszásesélyes csapat. Majd jött a Dolphins elleni sima vereség, most pedig a Patriots elleni homály. Egy darabig még tartották magukat, bár végig az volt az ember érzése, hogy a Patriots bármikor fel tudna pakolni egy TD-t, ha szeretne. Tyrod Taylor 50%-osan passzolt, a védelem pedig hiába szerzett 5 sacket is, soha nem tudták befejezni a drive-ot:

 

3&9 -> 11 yardos Amendola TD

3&13 -> 53 yardos Hogan TD

2&6 – > 53 yardos Gronkowski TD

3&4 -> 15 yardos Hogan elkapás, amiből mezőnygól lett a második negyed végén

3&5 -> Tom Brady 15 yardos futás, a drive egy Blount futott TD-vel ért véget

3&5 -> 30 yardos Gronk elkapás, amiből mezőnygólt szerzett a Patriots

 

A Bills védelme kulcsszituációkban hibázott, legtöbbször hatalmasat, így bár Lesean McCoy nélkül is remek volt a futójáték, egyszerűen nem volt idő futni (Mike Gillislee mindössze 12 futásból szerzett 85 yardot és egy TD-t, míg Talyor öt futásból 48 yardot és egy TD-t rakott fel a táblára). Passzolni pedig nem tudott a Bills, így a végére a Patriotsnak már az is belefért, hogy pocsék átlaggal futtassák Blountot a fantasy tulajdonosok nagy örömére.

 

rex-ryan3-e1442429679488

 

Ezzel a mérkőzéssel a Bills nagyon nehéz helyzetbe került, ami a rájátszást illeti. 4-4-es mérlegével két meccs hátrányban van a Raiders-Broncos-Chiefs hármastól, akik bár csoporton belül biztos keresztbe tesznek egymásnak bizonyos szinten, nem sokkal nehezebb a sorsolásuk. Ráadásul a Bills a bye week előtt a Seahawks ellen lép pályára, így könnyen már a jövő héten végleg elúszhat minden reális esély. A Patriots pedig 7-1-gyel áll, jelenleg az a legnagyobb kérdés, hogy hozzák-e a papírformát és első kiemeltek lesznek, vagy leolvadnak kicsit és legrosszabb esetben is behúzzák a második kiemelt helyet.

 

Detroit Lions@Houston Texans 13-20

 

Mindkét csapat hozta az idei formáját. A Texans az idei ötödik hazai mérkőzését is megnyerte, a Lions elkapói pedig továbbra is szabotálják Matt Staffordot és a Lions rájátszásesélyeit.

 

Ennyi elejtett labda a világon nincs

 

Matt Stafford élete formájában játszik. 103-as passer rating, 16 TD és mindössze 4 INT a mérlege, rajta nem múlik semmi. Ő oda dobja, ahová kell, arról nem tehet, hogy az elkapói meccsenként 3-4 labdát elejtenek, amivel vezeti egyébként a Lions a ligát. Remek támadások halnak el a dropokon, mezőnygól lehetőségek és TD-k úsznak el rajta, illetve mentálisan is végtelenül megterhelő és frusztráló. Pedig a defense még oda is tette magát, de a Lions idén nem tud pontháborúkat megnyerni, hisz ilyenkor homályt játszanak az elkapók. Nincs erről pontos adatom, mert lusta voltam kiszámítani, de ha azt mondom, hogy meccsenként átlag 5-6 pontba kerülnek az elejtett labdák, akkor még finoman fogalmaztam. Ezek a pontok pedig győzelmeket érhetnek, de hiába kaotikus jelenleg az NFC, hiába van jó esély arra, hogy a Wild Cardra akár 9-7-es mérleggel is be lehessen jutni (jelenleg lassan már a 3-4-es Saints is esélyesnek tekinthető), ennyit hibázni egyszerűen nem lehet.

 

A Texans összességében pocsék

 

Ebben a Houstonban egyedül a secondary jó. Futás ellen valahogy elevickél az védelem, a pass rush pedig Watt nélkül csak közepes, a rájátszásra ez elég lehet, de ott aztán kampec. Az offense ugyanis teljes homály, a Ngata és Slay nélkül felálló detroiti védelem ellen Osweiler 186 yardra, 1 TD-re és 1 INT-re volt képes. Az egység teljesen impotens, idegenben pedig még simábban megzuhannak, Osweiler leigazolása sajnos úgy néz ki, hogy nem jön össze, legalábbis jelenleg kevesebbet mutat, mint tette azt Hoyer.

 

mmqb-brock-osweiler-softball

 

Mivel a Texans nyert, így továbbra is egymeccses előnye van a 4-4-es Titans ellen. Elnézve a sorsolásukat és az eddigi tendenciákat, a Jaguars kétszer, illetve hazai pályán a Chargers-Bengals duó egyike. Ám, hogy idegenben mit kezdenek a Packers-Raiders páros, vagy akár a Titans-Colts ellen? Jelenleg a Titans stabilabb és biztosabb opciónak tűnik a csoport megnyerésére. A Lions szempontjából sincs veszve minden, hisz a Cardinals kikapott, az Eagles (?), a Packers és a Giants csak egy, míg a Redskins egy fél meccs előnyben van hozzájuk képest. A Giantsszel és a Packersszel még ráadásul játszik is a csapat, tehát van esély az egalizálásra és/vagy előnyszerzésre, bár ebben azért csak a legoptimistábbak bízhatnak.

 

Seattle Seahawks@New Orleans Saint 22-25

A Seahawks offense mélyponton van, a Saints pedig kezd feltámadni. A hétórás sáv szerintem legizgalmasabb meccse volt ez.

 

Oda lett Wilson MVP formája, ezzel meghalt az offense

 

Wilson idén hét meccsen 5 TD-t és 2 INT-t osztott ki. Az utóbbi három mérkőzésen ez 0 TD és 1 INT. Ez a teljesítmény tőle egy Falcons elleni nagyon véleményes győzelmet, egy Cardinals elleni 6-6os döntetlent és egy teljesen megérdemelt Saints elleni vereséget eredményezett. Ráadásul valaminek a futójáték sem nagyon akart működni, aminek leginkább Wilson kisebb sérülése lehet az oka, hisz egyrészt most nem olyan fürge, másrészt pedig vigyázni kell rá. Ez viszont azt jelenti, hogy nincs benne a játékában a nagy megiramodás, kivették az offense legütősebb elemét. Wilson idén 1,8 yardos átlaggal fut, pedig az utóbbi négy évben a legrosszabb aránya is 5,2 yard volt. Ráadásul csak 25 futása volt idén, ami azt jelenti, hogy szezon végére ilyen ütemben 55 kísérlete lesz: az eddigi legkevesebb futókísérlete 94 volt még újonc évében. De nem csak itt van baj: a védelem hiába szerzett egy fumble recovery TD-t, két sacket és állította meg a félelmetesen jó formában lévő Saints offense-t, összességében módszeresen tökön szúrta magát a rengeteg benyelt büntetéssel (összesen 11-2-re nyert ebben a kategóriában a Seattle).

Brees nagyon elit

 

A Saints offense 28 first downt ért el a Seahawks 15-jével szemben, ráadásul ebből 17-et Brees passzolt. A mérlege egyébként 265 yard, valamint egy passzolt és egy futott TD volt, hibátlan játékkal megfűszerezve. Mark Ingram a fumble-je után nem sok szerepet kapott, a helyét átvevő Tim Hightower hosszú idő óta először tudott 100+ futott yardot elérni a Seahawks ellen, ez a kiegyensúlyozottság, illetve a rengeteg Hawks büntetés kellett ahhoz, hogy a Saints offense 36 percet lehessen a pályán. Nagyon jó volt az óra menedzselése, remekül kontrollálták a mérkőzést annak ellenére, hogy sokáig nem ők vezettek. A szezon talán legjobb játékát hozta a Saints. Persze a védelemnek is jár a dicséret, hisz a végén megfogták Wilsont, de összességében szerintem inkább a Seahawks offense volt önmagához képest is nagyon gyenge, a védelem semmi extrát nem nyújtott.

 

11986008_g

 

A Seahawksnak jól jött a Cardinals veresége, a brutálisan nehéz sorsolásuk ellenére is simán nekik áll a csoport még így is. Viszont a következő három mérkőzés, a Bills-Patriots-Eagles elleni sorozat vízválasztó lehet, hisz két elit védelemmel és egy elit offense-szel találkoznak. Bár csak a Patriots ellen nem ők az esélyesek, azért még meg lehet égni. A Saints következő ellenfele a 49ers lesz, majd jön a Broncos és a Panthers, tehát nekik is mondhatni vízválasztó lesz a következő három forduló. Csakhogy tőlük még mindig messze van a csoportgyőzelem, de reménykedni és matekozni azért lehet. Idén a 9-7 simán elég lehet.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!