Connect with us

Minden ami NFL

Bombaüzletek november elseje előtt

November elsejével bezár a bazár, nem lehet több cserét lebonyolítani a szezon végéig. Ez mindig izgalmas időszak, tavaly például ekkor szerezte meg Vernon Davis tight endet a Denver Broncos. Igaz, nagy nevek ritkán váltanak ilyenkor csapatot, de hát az NFL-ben bármi megtörténhet. tizenhárom név, köztük Joe Haden, Jamaal Charles, Tony Romo, Teddy Bridgewater és a többiek.

 

espn_pod_dec16_35

 

Három részre osztottam a 13-as listát: trade-ek, amikre reális esély van, cserék, amik ésszerűek, illetve azok, amikre szinte semmi esély nincs, de azért hatalmasat szólnának.

 

Akikre lehet számítani

 

Joe Thomas, OT, Cleveland Browns -> 2. kör (2017) Colts/Vikings/Giants/Seahawks

 

Joe Thomas a liga egyik, ha nem a legjobb baloldali tackle-je, a Browns legnagyobb értéke. Ezzel együtt szinte minden egyes alkalommal, legyen az draft, FA vagy bármi, elő kerül a neve az utóbbi időben. Már 31 éves, a 2018-as szezon végéig, azaz még két évig van szerződése, ez idő alatt 10-10 milliót keresni, viszont a Browns semmit nem veszítene az elcserélésével. Tehát az ő részükről érthető a biznisz.

 

Thomasszal kapcsolatban a legnagyobb kérdés a kora. Hosszú távra nyilván nem lehet vele tervezni, ez a két év pont az a kategória, amikor még képes elit teljesítményt nyújtani. Ez viszont csökkenti az értékét, ugyanis a 10 millió dolláros éves fizetése nem kevés, főleg egy Super Bowlra hajtó csapatnak. Olvastam olyat, hogy állítólag a Browns legalább két második kört kér érte, ez azonban nem reális, Chandler Jonesért, aki fiatalabb és a posztján szintén meghatározó, csak egy második körbe került a Cardinalsnak (plusz apró).

 

Ha most cserélnék el, akkor kb. 4-4,5 milliót foglalna az idei sapkából. A Vikingsnek nagyon kellene, de nekik nincs helyük a sapka alatt, és a jövő évi első kört már odaadták Bradfordért. A Seahawksnak viszont már igen, a Giants és a Colts pedig nevetve be tudná szuszakolni. Wilsonnak nagyon kellene a kicsit jobb fal, a Giantsnél az a legnagyobb hiányposzt, szerintem azonban a Colts fogja meglépni. Ha idén nem lesz rájátszás, fejek fognak hullani Indianapolisban, Ryan Grigson GM-nek ez most vagy soha.

 

Joe Staley, OT, San Francisco 49ers -> 1. kör (2017) Colts/Cardinals/Seahawks/Giants VAGY 2. kör (2017) Minnesota Vikings / Teddy Bridgewater + 4. kör (2017)

 

Igazából másolhatnám mindazt, amit fentebb írtam. Stanley a 49ers legjobb és legértékesebb támadója, 32 éves, nem a jövő, viszont érték. Ugyanis a 2019-es szezon végéig van szerződése és idén csak 2,7 millióba kerülne idén (ami azért már a Vikingsnak is beleférhet kis könyvelési trükközéssel), illetve hosszabb távon is fele annyiba fájna, mint Joe Thomas.

 

5837118

 

A kérők is a szokásosak, annyi különbséggel, hogy egy első kört szerintem sem a Colts, sem pedig a Giants nem áldozna be egy 32 éves játékosért, a Cardinalsnak és a Seahawksnak pedig, még ha felajánlanák is, akkor sem adná a Frisco. Így hát maradt a Vikings.

 

Nekik ugyebár első körük nincs, viszont most állt össze náluk minden, bár meglepődnék, ha a 2017-es első és második körről is lemondanának. Viszont ott van Sam Bradford, aki egészen jól elboldogul az offense-ben, mellette pedig ott van Teddy Bridgewater, aki megsérült, és ki tudja, mikor térhet vissza. Persze még mindig valószínűbb a második kör, mint az imádott franchise QB, de elnézve a rizikófaktort vele kapcsolatban, szerintem egy érdekes tárgyalóalap lenni.

 

Torrey Smith, WR, San Francisco 49ers -> 3. kör (2017) Philadelphia Eagles

 

A harmadik kör szerintem túlzás lenne, de még ár/érték arányban korrekt, hisz négy évig van szerződése az ideivel együtt, az átlag 8 millió dolláros fizetése pedig vállalható. Az Eaglesnek kell egy jó mélységi célpont, meg úgy általában csak Jordan Matthews vállalható elkapó a csapatban. A 49ersnek pedig nem jött be Smith, idén hét meccsen 13 elkapást, 199 yardot és két TD-t termelt, ráadásul tavaly is csak 663 yard és 4 TD jött össze 16 mérkőzésen. Az Eaglesnek reális esélye van a rájátszásra, pickjük amúgy is van, be kell vállalni.

 

Amit ésszerű lenne meghúzni

 

Joe Haden, CB, Cleveland Browns -> 1. kör (2017) Carolina Panthers

 

Nem tudom, hogy a Panthers mennyire engedte el a szezont, viszont ha akarnák menteni a menthetőt és rendbe tennék a védelmet, akkor Hadent érdemes lenne megpróbálni:

 

– Egy elit corner, a Browns pedig mindenkit hajlandó lenne eladni.

– Még csak 27 éves és a 2019-es szezon végéig, azaz még ezen kívül három évig van érvényes szerződése.

– Idén csak 1,6 milliót keresne, a következő években pedig 10 milliót, ami elég baráti egy top5 közeli cornertől. Ráadásul hozzá hasonló kaliberű játékost aligha találnának a drafton.

 

cleveland-browns-joe-haden-nfl

 

A Brownsnak is megérné a csere, hisz most úgy is újjá építenek és lehet csereberélni a sok első kört. Ráadásul a Panthers pedig jó eséllyel top15 környékén húzna így is, tehát egy elég magas első körös picket szerezhetnének.

 

Sheldon Richardson, DE, New York Jets -> 2. kör Chicago Bears VAGY Trevor Siemian + 4. kör (2017) Denver Broncos

 

Korábban ugyanezt írtam, csak Mo Wilkersonnal kapcsolatban. A Jetsben jelenleg van három klasszis 3-4-es end, akik nem férnek egymástól a pályán, pedig muszáj őket a pályán tartani. Mivel Leonard Williams olcsó, Mo Wilkerson meg most kapott szerződést, így Sheldon Richardson a harmadik kerék.

 

A játékos értékét növeli, hogy idén durván egy millióba, jövőre pedig csak 8,5 millióba kerülne, viszont csökkenti, hogy pályán kívüli balhéi miatt többször is eltiltották. Ettől függetlenül a Bearsbe nagyon jó fit, adná magát a Dolog, csakhogy ilyen kaliberű cseréket ilyenkor csak a contender csapatok csinálnak, a Bears pedig jelenleg azon gondolkodik, melyik irányítót húzza ki a top3-ban.

 

Ellenben a Broncos offense kicsit megzuhant és Paxton Lynch nem volt sokkal rosszabb, mint Siemian (az egy 4 TD-s meccsét leszámítva, középszer game manager), meg hát ő a jövő. Viszont a Broncos védőfal elég gyengén muzsikál idén, egy Richardson féle vadállattal ez a védelem bőven a tavalyi formáját hozhatná. A Jetsnek pedig lenne egy értelmes alternatívája Fitzpatrick mellett/helyett, illetve jövőre sem kellene aggódni a QB-kérdés miatt, hisz Hackenbergnek még nem egy év kell, hogy pályára lehessen engedni.

 

Alshon Jeffery, WR, Chicago Bears -> 2. kör (2017) Buffalo Bills

 

Rex Ryanék megint elbuktak egy kötelező mérkőzést, így megint messze a rájátszás. Ami viszont ha nincs meg, akkor ő is repül. A csapatnak idén mindenképp villantania kell, az anyagi lehetőségeik pedig nincsenek olyan jók, hogy bevállalhassák Jefferyt. Ehhez például ki kellene vágni Reggie Busht és egy két fölösleges, de viszonylag sokat kereső játékost. Azonban a Bills passzjátéka Watkins nélkül harmatos és ez a 2. kör nagyon nagy ár lenne egy franchise tag alatt játszó játékosért, de hát a kényszer és az inogó pad nagy úr. A Bearsnek pedig jól jön az extra pick, mert ha eddig nem akartak nagy pénzt adni Jefferynek, ezután sem fognak: ugyanis idén is jól játszik, nem fog 13-15 millánál kevesebbet kérni.

 

bears-lions-football-alshon-jeffery-darius-slay_pg_600

 

Kawann Short, DT, Carolina Panthers -> 1. kör (2017) Oakland Raiders

 

RG Trai Turner, LG Andrew Norwell és DE Kony Ealy – három játékos, akik miatt törheti a fejét a csapat, ráadásul defensive tackle posztra húztak most első körben a drafton. Short egy remek játékos, de a Panthersnek hosszú távon nincs rá nagy szüksége, ha megpróbálnák megtartani, vagy úgy járnának, mint Josh Normannel, vagy úgy, mint a Jets a Wilkerson-Williams-Richardson hármassal.

 

A cserét nehezíti (legalábbis az első körös mivoltát), hogy Shortnak csak az idei szezonra van szerződése, így hiába kerülne csak 500 ezer dollárba, jövőre szerződést és nagy pénzt kellene neki adni. Mondjuk ez a Raidersnek pont nem akadály, ráadásul egy közel elit 27 éves játékossal lennének gazdagabbak. Arról nem is beszélve, hogy a liga egyik leggyengébb védelmébe nagyon elférne, hisz középen talán a leggyengébb a csapat, ami a többiek játékára is kihat.

 

Cameron Wake, DE, Miami Dolphins -> 3. kör (2017) Dallas Cowboys/Atlanta Falcons

 

A Dolphins egymás után megverte a Steelerst és a Billst, ami nem rossz, bár még így is nagyon nagy a hátrányuk. A 34 éves Cameron Wake pedig a védelem motorja, kapitánya, szíve és lelke, viszont már csak 2017-re van érvényes szerződése és a csapat pedig nem áll valami jól anyagilag. Egy harmadik kör érte ajándék lenne, meglepő lenne, ha ennyiért nem adnák oda valakinek.

 

A potenciális kérők között a Cowboys és a Falcons lehetne, akiknél pass rush nem nagyon van (Atlantában éledezik). Egy Wake szintű játékos nagyon elférne a védőfalban, ráadásul az idén megmaradt 3,5 millió dolláros fizetése még bele is férne mindkét csapat sapkájába. Negatív Wake-kel kapcsolatban, hogy jövőre is van 3 millió garantáltja, tehát olyan simán nem lehetne elküldeni, de érdemes lenne beruházni rá.

 

Brandon Marshall, WR, New York Jets -> 2. kör (2017) Kansas City Chiefs

 

A Chiefsbe nagyon kellene egy Marshallhoz hasonló elkapó. Még a második kört is megérné, az idei 4,5 milliója beférne a sapkába, de a Chiefs jövőre már most mínuszban van, nem tarthatnák meg. Emiatt a második kör talán erős, de hát végül is a csoportgyőzelem és a Super Bowl lenne a cél, arra pedig áldozni kell. Egy harmadik vagy negyedik körért szerintem simán menne, de a 2. kör sem lepne nagyon meg.

 

Cserék, amikre szinte semmi esély

 

Tony Romo, QB, Dallas Cowboys -> 2. kör (2017) + 2. kör (2018) Los Angeles Rams

 

Amikor én összeraktam a saját cseréimet, figyelembe vettem az értelmesebb pletykákat, a csapatok hiányposztjait és fizetési sapkáját. Aki ezt a cserét kitalálta, az nem volt magánál.

 

hi-res-b15733452b571a5b2bb69364d4744a88_crop_north

 

A Rams most adott oda egy rakás első körös picket Jared Goffért, aki még pályára sem lépett, biztos nem fognak odaadni két második körös picket még egy irányítóért, aki ráadásul két éve nem egészséges. Ráadásul Romo után 31 millió dollárnyi halott pénzt kellene benyelnie a Cowboysnak, amit biztos, hogy nem tennének meg olyan szívesen. Ezen kívül bele sem férne a Rams fizetési sapkájába, nem hogy a jövőben, de még idén sem.

 

Jamaal Charles, RB, Kansas City Chiefs -> 2. kör (2017) New England Patriots/Green Bay Packers

 

Charles idén durván 2,5 millió dollárt foglalna el az új csapatában, ami azért egy egész baráti ár, ráadásul a Patriotsnak és a Packersnek is simán belefér. A Chiefsnek nincs rá szüksége, 29 éves, sokat keres, két év múlva amúgy is lejár a szerződése, Spancer Ware pedig viszi a hátán a csapatot.

 

Személy szerint imádnám ezt a cserét és rengeteg benne a potenciál, de egy második kör azért elég túlzás. Már nem azért, mert egy egészséges Charles nem érdemelné meg, főleg egy Packers vagy Patriots támadósorban, egyszerűen pont a Patriots és a Packers az a két csapat, akik a legkevésbé sem szeretnek ilyen cseréket véghez vinni. Belichick nem adna egy második kört egy olyan játékosért, aki jövőre 7 milliót keresne, főleg, hogy amúgy is a Patriots messze a legnagyobb esélyese a Super Bowlnak. A Packers pedig idén már igazolt az FA-ról, és Knile Davis révén szerzett már futót a Chiefstől, ezzel ellőve egy évtizedes kvótát, ráadásul ők nagyon is szeretnek draftolni. Szép lenne, de erre tényleg csak Hollywoodban van esély.

 

Jay Cutler, QB, Chicago Bears -> 2-3. kör (2017) New York Jets

 

Cutlernek a 2020-as szezon végéig van élő szerződése, de csak ez szól mellette. Amúgy ezt a trade lehetőséget nagyon sok helyen olvastam, bizonyára a Bearsesek terjesztik, hátha összejönne. Nem fog. Cutler egyrészt idén még olyan 8 milliójába kerülne az új csapatának, a következő években pedig 14-20 millió között mozogna. A Jetsnek eközben van már egy Cutler-szerű irányítója, valamint kemény 1,2 millió dollárja a sapka alatt. Pénzügyileg és szakmailag is teljesen kivitelezhetetlen.

 

Frank Gore, RB, Indianapolis Colts -> 4. kör (2017) Green Bay Packers

 

Megint egy fura ötlet, Gore jól muzsikál a Coltsnál, akik szeretnének idén rájátszásba jutni. Értem én, hogy nincs futó Green Bayben, de hogy egy 33 éves, egykor sztárfutót is szóba hoznak velük, az azért vicces.

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!