Connect with us

Minden ami NFL

Tanulj a Jets hibájából, draftolj jobban!

A jelenlegi Jetsszel nagyon sok minden nincs rendben. Probléma van az edzői stábbal is, nem jó a time management, a védelemhez értő Todd Bowles alatt a defense tagjai sokszor rosszul állnak fel és nagy játékokat engedélyeznek. Pass rush nincs, pedig sokat fektettek a front7-be, főleg a védőfalba. A támadóoldalon se sokkal jobb a helyzet, Fitzpatricknek a tavalyi valóban csak egy kiugró év volt, a fal sem tudja megvédeni. A fizetési sapka sincs rendjén, alig van pénzük már jövőre is, több nagyobb név kivágása is várható, pedig sok pénzt fektettek különböző játékosokba, mint például a már tavaly is visszaesés és lassulás jeleit mutató Revisbe. A legnagyobb problémát én azonban a folyamatosan elfuserált draftokban látom, egyszerűen nincs egy fiatal magja a csapatnak, akikre lehetne építeni.

 

Vizsgáljuk meg a draftjaikat 2008-ig visszamenően és nézzük csak az első három körét a játékosbörzének.

 

2008: Vernon Gholston (DE, 1/6), Dustin Keller (TE, 1/30)

2009: Mark Sanchez (QB, 1/5), Shonn Greene (RB, 3/65)

2010: Kyle Wilson (DB, 1/29), Vlad Ducasse (OT, 2/61)

2011: Muhammad Wilkerson (DE, 1/30), Kenrick Ellis (DT, 3/94)

2012: Quinton Coples (DE, 1/16), Stephen Hill (WR, 2/43), Demario Davis (LB, 3/77)

2013: Dee Milliner (CB, 1/9), Sheldon Richardson (DE, 1/13), Geno Smith (QB, 2/39), Brian Winters (OG, 3/72)

2014: Calvin Pryor (S, 1/18), Jace Amaro (TE, 2/49), Dexter McDougle (DB, 3/80)

2015: Leonard Williams (DE, 1/6), Devin Smith (WR, 2/37), Lorenzo Mauldin (OLB, 3/82)

2016: Darron Lee (LB, 1/20), Christian Hackenberg (QB, 2/51), Jordan Jenkins (OLB, 3/83)

 

Mit tudunk ebből leszűrni?

 

Leginkább azt, hogy borzasztóan draftolnak, úgy tűnik rossz a játékosmegfigyelési rendszerük, mással nehezen magyarázható, hogy ennyi éven keresztül ennyire mellé lőnek.

 

6db7d1f7b5603e3cd76150e03bb5bb56

 

Konkrétan egy poszthoz van jó szemük, hiszen kis túlzással az egyedüli három értékelhető választottjuk DE poszton játszik. Wilkerson, Richardson és Williams is remek játékosok, azonban talán nem a legjobb stratégia felhalmozni egy pozícióba nagy tehetségeket, akiknek ráadásul nagyjából hasonló a skill setje is. Jelenleg issza is ennek a levét a Jets, hiszen próbálják mindhármukat a pályán tartani, ami ahhoz vezetett, hogy Richardson a maga 133 kilójával kétpontos állásból induló pass rusher linebackert játszik nagyon sok esetben. Mondanom sem kell, ez nem épp ideális, vissza is esett a teljesítménye.

 

Az már a front office hibája, hogy a támadóoldalt szinte teljesen figyelmen kívül hagyják. A legutóbbi 8 (!) első körös választásuk védőre lőtték el és az utóbbi 12-ből 10-et ugyanígy. A kivétel a tight end Dustin Keller (2008) és az irányító Mark Sanchez (2009), ők sem váltották meg a világot, sőt. A második-harmadik körben próbálkoznak támadókkal, de egyikről sem mondható el, hogy kifejezetten bevált volna.

 

Shonn Greene kiegészítő szerepet látott el mindig is futóként. Vlad Ducasse 5 kezdő mérkőzéssel rendelkezett 4 éves New York-i pályafutása alatt és egyiken sem eredeti posztján. Stephen Hill két évet töltött mindössze a ligában, 600 elkapott yardot szorgoskodott össze. Brian Winters sikeres picknek mondható, karrierje nagyobb részében kezdett a csapatnál, de az NFL-ben a legtöbb kezdő guard a 3. kör környékén kerül a csapatokhoz, így ez sem mondható egy hatalmas teljesítménynek a Jets részéről. Geno Smith-t talán nem kell bemutatni senkinek, Jace Amaro is egy egészséges évet tudott lehúzni a Jetsnél, most a Titans tagja. A tavalyi második körös speedster Devin Smith 3 kezdő – és összesen 10 – mérkőzésén 115 elkapott yardnál tart, jelenleg sérült. És akkor ott van Hackenberg, akit kihúzása pillanatában a draft leghülyébb döntésének tituláltam. Egy pocsék, rendkívül pontatlan irányító, 6-7. körben tudtam elképzelni, de csak ha valaki nagyon bízik abban, hogy prototípus felépítése miatt kihozhat belőle bármit is.

 

hack-wr-screen-miss

 

Hogyan tovább?

 

A legideálisabb az lenne, ha cserepartnert tudnának találni a veteránjaiknak a következő két hétben és draftcetliket tudnának szeretni, csak az NFL-ben a trade deadline (november 1) nem olyan forgalmas időpont, nagyon ritkák a komolyabb cserék.

 

A Jetsnél azt kell felmérni, mit akarnak kezdeni a jövő évi rosterrel. Rengeteg olyan öregebb játékosuk van, akik nagy szerződéssel rendelkeznek, a kivágásukon, fizetéscsökkentésükön lehetne spórolni bőven és ezt a pénzt jobban befektetni. Dönteniük kell Darrelle Revisről, Ryan Cladyről, Nick Mangoldról, Eric Deckerről, Brandon Marshallról, David Harrisről. Ők lehetnek potenciális cserealapok most, illetve áldozatok a következő ligaév kezdetén. Ha bármelyikükről úgy gondolják, nem lesz jövőre a keretben, akkor meg kell próbálni valami ellenértéket kapni érte, természetesen draft cetli formájában. Ha ez nem sikerül és drasztikusan gondolkodunk, mindegyikük kivágásával $40 millió szabadítható fel jövőre kevesebb, mint $10 millió halott pénzt keletkezése mellett.

 

Aug 11, 2016; East Rutherford, NJ, USA; New York Jets cornerback Darrelle Revis (24) and wide receiver Devin Smith (19) and quarterback Ryan Fitzpatrick (14) before the preseason game against the Jacksonville Jaguars at MetLife Stadium. The Jets won, 17-13. Mandatory Credit: Vincent Carchietta-USA TODAY Sports

 

A Jets egy nagy újjáépítési projekt megint / még mindig. Nincs irányítójuk. A faluk öreg, ahogy az elkapók is és a futók is. A linebacker sorban és a secondaryben 1-1 tehetséges fiatalon kívül nincs más. A csapatnak valahogy pótolnia kellene az öregeket tehetséges fiatalokkal. Ehhez pedig először is jól kéne draftolni, hiszen nagyon nehéz úgy csapatot építeni, hogyha Mark Sanchezre, Dee Millinerre, Geno Smith-re, Quinton Coplesre vagy Jace Amaróra kell hagyatkoznod.

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!