Connect with us

NCAA

NCAA College Football – Week 10

Repül az idő, hiszen a tizedik fordulóhoz érkezett az egyetemi foci 2016-os évada és már alig van hátra ennek a nagyszerű és fordulatos idénynek az alapszakaszából. A héten jött ki az első College Football Playoff Ranking, mely tartogatott némi meglepetést, hiszen a Texas A&M a veresége ellenére is megelőzött veretlen csapatokat. De könnyen felrázódhat ez a kvartett, hiszen valamennyi nagy csapat csatába vonul a héten, hogy tovább harcoljon a végső cél érdekében. Lássuk, mi melyik mérkőzések nézzük majd kitüntetett figyelemmel!

 

collegeszéles

 

Mississippi State Bulldogs vs #4 Texas A&M Aggies – november 5., 17:00 (magyar idő szerint)

 

A Texas A&M nem kis meglepetésre került be az első College Football Playoff Ranking első négy csapatába, de ha jobban belegondolunk, még az Alabama elleni vereséggel is top contendernek számítanak a konferencián belül aratott győzelmeiknek köszönhetően. Most pedig egy újabb ilyen ellenféllel kell farkasszemet nézniük, akik bár 3-5-ös mérlegükkel nem számítanak kifejezetten nagy veszélynek, de megmutatták több alkalommal is, hogy képesek szoros meccset játszani a náluk erősebb csapatok ellen is. Izgalmas és látványos mérkőzésre számíthatunk, ahol mindkét offense villogni fog, de a párharcot a védelmek dönthetik el, ahol bizony az Aggiesnél van az előny.

 

Egy érdekes matchup: Nick Fitzgerald (QB, #7) vs Myles Garrett (DE, #15). Fitzgerald nem másnak, mint Dak Prescottnak az örökségét vette át és már az első szezonjában, amikor kezdőként számolnak vele, igen szép teljesítményt igyekszik hozni. Mind levegőben, mind pedig földön hihetetlenül veszélyes, nehéz kordában tartani, még nagyobb alkata (6’5, 230) ellenére is. Az igazi erőpróba viszont most jött el számára, amikor a potenciális 1/1-es ellen kell nyugodtan dolgozni a zsebben vagy ha az nem tetszik, kimozogni és lábon megoldani a helyzetet. Nos, ez Garrett ellen koránt sem lesz sétagalopp, eddig egyik irányítónak sem hagyta meg azt az örömöt, hogy fickándozzon, és nem a fiatal Fitzgeralddal fog először kivételezni.

 

Egy név, akire figyeljünk: Justin Evans (S, #14). Már múlt héten is elővettünk egy olyan safetyt – Budda Baker személyében -, aki jó eséllyel pályázik arra, hogy a 2017-es NFL Drafton magasan keljen el, ez Evensszel sincs másképp. Az évekkel ezelőtt horribilisan sok yardot benyelő Aggies defense mára jókorát változott, és nem egy elit tehetség nevét vélhetjük felfedezni benne. A hátsó alakzat legkiemelkedőbb játékosa a végzős évét töltő safety, és nem is csoda, hogy így emlegetjük, hiszen a játék szinte minden fázisában kiemelkedő tud nyújtani, egyaránt jó futás ellen és coverage-ben is. Nagyon jól képes fellépni a futás ellen, melynek köszönhetően már 55 szerelés összejött neki idén, de szerzett 4 interceptiont is, valamint 5 leütött labdával is büszkélkedhet. És nem csak a számai és a pályán nyújtott teljesítménye szerethető, hanem alkatra is rendben van (6’1, 200), tehát fog még elég szeretetet kapni a draftig.

 

justinevans

 

 

#2 Clemson Tigers vs Syracuse Orange – november 5., 20:30 (magyar idő szerint)

 

A 8-0-ás mérleggel álló Clemson megkapta a kellő szeretet és tiszteletet a CFB Playoff bizottságától azzal, hogy a második helyre rangsorolták őket, ezt már csak meg kell hálálni. Az eddig 4-4-es mutatót magáénak tudó Syracuse lehet a Tigrisek következő áldozata a bajnoki menetelésben, és bár idén már megverték a jóval erősebb és esélyesebb Virginia Tech Hokies csapatát, a Clemson azért más szint. Kevés esélye van a meglepetésnek, főleg a Tigers otthonában, így mi is azt várjuk, hogy Deshaun Watson győzelemre vezesse a hazaiakat.

 

Egy érdekes matchup: Cordrea Tankersley (CB, #25) vs Amba Etta-Tawo (WR, #7). Tankerley-nek újabb szép feladat jutott, ezúttal az egyik legjobb végzős receivert kellene levennie a pályáról. A Tigers cornerbackjéről tudjuk, hogy a legjobb defensive backek között tartják számon és ennek megfelelően nem is nagyon veszi célba egyik irányító sem, de ha mégis felé dobják a labdát, az nagy valószínűséggel incomplete passz lesz. Ezt a védekezést kell majd leküzdenie a fura nevű Narancsos elkapónak, aki a szezonban már 1074 elkapott yarddal és 7 TD-vel büszkélkedhet, de nem csak a számai kiválóak, hanem az is, ahogy képes a labdát megjátszani, az elkapásért küzdeni. A Syracuse-nak lételeme, hogy Etta-Tawo felé passzoljon, mert így mozog leghatékonyabban az offense, de ehhez lesz pár szava Tankersley-nek is. Talán a hétvége legizgalmasabb párharcát láthatjuk kettejük között.

 

Egy név, akire figyeljünk: Carlos Watkins (DT, #94). Watkins a clemsoni védelem egyik legrutinosabb tagja és egyben egyik legnagyobb vezére is az eddig 31 sacket jegyző védelemnek. A senior defensive tackle sztorija nagyon érdekes, mert 2013-ban egy autóbaleset során a szeme láttára hunyt el unokatestvére, míg Watkins lábát nem érezve, magatehetetlenül feküdt az összetört autóban. Hosszú és nehéz út vezetett a visszatéréshez, hiszen felmerült az is, hogy annyira súlyos lábsérülést szenvedett, hogy amputálni kell mindkét lábát, de szerencsére sikeresen tudták rehabilitálni. A baleset után két évvel pedig már a veretlen Tigers oszlopos tagjaként interception return TD-t is szerzett és menetelt a bajnoki döntőbe, ezzel újabb csodatörténetet írva. 2016-ra már a profivá válás lett célkeresztbe véve, mely össze is jöhet neki, ha növelni tudja a “csapásszámát” és kihúzza egészségesen a draftig. A futás ellen kifejezetten hatékonyan tud dolgozni, nagyon jó run defendernek számít, azonban atletikusságát nem tudja pass rushban jól használni. Ha valaminek, akkor ennek fejlődnie kell még, hogy a profik között is valamennyi downnál szerepet kaphasson a pályán.

 

Clemson defensive tackle Carlos Watkins (94) returns an interception against Appalachian State for a touchdown during the 2nd quarter Saturday, September 12, 2015 at Clemson's Memorial Stadium.

 

 

#13 LSU Tigers vs #1 Alabama Crimson Tide – november 6., 01:00 (magyar idő szerint)

 

Kevés izgalmasabb meccset tudunk elképzelni, mint az első kiemelt Alabama (8-0) és a rájuk mindig veszélyes LSU (5-2) párharca. Mindkét csapat telítve van elit tehetségnek számító játékosokkal, tehát aki éberen figyel, annak nem lesz ismeretlen az a tucatnyi név, aki az NFL-ben idővel feltűnik majd. Kettejük utolsó négy randevújáról az Alabama tért haza győzelemmel, tehát kétszer is sikerült Baton Rouge-ban diadalt aratniuk, így nem kis bosszúvágy fűti a Leonard Fournette vezette louisianai alakulatot. Kőkemény párharcoknak leszünk majd szemtanúi az egyetemi foci egyik legnagyobb rivalizálásának 81. felvonásában.

 

Egy érdekes matchup: Leonard Fournette (RB, #7) vs Jonathan Allen (DE, #93). Tavaly az Alabama vetett véget Fournette Heisman-reményeinek, és bár idén közel sem ő a top favorit, de most sem számíthat kellemesebb fogadtatásra a Crimson Tide védőitől. Fournette a #1 running back prospect idén, míg Jon Allen a legjobb belső falember, aki a draftra érkezni fog, így teljes biztossággal állíthatjuk, hogy jövőre is csodálni fogjuk játékukat. De ne szaladjunk ennyire előre, hiszen ez a meccs is fog számos izgalmas percet hozni kettejük csatározásából. Fournette-nek nem lesz egyszerű dolga, ha Allen oldalán akar futni, meglátjuk, mit tud majd kihozni belőle.

 

Egy név, akire figyeljünk: Jamal Adams (S, #33). Folytatjuk az elit defensive backek bemutatását, és maradunk konferencián belül, Adamsnél. Szinte teljesen biztosra vehető, hogy jövőre az első körben fogják kihúzni a drafton, annyira kiváló safety-ről beszélünk, aki a legújabb terméke az LSU DB-gyárának. Ha az ember Tigers meccset néz, akkor lehetetlen nem észrevenni, amit Adams művel. Tökéletes ütemben és kőkeményen lép fel a futáshoz, de emellett nagyon jó labdaérzéke is van, igazi ballhawk, melyet a profik között nagyon meg tudnak becsülni az egyes edzői stábok. Most viszont igazi erőpróba vár a korábbi első körös választott, George Adams (NY Giants) fiára, hiszen az Alabama pont nem az a csapat, aki ellen belefér a lazázás. Ha valamikor, akkor most meg kell mutatnia, hogy nem véletlenül gondolják többen a legjobb safety prospectnek, és erre bőven meg is lesz a lehetősége, mondjuk O.J. Howard levédekezésénél. És ha már a profi karrier szóba került, sokan az új Eric Berry-t vélik benne felfedezni.

 

jamaladams

 

 

#6 Ohio State Buckeyes vs #10 Nebraska Cornhuskers – november 6., 1:00 (magyar idő szerint)

 

Két top10-es kiemelt párharca mindig ínyenc csemegének számít, főleg akkor, ha egy konferenciából érkeznek. Mindkét alakulat egy vereséggel áll, de mindkettejüknek megvan még az esélye a playoffba kerülésre, ha mindegyik hátralévő meccsüket hozzák, és némi szerencséjük is adódik. Azonban egyikőjük ma elbúcsúzhat végleg álmaitól, és nem kevés eséllyel ez a Nebraska lesz, hiszen jóval erősebb csapat az Ohio State, ahol a védelem tökéletesen működik és a támadók is el-elkaristolgatnak. De ne sajnáljuk le előre a Cornhuskerst, mert bennük van a meglepetés, kérdés, ezt mennyire tudják magukból kihozni Colombusban.

 

Egy érdekes matchup: Nathan Gerry (S, #25) vs Curtis Samuel (RB/WR, #4). Az eredetileg safety, de linebackerként is használható Gerry csapata legjobb védője mind a futás, mind pedig a passz ellen, ezzel külön dimenziót képvisel az amúgy is erős Nebraska védelemben. Kelleni is fog tőle az extra a játék minden elemében, mert a Buckeyes legveszélyesebb támadója úgy ülteti hintába az ellenfél védőit, mint gyakorló apuka a kisfiát a játszótéren. A labdával a kezében mindig életveszélyes all around back eddig az egyetlen az egyetemi foci első osztályában, aki 500-500 elkapott és futott yarddal büszkélkedhet, így nem árt tartani tőle. Szükség lesz Gerry minden elemi ösztönére, ha meg akarja fogni az Ohio State üdvöskéjét.

 

Egy név, akire figyeljünk: Gareon Conley (CB, #8). Nem a leghálásabb feladat egy top10-es választott cipőjébe lépni és a nagy színpadon szerepelni viszonylag mérsékelt tapasztalattal, de Conley kiválóan oldotta meg ezt a feladatot, miután Eli Apple távozott a csapattól. Igazi első számú cornerbackké lépett fel és gyakorlatilag minden vele szembe jövő receivert képes volt eddig fedezni. Az ellenfél irányítóitól is megkapta a kellő tiszteletet, hiszen alig veszik célba azokat az elkapókat, akik rajta dolgoznak, de amikor felé megy a labda, azt is jól tudja megjátszani, leütni, melynek köszönhetően már hat leütött passznál jár. És nem csak igazi shutdown corner lett, hanem a csapat egyik legnagyobb vezére és hangadója is, aki minden playben hergeli a társait a jobb játék érdekében. Junior létére sokan azt várják, hogy jelentkezni fog a jövő évi játékosbörzére, és ha valóban megteszi, akkor magabiztosan várhatja a draft napját, hiszen tett annyit az asztalra, hogy már az első körben hallhassa a nevét.

 

gareon-conley

 

 

Érdemes még nézni:

 

#9 Auburn Tigers vs Vanderbilt Commodores – november 5., 17:00 (magyar idő szerint)

Northwestern Wildcats vs #8 Wisconsin Badgers – november 5., 17:00 (magyar idő szerint)

#3 Michigan Wolverines vs Maryland Terrapins – november 5., 20:30 (magyar idő szerint)

Arkansas Razorbacks vs #11 Florida Gators – november 5., 20:30 (magyar idő szerint)

California Golden Bears vs #5 Washington Huskies – november 6., 3:30 (magyar idő szerint)

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!