PODCAST      KERESŐ

Minden ami NFL
13

Sherman: A TNF egy fosfesztivál

“Fosfesztivál.”

 

Így vélekedik a csütörtök esti fociról Richard Sherman. Az NFL a biztonságról magyaráz, közben nem a játékosait, hanem a saját címerét védi – írja Sherman. A Seahawks cornere megmutatja saját szavaival, hogy mi a baj a TNF-fel, és, milyen egy játékos hete, ha vasárnap van a meccs.

 

Vasárnap

 

Meccsnap. Ezért élsz. Kimész, küzdesz, vérzel, a jobb napokon nyersz is. Ettől függetlenül, a tested szétverik. Hazamész, jegelsz, pihensz.

 

Hétfő

 

Mosott szar vagy, mindened fáj. Mindenkinek más, de valami mindig. Van, amikor annyira rossz, hogy az ágyból sem bírsz kikelni. De ki kell, mert menni kell a stadionba filmet nézni a következő ellenfélről. Az edzők kicsit segítenek a tejsavat eloszlatni, a szezon vége felé pedig rutinszerűen bedobsz egy MR-vizsgálatot is, hogy a sérüléseid rosszabbodtak-e.

 

Kedd

 

Pihenőnap. Hidegzuhany, forrózuhany, úszás – valami könnyed, hogy átmozgasd magad. A mikrosérüléseid hegeit is fel kell szakítanod, egy masszázs jó erre.

 

Szerda

 

Még mindig szarul vagy, de meló van. Sisakban és vállasban vagy, ütközöl, közben még mindig új zúzódásokat fedezel fel a testeden a múlt hétről.

 

Csütörtök

 

Laza edzés, csak egy szál mezben. Gyakorolsz, futsz, az izomláz kezd elmúlni. A tested viszont még mindig nem készült fel egy újabb meccsre.

 

Péntek

 

Megint könnyű nap. Egész jól érzed magad, kezdesz fickósodni. Kevesebb elméleti rész van, helyette többet lazíthatsz.

 

Szombat

 

Minden hengert felpörgetsz. Készen állsz. Ha most kezdődne a meccs, már játszhatnál. Ha még sérült vagy, az azért szar. De itt mindenki sérült, mindig. Le kell nyelni.

 

usatsi_90751381

 

Ha viszont csütörtökön játszol, az kicsit borítja a dolgokat.

 

Vasárnap

 

Meccsnap. Ezért élsz.

 

Hétfő

 

Mosott szar vagy, mindened fáj.

 

Kedd

 

“Héló, hová tűnt a pihenőnapom?” – kérdezed magadtól. Az NFL elvette, keddből szerda lett. Masszázs és fürdő helyett kontaktos edzés.

 

Szerda

 

Könnyű edzés, közben még mindig új zúzódásokat fedezel fel a testeden a múlt hétről.

 

Csütörtök

 

Meccsnap. Ezért élsz. De a tested még nincs rendben. Te még mindig beleadnál mindent, de a tested nem képes rá.

 

Ezért ilyen szörnyű a TNF-meccsek minősége. Ezért esik a nézettség. Hatalmas pontkülönbség, gyenge játék – és ez nem a játékosok hibája. A szervezetük nincs készen a játékra. Nem véletlen, hogy a Cowboys-Vikings meccs a szezon eddigi legjobb TNF-je volt. Miért? Mert egy hetük volt pihenni.

 

A TNF az NFL újabb képmutatása. A liga folytat egy olyan gyakorlatot, amivel veszélyezteti a játékosokat és lenyomja a teljesítményt a pályán, de amíg csilingel a pénz a kasszában, szarik rá. Az NFL egy üzlet. Amíg a szurkolók odakapcsolnak, amíg a hirdetők hirdetnek, a TNF marad. Nem tudom, mi a megoldás, talán egy előszezon-meccs árán lehetne még egy pihenőhét a csapatoknak, ami a csütörtöki meccsük előtt lenne. (Vagy az egész előszezont töröljük el, de ez más tészta.)

 

Ez van akkor, ha olyan öltönyös csávók diktálják az iramot, akik soha egy percet nem játszottak ilyen szinten. Szeretném, ha Goodell beöltözne egy esti meccsre, Green Bayben, a fagyott tundrán – aztán meglátjuk, mikor ér be hétfőn reggel az irodába, tudva, hogy csütörtökön újra játszani kell. Akkor talán megértené…

 

 

A legviccesebb az NFL reklámja, amit a TNF-ről nyomat. Azt mondják, “bármi megtörténhet”, és mutatnak pár történelmi meccset csütörtökről. Tudjátok mi történt még csütörtökön? JJ Watt befejezte a szezonját, mikor rásérült a gerincsérülésére. Nem ismerem a sérülése részleteit, de az előszezont kihagyta, aztán játszott az alapszakaszban, majd pont egy rövid héten fejezte be az évét az NFL egyik legnagyobb neve.

 

Lehet, hogy vasárnap is lesérült volna, és nem ezen múlt. De azért csak agyalsz rajta egy sort.

 

Remélem nem hiszitek, hogy csak rinyálok. Minden, a hétfői fájdalmak, az MR, a TNF – a foci része. A játék megadta nekem, hogy éljem az álmaimat. Tudjuk, mire iratkoztunk fel, és minden hátrányával együtt megadta nekem a lehetőséget, hogy korábban elképzelhetetlen módon törődjek a családommal és a közösségemmel. Hálás vagyok mindenért, áldottnak érzem magam. Megértem a veszélyeket, mindannyian megértjük.

 

Én csak azt nem értem, miért hivatkozik a liga az óvintézkedésekre, hogy azután beküldje a meggyötört játékosokat csütörtökön a pályára. A Seahawksban a csapattársaimmal a szezon egyik utolsó TNF-mérkőzését játsszuk, belőlünk húz a liga hasznot utoljára 2016-ban. Az utolsók vagyunk, akiknek felmutatják a középső ujjukat. De amíg ugyanezzel az ujjal számolja a pénzt a liga, nem igazán hiszem, hogy törődne a fentiekkel.

 

(A cikk Richard Sherman saját cikkének fordítása.)

 

Megosztás:
 • googleplus
 • rss
 • mail

Írta: KGYM

 • Kox#

  Respect. + Sherman jövőre 4 meccsre eltiltva kitudja miért :D

 • renningan

  Amúgy ezt végtelenül egyszerűen meg lehetne oldani: ahogy a londoni meccsek esetében, úgy a TNF-ek előtt is kellene egy bye weeknek lennie. Egyszerűen a bye weeket időzítsék a TNF elé és kész.

 • acsdav2

  És ez a tavalyi évben miért nem zavarta? Akkor miért nem nyitotta ki a száját? Ja, hogy akkor nem ment neki olyan jól a játék, mint idén……

 • Ryjnaldum

  Akkor csak az a 6-8 csapat szív extrán, akik Londonban is játsszanak

 • Gyenese Tamás
 • ez is egy remek cikk! sajnos nem volt időm a végére jutni múltkor, de most pótolom, köszi :)

 • say what? ezt mégis mire alapozod?

 • Chriss

  Acsdav neked üzenem : az élet nem arrol szól, hogy miert nem szólt múlt héten, 1 hónapja, 1 eve , 10 éve. Akkor érdemes szólni ,amikor állnak mögötte, es nem egyedül van a harcában. Az okos ember ezt teszi. Akkor kell szólni, ha van súlya a mondandojanak. Ha elért valamit…. gondolod nem szóltak eddig többen? Nem hallattak hangjukat? De. Csak nem mindig volt foganatja.de sok lud disznót győz. Es remélem eljut oda az nfl is , hogy nem 1 ember szabja meg a korlátokat, nem egy ember dobálja a zsiros büntetéseket céltalanul. Hanem még a büntetés is előre viszi a ligát. Kicsit álom, de akik tudnak álmodni, jutnak valahova…

 • wolandrule

  Akik az első pár TNF-t játsszák, azok nem lesznek boldogok…

 • Nyílméregbéka

  Nem igazán tudod miről beszélsz!

 • acsdav2

  Hogy tavaly rosszabb volt mint idén sztem az elég egyértelmű. Bár az utóbbi pár fordulóban nem igazán követtem, de mondjuk tavaly nem volt egyszer se annyira felkapva mint idén a Bills meccs után. A mondandóval egyetértek, mert tényleg igaza van. Csak magától Shermantől nem szimpatikus a dolog, hogy ilyenkor nyitja ki a száját 6 szezon óta van a ligában és csak most lett ezzel problémája. Amúgy ezen logika menten a Hálaadásnapi meccsek se jók. Idén még azt is megmagyarázta, hogy miért esnek a nézettségi adatok. Mert, hogy nem szórakoztató már és nem érzik jól magukat. Hát sztem jó meccsek vannak idén is és ugyanolyan szórakoztató mint tavaly volt.

 • combat

  Na tessék a múltkor agyaltam kell/lehet e szeretni Shermant és erre jön egy ilyen írás. Eszméletlen intelligens egy fazon. Amikor a pályán -nevezzük mondjuk pofátlannak a játékát- pofátlan az is mindig ilyen. Nem egy Burfict, vagy Suh. Nem brutalitás, hanem pofátlan intelligencia…

  Maga amit ír meg nyílván marhára igaz. Ahogy írja megint kiváló, érvel, alátámaszt, következtet.

  Az aki azt hozza fel, hogy miért nem tette ezt korábban, nos az (nem, nem írok le inkább csúnya dolgokat…) nem látja a lényeget.

  Ez olyan mint azt kérni számon, hogy Leonardo DiCaprio eddig miért nem foglalkozott a globális felmelegedéssel, vagy Emma Watson eddig miért nem harcolt a nők jogaiért, esetleg Angelina Jolie miért nem fogadott 10 gyereket örökbe 18 évesen…
  Ezt a tevaly szarabbul ment, most meg jobban ezért most nyitja ki a száját érvelést nem is értem…
  Aki ilyen dolgokba köt bel az inkább politikai elemzéseket, nyilatkozatokat nézzen, ott van értelme az olyan kérdéseknek, hogy egy 10-20 éves problémát teszem azt miért csak ellenzékben hoz fel valaki, vagy hirtelen hatalmon miért is nem probléma már ugyanaz.

 • 2bad

  Egyébként nem csodálkozom,h.mindenkinek b@ssza a csőrét és tolják a “Goodell tényleg bekaphatja” szöveget, 44 misit!!! keres a csóka egy évben, a játékosok fizuja fasorban sincs az övé mellett. (Az NBA comiss’ ~10 mill-t kap/év, de ott vannak majd’ 30 milliós játékos fizetések.)

  Konkrétan ő a legjobban fizetett NFL alkalamazott, a hozzáadott értéke az egészhez pedig…???