Connect with us

Fantasy

Ez volt a 2016-os fantasy szezon

Az utolsó fantasy játékhét következik a 16. fordulóval, vagyis eldől, kik lesznek a bajnokok. A feljutók és a kiesők kevés kivétellel megvannak, csak az olyan különleges szituációknál kérdés előbbi, ha egy FK! szerkesztő jutott a döntőbe, mert akkor a 3. helyosztó győztese éri el a feljutást. Rendhagyó módon most nem ajánlunk játékosokat, hanem inkább egy összképpel szolgálunk az idei évről.

 

fkfantasy2016fejléc

 

Idén is magas volt a sérülések száma

Hány és hány olyan kommenttel találkoztunk idén, hogy XY megsérült, és ezen elúszott a meccse? Tavaly ez volt a szezon rákfenéje, és ez sajnos idén sem változott. Elég megnézni, hány olyan top 5 körben kiválasztott játékos van, akiknek szinte semmi hasznát nem vettük? Adrian Peterson 3, Jamaal Charles 2, Eddie Lacy 5, Keenan Allen 1 meccsen volt használható idén, hogy csak néhány olyan játékost mondjunk, akik az első három körben mentek ki átlagban, de több sztárjátékos is hagyott ki legalább 3-4 meccset a szezonban, ami súlyos pontveszteségbe került.

 

Sok volt a magas picken húzott bust

Nem olyan régen játszok ezzel a játékkal, de ilyen csillaghullást még nem tapasztaltam. Todd Gurley top5 pick volt a ligák nagy %-ában, ehhez képest csak 4 olyan meccse volt, amin 10 pont fölött zárt. DeAndre Hopkins szintén elmaradt a várakozásoktól, a biztató kezdés után hatalmas visszaesés következett a teljesítményében (köszönhetően az egyre inkább hanyatló Texans támadójátéknak), ahogy csoportriválisa, Allen Robinson is csak szenvedett idén. Brandon Marshall is halálra volt ítélve Fitzpatrick bénázásai miatt, de az is meglepő, hogy egy Julian Edelman csak a 39. a WR-ek listáján szerzett pontokat tekintve. Most ezek olyan játékosok, hogy simán az első 4 körben kihúzhattad volna mindet egymás után, tönkretéve ezzel a szezonodat.

 

A sleeperekkel lehetett bajnokságot nyerni

Nem győzi mindenki eléggé hangsúlyozni, hogy a fantasy draft nem ért véget a 7. körben, amikor kihúztad a kezdő offense-ed, erre az idei év tökéletes példa. Igaz, ahhoz, hogy egyes játékos kitűnjön a semmiből, ahhoz gyakran kell egy sérülés is, de tudunk hozni ellenpéldát is, például LeGarrette Blountot. Ember legyen a talpán, aki a Patriots futókon ki tud igazodni minden fantasy szezon előtt, de Blounttal bele lehetett nyúlni a tutiba, hiszen a 7. legjobb RB a játékban, egy 7-10. körös futótól ez nem rossz.

 

blount

 

Melvin Gordon a tavalyi szezonja után sok embernél leírta magát, idén viszont megtáltosodott, és a 6. a posztján szerzett pontokat tekintve. Vagy ott vannak az újoncok, ahol Jordan Howard ilyen jó teljesítménye talán meglepőbb mint Elliotté, noha voltak a szezon előtt erre utaló jelek. Elkapó fronton is vannak kellemes meglepetések, bár ott az élmezőnyben azért a jobb játékosok foglalnak helyet, de egy Davante Adams vagy Michael Thomas meglepő név a top 10-ben.

 

Hiába a passzjáték a domináns, még mindig az RB-k érnek aranyat

Az nfl.com fantasy szakértőinek mockjaiban előszeretettel hangzottak el olyan kijelentések, miszerint az elkapók lesznek az új futók, azaz az első 3-6 pick rájuk fog elmenni, látva, hogy tavaly hány jó elkapó és hány jó futóteljesítményt láthattunk. A nagy pálfordulásra viszont úgy tűnik még várni kell, mert a running backek visszavették a trónjukat a legjobb nem-irányító posztokon. Érdemes megnézni, hogy a legjobb elkapó, aki egyben potenciális 1/1 volt az idei fantasy draftokon, Antonio Brown 187,70 ponttal első, majd’ 7 pontot verve a második Mike Evansre. Brown ezzel a pontszámmal a futók között a 9.(!) lenne, ~123 pontra lemaradva az elsőtől jelen állás szerint.

 

060316-nfl-pittsburgh-steelers-antonio-brown-vresize-1200-675-high-91

 

Számomra egy elit nem-QB elkapó vagy futó 200 pontnál kezdődik. Ez az a határ, amit tényleg csak folyamatos jó teljesítménnyel lehet elérni, és amiért szívesen beáldoznánk az legjobb pickjeinket. Ahogy egy bekezdéssel feljebb láthattátok, elkapóból egyelőre nincs ilyen, futóból viszont annál inkább. Jelenleg David Johnson egy híján 300 ponttal első, ennél csak három irányító szerzett többet a szezonban. 10 pont alá sose ment, ellenben 20 pont fölé nyolcszor is. Ezekiel Elliott a másik szörnyszülött, de ő “csak” 279,20 pontot szerzett. Rajtuk kívül DeMarco Murray, LeSean McCoy, Le’Veon Bell és Melvin Gordon lépték át ezt a bűvös 200 pontot, de jó eséllyel a 16. fordulót követően ez még két játékosnak összejöhet.

 

Védőkre nem érdemes magas picket áldozni

És igen, jöhet önmagam ostorozása. Van néhány olyan védőjátékos, akik posztjukon olyan szinten kiemelkednek, hogy érdemes lehet őket egy 4-5. körös draftcetlivel kiválasztani, de hatalmas a kockázat. Én idén megszívtam Reshad Jonesszal és J.J. Watt-tal is, mindkettő IR-en végezte, pedig egyiküknek sem indult rosszul a szezon. Igaz, benne van, hogyha nem védőt, hanem támadót húzol ezzel a pickkel, az ugyanúgy sérültlistán végzi, vagy csak szimplán pocsék szezont produkál, de még mindig kisebb a kockázat. DL és DB poszton a legnagyobb a szórás, ahol két-két játékos (Watt, Mack ill. Jones, Collins) emelkedik ki, onnantól meg vetésforgóban jön a játékosok sorrendje évről-évre. Linebacker poszton is van 6-8 standard név, akik általában elsők között kelnek el a védők között, de itt is lehet találni viszonylag ismeretlen nevet, aki hasonló pontokat tud hozni.

 

Pepitában ez volt a 2016-os fantasy szezon. A döntősöknek sok sikert kívánunk, akik pedig még komolyan veszik a helyosztókat is, és nem tud dönteni egyes posztokon, az nyugodtan tegye fel kommentben.

 

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!