PODCAST      KERESŐ

Minden ami NFL
11

Ennek a csapatnak volt a legkönnyebb a rájátszásba jutás

 

Az AFC mezőnye már teljes, ahogy arról már többször hírt adtunk, a Patriots, a Raiders, a Steelers, a Texans, a Chiefs és a Dolphins jutott be a rájátszásba, ki könnyebb, ki nehezebb úton. Most épp arra szeretnénk fényt deríteni, hogy kinek kellett nagyon megszenvednie ez idő alatt és ki elé gördített az élet könnyedén átugorható akadályokat.

 

Tesszük mindezt az ellenfelek mérlegét és pontkülönbségét vizsgálva. Az ellenfelek erősségét nem a hagyományos év eleji Strength of Schedule, tehát a tavalyi, hanem az idei mérlegek alapján állapítottuk meg. Ehhez megnéztem mind a hat csapat ellenfeleit, az ő mérlegüket és a pontkülönbségüket, beleértve az utolsó körös ellenfeleket is. Sőt, a teljes sorsolás-erősség és pontkülönbség mellett kiszámoltam külön a legyőzött és az őket legyőző csapatok erősségét és átlagos pontkülönbségét is. Ezeket a számításokat mutatja az alábbi ábra jelenlegi kiemelés szerinti sorrendben, ahol zöld szín jelzi a győzelmeket, a piros a vereségeket, a sárga az utolsó fordulót, a lila a legmagasabb értékeket, a türkiz pedig a legalacsonyabb értékeket (kattintásra nagyítható):

 

afcpo

 

New Englans Patriots (13-2)

 

A jelenlegi első kiemelt Patriotsnak volt a legkönnyebb dolga az egész főcsoportban, ugyanis az ellenfelei erőssége mindössze 0,4388 volt, pontkülönbségük pedig mínusz 549. A győztes és vesztes meccsekre való bontás után pedig azt látjuk, hogy a győztes meccseik nagyrészt gyenge mérleggel rendelkező csapatok ellen születtek. A legyőzött ellenfeleik 0,4041-es mérlegerőssége és az átlagos -50,31-es pontkülönbség is a második leggyengébb az AFC rájátszásba jutó csapatai között.

 

A két vesztes meccset talán nem érdemes átlagolni, hiszen a Bills ellenit Brissett-tel a kezdő QB posztján nem lenne fair beleszámítani, ha a csapat erősségét szeretnénk megtudni. A Patriots egyébként ötször találkozik idén biztosan pozitív mérlegű csapattal (legalább 9 győzelem) és ezeken 3-1-es mérleget tud felmutatni (és jön a Dolphins a héten), de ha a Brissett vezérletével elvesztett mérkőzést nem volt fair beleszámolni, akkor a Steelers és Landry Jones elleni győztes találkozót is kivehetjük az egyenletből.

 

Azt érdemes még megjegyezni, hogy a Patriots +170-es pontkülönbséget tud felmutatni, ami azért tekintélyt parancsoló a gyenge sorsolás ellenére is, ez ugyanis messze a legjobb ilyen mutató a ligában (második a Falcons 128-cal, harmadik a Cowboys 108-cal, negyedik pedig a Steelers 69-cel).

 

Oakland Raiders (12-3)

 

A Raidersnek volt a második legnehezebb dolga a vizsgált csapatok közül mérleg alapján, ugyanis átlagban pozitív, 0,5042-es mutatóval rendelkeznek riválisaik. Az ellenfeleik +238-as pontkülönbsége viszont elképesztően magas, messze a legmagasabb az AFC rájátszásában. Nagyon szép teljesítmény, hogy mindössze három vereségük van ezekből. Érdekes, hogy a gyenge csapatoktól nem kapnak ki, ezt jól mutatja, hogy a vesztes meccseiken az ellenfelek erőssége 0,7111, az átlagos pontkülönbségük pedig +88, ezek pedig a legmagasabb adatok a vizsgált csapatoknál.

 

Vajon vele meddig juthatnak?

Vajon vele meddig juthatnak?

 

Azt is érdekes megfigyelni azonban, hogy az igazán erősek ellen szinte kivétel nélkül kikapnak. Négyszer játszottak biztosan pozitív mérlegű csapat ellen, ebből csak a Texanst sikerült megverni, a Chiefs (2x) és a Falcons viszont túl nagy falatnak bizonyult.

 

Pittsburgh Steelers (10-5)

 

Az AFC-ből január másodika után is pályára lépő csapatok közül a Steelersnek volt a negyedik legnehezebb sorsolása idén 0,4937-es mérlegerősséggel, viszont az ellenfeleinek csupán +28-as a pontkülönbségük összesítve, ami már nem épp veretes mutató. Vereségeiket a Raiders mögött a második legerősebb csapatoktól szenvedték el, az ő mérlegerősségük 0,6667, átlagos pontkülönbségük pedig egy elég erős +72,8.

 

Ez azt jelenti tehát, hogy jó mérleggel rendelkező csapatoktól kaptak ki, kivéve az Eaglest, azonban akkor még Phillyben azt hitték, a bab is húsból van. Akiket viszont legyőztek összességében átlagosnak mondhatóak, viszont egész szép szórásuk van, hiszen három olyan csapatot is megvertek, akiknek biztosan pozitív mérlegük lesz szezon végén (Redskins, Chiefs, Giants).

 

Houston Texans (9-6)

 

Azt gondolhatnánk, hogy ebből a historikusan gyenge csoportból könnyű továbbmenni, viszont a bejutók közül a Texansnak volt az ellenfelek pontkülönbsége (+93) alapján a második legnehezebb dolga. A mérlegek alapján (0,4937) az ő dolguk volt a harmadik legnehezebb.

 

És ők vele?

És ők vele?

 

A houstoniak elég hullámzó teljesítményt nyújtottak, megvertek azért két biztosan pozitív mérleggel rendelkező csapatot is (Chiefs, Lions), de kikaptak például az 5-10-es Chargerstől. A győztes meccseiken ellenfeleik mérleg és átlagos pontkülönbség alapján is a harmadik legkönnyebb volt. Vesztes meccseiken a második legrosszabb átlagos pontkülönbségű csapatok ellen játszottak.

 

Kansas City Chiefs (11-4)

 

A Chiefs nagyon érdekes eset, ugyanis nekik volt a legnehezebb a sorsolásuk mérleg szerint (0,5083), viszont pontkülönbség alapján csak a harmadik legerősebb (+35). De nem is ez az érdekes, hanem hogy mérleg alapján győztes meccseiken nekik volt a legnehezebb dolguk (0,4970), ráadásul egyedül az ő legyőzött ellenfeleinek van összességében pozitív pontkülönbsége. A vesztes meccseiken viszont a második legkönnyebb volt a sorsolásuk (0,5833), pontkülönbség szerint ráadásul ebben a kategóriában is az első helyet kaparintották meg, tehát legyőzőik átlagosan a legkisebb aránnyal verték ellenfeleiket (1,75).

 

Ez azt jelenti, hogy a Chiefs több erős csapatot is megvert, de esetenként gyengébbtől is kikapott. Nem csak a számok alapján van ez így, hiszen háromszor vertek biztosan pozitív mérlegű csapatot és még négyszer legalább 7 győzelmes gárdát, viszont kikaptak a negatív pontkülönbséggel rendelkező Texanstól, Buccaneerstől és Titanstől is.

 

Miami Dolphins (10-5)

 

A Patriots után a Dolphinsnak volt a legkönnyebb a sorsolása az amerikai konferenciában rájátszásba jutó csapatok közül mind mérleg (0,4473), mind pontkülönbség (-200) alapján és ha kivesszük az egymás elleniket, akkor a Dolphinsnak lett volna messze a legkönnyebb dolga.

 

Az őket legyőző csapatok erőssége a középmezőnybe sorolható, viszont a győztes meccseiken egy kivétellel (Steelers) csupa nempozitív mérlegű csapatot vertek meg és a nempozitív jelző is csak azért került a negatív helyére, mert a Bills 8-8 lehet még a héten. Ami viszont a legszembetűnőbb, hogy a legyőzött csapataik összesített mérlege 55-99 (0,3356), az átlagos pontkülönbségük pedig -62,8, messze a legalacsonyabb mutatók. Összehasonlítva, a Patriots a második -50,3077-tel, a harmadik pedig a Texans -16,11-gyel.

 

És Tannehill visszatér? Ha nem, Moore tudja hozni, amit ő?

És Tannehill visszatér? Ha nem, Moore tudja hozni, amit ő?

 

A Dolphins a hatodik hét óta konkrétan egyetlen egy pozitív mérlegű csapattal találkozott, tőlük kikaptak 38-6-ra. A csapat összesített pontkülönbsége pedig +4, nem túl sok.

 

Szóval, mit is tudtunk meg?

 

A legnehezebb dolga a Chiefsnek és a Raidersnek volt bejutni a rájátszásba, de ez nem okozhat túl nagy meglepetést a csoportjukra rápillantva.

 

Ellenben a Patriotsnak és a Dolphinsnak volt a legkönnyebb dolga rájátszásba jutni az AFC-ben. Azonban míg a Patriots +170-es pontkülönbséget tud felmutatni, addig a Dolphins csupán +4-eset, tehát Bradyék sokkal könnyebben ugrották át az elébük gördített akadályokat.

 

 

Megosztás:
 • googleplus
 • rss
 • mail

Írta: katonadani

 • szulfid

  Ez az egyik legérdekesebb cikk amit az oldalon olvastam. Grat!

 • szerintem én is írtam már érdekesebbet, jobbat, nem hogy a többiek, de örülök hogy tetszett és köszi :)

 • György Márk Kis

  Ez valószínűleg azért lehet, mert az enyémek véletlenül kimaradhattak!

 • Vicgeordie

  ez tényleg egyszerűbb volt idén a Patsnek, de jövőre visszakapják kamatostul:

  Otthoni mérkőzések

  AFC East: Buffalo Bills; Miami Dolphins; New York Jets

  AFC West: Kansas City Chiefs; San Diego Chargers

  NFC South: Atlanta Falcons; Carolina Panthers

  AFC South Győztes: Houston Texans

  Idegenbeli mérkőzések

  AFC East: Buffalo Bills; Miami Dolphins; New York Jets

  AFC West: Denver Broncos; Oakland Raiders

  NFC South: New Orleans Saints; Tampa Bay Buccaneers

  AFC North Győztes: Pittsburgh Steelers

 • Kox#

  A francba… tudtam én,hogy a Patriots is olyan jó.. csak gyengék voltak az ellenfelek :D de most végre tudományosan is sikerült bebizonyítani :D :D :D

  Köszi, érdekes cikk

 • KátrányosHelyzetűSzurkoló

  nem tudod megmondani elore, hogy jovore ezek a csapatok hogy fognak teljesiteni :) pont ez a lenyege ennek a cikknek, nemdebar?

 • Atisrac

  Érdekesnek érdekes cikk, tetszett is :)
  Mélyreható következtetéseket azért nem vonnék le belőle.
  Tartalmazza azt az ellentmondást, hogyha egy csapatnak sok győzelme van, akkor az összes általa megvert csapatnak rontja a mutatóit … Ráadásul ha nagyon megveri őket, akkor sokkal jobban rontja, tehát az ellenfelei sokkal könnyebbek voltak … (Pats)
  És ha csoporton belúl kétszer is megteszi , akkor minden duplán számít … (Chiefs -> Broncos, de még ilyen lehet a Raiders-Broncos is))
  Ha meg csoporton belül két (a statisztikába beszámított ellenfél) oda-vissza veri egymást, akkor mindketten rontják egymás mutatóit a többiek javára (Steelers-Ravens)
  Nem kedvenceim, de kíváncsi lennék, hogyan változnának a számított értékek, ha a Denver az utolsó öt meccséből, amiből négyet bukott (kettőt a KC ellen, egyet a NE ellen) mondjuk kettőt behúz …
  Vagy ha a Ravens nem kap ki az utolső másodpercekben a Pittsburgh-től …

 • közben az éjjeli Lions-Boys meccsel frissítettem a számokat, de ahogy vártam, ne változtatott érdemben :)

 • persze rontja a mutatóit, de azért minden csapatnál 15 meccsről beszélünk a mérlegnél, az 1-1 elszenvedett vereség nem rontja annyira a mutatóikat. A kettő már jobban csoporton belül, de az sm szignifikánsan azért

 • Bladzs

  Valami elcsúszott, a Raiders és a Steelerst is masodik legnehezebbnek hoztad ki.

  Azért nem meglepő, hogy a Patsé jött ki legkönnyebbnek, hiszen ha ők tönkreverik az ellenfelet, akkor az rontja az ellenfél statisztikáját, de attól még nem az ellenfél gyenge, hanem ők erősek. Nem tudom, hogy hozna ki különbséget, de megnézném, ha a saját meccseit a csapatnak, kiveszed az ellenfelektől.

 • azért 15 meccsnél nem számít már sokat az az 1-1 meccs a Pats ellen.
  A Raiders-Steelerst javítom