Connect with us

Minden ami NFL

Ki lesz idén az MVP?

Akárhogy is nézzük, nincs abszolút favoritja az idei legértékesebb játékosnak járó díjnak. Vannak jó teljesítmények, de nincs 2000 yardos futó, 55 TD-s,  120+ ratinges vagy 16-0-ás irányító. Így hát ahány szakértő, annyi név. Összegyűjtöttük a nyolc leggyakoribb nevet az utóbbi időben, rangsorba állítottuk őket és pro-kontra alapon leosztályoztuk. 

 

Atlanta Falcons v New Orleans Saints

 

1. Matt Ryan, QB, Atlanta Falcons

 

Pro: Matt Ryan a legegyértelműbb választás, hisz egy tavaly összehulló csapatot vezetett a csoport élére, ráadásul többnyire remek játékkal. Övé a második legjobb passer rating, holtversenyben a második legtöbb a TD-t is ő adta eddig (30), mindössze hét eladott labdája van, a liga egyik legpontosabb irányítója és a 9,2 yard/passz mutatója valami elképesztően félelmetes. Mondjuk, ha még átlépné az 5000 passzolt yardos határt (950 yard kell hozzá) és megnyerné a csoportját, akkor már tényleg nehéz lenne elvenni tőle a díjat.

 

Kontra: A 8-5-ös mérleg nem valami kiemelkedő, ráadásul ott a Falcons nyakán a Bucs is, és ahhoz, hogy favoritként tekinthessük Ryanre, egy minim 11-5-ös szezon és csoportgyőzelem kellene, fenntartva a hasonlóan jó játékot. Esélytelen, hogy MVP címet kapjon csoportgyőzelem vagy rájátszás nélkül.

 

2. Tom Brady, QB, New England Patriots

 

Pro: A Jets és a 49ers ellen nagyon lájtosra vette a figurát, de a Ravens elleni MNF meccsen odatette magát, a kiemelt meccsek pedig nagyon fontosak. Övé a legjobb passer rating, pontosabb, mint Ryan, ráadásul több yardot is szerez meccsenként és mindössze két eladott labdája van. Az első kiemeltség karnyújtásnyira van, egy 14-2-es mérleggel minden adott lenne egy MVP címre.

 

Kontra: Egyrészt nem a legnépszerűbb figura, nyert már eleget, ráadásul négy meccses eltiltásból tért vissza, amit a Patriots a második és harmadik számú irányítóval is 3-1-gyel hozott le. Ez pedig azért felvet néhány kérdést, jó eséllyel a csapatnak Brady nélkül is összejött volna a csoport és a rájátszás, egy legalább 10-6-os szezonnal. Egy alapos Broncos verés a minimum, ha komolyan gondolja az MVP-t.

 

3. Zeke Elliott, RB, Dallas Cowboys

 

Pro: Amerika csapatában játszik, ráadásul jól, és hatalmas a hype körülötte. 4,9-es átlaggal fut 107 yardot meccsenként, van már 12 futott és egy elkapott TD-je, vezeti a ligát futott yardokban (1392), van 1714 total yardja, messze a legkonzisztensebb játékos jelenleg. Ráadásul újonc, a Dallas 11-2-es mérleggel áll, ha legalább egy 13-3-at hoznak, és Zeke az élen végez minden releváns kategóriában, akkor még újoncként is reális esélye van a címre.

 

NFL: Chicago Bears at Dallas Cowboys

 

Kontra: A liga legjobb fala mögött fut, ráadásul David Jonhson egyértelműen jobb nála, csak épp gyenge csapatban játszik. Fura lenne nem a legjobb futónak adni a díjat csak azért, mert egy elit csapat van körülötte.

 

4. Dak Prescott, QB, Dallas Cowboys

 

Pro: Újoncként 11-2-es mérleggel vezeti vele a Cowboys az NFC-t és a csoportot, jók a statisztikái, szimpatikus, és rá is illik minden, ami Zeke-re. Igazi sikersztori.

 

Kontra: A Giants elleni meccsen nagyon gyengén játszott fő műsoridőben, az MVP kandidátusa addig él csak, ameddig győz a csapat. Nem meglepő, hogy a vereség után egyből jöttek a Romo-kérdések, egy Bucs elleni vesztes meccs után nem lenne meglepő, ha a veterán QB állna be. Ez pedig nem egy jó előjel. A szénája jól áll most még, de az övé talán a legingatagabb az egész mezőnyben.

 

5. Matthew Stafford, QB, Detroit Lions

 

Pro: Stafford miatt hirtelen érdekes lett a Lions. Nincs olyan elit statisztikája, mint Bradynek vagy Ryannek, viszont a Lionstől senki nem várt semmit, a nyolc comeback győzelem pedig egyedülálló rekord. Ennek nagyon jó a sajtója, ráadásul a Lions emberemlékezet óta nem nyerte meg a csoportját, kvázi történelmet írhat vele a csapat. Ez pedig könnyen MVP címet érhet annak ellenére, hogy nem lesz olyan kiemelkedő sem a csapat mérlege, sem Stafford statisztikái.

 

NFL: Chicago Bears at Detroit Lions

 

Kontra: A nehéz sorsolást leszámítva nincs ellenérv mellette, bár az elég komoly, hisz csoportgyőzelem nélkül kizárt, hogy MVP legyen, hiába a liga legclutchabb irányítója jelenleg. Ahogy a Packerstől való oda-vissza vereség sem lenne egy pozitív dolog, csoportgyőzelemtől függetlenül.

 

6. Derek Carr, QB, Oakland Raiders

 

Pro: Egy jónak várt, de sokáig semmilyen csapatot vezetett a csúcsra, fiatal és elképesztő dolgokra képes, ráadásul iszonyú népszerű és a statisztikái sem rosszak. Már-már Stafford szinten képes megfordítani a mérkőzéseket, rengeteg tökös és látványos játékot hívnak rá, ha valahogy összejönne a csoportgyőzelem és a kiemelés, akár még komolyan lehetne őt is gondolni.

 

Kontra: Nem tudta legyőzni a Chiefst, ráadásul hozott fő műsoridőben egy 117 yardos meccset, ami hatalmas mínusz, a kiemelt meccseken nyújtott játék rengeteget nyomhat a latba. Ráadásul nem csoportgyőztesnek aligha adnak idén MVP címet, arra pedig jelenleg nem a Raiders a favorit.

 

7. Le’Veon Bell, RB, Pittsburgh Steelers

 

Pro: Bell abszolút képes azt a játékot hozni, amit Elliott, ráadásul egy gyengébb támadófal mögött. Nem beszélve arról, hogy úgy van már most 1000+ yardja, hogy az első három meccset kihagyta, viszont az elkapott yardjai miatt így is közel van Zeke-hez. A Bills elleni parádéja pedig sokakban megmarad.

 

Pittsburgh Steelers v Buffalo Bills

 

Kontra: Volt egy három meccses eltiltása, ez pedig Bradyhez hasonlóan normál esetben ledolgozhatatlan hátrány.

 

8. Aaron Rodgers, QB, Green Bay Packers

 

Pro: Rodgersnek van a legtöbb passzolt TD-je a ligában, és elég jók a statisztikái. Nem annyira, mint Bradynek vagy Ryannek, de a neve miatt őt sem lehet teljesen kizárni.

 

Kontra: Igazság szerint nem értem, hogy merülhet fel Rodgers neve. A szezon elején borzasztóan játszott ő is és a csapat is, az idei teljesítménye meg sem közelíti azt a lehengerlő és ellenállhatatlan játékot, amiért már két MVP címet szerzett. Ráadásul a csapat csoportgyőzelme vagy esetleges rájátszása az utolsó fordulóban dől el mindenképp. Hogy lehetne egy 10-6-os csapat, önmagához gyengén teljesítő irányítójának adni a címet, amikor legalább 4-5 jelölt (Brady, Ryan, Zeke, Prescott) van már most jobb mérleggel vagy meggyőzőbb játékkal. Az, hogy Rodgers top3-as játékos kvalitásai alapján az egész ligában, nem kérdés, de az idei játéka nem MVP.

 

+1 David Johnson, RB, Arizona Cardinals

 

Ha nekem kellene szavaznom, akkor a Cardinals egyszemélyes futózsenijére voksolnék. Sokkal rosszabb támadófal van előtte, mint Bellnek vagy Zeke-nek, mégis hozza a yardokat a földön, ráadásul akár a 100 elkapás is meglehet neki idén, ami egyszerűen hihetetlen teljesítmény. Ha a Cardinals most 10-3-mal állna és kiemelésért küzdene, nem lenne kérdés, ki kapná a díjat.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!