PODCAST      KERESŐ

Minden ami NFL
7

Vance Joseph és a Denver új iránya

 

Nem hosszú ideig maradt üresen a Denver Broncos vezetőedzői pozíciója, ugyanis ahogy azt várni lehetett, Vance Joseph tegnap aláírta 4 évre szóló szerződését a csapattal. A Miami Dolphins volt védőkoordinátora tehát a 2015-ös próbálkozás után ezúttal szerződéssel a háta mögött távozhatott Elwaytől, így ő irányítja majd a csapatot.

 

joseph

 

A kinevezés legtöbb Broncos szurkolóból vegyes érzelmeket, de inkább csalódottságot váltott ki. A csapatnál a problémák ismertek és ezek főleg a támadóoldal hiányosságaira vonatkoznak, ezért legtöbb szurkoló azt várta, hogy majd egy támadó-felfogású HC érkezik a csapathoz. Ezt csak tovább erősítette az a tény, hogy a csapat sikerkovács defense koordinátora Wade Phillips szerződése lejárt, egy védőszakember vezetőedző érkezésével pedig megnőtt az esélye, hogy ne kapjon új szerződést.

 

Mit lehet tudni Vance Josephről?

 

Vance Joseph miután a ligába került több csapatnál is megfordult, mint defensive back coach, mielőtt tavaly a Dolphins védelmi koordinátora lett és ezen idő alatt többek között dolgozott már Wade Phillips keze alatt, Matt Russellel, aki szintén a Broncos FO-ban dolgozik jelenleg és a távozó Gary Kubiakkal is. Általában jó munkát végzett amerre járt és játékosai is szerették, de a tavalyi Dolphins védelem azért hagyott kívánnivalót maga után. Ugyanis tavaly a Dolphins védelme engedte a 4. legtöbb yardot meccsenként és a 10. legtöbbet kísérletenként. Pontok terén mondjuk már jobbak voltak, hisz csak a 15. legtöbbet engedték, de ezzel együtt többet is ki lehetett volna hozni az egységből. A Broncosnál pedig tudjuk, mik az elvárások defense oldalon. Persze az emberanyag is jó, két All-Pro cornerback és egy All-Pro pass rusher fog a rendelkezésre állni, de pont amihez a legjobban ért, ott nem kell igazán javítani.

 

Miért éppen ő?

 

Természetesen a valódi okokat, hogy Elway miért ragaszkodott hozzá már két éve is, valamint miért ő lett végül a befutó a látszólagos jobb lehetőség helyett, csak találgathatjuk, mindenesetre a mentalitásban és az emberi oldalban kell őket keresni, ami Elway számára mindig is nagy jelentőséggel bírt. Joseph egy nagyon jó edző, akinek elsősorban a vezetői képességeit emeli ki mindenki és azt, hogy megvan benne a győztes mentalitás. Tudja nevelni a játékosait és ami nagyon fontos, oda is figyelnek a szavára. A tapasztalat hiánya ugyan kérdőjel lehet, de Elway sokszor elmondta, hogy tanulni munka közben is lehet, de olyan mentalitást szerezni, ami meghatározza egy franchise éveit csak birtokolni lehet. Ráadásul olyan edzőt is szeretett volna, aki fiatal és jól megérti magát a problémásabb játékosokkal is. A nevelés pedig, valljuk be ráfér egykét emberre.

 

Mi várható?

 

Nem vagyok pozitív, látom a jó gondolatokat, de ennek ellenére nem tudok maximálisan bízni abban, hogy jó döntés volt. Nagyon szeretem Wade Phillipset, messze a legjobb védőkoordinátornak tartom, ez a lépés pedig nagy valószínűséggel a végét jelenti denveri pályafutásának. Ha nem így lesz, annak csak örülni tudok, de Joseph ittléte akkor is felesleges, mert a D már jó kezekben volt. A támadósorhoz pedig nem igazán ért, pedig lenne mint rendbe tenni. Lehet azt mondani, hogy majd hoznak egy jó támadókoordinátort (bár a felröppenő nevektől nem vagyok boldog), akinek így kvázi beleszólás nélkül lesz ideje felépíteni a saját offense-ét, de nem feltétlenül látom, hogy ez maradéktalanul megvalósul. Ráadásul Joseph 4-3-as védelem irányításából érkezik, a Broncos D pedig 3-4-ben találta meg az igazán félelmetes formáját. Hozzáteszem az emberanyag is inkább 3-4-hez van kéznél. Az nincs ellenemre, hogy fiatal és kicsit tapasztalatlanabb a HC, mivel a többi jelölt is ilyen volt és haladni kell a korral, ideje hogy lejárjon a Jeff Fisher és Rex Ryan-féle edzők ideje, valamint való igaz, hogy a mentalitás nagyon fontos.

 

Wade-Phillips

 

Összességében elsőre nem vagyok elragadtatva, de bízok Elway döntésében és lehetett volna sokkal rosszabb döntést is hozni. A támadósor rendbetétele mindenképpen prioritást élvez és biztos vagyok benne, hogy Vance-nek volt jövőképe arról, hogy ezt hogyan tegye meg, különben nem kapta volna meg az állást. A támadókoordinátor neve még nem ismert (Mike McCoyt rebesgetik leginkább), de azt sejteni lehet hogy a Kubiak által favorizált, de megbukni látszó zone-blocking scheme a múlté lesz és elindul az építkezés. Ez nem lesz rövid idő, de türelmesen ki kell várni, ha már az elmúlt két év nem róluk szólt, akkor nem most várjunk rögtön csodát. Amitől sokkal jobban félek, hogy a defense-t ne próbálja meg a saját képére szabni, mert ami az elmúlt években elindult az tökéletes, mindössze a fejekben kell kicsit rendet tenni, valamint megtalálni a D fal hiányzó darabját.

 

 

Megosztás:
 • googleplus
 • rss
 • mail

Írta: Leonidasz007

 • Buják

  A defense-t megpiszkálása, saját képére szabása nagyon nagy kockázattal járna. Nem hiszem, hogy jobbat, többet lehetne kihozni ebből az egységből.
  Pont emiatt én azt gondolom, hogy logikus lenne Wade Phillips megtartása is.
  Kezdőként, főedzőként szerintem neki is jobb lenne, ha a biztos pontnak számító védelem továbbra is ugyanilyen jól működjön. Ha WP megy, akkor oda is új ember kell, ami a védelemben is hozhat magával visszaesést, úgy hogy közben a támadóegység nagyon nincs rendben.

 • Leonidasz007

  Márpedig a hírek arról szólnak hogy Vance szeretné maga hívni a D playeket. De még messze a szezon ha WD marad lehet nemígy lesz. Csak akkor meg fura, mert az O playekhez meg tuti h semmi köze nem lesz. Meglátjuk.

 • Zotyman

  Sztem azért hozták Vance Joseph-et, mert már gyakorlatilag biztosak benne, hogy Wade Phillipset nem tudják (LA vagy az újdonság vonzereje, kihívás?) vagy nem akarják (túl sok $t akar a szarka?) megtartani.
  Ami még szöget ütött a fejembe, hogy miért nem McCoy a HC és Vance Joseph a DC? Valszeg, amert akkor nem tudták volna az utóbbit ilyen egyszerüen elhozni, (így viszont az Upgrade miatt el kellett hogy engedje a Miami…)

 • Leonidasz007

  Szerintem McCoy pont a vezetői képességek és mentalitás miatt sem jött szóba Elway-nél mint HC. OC-nak jó lehet, de összefogni, spanolni és vezetni egy csapatot, ezt jobabn látta Vance-ben ELway. Persze az jó kérdés hogy Honan gondolják mert oké hogy koordinátorként ilyen Volt, de a HC munka nagyobb kíhivás.

  Az hogy WP távozás miatt jött Vance az könnyen lehet, de nálam akkor is magasabb prioritásu lett volan a O oldal, a D nem esett volan szét talán akkor se ha nem D beállitottságu a vezetőedző.

 • wolandrule

  Első blikkre baklövésnek tűnik.

 • Leonidasz007

  Na most belehallgattam a beszédébe. Egész szimpatikus volt. Azt mondta nem akar play-eket hívni, maximalisan megbizok a koordinatorjaiba, de ha kell hívni akkor fog.

 • atis123Juve

  En egyetertek az Elway indoklasaval. Az alapjan amit leirtal, nekem jo dontesnek tunik. En a vallalati szferaban mar osszefutottam par emberrel, akik szakembernek kivaloak voltak, de vezetonek csapnivaloak. Nem tudtak leosztani a feladatokat, csak dolgoztak, ahelyett hogy iranyitottak volna, vagy teljesen hibasan ertekeltek a prioritasokat. Az ilyen dolgok sokkal fontosabbak a vezetodezonel, plane hogy az ilyen kepesseg mindket oldalon ervenyesul. Mig ha jo OC, DC, csak az egyik oldalt jelent elonyt