Connect with us

Minden ami NFL

Sean McVay lett a Rams vezetőedzője – értékelés

 

A Los Angeles Rams meghúzta azt, amire már számítani lehetett: kinevezte Sean McVayt vezetőedzőnek, ráadásul öt éves kontraktust kötöttek. Ezzel ő lett az NFL valaha volt legfiatalabb vezetőedzője, hiszen még csak január 24-én lesz 31 éves. Ahogy korábban is írtuk, jó eséllyel Wade Phillipset is hozná magával, tehát egy nagyon ütős edzői gárda lenne Los Angelesben

 

mike

 

Mivel McVay egy borzasztóan fiatal edző, így egyértelmű, hogy sok tapasztalata nincsen. Viszont eddigi munkásságán ez nem nagyon látszik, hatalmas potenciál van benne. Volt elkapó és tight end edző is, mielőtt offensive koordinátorrá léptették elő, tehát az alapokkal sincsenek problémái. Ráadásul, amint kiderült, hogy  egyértelműen Kirk Cousins a kezdő irányító, az offense szárnyalni kezdett vele: 24,2 pont meccsenként (10.), Cousins 4100+ yard, 29 TD, 11 INT, 101-es passer rating. A 2016-os éve aztán még jobb lett: 24,8 pont (12.), 403 yard/meccs (3.) csapatszinten, Cousins pedig 4917 yard, 25 TD, 12 INT.

 

A játékosok határozzák meg a rendszert

 

A Redskins offense-ben nem is az a legnagyszerűbb, hogy egy amúgy alapvetően tehetséges irányítóból ennyi mindent sikerült kihoznia. A lényeg inkább az, hogy egy többnyire read optionre, ráadásul Robert Griffinre szabott támadószisztémát képes volt úgy átalakítani, hogy az feküdjön az abszolút zsebirányító Cousinsnak. Tehát az offense sémát szabta a támadókra, nem pedig a támadókat próbálta a saját képére formálni, ami hatalmas plusz egy edzőnél.

 

A Rams alapanyaga persze messze nem olyan jó, mint a Redskinsé. Utóbbinál van a liga egyik, ha nem a jelenlegi legjobb baloldali tackle-je, valamint több első és korai körös támadófalember, akik remekül dolgoznak. Ráadásul a Redskinsé volt az egész mezőny egyik legjobb elkapósora, megspékelve egy top TE-del. Ellenben a Ramsnél semmi sincs ezek közül, leszámítva egy kvázi újonc irányítót, akit Cousinshoz hasonlóan fel kell építeni (+ Gurley).

 

USATSI_8979451-1-2-e1461692783967

 

A Ramsnél tehát nem csak az irányítót, de az egész offense-t rendbe kell tenni. Valószínűnek tartom, hogy az első egy-két évében nagyon komolyan bele fog folyni a támadósor formálásába, azt sem tartom kizártnak, hogy még a játékokat is ő fogja hívni. Ezt egyébként megerősítené Wade Philips leigazolása is, hisz így abszolút nem kellene foglalkozni a védelemmel és minden idejét arra fordíthatná, hogy felépítse az offense-t.

 

Értékelés

 

Mindenképpen támadófelfogású edző kellett a Ramshez, ráadásul olyan, akinek volt tapasztalata relatíve újonc irányítókkal. Josh McDaniels már többször is bizonyította, hogy teljesen alkalmatlan erre: ő egy Patriots-stílust tud futtatni, ami a kémiára, a kifinomult rendszerre, a remek időzítésre és az összeszokottságra épül. Egy Chargerst akár jól el is tudna vezetni, de egy romokban lévő csapatot újjáépíteni, ahol ráadásul nem ő választja az irányítót, nagyon nem az ő terepe lenne. Anthony Lynn se lett volna szerintem egy jó választás, ahogy Kyle Shanahant sem forszíroztam volna: RGIII első jó éve inkább az apjának volt köszönhető, nem pedig neki.

 

Szerintem McVay kinevezésével messze a legjobb döntést hozta a Rams, amit csak lehetett. Azt a jelöltet választotta, akiben a legtöbb a potenciál egy újonc irányító felfejlesztésében, ráadásul ezzel akár egy jó védőkoordinátort is szerezhetnek, bár ha Phillips is érkezik, a 3-4 vs 4-3 probléma komoly fejtörést okozhat számára. Értékelés: A (Wade Philips után A+)

 

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!