Connect with us

Beharangozó

Harangoztak a Steelers szezonjának

 

 

A Kansas City Chiefs az utolsó alapszakasz héten kiharcolta magának az AFC második kiemelését, ezért a múlt héten jól megérdemelt pihenőjét és felkészülését töltötte. A 12-4-es mérleg magáért beszél, de a bye weekek után híresen kiváló győzelmi mutatóval rendelkező Andy Reid nem tartozik azok közé az edzők közé, akik megelégednének ennyivel és nyugodtan hátradőlnek. Az igazi játszma csak most kezdődik.

 

reid

 

A bevezetőben említett második kiemelés nem csak arra volt elég, hogy egy plusz pihenőhetet kapjon a csapat, hanem arra is, hogy a Divisional körben otthon fogadhatja ellenfelét. Azt az ellenfelet, aki az alapszakasz folyamán egy győzelemmel kevesebbet tudott csak kiharcolni és kénytelen volt a Wild Card körben is bizonyítani, hogy helye van az AFC 4 legjobb csapata között. A Steelers kiállta a próbát, de a plusz mérkőzés mindig veszélyt rejt magában. Szokták mondani, hogy jó a folytonosság és nem hátrány, ha valaki játszik a Wild Cardon, de a sérülés veszélye is ott van. Ez most be is jött és Ben Roethlisberger kisebb lábsérüléssel bajlódik, amiről azt mondják, hogy nem súlyos, de a Chiefs ellen egy teljesen 100%-os Big Ben is kevés lenne.

 

A kulcsszó a konzisztencia

 

A Chiefs csapatáról általában kevés szó esik. Nincs elit irányítója, nincs futórekordokat döntögető RB-je és nincs igazán domináns elkapója se. A védelem bár jó nevekből áll, szinte soha nem merül fel a nevük a top3 defense között. Amiben viszont igazán jók az a csapategység és a konzisztencia. Alex Smith nevét akkor halljuk, mikor azzal a statisztikával találjuk szembe magunkat, hogy az egyik legkisebb yard/attempttel rendelkezik és elhíresült róla, hogy nem is igazán tud 10 yard fölé dobni. Ez egyrészt nem igaz, másrészt elfeledjük azt a tényt, hogy ez azzal jár, hogy az egyik legpontosabb QB a ligában. Idei 67,1%-os mutatója például franchise rekord és a negyedik helyre volt elég a QB-k között. Ráadásul, ha rápillantunk a rájátszás mutatóira, akkor azt láthatjuk, hogy minden 186. kísérlet után dob interceptiont, ami messze a legkisebb az irányítók között minimum 150 kísérlet esetén. Ez nem csak kis játékokat, de nagyon biztos kezet is jelent, a Steelers pedig ha nem adják ingyen, akkor nagyon nehezen szerez labdát.

 

smith

 

Nem úgy a túloldalon Ben Roethlisberger. Ahogy telnek az évek, úgy válik az öreg irányító egyre bizonytalanabb ponttá. Az elmúlt hat mérkőzésén hét interceptiont dobott, mindössze 13 pontos passza volt a Miami ellen és 197 passzolt yardjából 100 is elkapás után született. Ehhez tegyük még hozzá, hogy a futáshoz jól blokkoló támadófal, passzblokkolásban már gyengébb, a Chiefs pass rush pedig a liga egyik legelitebb egysége. Törhetik a fejüket Pittsburghben.

 

Változatosságban az erő

 

A Chiefs támadósorát sokszor szokták egysíkúnak hívni, mert Smith nem passzol messzire, inkább a futást erőltetik és ennyi. Ennél nagyobbat nem is lehetne tévedni. A Chiefs hívja ugyanis a legváltozatosabb offensive playeket és folyamatosan arra építenek, amit jól tudnak. Nem akarnak többek, lenni, mint amik. Van egy gyors playmakerük, akinek a sebességével senki nem veszi fel a versenyt, hát minél egyszerűbben a kezébe juttatják a labdát, hogy aztán end aroundokból vagy jet sweepekből vagy akár screenek játékokból megoldja. Nem hiába került a top10 rookie támadó közé a neve, Tyreek Hill ugyanis egészen elképesztő. Az offensive snapek nem egészen 50%-ban van csak pályán, de neki van a legtöbb yardja labdacipelésenkénti átlagban. Van egy kiváló kezű, elit formába lendülő tight endjük, előszeretettel hívnak hát rá screnneket. Kelcének ugyanis a legtöbb elkapás utáni yardja van a tight endek között.

 

hill-screen

 

Nincs gyenge pont

 

A leggyengébb láncszem sorozatunkban beszéltem arról a tényről, hogy minden egység annyira erős, mint a leggyengébb láncszeme. A Chiefs pass rushnál bajban lettem volna, mert egyszerűen nincs ilyen. Mi több, még a cserepad is tele jó emberekkel, így folyamatosan frissen lehet tartani az egységet. A két szélen Tamba Hali és Justin Houston nevét senkinek nem kell bemutatni és bár kétségtelen, hogy Villanueva és Gilbert idén jó, nem gondolom, hogy egész mérkőzésen lehet tartani ezt a két elit pass rushert. Főleg úgy hogy amikor elfáradnak, akkor az a Dee Ford jön be, aki kétszámjegyű sacket mutatott be idén és az egyik legnagyobb breakout név a szezonban. És ez mind semmi, ugyanis a fal belseje semmivel sem marad el. Dontarie Poe-t senkinek sem kell bemutatni, a liga egyik, ha nem a legjobb nose tackle-je, aki a legsúlyosabb TD-t passzoló és futó játékos is egyben. Mellette pedig ott van Chris Jones, aki az újoncok között, Bosa után a legtöbb nyomásgyakorlást érte el, így kérdés nélkül helye van a top10 defensive rookie között.

 

NFL: Pittsburgh Steelers at Kansas City Chiefs

 

Big Bennek tehát nem sok ideje lesz passzolni, így teljesen arra kell hagyatkoznia, hogy elkapói megverjék a cornereket. Brown kivételével azonban nem áll hangzatos nevekből a wide receiver alakulat, őt pedig Marcus Peters fogja majd. Peters tavaly újoncként is legtöbb interceptiont szedte és mellé még jó néhány leütött labdája is volt. Idén az ellenfelek már jóval óvatosabbak voltak irányába, 86-tal kevesebbszer szállt a labda felé, de így is összegyűjtött 18 kombinált interceptiont és leütött labdát. Mellesleg idén a top10 elkapóból héttel is találkozott (köztük volt Brown is) és nem engedett egyetlen touchdownt se. A safety besegítésben pedig ott van Eric Berry, aki az egyik legjobb coverage safety volt idén, nem hiába került be az All-Pro keretbe.

 

peters

 

Most a Steelers temetésére szólnak majd a harangok

 

A passz tehát nem opció a Chiefs ellen, így mindent egy lapra téve Bellnek kell hoznia a mérkőzést. Múlt héten (és egész szezonban sokszor) láthattuk, hogy olyan csapat ellen, aki hagyja, menni is fog ez, de a Kansas nem ilyen. A linebacker sor ugyan nélkülözni kénytelen a rutinos Johnsont, de Ramik Wilson nagyszerűen állja a sarat, ráadásul Eric Berry és Ron Parker a safety sorból kiválóan segít be.

 

berry

 

Ennek a három játékosnak együtt van 12 missed tackle-je a szezon folyamán, így Bell, aki az egyik legtöbb ilyent kényszeríti ki, nem fog ficánkolni annyira. A Chiefs konzisztensen fogja tölteni a boxot, de Poe és Jones személye miatt nem is kell túlzásokba se esniük. A két úriember ugyanis együtt a második legtöbb futásmegállítást harcolta ki, belső falember párokból a szezonban.

 

 And there is one more thing

 

hill-return-oak

 

hill

 

 

Összességében a győzelmet a védelmétől remélheti a Chiefs, akik képesek 20 pont körül tartani még ezt az ezer fokon pörgő Steelers offense-t is. A támadóknak annyi a dolga, hogy hozzák a szokásos, konzisztens játékot, labdaeladás nélkül, így megint létrejöhet az átlagban tartott +1,5-ös turnover mutató, amit nem bír ellensúlyozni az ellenfél, semmiféle támadójátékkal. A speciel teameken is nagy lesz a teher, ugyanis a támadósor 40-50 yardot könnyedén tesz meg, ebben a mutatóban pedig nincs kétség, melyik csapat kerül ki győztesen.

 

pitkc

 

Ha arra vagytok kíváncsiak, hogy a Steelers hogyan nyerhet, akkor ERRE olvasgassatok, a mai másik meccshez pedig ITT (Packers) és ITT (Cowoboys) olvashattok beharangozókat. A bold predictionjeink a kiemelt, összegző cikkünkben találhatóak, ahol a kibeszélő is lesz ma.

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!