Connect with us

Hír

Szabályos volt az NFC döntő legvitatottabb jelenete

 

Legalábbis ezt feltételezhetjük azok alapján, amit a bíró testület jelenlegi és volt elnöke mondott, amiben egyébként az a fura, hogy ketten kétféleképpen látták szabályosnak.

 

screen-shot-2017-01-22-at-4-16-38-pm-copy

 

Az egész eset Ripkowski fumble-jével kezdődött, amikor is Jalen Collins rávetődött a labdára az egyyardosnál, majd szándékosan begurult vele a saját célterületére. Nem volt tiszta, hogy most az egyyardosról kellene jönnie a Falconsnak, touchback és a 20 yardosról, vagy safety és a Packersé a labda. Utóbbi a szándékosság miatt merült fel, azonban ez igazából soha nem kis került igazából szóba. Egyébként safety már csak azért sem lehetett, mert Collins legrosszabb esetben is az egyyardosnál szerezte meg a labdát, így hiába ment volna szándékosan is a célterületre, akkor sem lett volna safety, hanem az egy yardosról jöhetett volna a Falcons (ha már a kétyardostól csinálja ugyanezt, akkor safety). Így hát nézzük, miért is lett touchback.

 

Dean Blandino szerint touchback volt az eset, ugyanis amikor Jalen Collins birtokolni kezdte a labdát, a bal lába hozzáért a gólvonalhoz. Ez egyébként jogos érv, hisz ilyen eseteknél (punt, fumble az end zone környékén) soha nem a labda helye számít (már amennyiben földet nem ért), hanem a tilosban járó testrész.

 

 

Mike Pereira szerint viszont azért volt touchback, mert Collins nem birtokolta a labdát addig, amíg a labda el nem érte a gólvonalat. Az ő megállapítása tehát úgy tűnik, hogy a labdára helyzetére irányul.

 

Ez egyébként szerintem téves értelmezés (bár lehet tényleg így gondolta), az esetén ugyanis nem a labda helyzete a lényeg, hanem az, hogy Collins akkor kezdte birtokolni a labdát, amikor az is és ő is már a gólvonalon túl voltak. Ez egy a valóságnak jobban megfelelő értelmezés lenne, de persze lehet, hogy tényleg másképp értelmezik a szabályokat.

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!