Connect with us

Minden ami NFL

Nem lehetetlen a Romo-Steelers házasság

 

A Patriots elleni vereség után arról kérdezték Big Bent, hogy mi lesz a jövőben, meddig fog még játszani. Ő pedig felvetette, hogy lehet a 2016-os volt az utolsó szezonja. Személy szerint erre kevés esélyt látok, de az NFL-ben minden megtörténhet, tartja az ősi mondás, így ez is. Ebben az esetben viszont kellene egy jó kis irányító a Steelernek, a piac legjobbja pedig Tony Romo (bár Kirk Cousins is érdekes lenne).

 

tony

 

Mi lesz Big Bennel, ha visszavonul?

 

Gond, mégpedig nem kevés. 2015-ben kötött négy éves 87,4 milliós hosszabbítást, amiből 34 millió dollár teljesen garantált volt. 18,6 millió dollárnyi aláírási bónusz még hátra van a szerződéséből, tehát ennyi halott pénz maradna utána. Ez nem kevés, a csapatban még csak a közelében sincs senki. Viszont ez a pénzt nem feltétlenül bukja el a csapat.

 

Az aláírási bónusz egy kvázi biztosítás mindkét félnek. Amikor egy csapat egy játékossal szerződést köt, akkor a teljes összeg egy bizonyos százalékát a játékos rögtön kézhez kapja. Olyan, mint egy egészségbiztosítás, hogy ha esetleg valamilyen súlyos sérülést szenved és kivágják, legyen azért mit a tejbe aprítania. Viszont ezzel a csapat is bebiztosítja magát: az aláírási bónuszt öt évre lehet leosztani, ezzel tulajdonképpen kötelezik a játékost arra, hogy legalább öt évig játsszon.

 

Ha rosszul játszik és kivágják, hát ez van. Viszont az nagyon kellemetlen lenne a csapatoknak, ha kötnének egy 100 millió dolláros szerződést valakivel, amiből 35 millió aláírási bónusz, aztán a játékos gondolna egyet és a pénzzel a számláján visszavonulna. Big Ben visszavonulása valami ilyesmi lenne, tehát az aláírási bónuszának fennmaradó részét a Steelersnek jogában áll visszakövetelni. És vissza is fogja, erre mérget lehet venni, ennyi pénzt még jövőbeli Hall of Famer klasszisoknak sem adnak csak úgy ingyen.

 

big ben

 

Az már más kérdés, hogy mennyi pénzt kap belőle vissza a Steelers. Calvin Johnson például 3,2 millió aláírási pénzzel vonult vissza, ebből 2-300 ezret önszántából visszafizetett, a maradékot pedig legjobb tudásom szerint ráhagyták. Azonban most tételezzük fel, hogy legalább 14 millió dollárt sikerül visszaszerezni Big Bentől valamilyen formában.

 

Pénz: Romo vs Big Ben

 

Tony Romónak és Big Bennek is 2019 végéig szól a szerződése, ami szerencsés véletlen. Így tehát megnézhetjük, hogy járna a Steelers pénzügyileg, ha sikerülne megszerezniük Romót egy cserével:

 

Névtelen

 

A 2017-es évi fizetése, amennyiben Big Ben csak 14 milliót ad vissza, akkor nagyjából egál lenne, de amúgy konstans olcsóbb Romo. Legjobb esetben akár 10,5 millió körül is spórolhatnak rajta, ráadásul egy csere után semmilyen garantált tartalma nem lenne, tehát ingyen és bérmentve bármikor el lehetne küldeni.

 

Illetve tegyük hozzá, hogy a Steelers azért alsó hangon 42 millió felhasználható dollárral rendelkezik, akár játszik Big Ben, akár nem. Felszabadítani nem nagyon tudnak, viszont Le’Veon Bellen kívül nincs fontos lejáró szabadügynökük. Tehát Romo még akkor is bőven beleférne, ha Ben nem adna vissza semmit. Bár így nyilván kevesebb pénzt lehetne másra költeni.

 

Romo ára

 

Ez a dolog legproblémásabb része. Ha Big Ben vissza is vonul, vissza is adja a pénzt, akkor még mindig ott van az, hogy Romót meg kell valahogy szerezni. A dolgot elősegíti az, hogy a Cowboys már most 9 millió dollárral a plafon fölött van és nem nagyon tud mást elküldeni. Tehát első vagy második körben nem is reménykedhetnek még akkor sem, ha amúgy rengeteg halott pénzt kell benyelniük. Meg állítólag Jerry Jones is engedékenyebb, hisz világi jó barátját készül elengedni.

 

jj

 

A Steelers nincs eleresztve draft pickekkel, mindössze hét darabjuk van, mindegyik körből a 30. (negyedik és ötödik körben 29.), valamint vélhetően lesz egy 5. körös kompenzációs pickjük. Ha Sam Bradford megért egy első és negyedik kört, akkor Romo is megér egy harmadikat és ötödiket. Főleg, hogy a Steelers több csereirányítójának is lejár a szerződése, egyedül Zach Mettenberger marad 700 ezer dollárért. Ő amúgy cserének nem is rossz, illetve a Steelers nyugodtan húzhat egy QB-t az első körben így, aki nyugodtan edződhet Romóék mögött.

 

Nem egyszerű a dolog, sőt, szinte már lehetetlen, de ettől még hatalmasat szólna és van rá némi reális esély. Ráadásul a csapat még mindig jó, a Dallas irányítójával pedig Super Bowlért küzdhetnének.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!