Connect with us

Hír

SB-győztes, Hall of Fame jelölt játékos lett a 9ers új GM-e

 

Megtalálta general managerét a San Francisco 49ers csapata és egy hatalmas meglepetést szolgáltattak számunkra, mikor kinevezték John Lynchet, a Super Bowl győztes ex-játékost, akit a héten beválaszthatnak a Hall of Fame-be is, viszont semmilyen front office tapasztalata sincs. 

 

John Lynch a FOX kommentátorállását hagyja ott, hogy a 49ers GM-e lehessen és egy 6 éves szerződést kapott, amire talán nincs is precedens az NFL-ben. Ezzel együtt a Super Bowl után Kyle Shanahannek is egy 6 éves szerződést fognak felajánlani, amivel jelzik, hogy ők ketten összetartoznak és ez a hosszú szerződés azt is próbálja jelezni, hogy nem lesznek kirúgva 1-2 év után, hanem a korábbinál biztonságosabbnak tekinthető a San Francisco-i állás.

 

AR-311309927

 

Érdekes, hogy Lynch saját magát ajánlotta be a posztra, igazából nem hívták őt először sehová. Viszont mikor kiderült, hogy Shanahan lesz a főedző minden valószínűség szerint, felhívta a Falcons jelenlegi támadókoordinátorát és felvetette, hogy ő lehetne a partnere Friscóban. Ezt azért tudta ilyen könnyen megtenni, ugyanis jó kapcsolatot ápol Mike Shanahannel, Kyle apjával, hiszen Denverben játszott alatta még 2004-től 2007-ig.

 

Lynchet egyébként a Buccaneers draftolta még 1993-ban, ahol 10 évet húzott le és megnyerte a Super Bowlt is. Innen Denverbe távozott, majd egy évet a Patriotsban is lehúzott. Kilencszer választották Pro Bowlba és háromszor első csapatos All-Pro is lett a nagy ütéseiről híres korábbi safety. Idén már harmadszor finalista a Hall of Fame szavazáson, így szombat éjszakától akár Hall of Famerként is tekinthetünk rá.

 

A kinevezés ligaszerte elég nagy felháborodást váltott ki, hiszen a front office-ban dolgozó szakemberek így kissé feleslegesnek érzik a sokévnyi befektetett munkájukat és ranglétrán való feljebb és feljebb való mozgásukat, ha valaki csak úgy betoppanhat a semmiből és jó vezetői és kommunikációs képességeinek hála elvihet egy GM-pozíciót az orruk elől. A csapat tulajdonosa, Jed York ugyanis ezt emelte ki vele kapcsolatban és igazából Lynch tényleg ennyiről szól jelenleg.

 

Nem dolgozott egy percet sem front office-ban, hiszen hivatalos visszavonulása után hat nappal csatlakozott a FOX stábjához. Azt azért írjuk a pozitívumok közé, hogy mivel egész évben járta az országot, így elég sok csapathoz betekintést nyerhetett és így kialakulhatott egy jó perspektívája arról, hogyan is működnek a dolgok, de persze ez nem tudja kompenzálni a tapasztalat teljes hiányát. És mivel nincs tapasztalata, így egy nagyon jó stábot kell maga köré összeraknia, elsősorban olyasvalakit, aki otthon van a játékosok értékelésében és egy keret összerakásában, másodsorban pedig egy salary cap expertet.

 

1485741083407

 

Lynch kinevezését néhányan az Elway-sztorihoz hasonlítják, azonban nekik nincs igazuk. Hiszen Elway 6 éven át vezetett egy Arena Football csapatot, mielőtt a Broncoshoz állt volna, tehát Lynch-hez képest bőven volt front office tapasztalata. A legjobb hasonlat Matt Millen lenne, aki Lynchhez hasonlóan karrierje után a tévében találta magát, majd a Lionsnél kapott 2001-ben állást és ő lett kvázi a franchise feje. És hogy ez hogy sült el? Az NFL történetének legrosszabb 8-éves mérlegét tudta bemutatni (31-84, 0.270-es győzelmi arány) és ő állította össze a 2008-as csapat edzői és játékoskeretét is, amelyik a mai napig az NFL egyetlen 0-16-os szezonját produkálta.

 

Értékelés: D+. Lynchben meglehet a kellő munkamorál és gondolkodásmód, ráadásul valószínűleg könnyen kijön majd a körülötte lévő emberekkel. Egy okos fickó és a focihoz mindenképp ért, de közel sincs ahhoz tapasztalatilag vagy képességileg, hogy elvezessen egy NFL franchise-t. A 49ers elég sok olyan jelöltet interjúvolt meg, akik jó eséllyel indulhattak volna a csapat újjáalakításában, felépítésében, azonban Jed Yorknak nem sikerült egyiküket sem megszereznie, helyettük egy teljes mértékben képzetlen embert nevezett ki.

 

 

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!