Connect with us

Minden ami NFL

Ez a legvonzóbb főedzői állás az NFL-ben

 

Hat nyitott főedzői állás van jelenleg az NFL-ben, illetve ezen kívül egy general manageri pozíció is betöltésre vár. Kimondott és bizonyított franchise irányító csak egy helyen van, mégsem ez a legvonzóbb üresedés. Nem egyszerű sorba állítani az üresedéseket, ráadásul mindegyik különböző értékek miatt csábító, illetve taszító.

 

vonzohcjobszeles

 

1. Denver Broncos

 

Ez nagyon egyszerű, teljesen egyértelműen a Broncos főedzői állása a legvonzóbb, ilyen lehetőségek rendkívül ritkán adódnak. Egy éve még Super Bowlt nyertek, a védelemmel kvázi nem kell foglalkozni, főleg ha Wade Phillipset is meg tudja tartani a jelölt (tehát támadó szellemű edző érkezik), csak a támadóoldalon kell javítgatni. A general manager John Elway érti a dolgát és a munkabiztonság miatt sem kell igazán aggódni.

 

Negatívum, hogy az irányítóhelyzet nincs igazán megoldva és ugyan Siemian mutatott szép jeleket, a jövőt nem merném rábízni egyáltalán és Lynch-ről is csak találgatni lehet, főleg azzal kapcsolatban, hogy mennyire fejlődőképes. A támadófallal is mindenképp kezdeni kell valamit. A csoport is nehéz, viszont így is közel volt a csapat a rájátszáshoz és ugyan épp emiatt az elvárások is magasak lesznek, nem látom, hogy jövőre miért ne harcolhatnának ismét a playoffért. Elway mellesleg negatív is, hiszen mellette kisebb szava lehet a HC-nak az igazolások kapcsán, így alkalmazkodni kell az ő elképzelésihez is. Ezen felül egy új HC nehezen tudná saját képére formálni a csapatot, ugyanis a nagy szerződések miatt nem állnak kifejezetten jól fizetési sapka-ügyileg és nem is szabadítható fel sok erőforrás ilyen téren.

 

2. San Diego Chargers

 

Egyedül itt van bizonyított franchise irányító, akivel szívesen dolgoznék együtt, így nálam a Chargers a második. A keret is rendkívül tehetséges a labda mindkét oldalán, csak kéne egy jó erőnléti edző, aki épen tartja legalább a csapat felét. Van egy kiváló futó, egy kiváló elkapó, két kiváló tight end, a védőoldalon ott van Joey Bosa, Melvin Ingram, Casey Heyward, Jason Verrett, szóval tele van tehetségekkel a csapat, egyszerűen eddig nem tudták kihozni belőlük a maximumot. Szabadügynökük idén alig lesz, csupán a sokat játszó játékosaik 4,5%-ának jár le a szerződése (legjobb arány a ligában a Seahawksszal egyetemben).

 

A kereten kívül sok pozitívumot viszont nem találunk.  A csoport bivalyerős, ez egyértelmű. A csapat lehet, hogy költözik idén (január 15-ig kell dönteni). Ha maradnak SD-ben, akkor szörnyű a stadion és sokszor több a vendégszurkoló, mint hazai. Ha LA-be mennek, akkor legalább egy évig egy nagyon pici stadionban kell játszaniuk és az edzőközpont sem lesz épp ideális, a költözés pedig mindig macerás dolog. A szurkolók pedig feltehetőleg nem nagyon fognak tömegesen melléjük állni az elején, mivel a Rams egy évvel előbb visszaköltözött, így inkább oda húz talán a lakosok szíve. Ugyan sok szabadügynökük nem lesz, pénzük sem igazán a költekezésre és a liga közepén tanyáznak saját nevelésű játékosokban, átlagéletkorban és felszabadítható pénzforrásokban is.

 

3. Jacksonville Jaguars

 

A Jaguarsnak rendkívül fiatal és tehetséges kerete van és újra a top5-ben választhatnak a drafton. A legtöbb jó játékosuk még újonc szerződését tapossa, a legalább 45%-ot pályán lévő játékosaik 65%-a saját nevelésű. Elég flexibilisek a fizetési sapkával kapcsolatban ($50 milliót akár fel is szabadíthatnak), sok pénzük van költeni ($64 millió), azonban vigyázni kell, hogy maradjon 1-2-3 év múlva is pénz a fiatalokra. A tulajdonos türelmes, tehát nem kell félni a gyors kirúgástól. A csoport is gyenge, nem kell túlzottan extra teljesítmény ahhoz, hogy rájátszásba lehessen jutni.

 

https://twitter.com/gipsysafety/status/791726658684235776

 

A probléma itt Blake Bortles. A csapat (főleg a GM, Caldwell) ragaszkodik hozzá és vele képzeli el a csapatot, viszont nem lennék az az edző, aki ezt a dobásmechanizmust át próbálja alakítani, mert borzasztóan nehéz dolga lesz. A legtöbb jelölt nem szívesen dolgozna vele együtt, főleg nem hosszútávon, viszont ezeket a terveket a GM megfúrhatja, ami semmiképp sem vet jó fényt erre az álláslehetőségre. Caldwell egyébként nem költ valami okosan a szabadügynökpiacon, ugyanis a Jaguars költötte a legtöbbet azokra a játékosokra, akik kevesebb, mint a snapek 45%-át a pályán töltik és a negyedik legtöbbet játékosonként.

 

4. Los Angeles Rams

 

Erről külön is írtam cikket, mikor Jeff Fishert menesztették, így könnyebb összeszedni a listát. Aaron Donald, Todd Gurley, türelmes tulajdonos és Los Angeles városa a pozitívum, illetve hogy van egy 1/1-es, potenciális franchise irányító. Fisher pótlása nem lehet hatalmas kihívás és az elvárások talán nem is olyan magasak. A keret egyébként nagyon fiatal, a legtöbbet pályán lévő játékosaik 85%-a saját nevelésű, csak a Packers és a Cowboys jobb ebben a mutatóban. Az épülő új stadion is menő lesz, bár ez csak hab a tortán.

 

Az egyik legnagyobb negatívum viszont épp Goff lehet, mivel igazítva a korszakhoz, rosszabb újonc éve volt, mint Ryan Leafnek, a valaha volt egyik legnagyobb bust irányítónak. Persze ez nem jelenti, hogy a későbbiekben is rossz lesz, de mindenképp aggasztó volt az idei játéka. Aminek persze része a rossz támadófal és a rossz séma, de Goff nem mutatott kvázi semmi pozitívat első (fél) szezonjában. Ezen kívül a támadószekció emberanyagilag is pocsék, ráadásul draftcetlikből is hiány van a Goff-csere miatt, a szerződéseikből nehezen tudnak kiszállni és ugyan nem állnak különösen rosszul a fizetési sapkát illetően, főleg a szabadügynökeik megtartására fog elmenni az a pénz.

 

5. San Francisco 49ers

 

Borzalmasan gyenge a keret, a leggyengébb a ligában (igen, szerintem a Brownsnál is tehetségtelenebb), teljes újjáépítés szükséges. Három éven belül három főedzőt rúgtak ki, nincs munkabiztonság. Jed York egy rendkívül sokat kritizált tulajdonos és egyelőre, a GM személye nélkül nehéz bármit is mondani, ugyanis a HC-nak vele szorosan együtt kellene majd működnie, ez pedig nyilván csak akkor lehetséges, ha megtalálják a közös hangot. Mégsem az utolsók? Hogy lehet ez?

 

tfs_jed_york

 

A csapaté a második pick a drafton, habár nincs olyan irányító, akit szívesen választanék és rábíznám a franchise-om, a keretben pedig Kaepernick és Gabbert van, nyilván ők sem jó megoldások. Szép új stadionban játszanak, habár ez jelenleg jó esetben félházas szokott lenni a meccseken. Pénzügyileg viszont aranybánya San Francisco. Rendkívül sok elkölthető pénzük lesz a holtszezonban, de erről kicsit később, a general manageri résznél…

 

6. Buffalo Bills

 

Meglepő lehet és én is megleptem magam előzetes elképzeléseimhez képest, ugyanis kevesebb dolog miatt tudok a Billsnél izgatott lenni, mint a 49ersnél… A front office teljes káosz, a GM nem szólhat bele és nem tud róla, hogy a főedzőt kirúgják. Ez milyen dolog már? Aztán az új, ideiglenes főedző meg nem szólhat bele, hogy ki legyen az irányítója? Abszurd. Azt sem tudjuk jelenleg, ki lesz a QB jövőre. Tyrod Taylor helyzete a levegőben lóg, EJ Manuelnek lejár a szerződése (nem kár), úgyhogy maradt Cardale Jones… Azért van néhány játékos (McCoy, Watkins, Dareus, Darby), akik köré lehet építeni, a keret egyértelműen jobb a 49ersénél.

 

Viszont a front office teljes káosza mellett ha a fizetési sapkára és a szerződésekre pillantunk, a liga alsó harmadába tartoznak mind szabad-, mind felszabadítható pénzforrásban, mind pedig a legtöbbet játszó játékosok átlagéletkorában , ráadásul utolsó előttiek saját nevelésű játékosokban. Az utóbbi időben rosszul draftoltak és a szabadügynök-piacon sem tevékenykedtek jól, nagyon nem vonzó ez az állás lehetőség, ráadásul Buffalóban még hideg is van.

 

+1 San Francisco 49ers GM

 

A listában nem helyeztem el, mert nehéz összehasonlítani főedzői állásokkal, viszont az álláspontom leírom ezzel kapcsolatban is. A 49ers GM pozíciója szerintem egy vonzó állás jelenleg. Jed York persze itt is negatívum, viszont teljesen üres lappal lehet nyitni, a nulláról lehet felépíteni egy keretet. Rengeteg szabad pénzforrásuk van a fizetési sapkát illetően, a jelenlegi játékosok szerződései sem rosszak olyan szempontból, hogy nem kell szinte senkihez sem ragaszkodni hosszútávú, rengeteg garantált fizetést tartalmazó szerződések miatt. A teljes újjáépítés koncepciója nagyon vonzó lehet egy ilyen állásra jelentkező szakembernek.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!