Connect with us

Beharangozó

Hogyan állítsd meg Aaron Rodgerst?

 

Múlt héten már bemutattam, hogy az ezerfejű támadószörnynek is nevezhető Falcons offense mennyire erős és hatékony, egyszerűen átgázolnak mindenkin. A hét játékai című rovatunkban pedig azt elemztem, hogy Shanahan mennyire jól találja ki a sémáit és mennyire effektíven támadja az ellenfeleket. Ezért mostani beharangozóm inkább arra hegyezem ki, hogy hogyan is lehet megállítani Aaron Rodgerst. De persze nem csak erről lesz szó a továbbiakban.

 

Szóval hogyan is állítsuk meg Aaron Rodgerst?

 

1) Ne engedd fel a pályára!

 

Itt nem arra gondolok, hogy kötözzük le és raboljuk el, hanem hogy minél hosszabb drive-okat kell vezetnie a Falconsnak, ezáltal kevés időt és kevés lehetőséget adva Rodgersnek, hogy kibontakoztathassa zsenialitását. A sólymok hatodikok voltak az alapszakaszban labdabirtoklásban, szóval ezzel nem lehet nagy probléma. A legjobb védekezés a támadás, szokták mondani, az pedig rendkívül jól megy az atlantaiaknak.

 

Üljön csak szép kényelmesen, Rodgers úr!

Üljön csak szép kényelmesen, Rodgers úr!

 

2) Ne engedj neki szabad játékot!

 

Kérdezzétek csak meg a Cowboyst… Meg sem szabad próbálni no huddle offense közben cserélni, mert Rodgers gyorsan számol és gyorsan büntet is. Illetve nem szabad beugrani a “three-nineteeeeen-three-nineteeeeen-hut-hut-hut” kiabálásainak sem, hiszen nem csak 12 ember ellen, de lesre futó védők ellen is halálos A-Rod. A múlt heti volt a tizenharmadik (!) szabad játék során elért touchdownja 2012 óta, senki másnak nem volt háromnál több.

 

3) Tartsd a zsebben!

 

Ezt általában a kifejezetten mobilis, futkározós, dual-threat irányítókra szokás mondani, azonban Aaronra is igaz. No nem mintha a zsebből olyan iszonyatosan gyenge lenne, de akkor igazán zseniális, ha több időt szerez magának. Rodgers Jameis Winstonnal holtversenyben a legtöbb TD-t passzolta a zseben kívülről idén (13). A Dallas ellen pedig ilyen mutatókat produkált:

 

– zsebben: 6,4 yard kísérletenként, 82,7-es passer rating.

– zseben kívül: 7/9, 137 yard, 15,4 yard kísérletenként, 146,8-as passer rating

 

C2p4R-XXgAA6fto

 

Szóval a Falconsnak “contain”-t kell alkalmazni elég sokszor, ezáltal nem mennek hevesen a szélső passzsiettetők majd Rodgersre, hanem visszafogottan bent próbálják majd tartani a zsebben és remélik, hogy középről is érkezik majd a nyomás. Egy “spy” sem árt azért a védelemben, feltehetőleg ezt is sokszor alkalmazza majd Dan Quinn főedző.

 

4) De ha kimozgott, akkor ne téveszd szem elől az elkapókat!

 

Ha Rodgers kimozog a zsebből, akkor úgynevezett “scrambled drill”-re vált a játék. Ekkor ugyanis az elkapói már nem az előre megbeszélt útvonalakat futják, hanem a szurkolók számára úgy tűnik, improvizálnak. Azonban ez nincs így, előre megbeszélt szabályaik vannak ilyen esetekre. Erre az az egy jó megoldás van a védelem részéről, hogy szorosan ott vannak az elkapók mellett. A zónázás ilyenkor teljesen önmegsemmisítő hatású lehet.

 

5) Ne engedd el az elkapókat a line of scrimmage-ről!

 

A Packers támadósorában minden az időzítésen múlik – legalábbis amíg Rodgers a zsebben van. Ha sikerült a zsebben tartani Rodgerst, akkor ezzel egy időben az elkapókat sem szabad elengedni az LoS-ről, ugyanis ezzel meg lehet ölni az időzítést irányító és elkapó között.

 

6) Néha ne félj blitzelni!

 

A blitzelésnek mindig megvan az a kockázata, hogy így kevesebb ember marad hátra az elkapók őrzésére. A Falcons viszont az alapszakaszban csak 20%-ban blitzelt, ami a harmadik legkevesebb volt a ligában. Ugyan a Cowboysnak nem nagyon vannak pass rusherei, de érdekes volt megfigyelni, hogy az egész meccsen csak defensive backek tudták sackelni Rodgerst jól időzített blitzek után. Az idei rájátszásban pedig így mutatnak Rodgers statisztikái blitz esetén és blitz nélkül:

 

– blitz nélkül: 67%, 10,8 yard passzonként, 5 TD, 0 INT, 132,5-ös passer rating

– blitz esetén: 57%, 4,9 yard passzonként, 1 TD, 1 INT, 67-es passer rating.

 

És miért fog a Falcons nyerni?

 

1) Nem Rodgers az egyetlen ihletett formában lévő irányító

 

C2eB78oWIAEAb-5

 

És ő az egyetlen rendszeresen kezdő játékos idén a ligában, aki nem dobott interceptiont hosszú labdák során VAGY nyomás alatt.

 

2) A Packers nem tudja megállítani az igazi első számú elkapókat

 

Múlt héten az volt az okos tervük, hogy Ladarius Guntert ráállították egy az egyben Dez Bryantre egész nap. Mondanom sem kell, ez nem volt valami jó ötlet. Julio pedig egyértelműen jobb, mint Dez, úgyhogy ha nem talál ki valamit a Packers ezen a téren, akkor nagy bajban lesznek.

 

3) Ne nem mintha a többit könnyű lenne

 

Ryan idén 13 játékosnak dobott TD-passzt, ez a legtöbb a ligában.

 

4) A futójáték önmagában is jól halad

 

Devonta Freeman és Tevin Coleman a rájátszással együtt 27 TD-t szereztek és meccsenként 171 scrimmage yardot átlagoltak, mindkettő a legtöbb az NFL-ben futóktól.

 

5) Sosem jutott még olyan csapat a Super Bowlba, amelyik 4-6-tal, vagy annál rosszabb mérleggel kezdett.

 

A Packers lehetne az első, de hát…

 

6) Két kiváló támadósor összecsapásából a jobb támadósor kerül ki győztesen

 

A Falcons a legtöbb pontot szerezte az alapszakaszban, a Packers a negyedik legtöbbet. Az utóbbi 8 meccsen, amikor a rájátszásban két top5-ös támadóalakulat csapott össze, kivétel nélkül a magasabban rangsorolt csapat nyert.

 

7) A támadófal távol tartja Pepperséket

 

Ez az egyetlen támadófal a ligában, amelyik minden meccsen azonos ötössel kezdett az egész szezonban. És nem csak összeszokottak, de a dolgukat is remekül végzik.

 

8) Rodgers sosem nyert Dan Quinn vezette védelem ellen

 

Oké, háromból kétszer még a Seahawks védelmének élén láthattuk Quinnt, de akkor sem.

 

2014: L, 36-16

2014: L, 28-22 (konferencia-döntő)

2016: L, 33-32

 

9) Rodgersnek nem megy rossz passzvédekezések ellen

 

Meglepő, de a számok ezt mutatják. Idén a 10 legrosszabb passzvédekezéssel rendelkező csapatok közül hattal játszott és 1-5-ös mérleget tud csak felmutatni. A Falcons pedig a számok alapján 28. a ligában engedett passzolt yardokban.

 

10) Ez már tényleg a Georgia Dome utolsó meccse

 

Múlt héten is felvetettem, hogy az lehet az utolsó meccs a stadionban, de most biztosan ez lesz, hiszen hamarosan a földdel teszik egyenlővé és a 2017-es szezon kezdetétől a szép, új, Mercedes-Benz Stadium ad majd otthont a Falcons hazai meccseinek. A szurkolók és a csapat is szeretné természetesen szépen búcsúztatni a Dome-ot.

 

11) Kyle Shanahan

 

Csak hogy ismét linkelhessem az elemzést az NFC divisional meccseiről, ahol megmutattam, hogyan is rajzolt fel olyan játékokat, amik a Seahawks megszokott Cover-3 felállását kiiktatják.

 

gbatl

 

Chester versben próbált érvelni a Packers mellett, az AFC-döntőről pedig ITT (Patriots) és ITT (Steelers) olvashattok beharangozókat. A kiemelt cikkünkben megtaláljátok merész jóslataink és ott lesz a kibeszélő is ma egész nap.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!