Connect with us

Szabadügynök

Hogyan és mennyiért lehet Cousins a 49ersé?

 

Kirk Cousins nem egy elit irányító, de nem is olyan, akivel ne lehetne Super Bowlt nyerni. Egyetlen baj van vele, hogy szeretne magának korrekt fizetést. Ez viszont úgy néz ki, a Redskinsnél nem nagyon fér bele, ami meglepő, hisz a liga felének nincs hasonló szintű irányítója. A 49ers pedig egyes hírek szerint örömmel kihasználná az alkalmat.

 

gettyimages-491771434-e1483419872870

 

Minden bizonnyal Kyle Shanahan fogja átvenni a San Francisco 49ers irányítását, ami azt jelenti, hogy ő fog dönteni Colin Kaepernick, Blaine Gabbert és Christian Ponder sorsáról. Ráadásul a 49ersé az 1/2-es pick is. Azonban Cousins jobb, mint az előbbi hármas és sokkal biztosabb, mint egy bármilyen 2017-ben draftra jelentkező rookie irányító. Nem mellesleg pedig ismeri Shanahant, dolgoztak is együtt Washingtonban. A labda azonban elsősorban a Redskins térfelén pattog.

 

Mit mondanak a számok?

 

Mióta egyértelműen Kirk Cousins a kezdő irányító, a Redskins offense szárnyal. 2015-ben 24,2 pont meccsenként (10.), Cousins 4100+ yard, 29 TD, 11 INT, 101-es passer rating. A 2016-os éve még jobb lett: 24,8 pont (12.), 403 yard/meccs (3.) csapatszinten, Cousins pedig 4917 yard, 25 TD, 12 INT. Ezek a számok bőven jobbak, mint egy Brock Osweileré, de Joe Flacco, Eli Manning, vagy akár még Big Ben sem mutatott többet idén, Cousins teljesítménye minimum top15-ös volt. Ráadásul ezek a játékosok 20-24 millió körül keresnek évente.

 

Persze vannak negatívumok is vele kapcsolatban, hisz a szezon utolsó hat meccséből négyet elveszített vele a csapat, hiába volt háromszor is 100 fölötti passer ratingje. A legfontosabb meccseken nem tudta oda tenni magát, a Panthers (Week 15) és a Giants (Week 16) elleni, az ellenfélnek teljesen tét nélküli hazai meccseken 1-3 volt a TD-INT aránya, a yardokat nem sikerült pontra váltani. Vélhetőleg ezek a számok azok, amik habozásra kényszerítik a Redskinst, na meg persze az olyan idióta nyilatkozatok, mint

 

“Utánam is lesznek irányítók, és önző dolog lenne nem maximalizálnom a lehetőségeimet, hisz ezzel rossz helyzetbe hoznám a jövő irányítóit. Ha nem fair szerződést kapok, akkor ők sem fognak fair szerződést kapni”.

 

Du0hT6p

 

Mennyit ér egy fair szerződés?

 

Ha Cousins franchise taget kapna idén is, akkor 24 millió dollárt keresne. Ha azután is franchise taget kapna, akkor 34,5 millió dollárt kapna, tehát két év alatt 58,5 millió dollárt. A legtöbb nagy játékos szerződésének pedig ez az alapja, a franchise tag értékeknek az összege, általában a szerződésük garantált tartalma is ezt az összeget takarja.

 

Cousinsnak tehát mondjuk egy négyéves, 90-95 millió dolláros, vagy egy ötéves 115 millió dolláros szerződés lenne a maximum, amiből 58,5 millió dollár garantált. Ez éves átlagban legyen mondjuk 23 millió dollár, ami a harmadik legnagyobb lenne, de a realitások és ésszerűség talaján maradva legyen 22 millió/év, ami még így is top5. Tetszik nem tetszik, ez ennyi lenne, a fizetési sapkával a fizetések is nőnek, ha ma kötne szerződést Aaron Rodgers lazán 25-26 milliókat kapna alsó hangon.

 

A Redskins lehetőségei

 

Kezdjük azzal, hogy erősen él bennem a gyanú, hogy a Redskins csak azért nem állt le még üzletelni Cousinsszal, hogy így próbálják meg elbizonytalanítani a saját értékét illetően. Úgy van 60 millió dollárnyi cap space-ük, hogy legalább nyolc szerződéssel rendelkező emberüket ki kell vágniuk, a legnagyobb szabadügynökük pedig DeSean Jackson/Pierre Garcon, attól függően, melyiket akarjak megtartani. Pénzük tehát bőven lenne egy 22-23 milliós irányítóra, még ha nehéz is elfogadni, hogy az Cousins lesz. De tegyük fel, hogy mégsem szeretnék megtartani.

 

robert-griffin-iii-kirk-cousins-getty-ftr-062916_12x8dex3976cs1n2ze1y0u82pv

 

Ebben az esetben két lehetőségük van. Az egyik, hogy exkluzív franchise taget tesznek rá (tehát senki sem tárgyalhat Cousinsszal a Redskinsen kívül) és megpróbálják elcserélni. Ilyen körülmények között szinte nulla az esélye, hogy bárki első kört adjon érte, különösképp a 49ers (bár a Browns az Eaglestől kapott első kört akár be is áldozhatná). A másik eset, hogy nem exkluzív franchise taget kap, tehát hagyják neki, hogy bárki tárgyaljon vele. Ebben az esetben, ha Cousins valakivel megegyezik, akkor a Redskins két első kört kap cserébe, ami még az előbbinél is képtelenebb ötlet. Illetve, ehhez az kell, hogy Kirk aláírja a taget, amire semmi garancia nincs.

 

 

Mik a 49ers lehetőségei?

 

Tulajdonképpen bármi. A 49ersnek van a második legtöbb cap space-e a Browns után, 80 millióból gazdálkodhatnak, ráadásul övék az 1/2 is. Annyit nem adnak Cousinszért konkrét szerződés nélkül, viszont olyan jó újonc irányító sincs a drafton, így ha Cousins szabadon igazolható lesz, ők lennének a legpotensebb kérők (Shanahan miatt és a Browns nagyon negatív megítélésének hála).

 

Pénzügyi szempontból ráadásul még annyira sem kell izgulniuk, mint amennyire egy ekkora plafonnal rendelkező csapatnak kéne. Azt is megengedhetik maguknak, hogy túlfizessék Cousinst, hisz Colin Keapernick elküldésével ugyanis 16,9 millió dollárt spórolnának. Ezzel egyébként meg lenne Kirk garantált tartalmának harmada, illetve megspórolnák az 1/2-t, amit nyugodtan elkölthetnek mondjuk egy top pass rusherre, vagy kitrade-elve tulajdonképpen bármire.

 

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!